Какъв бакшиш оставя Българинът?

• 11 795
  • 288
  •   1
Отговори
# 150
  • София
В България ИМА 5-звездни хотели. Има и 4-звездни. И като цени, и като обслужване.
Има и българи в 4 и 5-звездни хотели по света. Като гости, не само като персонал.
Ако някои хотели претендират за определени звезди, но предлаганите услуги от тях не отговарят на категоризацията, тя се отнема, а се отнема след съответнит реакции на клиентите. Дори и да намерят начин дай не им се отнеме категоризацията, но си продължават да хитреят, рядко успяват да прилъжат дългогодишни редовни клиенти, каквато е основната цел на хотелите, предлагащи хубави условия.
Лошото е, че много бизнеси у нас са на принципа "ден гдина храни" и са единици тези, които оценяват, че от тяхното отношение зависи лоялността на клиентите, а лоялният клиент обикновено води още много такива. Разочарованият откзва много повече, отколкото довежда лоялният. Има интересна информация по въпроса на база на статистика. За всеки тип бизнес важи това.

Последна редакция: сб, 08 юни 2024, 12:27 от Fever Ray

# 151
Моля те, не ми казвай че не знаеш чия собственост са тези хотели?

# 152
И какво ме интересува персонала от заведението в частност сервитьора какво ще му е мнението за мен, ако не му дам подеяния Славянка?
Ще ми се изплюе в кафето ли😅че нали сметката се плаща в края и си тръгвам.
Много ми е ценно сервитьорското мнение, цяла нощ ще плача на кълбо.

# 153
Аз бакшиши, в рамките на десетина процента, давам, но точно работещи в сферата като Славяна са ме отказали от години от българското черноморие и като цяло от нашите хотели. На море ходя в чужбина, на други места отсядаме в къщи за гости.

# 154
  • София
Собствеността няма общо. Говорим за обслужване и правила.
Всъщност точно в тези хотели с известните собственици, обичайно и клентите са известни и обслужването е наистина на ниво.
И в точно тези "на някой" персоналът не смее да изнудва клиентите в описаня стил - "ще ти сменям чаршафите ако ми буташ бакшиш".
Не виждам връзка с темата.
Много би ми станало интересно дали някоя камериерка в "Негреско" би си позволила подбно изнудване и дали после някога ще си намери работа в бранша.
Дори и обслужващият персонал е добре да работи за името си, но явно това за определени хора не е от значение. Определено и аз след последните изчетени страници се радвам, че добре си подбирам местата, които посещавам.

П.П. Прясна случка от вчера, която май точно сега е моментът да споделя. Напоследък в някои магазини на изхода има таблети, на които да напишеш отзиви. Та отивам вчера да си търся разни хавлии и кърпи за морското ни жилище. Обикалях като гламава из магазина, търсих персонал, не намерих. След големи усилия да изровя еднакви кърпи от най-горния рафт, който стигах трудн,събрах необходимите продукти. На касата един младеж дъвчеше сандвич, говореше на ти и му отне поне 10 мин да маркира продуктите. Посл не успя да активира пос термнала и се наложи да ходя аз да тегля пари от банкомата пред магазина. Красота. Не се отказах, както бих направила обичайно, защото този уикенд имаме планове, а през следващия заминаваме и просто няма кога да обикалям по магазини. И накрая младежът ми обясни да сложа усмихнато човече до името му, че така щял д вземе бонус. Е, сложиш намръщено човече и описах ситуацията. Сори, но не бих му дала не само бонус, но и заплата, ако беше мой служител.

Последна редакция: сб, 08 юни 2024, 13:44 от Fever Ray

# 155
И какво ме интересува персонала от заведението в частност сервитьора какво ще му е мнението за мен
Ми то му е изписано на лицето докато те обслужва как да не те интересува като не можеш да го избегнеш.

# 156
Хаха ама то е едно да е изписано, друго е да ме интересува?

Последна редакция: сб, 08 юни 2024, 13:02 от Velma125

# 157
Определено и аз след последните изчетени страници се радвам, че добре си подбирам местата, които посещавам.
Тогава, може и да сме се срещали Simple Smile .
Шегата на страна, аз съм сигурна, че морските деца, които работят от 14 годишни, дават повече бакшиш  от 80% от пишещите тук. Това е културата на бакшиша, за която говорим и която все още липсва. И спокойно, никой не гледа на вас като ходещи банкомати. Както бе казано по-горе култура и възпитание.

# 158
Такива като Славяна са прекрасен пример за това защо повечето хора мрънкат от обслужването в България. Ако дам бакшиш, ще ме обслужваш добре, ако дам по-голям бакшиш, ще ме обслужваш още по-добре. А ако не дам бакшиш, няма изобщо да ме обслужиш вероятно.

# 159
И спокойно, никой не гледа на вас като ходещи банкомати.
Интересно, че го казваш, но с нищо не показваш, че наистина го вярваш. От коментарите ти лъха наглост, която никога няма да възнаградя. Децата давали по-големи бакшиши, много знаеш ти кой какви бакшиши дава от пишещите тук, а и когато човек е седнал да изпие едно кафе, какво очакваш, да ти остави 50лв ли, за да не вземеш случайно да го обсъдиш какъв е цървул с останалият персонал? Изобщо не ме интересува какво мисли някоя, която ми е взела поръчката без дума да продума. Има ги много такива.

# 160
  • София
Не съм морско чедо, но и аз работя от рано, а децата ми от 16-годишни, но бакшишите смятам, че се заслужават, не се полагат. И точно в това е културата на бакшиша, но човек трябва първо да уважава себе си, за да го уважават и другите.

# 161
Хората, които не дават бакшиш са си просто стиснати, независимо какво казват. Не харесвам такива хора. Изненадват ме много от коментарите тук.

# 162
Че аз и не го крия - стисната съм🙃
АЗ решавам какво да правя с парите си, а не съм ги придобила с подаяния и бакшиши.

# 163
На разнос и в кафенета давам до два лева/закръгляне на сметката. В ресторанти - зависи от отношението. Ако ми тръшкат нещата на масата  и са навъсени не давам бакшиш. Иначе до 5-10 лв смятам, че е напълно достатъчно. Ако по случайност ни хареса как е приготвена храната и редовно се храним там, даваме бакшиш и за кухнята.

Някак си имам чувство, че те остават на доста заден план. Като знам и от майка, лека й пръст, колко точно добре плащат шефовете на фон усилията, които влагат ми е съвестно.

# 164
Напротив, зависи какво казват. Не виждам абсолютно никаква причина да оставям бакшиш на някой, който ме е накарал да се чувствам като натрапник, сякаш му нарушавам спокойствието. Бакшиш оставям на възпитани хора, които си вършат работата както се очаква от тях.
Хората, които не дават бакшиш са си просто стиснати, независимо какво казват. Не харесвам такива хора. Изненадват ме много от коментарите тук.

Общи условия

Активация на акаунт