Отговори
# 75
  • София
Ahoney, разбирам я наборката. Много е трудно да се разказва в сегашно време. Някак не е естествено.

Последна редакция: пт, 07 юни 2024, 15:25 от esma

# 76
  • Бистрица
Здравейте!
Оказва се ,че нашата хубавица на последния пробен по БЕЛ е объркала глаголното време на преразказа. Имаше го този проблем и на първия пробен,  но мислех, че във времето е изчистила неяснотите. Явно има нужда да се обясни по някакъв различен начин, за да схване разликите. Честно да ви кажа, тази година само по математика съм помагала и то рядко. Детето е самостоятелно и доста ангажирано като време и си действа сама задачите с учителите в училище и школата. Та, търся начин как много лесно да и дам жокер как да разпознае какво пише.

Примерно да оформя нещо като таблица:
от името на друг герой  / бил -ла, -ло, -ли
от името на разказвача / бях / беше /
и т.н. за всички видове, които могат да се "паднат".

Само т.нар трансформиращ преразказ ли може да се падне? И от чие лице може да се даде преразказа? Моля за идеи...

# 77
  • София
zaxarni4ka,
от неутрален разказвач - сегашно време - Момчето тича по улицата и се спъва.
от герой - минало време - Тичах по улицата и се спънах.

Това е най-просто казано, така преговаряме с моята.

Есма, аз пък много обичах да пиша в сегашно историческо време. По мое време за нещо можехме да избираме между него и преизказно и само аз от целия клас винаги пишех в сегашно.

# 78
Ahoney, благодаря, схванах Simple Smile само за сверка, когато нашата учителка им дава преразказите от неутрален разказвач, в задачата пише : направите подробен преразказ от името на неутрален разказвач. Ако текстът е в 1л. ед.ч, значи трябва да пише: направете трансформиращ преразказ от името на неутрален разказвач, така ли?

# 79
  • Пловдив
На децата им е по-трудно от неутрален разказвач. Още като започнаха да го учат този тип преразказ, специално на момчетата госпожата обясняваше, че е сякаш са футболни каментатори. Гледат и коментират-това е времето. Дано съм била полезна на някой.

# 80
Аз не съм в час с преразказите като критерии. Според сина ми от неутрален е по-лесно, известна част от диалозите се съкращавали.

Иначе той пишел на чернова план, после почваш на чернова и после в даден момент се премества на белова и довършва. Винаги ползвал времето на макс без проверка.
Говорихме, че има риск така. Не чува. Той не прави правописни грешки по принцип. Има добри резултати на преразказите 30, 32.

На тезата май не е имал макс 4, 5т.

Но според мен големи промени в начина на решаване на тестовете няма време. Ще се объркат.

Можело да се яде шоколад на изпита и в почивката между модулите, която е много кратка. Пускали да се разтъпчат и до тоалетна. Така разбрах от учител с опит.

Вече имаме всякакви таланти в групата. Браво!
Следват други изкуства да се проявят: картини, песни, мемета.

Днес в 12ч ще има пресконференция за анализ на резултатите от матурите на 12 и 4ти клас. Май и двете групи са доста с високи.
На четвърти дадоха лесни и сега има много горди родители. Включително и аз 🫣

Ако дадат лесни и на 7ми, ще играят грешките от стрес и техническите. Миналата година е имало 24.5% със среден бал над 75т, или 2890 деца в София.

Почва да ме обхваща паника дори да има добър бал 🤞(което  изобщо не е сигурно в момента)  как ще се класираме в желана паралелка, ако се изключат нежелани профили и езици. Някои приемат по 13, други 26 бройки.

# 81
  • София
Амелин, виж как е формулирана задачата в миналогодишната матура - Дидактическа задача: Прочетете текста и напишете подробен преразказ от името на неутрален разказвач.
Можеш да влезеш тук и да разгледаш миналите години - https://www.mon.bg/obshto-obrazovanie/natsionalno-vanshno-otseny … i-klas-po-godini/

Редактирам се, защото не разбрах правилно въпроса ти. Детето трябва да се води от това, което пише като дидактическа задача, а то ще е съобразено с дадения текст.

# 82
Поздрав от тикток за сбъднати по-високи резултати
https://www.tiktok.com/@timohov_savelii/video/7377397869524962593

# 83
Моят син и той упорито спори с мен, че ако отбележеш грешка в повече / тоест отбележиш грешна грешка Laughing / ще ти вземат точка. Така му била казала госпожата на уроците . Също така прави, струва пише на тезата точно 4 изречения- щом пишело 3-4, значи толкова трябвало Rolling Eyes
Допълвам се само, да кажа , че тези неща много ме дразнят, за мен винаги съдържанието трябва да е пред формата , а тук е точно обратното / ако е така де / . Какво значение има дали е написал 5 изречения, ако са смислени и съдържателни, а не 4 ? Или пък че написало детето , както имаше в предни години, само Илийца, а не Баба Илийца, да речем

Последна редакция: пт, 07 юни 2024, 10:19 от Plami80

# 84
Включвам се със съвсем прозаични въпрос - има ли някъде информация кого ще определят залите за изпитите и ще дадат линковете за проверка на резултатите. В нашето училище все още няма никаква организация ( СМГ).

# 85
Включвам се със съвсем прозаични въпрос - има ли някъде информация кого ще определят залите за изпитите и ще дадат линковете за проверка на резултатите. В нашето училище все още няма никаква организация ( СМГ).
На нас ни казаха, че около 17-ти ще ги дадат, защото редовно имало изгубени и предпочитали да е почти пред самите матури.

Искаше ми се да посетим някои от набелязаните училища по време на изборите, макар че не знам дали всички от тях ще са избирателни секции, но май няма да имаме достатъчното свободно време за това.

# 86
Сайтът е: infopriem.mon.bg
Потр. име и парола - като дадат бележката.

# 87
Аз не съм в час с преразказите като критерии. Според сина ми от неутрален е по-лесно, известна част от диалозите се съкращавали.

Иначе той пишел на чернова план, после почваш на чернова и после в даден момент се премества на белова и довършва. Винаги ползвал времето на макс без проверка.
Говорихме, че има риск така. Не чува. Той не прави правописни грешки по принцип. Има добри резултати на преразказите 30, 32.

На тезата май не е имал макс 4, 5т.

Но според мен големи промени в начина на решаване на тестовете няма време. Ще се объркат.

Можело да се яде шоколад на изпита и в почивката между модулите, която е много кратка. Пускали да се разтъпчат и до тоалетна. Така разбрах от учител с опит.

Вече имаме всякакви таланти в групата. Браво!
Следват други изкуства да се проявят: картини, песни, мемета.

Днес в 12ч ще има пресконференция за анализ на резултатите от матурите на 12 и 4ти клас. Май и двете групи са доста с високи.
На четвърти дадоха лесни и сега има много горди родители. Включително и аз 🫣

Ако дадат лесни и на 7ми, ще играят грешките от стрес и техническите. Миналата година е имало 24.5% със среден бал над 75т, или 2890 деца в София.

Почва да ме обхваща паника дори да има добър бал 🤞(което  изобщо не е сигурно в момента)  как ще се класираме в желана паралелка, ако се изключат нежелани профили и езици. Някои приемат по 13, други 26 бройки.

Вероятно повечето от нас сме точно с подобни притеснения, но спокойно Simple Smile - това е уравнение с доста неизвестни - колко деца, къде, подредба на желания, стрес и технически грешки винаги има, статистиките са само за ориентир и пак няма никакви гаранции. След време ще стане ясно дали ученикът се чувства добре в новата си среда, като минат поне няколко месеца. Понякога паралелката е желаната, но в класа има проблеми. И обратното. Късмет и нека стане така, както е най-добре за тях Simple Smile

# 88
Благодаря за темата, напоследък ми остава повечко време и успявам да ви следя, че по 50 страници трудно се изчитат..

Разисквате преразкази, аз там съм пас, никога не съм обичала БЕЛ, но пък математиката ми е любима и само там се включвам. И все се чудя как някой родители не помнят грам този материал-признаци за еднаквост, ъглополовящи, симетралки, красооота..
Класното и по мат мина, беше понеделника и съответно има 6, но това няма нищо общо с ПИ. А това най ме нерви. Как в училище се справя отлично, а на матурата не може да постигне такъв резултат?

Та в този ред на мисли, някой търсеше последната пробна на Междучасие, търся я и аз, ако може да ми я прати и на мен таз добра душа!

Онзи ден последен час моята ми се примоли да си тръгне от училище, че в стаята била много задушно, ставало й зле.....та ако наистина и на 19/21 са такива температурите, лошо....
Онзи ден ми излезе спомен във фейса, че сме поляли вече резултата на каката,/ sanaka, верно станали 6 години/ та леко ми стана тъпо, че така ни пържат с тази отсрочка, едва ли ще научат кой знае колко повече. Но малко остана, определено няма да ходи на училище, то и сега вече половината ги нямало..

А за влизането по училища в изборния ден е добра идея, благодаря, че споделихте!. В едното/ 32ро/ бяхме на пробна по БЕЛ, та девойката го видя, но нещо не й била в списъка, а чета много добри отзиви.  Преди да си види последните точки, вече стигна до нова подредба и езиковите й изглеждаха блян, но се надявам пак да се върнат в челните редици в желанията,  говори за НТБГ, което хем ми е ок, хем не е вече на нужното ниво май.
Някой има ли дете в него за повече информация? Ще видим къде ще й е късмета.

Това с проверката на отговорите в почиваката между модулите не е добра идея, както сега не мисля и да проверявам, като излезнат отговорите, ще си чакам този път резултатите до 2.07. Дано да издържа обаче!
На последната пробна по МАТ в школата й моята беше сверила първа задача от втория модул с нейна позната и нейния отговор бил друг, та леко ми скапа настроението, че пак ще е под 70т, но уви, оказа се нейната- правиланата! Дано да й е показало това, че не трябва да се влияе докато не си види резултата. А и аз да имам повече доверие в знанията й/ макар, че в алгебрата често омазва нещо/ .

Е, разписах се достатъчно, бързо да минават тези 50 страници, че 13 не ми харесва като комбинация от цифри/ не че съм и суеверна/!
Успех на всички в изходни, контролни и оформящи изпитвания, на последната пряка са!

Много сили на нас, мамите, които тръпнем  заедно с децата си!

# 89
И аз обмислям да ползвам изборния ден за да влезем поне в една гимназия. Уж е първо желание. Добрата новина е, че се появи желание Joy

Общи условия

Активация на акаунт