За мъжете, които слушат жените си

• 8 374
  • 256
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Като по-заможния реши ще ходят на Бахамите, а през останалото време по-бедния от двамата ще кара с джобните на осмокласник.
Не ги виждам така нещата. Където знам за подобни семейства, този с повечето пари плаща за семейните неща, а пък този с малкото си плаща личните разходи. Искаш да кажеш, че в твоя пример с 2к доход единият ще ходи гол и бос и с джобни колкото на осмокласник?

Е ако на този с 2к му се струва, че това не е семейство и че е онеправдан, може да зареже този с 20 и да се хване с някой с доход 1к, за да е тогава пък той този, който плаща и поръчва музиката, ха-ха Simple Smile
Нали разбираш, че тук не коментирам парите, а концепцията за семейство. Не намирам, че е ок да се събират хора от различни прослойки, но пък много често хората се събират млади и единия напредва финансово много повече. И какво тук означават лични разходи. Ако е жена бедната половинка ще си боядисва косата вкъщи и ще ходи с гащи от 3 лв ли? Или ще пие кафе седнала на тротоара пред денонощния магазин. Семейните доходи определят семейния стандарт във всичко. Иначе, пак казвам, спокойно хората могат да не се женят и да не живеят заедно, не е задължително всеки да встъпи в брак. Аз не бих се омъжила отново, защото съм на години, няма да имам повече деца и не виждам смисъл. Например. Много хора и като имат деца не се женят и всичко им е отделно и лично. Уважавам това. То и другите избори ги приемам, но не съм сигурна, че ги разбирам.

# 181
Не намирам, че е ок да се събират хора от различни прослойки, но пък много често хората се събират млади и единия напредва финансово много повече. И какво тук означават лични разходи. Ако е жена бедната половинка ще си боядисва косата вкъщи и ще ходи с гащи от 3 лв ли? Или ще пие кафе седнала на тротоара пред денонощния магазин.
Е чай сега - защо допускаш, че една жена само защото е семейна, няма да има пари за кафе - да не би мъжът й да я спира да работи? Кой й пречи да си изкара пари за фризьор и за кафе? Особено ако мъжът й е поел повечето други разходи, като например къща, кола и т.н. както например колегата Рейгън - тогава жената какво да прави парите, които тя изкарва - да ги слага в лична сметка, а за ежедневни разходи да й дава мъжът й, защото той бил изкарвал повече?
Въобще не го приемам това. Ако единият има нужда и ако не изкарва пари в момента, защото например е болен или гледа малки деца - ОК, другият може да му дава пари. Но ако и двамата работят и изкарват? Какво като единият вадел 2, а другият 20 - ми явно работи повече, ще разполага и с повече.

Не го приемам и това, което ти каза по-назад: че еди-кой си мъж понеже гледал повече децата и чистел в къщи, разполагал с половината пари на жена си, понеже тя инак щяла да ги дава за бавачка и чистачка. Всяка бавачка и чистачка като си предлага услугите, си казва твърда цена - Х на час, У на месец и т.н. Не ти казва - 50% от твоя доход. Ми ако въпросната жена изкарва 2 бона, значи на мъжа услугите струват 1000, а ако почне да изкарва 10 бона, същите му услуги изведнъж скачат на 5 бона? Аз бих му казал - след като на толкова си оценяваш услугите, иди един месец поработи извън къщи и изкарай 5 бона, да видим и другите хора на толкова ли оценяват услугите ти, на колкото ти сам ги оценяваш.

И накрая - прослойки, класи и касти у нас няма. В Индия не може човек от една каста да се жени за човек от друга. В Европа от миналите векове или в Римската империя не е можело благородник да се жени за селянка, или патрицианка за плебей. Отдавна вече може. Какво ако си способен и изкарваш много пари - нарочно няма да се вземеш с някой, когото си харесал примерно защото е красив, умен или забавен?
Тука в тоя форум имахме един пич Танграта - той казваше, че бил в топ 1% от хората по доход. Ерген беше. И сега трябва да си търси значи само 1 на 100 жени - измежду най-богатите? Ами ако си хареса някоя хубава мома, ама тя не е в топ 1% - да се откаже от нея, защото не му е от прослойката? Или да се подготви да й дава 50% от това, което изкарва?

Последна редакция: пн, 10 юни 2024, 13:44 от chris78

# 182
  • София
карва - да ги слага в лична сметка, а за ежедневни разходи да й дава мъжът й, защото той бил изкарвал повече?
Въобще не го приемам това. Ако единият има нужда и ако не изкарва пари в момента, защото например е болен или гледа малки деца - ОК, другият може да му дава пари. Но ако и двамата работят и изкарват? Какво като единият вадел 2, а другият 20 - ми явно работи повече, ще разполага и с повече.

И тогава защо са се оженили? Иначе съм съгласна, че никой на никого не е длъжен, но в семейството нещата не стоят така. Като не си длъжен вече не принадлежиш към семейството с другия. Не мисля, че ако обичаш някого ще го пращаш да си изкарва повече щом има нужда от повече. Не говорим за мутреси, паразити, използвачи, говорим за твоята жена, която обичаш, майка на децата ти. Същото е и ако жената е с повече. Принципно. Пак казвам, не подкрепям съюзи между различни прослойки, това не работи добре, но двамата тръгнали заедно от нищо, той направил бизнес, тя работи в БАН, или е учителка, или нещо друго в този дух. И ще си стои тя с нейните пари, той ще дели своите с децата, и дори в битов план ми е трудно да си представя начина на живот на такова семейство като добър. По-бедния партньор ще е като клошарче в дом на богаташи. Моля, скъпи/скъпа, счупи ми се телефона, трябва ми нов. Сори, скъпи/скъпа, ще имаш телефон, когато можеш да си го позволиш. Или вземи стария на Гошко, че нали за 8-мия рожден ден му купих нов. Simple Smile

# 183
Семейството затова е семейство, а не сдружаване по интереси, защото са заедно "в добро и лошо, здраве и болест". Може единият да с печелил преди, а сега не. Може единият да се разболее. Може на единия професията да не е доходна. И какво, развод или онзи вкъщи на пости, а другият на курорт?
В нашето семейство имаме една кредитна карта с две разклонения и всеки плаща за каквото си реши с нея. И толкова.

# 184
Пак казвам, не подкрепям съюзи между различни прослойки, това не работи добре, но двамата тръгнали заедно от нищо, той направил бизнес, тя работи в БАН, или е учителка, или нещо друго в този дух. И ще си стои тя с нейните пари, той ще дели своите с децата, и дори в битов план ми е трудно да си представя начина на живот на такова семейство като добър. По-бедния партньор ще е като клошарче в дом на богаташи. Моля, скъпи/скъпа, счупи ми се телефона, трябва ми нов. Сори, скъпи/скъпа, ще имаш телефон, когато можеш да си го позволиш. Или вземи стария на Гошко, че нали за 8-мия рожден ден му купих нов. Simple Smile
Имам няколко приятели с добри бизнеси - жените им не ходят със стари телефони и с дрехи от втората употреба. Което не значи, че са им дали приживе да разполагат с всичко, което изкарват. Има си някакъв бюджет, мъжът като изкарва повече внася в него повече, и от този бюджет се купуват и телефони, и дрехи, и каквото друго има нужда семейството.
Аз, пак казвам, съм либертарианец, така смятам - човек каквото индивидуално изкара, има правото да си разполага с него. Като умре, да го делят наследниците както искат. Може, и трябва, да подкрепя близките си - съпруг, деца, родители и т.н. Но не значи да дава карт-бланш, достъп до сметката си, пина за кредитната си карта, и т.н. Определя се разумен, взаимно приемлив бюджет и така - пък ако бедният партньор не е доволен, че за да иде на Бахамите трябвало да е съпругът с повечето пари когато каже, свободен е да си намери също така беден партньор (и с него вероятно никога да не иде).

# 185
  • София
Аз на такова сметкаджийско мислене, като това, което Крис демонстрира, никога не бих се навила да съм страната, която печели по-малко Joy Ама пък ако печеля повече, за какво да търпя някой с такова мислене Wink Една жена няма абсолютни никаква полза да се събира с някой, който печели много повече, но й брои парите за дамски превръзки, и няма търпение да й припомни, че тя не е изкарала за повече. Това е супер унизителна ситуация. И тук не става дума мъжът да поеме всеки един разход, ако жената също работи, а става дума за отношение. Което е все едно жената е там да го изклати по някакъв начин и той е все нащрек да варди всяка стотинка, че да не се мине.

# 186
  • волно калдъръмче
Не намирам, че е ок да се събират хора от различни прослойки, но пък много често хората се събират млади и единия напредва финансово много повече. И какво тук означават лични разходи. Ако е жена бедната половинка ще си боядисва косата вкъщи и ще ходи с гащи от 3 лв ли? Или ще пие кафе седнала на тротоара пред денонощния магазин.
Е чай сега - защо допускаш, че една жена само защото е семейна, няма да има пари за кафе - да не би мъжът й да я спира да работи? Кой й пречи да си изкара пари за фризьор и за кафе? Особено ако мъжът й е поел повечето други разходи, като например къща, кола и т.н. както например колегата Рейгън - тогава жената какво да прави парите, които тя изкарва - да ги слага в лична сметка, а за ежедневни разходи да й дава мъжът й, защото той бил изкарвал повече?

Не го приемам и това, което ти каза по-назад: че еди-кой си мъж понеже гледал повече децата и чистел в къщи, разполагал с половината пари на жена си, понеже тя инак щяла да ги дава за бавачка и чистачка. Всяка бавачка и чистачка като си предлага услугите, си казва твърда цена - Х на час, У на месец и т.н. Не ти казва - 50% от твоя доход. Ми ако въпросната жена изкарва 2 бона, значи на мъжа услугите струват 1000, а ако почне да изкарва 10 бона, същите му услуги изведнъж скачат на 5 бона? Аз бих му казал - след като на толкова си оценяваш услугите, иди един месец поработи извън къщи и изкарай 5 бона, да видим и другите хора на толкова ли оценяват услугите ти, на колкото ти сам ги оценяваш.

И накрая - прослойки, класи и касти у нас няма. В Индия не може човек от една каста да се жени за човек от друга. В Европа от миналите векове или в Римската империя не е можело благородник да се жени за селянка, или патрицианка за плебей. Отдавна вече може. Какво ако си способен и изкарваш много пари - нарочно няма да се вземеш с някой, когото си харесал примерно защото е красив, умен или забавен?
Тука в тоя форум имахме един пич Танграта - той казваше, че бил в топ 1% от хората по доход. Ерген беше. И сега трябва да си търси значи само 1 на 100 жени - измежду най-богатите? Ами ако си хареса някоя хубава мома, ама тя не е в топ 1% - да се откаже от нея, защото не му е от прослойката? Или да се подготви да й дава 50% от това, което изкарва?
Сметкаджиите по презумпция са ограничени, той какво - тя какво. Женското начало е земното, мъжкото е небесното. Благата идват от жените и заради тях. Нищо не може да се материализира без почва, основа. Без нужните условия имаш земя, която не плододава. Полагаш усилия, създаваш условия - береш. Като не те кефи парцела, сменяш. Природата пак ще си е красива и без твоето участие, но животът върви напред заради жените и ти го знаеш това много добре. Ако не са те, твоята борба е без смисъл, оставаш си в мъжкото убежище с бирата и си викаш наздраве с паяците.

# 187
  • София
Хубаво е една жена да се научи да си прави сметката. Прави, смята, пък накрая пуска отчета и се сеща, че и сама може да го изкарва и разпределя тоя пусти стегнат бюджет! 😈 Че даже и да го отпусне оттук - оттам.

# 188
На Алегрия е много поетично изказването и не го разбирам напълно, затова не мога да му отговоря.
На Лъвица бих могъл, ама не мисля, че има смисъл да се отвръща на обвинения в сметкадижйство от човек, който държи мъжът да компенсира жената със сумата от 150 лева, ако доходът й падне с 300 лева, за да не пострадала финансово докато гледа дете.

Ако ще да е сметкаджийство, у нас двамата имаме отделни сметки, както много пъти писах, по желание и на двама ни. Даже май самата Лъвица писа, че и тя така предпочитала?
Сега остана уточнението, че обща сметка може, но само ако мъжът е щедър и изкарва повече; а ако изкарва по-малко, тогава сметките трябва да са отделни. ОК.

# 189
  • France
Знам за семейство, мои връстници, които се организираха по доста нестандартен начин. Практикуващи католици са и винаги са искали поне 3 деца. Веднага след дипломирането се ожениха, купиха къща, която всички с общи усилия им помогнахме да ремонтират. Като се роди първото дете момичето престана да работи. Парите не само бяха общи, а тя ги държеше и му даваше някакви джобни на ден за цигари и обяд. Ние всички бяхме направо изумени на подобен начин на живот, но за тях си беше ок.

# 190
Мъжът изкарва парите, но му се полагат само джобни? Или тя е хитра, или той е невероятно тъп.

# 191
И аз имах такава приятелка - той работи като вол, но му се отпускат само джобни в символичен размер. Накара го да откаже цигарите (това е хубаво!), защото били много скъпи, но душ през ден - водата е скъпа.
Друга моя отново бивша приятелка - беше го научила да пишка седнал, защото имало две жени вкъщи (тя и доведената му дъщеря), и не уцелвал…

# 192
  • София
А като не уцелва, поне почиства ли си? Щото ако не, сори, ама има резон...

На Алегрия е много поетично изказването и не го разбирам напълно, затова не мога да му отговоря.
На Лъвица бих могъл, ама не мисля, че има смисъл да се отвръща на обвинения в сметкадижйство от човек, който държи мъжът да компенсира жената със сумата от 150 лева, ако доходът й падне с 300 лева, за да не пострадала финансово докато гледа дете.

Ако ще да е сметкаджийство, у нас двамата имаме отделни сметки, както много пъти писах, по желание и на двама ни. Даже май самата Лъвица писа, че и тя така предпочитала?
Сега остана уточнението, че обща сметка може, но само ако мъжът е щедър и изкарва повече; а ако изкарва по-малко, тогава сметките трябва да са отделни. ОК.

Да, смятам, че мъжът трябва да се ангажира повече финансово, докато жената гледа детето, и това е напълно нормално. Винаги може да го гледат наравно и заедно да поемат финансовия удар Wink Пък мъжът дори да даде 150, пак няма да компенсира всички загуби и пропуснати ползи, но поне може да покаже, че разбира какви са те и му пука Joy А сметкаджийството в случая е точно това - да се стискаш да дадеш нещо отгоре и да чакаш жената в майчинство да си бърка в спестяванията Wink

За общата сметка си държа на мнението, не виждам какво общо има. Единственото уточнение, което вече направих е, че щом се делят сметките, домакинството също трябва да се дели.

# 193
  • France
Не, смятам, че целта беше бюджетът постоянно да е под око, защото бяха млади, с кредит и един доход, и с бебе. Наистина не е кеф на първия отоплителен сезон да изревеш, че не може да си платиш дървата.
За мен не е ок, защото винаги единият бива инфантилизиран по този начин. Дори и несъзнателно.

# 194
  • София
Впрочем, ние бяхме на някаква подобна схема известно време. Основната карта на БМ седеше в мен и аз разпределях и плащах всичко. Имаше отделна карта за храна и командировки.

Общи условия

Активация на акаунт