Отговори
# 495
Моята днес ме пита какво ще си помисля за нея, ако се провали... Горкото. Пък аз й казах, че не може да се провали - това е просто изпит и тя ще го изкара. И че може просто да го изкара малко по-добре или по-зле, но в никой случай не можем да говорим за провал. Пък и 0 точки да има, пак ще си я обичам. Ама малко тъжно ми стана как психясват децата.

# 496
Tisisat, това е част от преекспонирането на 7 клас, не родителите и не децата, а учителите, които на места вменяват усещането, че е краят на света. Еми не е.

Последна редакция: вт, 11 юни 2024, 22:12 от zlatenceto

# 497
Да не казваме голяма дума, ама и много родители също.

# 498
И моята ме успокоява днес ми по математика може да не се справя добре но по български ще се справя и като умножим по две пак ще съм добре. Ние не сме от София и при нас бих казала има доста прилични гимназии където обучението е много добро в сравнение с гимназията в която бала е много висок. Наздраве на всички!

Последна редакция: вт, 11 юни 2024, 22:34 от meksito

# 499
second, със сигурност има свръхамбициозни родители, виждала съм и в обкръжението ми, резултатът не е обнадежваващ. Не знам моето какво ще учи и накъде ще я отведе вятърът, но ще ми е много болно, ако си мисли, че вкъщи ще я обичат по-малко заради х точки на някакъв изпит.

# 500
Още в малките класове имаше едно дете, на открити уроци се обръща към майката преди да вдигне ръка; след като отговори - също. А ако не можеше да отговори - с една боязън в погледа. Не сме отдавна в едно училище, но вярвам че и досега е така..

# 501
Ей, слънчасаха някои учители. Във вайбър групата дойде съобщение, че утре ще имат 2 изходни по музика и химия. Това не е нормално! Лошото е, че не мога да отида и да вдигна скандал, ще си го изкарат на детето.
Най- голямата ми мечта е да може детето да си намери държавна работа, учителка би било идеално.
Диян Стаматов:
https://www.dnes.bg/obrazovanie/2024/06/11/diian-stamatov-nujna- … -7-mi-klas.610273

# 502
Честити рожденици на всички от последните дни, да са здрави и спокойни. Вие, хора, не пиете ли, не мога да ви изчета Stuck Out Tongue Winking Eye?
И ние си имахме една такава амбициозна майка, която на първата родителската среща в първи клас, зададе въпроса дали да не си направим традиция на всеки рожден ден на дете от класа да се събират пари и да му се купува енциклопедия Bowtie. Те в детската градина така правели.
Аз съм бясна, сипах си. Днес ги е изпитвала по БЕЛ, всички деца, които отговаряли на въпроси имали 6, само моя има похвала. А той се бори за 6 за срока, но не го харесва и това си е. Преди имах съмнения, че тенденциозно го реже, сега съм сигурна. Досега го успокоявах, че после му и казала да не се чувства обиден. Моля?
И котаракът категорично отказа да прогнозира тезата, такова искрено възмущение и погнуса предизвикаха листчетата в него, че за малко да ме одере. Напълно разбирам отношението му, само дето отказва да ми прави компания с белото...

# 503
Ето една друга статия https://telegraph.bg/obshtestvo/novini/noviiat-direktor-na-pyrva … D0%BD%D0%B8%D0%BA (сигурно пак е ПР, ама казва някои точни неща).

Това, което не се променя е преподаването и материала. Освен многото учебни тетрадки и проектите, с които се прекалява вече. И изпитване с тестове е също промяна.

Каквито и интегрирани изпити да има и интерактивни дъски... Няма да има промени...

Има негативни промени. На децата им е скучно, а учителите гледат да им е по-леко, ако мине.
При малките уроците до 4ти клас не се преподават, ами учениците правят план... Ето това е промяна. Някои учителки пускат 'Уча се' да им "преподава" урока, докато си цъкат на телефона. Това да се проверяват домашни е ерес... Отговорност на родителите...
После родителите записват децата си на школи още в 5ти клас да им предадат материала. И то детето знае, мама ще ме запише на школа или на учител... Ами едно време имаше също ученици, които не се справят, ама за тях имаше занималня. И се повтаряше клас. Сега има матури в 4ти клас, ама всички минават. И не помня едно време родителите да знаеха всички уроци, формули и проекти. А май повече научавахме...Тези, които не искат да учат с децата, си подбират по този критерий частните училища ("да не се занимавам и да има топ оценки"  думи на мой колега).

Бях чела, че децата в някоя африканска държава са много по-добри по математика. Понеже нямат телефони и могат да се фокусират и да решават трудни задачи.

Истерията сега е понеже всеки се стреми към нормалност...

Съжалявам за негативния пост. Ама такава е реалността. Ако всички тук знаеха, че ще имат добро обучение, дори в училища, които са средни (едно време имаше ЕСПУта и някои също бяха добри, т.е. нормални), нямаше да я има тази истерия.

Рядко има млади учители, които се задържат и дават повече...

Ако въведат интегрирани изпити, както казва господина, какво ще стане: ще падне още по-голямо зубрене и ще процъфтяват нови школи по история и физика...

Не помня много добре. Ама в Германия имат някакъв вид матури в трети или четвърти клас, които предопределят дали ще отидеш в гимназия, която ще ти даде после достъп до университет. Може да не съм точна. Ама напрежението е доста по-рано върху децата.

Последна редакция: ср, 12 юни 2024, 11:59 от toplomliako

# 504
  • у дома
също така мисля, че няма да има задачи за работа, а за движение и смеси.
Смеси и сплави никога нв са се падали на НВО,ама то винаги има първи път...

# 505
  • София
Тези, коиро не искат да учат с децата си подбират по този критерии частните училища (да не се занимавам и да има топ оценки, думи на мой колега).
Не знам за кое частно училище говори колегата, но за наистина добрите това е толкова далече от истината, колкото не може да бъде. Точно обратното е - там много трудно се изкарват топ оценки. Деца, изключени от тези училища поради нисък успех, стават отличници на випуска в следващите си училища - частни или държавни. Иначе другото е вярно - ако училището и учителите са на мястото си, не се налага да учиш с децата си. Така и трябва да бъде.

# 506
  • Немция
"Ама в Германия имат някакъв вид матури в трети или четвърти клас, които предопределят дали ще отидеш в гимназия, която ще ти даде после достъп до университет. Може да не съм точна. Ама напрежението е доста по-рано върху децата."

Топло мляко, сори, ама не е вярно написаното(зачетох се малко в темата, симпатяги сте).

Учениците в Германия нямат никакви матури нито в 4, нито в 7 клас.
Според успеха и според препоръка на учителя ученикът се насочва към различни видове училища. Всичко е лежерно и изпитен стрес от типа на НВО няма.
Но ако детето не се справя в дадено училище, може да се наложи да го смени или да повтори клас, не е рядкост.
В класовете на двете ми деца се случва да има по 2-3 повтарящи класа деца.

Матурите идват чак към края на училището, няколко са на брой(писмени, устни).

# 507
Не съм казала, че ги учат зле в частните, а че наистина имат добри резултати и родителите не се занимават. То се вижда от резултатите. Използвах частните за контраст с нашите (масовите, било то някога елитни или не в кавички).

Как ги постигат резултатите. Сигурно преподават по-съвестно, не знам, ама има и други фактори.
Там изключват за нисък успех и дисциплина и също имат допълнителни часове БЕЛ и Мат. Сменят им учителите в 4ти клас, за да ги подготвят за НВО по-добре.
Нямам поглед над много частни, но в топ частното училище е така.

А моя колега избра друго, което сериозно проучи, да не се занимава вкъщи. Не знам как е там.

Не се интересувам от частните. Просто в някои има приемен изпит, което също е показателно за резултатите после.

Тази година ще ми бъде интересен резултата на НВО на 134то, първи випуск без изпит.

Училищата с приемни изпити в ПУК, не ги помня добре тези с Немски в Младост, имат по-добри резултати...

# 508
  • София
Разбра се като че в частните училища се изкарват лесно отлични оценки, подаряват им ги един вид. Поне аз така го разбрах. Но щом си имала предвид, че изкарват отлични резултати на НВО, това е друго и съм съгласна. Някои от тях изкарват последователно година след година. По-голям хорариум, подбрани учители, заинтересовани родители, ръководство с ясна програма и добър контрол. Подборът на децата вероятно също има значение, доколкото можем да приемем, че на 5-годишна възраст може да се извърши подбор.

# 509
  • София
Да са живи и здрави рождениците, много късмет да имат и да попаднат в най-желаните от тях училища.

Мартеа, можеш да успокоиш твоята щерка, че има и още по-луди от теб😁. Майка везни да роди близнаци, зодия близнаци😆🙂😆 и то аз си го реших, че трябва да е така.
Лично казах на доктора при редовното слушане на тонове в понеделник сутрин на 21.06, че искам да са зодия близнаци и затова да мисли как ще ме вмъкне същия ден в графика да раждам. Иначе бяха насрочени за 23.06.
Докторът само ме изгледа странно и каза, че ще го уморим с тези зодии.
А сега се чудя, как съм могла да си го причиня!😃
Моите девойки много страдат, че точно на рождения си ден трябва да са на матура, но все пак съм им казала, че вечерта след МАТ ще се напием -дали от радост или мъка ще е, ама ще го отпразнуваме.
Да ви кажа, аз гледах, че и на двете матури ще е много горещо -33, 34 градуса, направо ми е жал за децата.
Днес едната сподели,че повечето от класа й са били, кой с мини вентилаторче, кой с ветрило, та и аз извадих за утре. На 4 етаж са и направо си е ужас положението.

Последна редакция: ср, 12 юни 2024, 00:40 от Malechka

Общи условия

Активация на акаунт