Аз съм по душа убеден либертарианец, както на макро ниво (държава) така и на микро.
По социализма например всичко беше общо, видя се докъде доведе това. На семейно ниво, ти например като жена ОК ли си ти да изкарваш "общите" пари, пък мъжът ти да ги харчи? Сигурно ще кажеш - ми няма да взема такъв мъж, или ако се окаже такъв, ще се разведа. То всъщност си и разведена, нали - не знам заради това или за нещо друго.
Според мен много по-малко разводи ще има, ако вместо всичко да е общо и после да има недоволни, ясно да се знае кой за какво отговаря, кой какво дава и получава от брака. Той си е в крайна сметка една икономическа институция, чиято цел е отглеждане на потомоството. И любовта има роля, но не знам дори първостепенна ли е. Повечто хора са си имали любови и преди брака, и то по няколко, или една голяма любов, ама бракът не е с нея, защото по някакви причини е сметната за неподходяща или невъзможна за семейство.
А на колегата Рейгън малко странен ми се струва модела:
Това не е за мен. Нито и жена ми мисля ще е съгласна с такова нещо - например ако иска да си купи по-скъпи обувки или гримове тоя месец, отколкото й е определия лимит. Никога не ме е питала - има си пари, купува си каквото прецени, че ще й трябва и че й се дават пари за него.