Какъв бакшиш оставя Българинът?

• 11 778
  • 288
  •   1
Отговори
# 165
Ако бакшишът е уважение то следва, че стриптизьорките най-много ги уважават и ценят.

# 166
  • София
Не е бакшишът уважението. Самоуважението е да си вършиш винаги качествено работата, а бакшишът е бонус и показва точно уважение към персоналното внимане, което си оказал.
И защо да не са уважавани стриптизьорките!? Ако си вършат качествено работата, мили са с клиентите, усмихват им се, танцуват добре, грижат се за хигиената си и т.н., може пък да си заслужават бакшишите повече от намусените камериерки, които са на принципа, че без бакшиш може и да си спиш цяла седмица в потните чаршафи, а даже и с чужди потни чаршафи може да те "уредят".

Последна редакция: сб, 08 юни 2024, 15:10 от Fever Ray

# 167
Хората, които не дават бакшиш са си просто стиснати, независимо какво казват. Не харесвам такива хора. Изненадват ме много от коментарите тук.
Не, не съм стисната. Обаче не виждам смисъл да плащам допълнително, когато не получавам нищо допълнително. Даже понякога ме обслужват хора, които не правят и минималното, което се изисква от тях.

# 168
Не видях някой да е писал, че никога и при никакви обстоятелства не дава бакшиши. Просто някои хора го правят повече, а други по-малко. Не ме интересува дали някой ще ме мисли за стисната или не. Изкарвам си парите с много труд и за какво ги харча си е изцяло моя работа.

# 169
Не видях някой да е писал, че никога и при никакви обстоятелства не дава бакшиши.
Аз го написах. Нито давам, нито приемам.

# 170
Всъщност дразни усещането, че си длъжен да оставиш отгоре. Е тогава не давам.
В Америката може да е задължително, в България не е.
Наскоро оставих 5 лв в ресторант на 40 лв сметка, защото сервитьорът беше страхотен, много стегнат, не фамилиарен, не ми говореше на ТИ, не измрънка, когато го помолих да махне с лъжица олиото от таратора, не ми искаше пари за кутии за вкъщи, даже сам предложи да ми донесе и т.н.

Последна редакция: сб, 08 юни 2024, 18:19 от Velma125

# 171
Няма такова нещо като задължителен бакшиш, дори и в САЩ.
А дали ще дам или не бакшиш зависи от нивото на услугата, която получавам.
Дали съм дребни злобни душици, които нямат нищо в душата си, и колко имам в протмонето си, не е работа на сервитьорът.

So Lucky*, много грозно изказване.

# 172
  • Melmak
В държавите, в които има такава култура, разбира се, че се гледа зле ако не оставиш.

Аз не оставям при лошо обслужване, като сервитьора не се справя.

Обаче не всички сервитьори са злетаци, има си и доста добри. И на доста места, където хората ходят редовно, сервитьорите си ги знаят. Ако сядате в едно и също кафене или посещавате един ресторант, хората работещи там, помнят. Имайте го предвид.

# 173
Дали съм дребни злобни душици, които нямат нищо в душата си, и колко имам в протмонето си, не е работа на сервитьорът.

Красиво или грозно, фактите са си факти.
И не говоря за сервитьорите, а за всички on tipping position.
Български деца ходят на бригади в САЩ и се прибират с не малко пари от бакшиши, именно защото хората са щедри.
Разбирам, че на някои не им се дават излишни пари. Това е черта в характера. Живи и здрави да са, и да не им се налага да работят такава работа.
Но ти си била в САЩ повече и от мен, и знаеш колко хора се издържат от бакшиш, декларират го, че и данъци плащат.

# 174
Поправете ме, ако греша, но никъде в темата не прочетох някой, който не дава бакшиш, да се изкаже зле за тези, които дават. Искат, виждат някакъв смисъл в това, правят го. Никой не ги критикува. Не виждам пречка да се поддържа добрият тон и от двете страни.

# 175
  • "Всички сме в канавката, но някои от нас гледат към звездите" О. Уайлд
Като ходим на заведение винаги оставяме бакшиши, няма твърдо правило, но обикновено между 15-20 процента от сметката. Имаме приятели, с които като излизаме те все се изхвърлят, че по правило се оставяло около 25-30 процента бакшиш от сметката, което вече си е височко, но така са си го приели. Някой път ако много ме издразни някой оставям 2 или 3 лева. Има хора, на които с кеф да им оставиш бакшиш, има и такива, които са сърдити, надути, нелюбезни и все едно искат да те изгонят от заведението. Оставям твърд бакшиш от 5 лева на маникюристката и фризьорката защото ми е неудобно Confused (да не съм у ред, знам).

# 176
Изключвам изолирани случаи.Blush

Изолираните случаи предполагам са тези, които подминават сакати баби на улицата, и след малко се правят на велики в кръчмата?

# 177

Красиво или грозно, фактите са си факти.
И не говоря за сервитьорите, а за всички on tipping position.
Български деца ходят на бригади в САЩ и се прибират с не малко пари от бакшиши, именно защото хората са щедри.
Разбирам, че на някои не им се дават излишни пари. Това е черта в характера. Живи и здрави да са, и да не им се налага да работят такава работа.
Но ти си била в САЩ повече и от мен, и знаеш колко хора се издържат от бакшиш, декларират го, че и данъци плащат.
Да знам, но не е правилно. Там бакшиш се дава, за да се допълни работната ставка. Само, че, това, че някой не може да си договори заплатата не е мой проблем.
А това, че български студенти изкарвали пари от бакшиши,  не е довод за това дали ще дам бакшиш или не.
На мен никой не ми е дал бакшиш, нищо, че съм си свършила перфектно работата.

# 178
Всеки си избира попрището. Нали така.
Аз също не получавам нищо извън ставката ми на час, но това никога не ме спира да си оставям бакшиш.

Последния път когато бяхме на круиз, въпреки че бакшиша е включен 18%. Той се разпределя някак си между персонала.
 На всеки бар оставях долари, на стюарда оставих плик последния ден. Човека всеки ден ни оставяше животно от хавлия. Беше мил и усмихнат. В ресторантите, също кеш.
За мен е удоволствие да ме обслубват добре, и да се отблагодарявам.

# 179
Поправете ме, ако греша, но никъде в темата не прочетох някой, който не дава бакшиш, да се изкаже зле за тези, които дават. Искат, виждат някакъв смисъл в това, правят го. Никой не ги критикува. Не виждам пречка да се поддържа добрият тон и от двете страни.

Абсолютно. Откакто започнаха да се подмятат квалификации на личностна основа, темата е за една голяма сочна метла.

Общи условия

Активация на акаунт