Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №27

• 38 008
  • 747
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Medeaa, имам около мен примери с мъже които наистина си хапват от всичко по много и са здрави и са слаби:). Моят татко например, на 74 години, още работи, по цял ден седнал, яде по 5 сандвича сутрин, много сладко, тортички, шоколади, биричка вечер, пържени картофи всеки ден. Изследванията му са все супер, никакви оплаквания и едно хапче не пие за нищо.
Майка ми с куп проблеми, диабет, холестерол, аритмии, кръвно, пие по 9 хапчета всеки ден, почива, не работи, безсъние ужасно.

Имам още няколко подобни примера около мен. Все си мисля, че хормоналните мизерии до голяма степен ни ограничават и ни карат да полагаме много повече усилия от мъжете, за да изглеждаме добре. Но може и да не съм права, просто лично мнение.

# 511
Има и такива жени.

# 512
Медеа, има! Не знам каква е тая висша несправедливост..ММ яде за трима и не е качил кой знае колко. Аз също не съм качила, но цял живот внимавам какво ям. Вече не ми пречи и да го гледам като яде, свикнала съм. Wink

Последна редакция: сб, 13 юли 2024, 21:27 от mimi.7299

# 513
Природно атлетичните са в друга лига, особено ако професията е свързана с движение, а те не пушат и не пият. Дай боже всекиму, но повечето от нас са със заседнали професии, живеем в градове и стресът е верен съпътник. Затова не става ей така, по най-лесния начин.

# 514
Medeaa, имам около мен примери с мъже които наистина си хапват от всичко по много и са здрави и са слаби:). Моят татко например, на 74 години, още работи, по цял ден седнал, яде по 5 сандвича сутрин, много сладко, тортички, шоколади, биричка вечер, пържени картофи всеки ден. Изследванията му са все супер, никакви оплаквания и едно хапче не пие за нищо.
Майка ми с куп проблеми, диабет, холестерол, аритмии, кръвно, пие по 9 хапчета всеки ден, почива, не работи, безсъние ужасно.

Имам още няколко подобни примера около мен. Все си мисля, че хормоналните мизерии до голяма степен ни ограничават и ни карат да полагаме много повече усилия от мъжете, за да изглеждаме добре. Но може и да не съм права, просто лично мнение.

Болднато не го вярвам, не само за човек на 74, но и за доста по-млади.
И аз имам баща на 73 и мъж на 52. Сравнително добре са здравословно и визулано, но доста се ограничават и се движат. Мъжът ми само черен шоколад и по малко вино и бира си позволява. Никакви тортички, сладка и пържени картофи. Познавам мъже, които си хапваха "от всичко по много" и стигнаха до ампутация на крайници и инсулт.

# 515
Ох, айде стига. Здрав разум и умереност не е равно на лишения.
Аз ям бял хляб, тортички, шоколад, пържени картофи и всичко останало. На 48 години съм, с Хашимото и поднормено тегло цял живот. Не пия и не пуша, правя 10 000 крачки на ден и живея на 5 етаж без асансьор, което значи и 15-20 етажа стълби дневно. Друг спорт не практикувам, работата ми е заседнала и с висока степен на стрес.
Родителите ми са на 78 и 80, също не се лишават от нищо и макар да приемат лекарства, са в прилично за възрастта си здраве.
Сега да чукам на дърво, ама баба ми и дядо ми по бащина линия починаха близо до 90, почти без да са срещали лекари в живота си.

# 516
Параход, здрав ген. Wink
Колежката ми е с Хашимото, яде непрекъснато ВХ, не яде месо и яйца. И е 52 кг. Не зная от Хашимотото ли или е ген! 😃

# 517
Начи, то не е за фукня. А просто че хората са различни, нали. Няма общоприета рецепта как да живеем добре. Хашимотото го добавих, защото обикновено се смята, че свързаната с него хипофункция води до напълняване и забавен метаболизъм.
А иначе, за да сме в темата - по отношение на остеопорозата например слабите са в по-висок риск от пълните (нямам предвид стокилограмови, а нормално заоблените).

# 518
То и Хашимотото зависи на каква фаза е, че особено отначало може да се лашка между хипо и хипер доста време, докато вече е толкова повредена работата че си остава твърдо в хипо. Шантаво е много. И вече зависи и компенсирането с хормон как са го нагласили после, някой път ги изсилват малко повечко.
Иначе да, ниска телесна маса е предпоставка и за ниска костна плътност. Едно нещо да ми е от хубавата страна на мен Grinning Едра и набита съм и винаги тежа повече отколкото изглеждам (а аз и не изглеждам малко де, но тежа си).

# 519
Знаете ли, вашия тестостерон накъде е, изследвали ли сте го някога? Той помага и за трупане на мускулна маса.

изследваха ми го всеки месец по байер програмата.
На мен ми е висок и съм замускулена, винаги съм била. Според Танита (машина за контрол на мускулна маса) съм в добър процент такава и добър индекс , но според мен вече мускулите са под сланинки. Танита не ме в виждала като по-млада...

# 520
Бръчките не ги мисля толкова, но все едно лицето ми се свлече. Физиономията ми се промени и изглеждам изморена и зле.
Не очаквах, че ще е така рязко.
Това след отслабване ли?

# 521
Не, Леми, кг.си стоят. Но клепачите ми се свлякоха и притискат очите ми, назолабиалните са ясно изразени, а от проблеми, и стискане на зъби и устни, вече и в брадичката. Самият контур около челюстта също го няма.
Представям си какво ще е ако сваля 10-15кг., но в това съм се втурнала и дано го постигна.

# 522
  • Пловдив
Здравейте дами, имам следното питане!
Днес докато си стисках една пъпчица близо до ареолата видях че от зърното изтече някакъв секрет, белезникаво на цвят, като коластра изглежда, но съм почти на 49 и съм родила преди 14 години! Иначе не пия нищо, имам редовен цикъл и последно съм била на ехография миналия октомври, и то при добър специалист, освен малки кисти нямаше нищо друго и те не го притесниха! На другата гърда не става така! Секретът е лепкав, без конкретен мирис, има такъв, но не е гной както мирише, не виждам промяна и в размера и формата на гърдата. Също така не изтича спонтанно, а само при натиск. Напълнях  последните години, но не прекалено и затова не съм правила хормонални изследвания. Някоя да има подобна случка? Имам около седмица до цикъл.

# 523
"Пъпчицата", което сте стиснали, вероятно е монтгомерова жлеза. Следете си гърдата, ако изтичането на секрет продължи или се появи някаква друга симптоматика, запишете час за мамолог скоро. И без това е минала почти година от предишната профилактика и ви е време. Възрастта предполага и мамография, освен ехографско изследване.
И още нещо - по гърдите нищо не се стиска, чопли и т.н.

# 524
  • Пловдив
Здравейте и благодаря за отговора!
Мамография правих 2022, общо взето на всеки 2-3 години, откакто навърших 43.
Иначе жлезите ги знам, ама мислех че е различно, затова Simple Smile  Така или иначе не изтича от само себе си, само при стискане.
Все пак ще се радвам още дами да се включат! 🌹
[quote author=Параход link=topic=1664056.msg48295355#msg48295355 date=1720970029]
"Пъпчицата", което сте стиснали, вероятно е монтгомерова жлеза. Следете си гърдата, ако изтичането на секрет продължи или се появи някаква друга симптоматика, запишете час за мамолог скоро. И без това е минала почти година от предишната профилактика и ви е време. Възрастта предполага и мамография, освен ехографско изследване.
И още нещо - по гърдите нищо не се стиска, чопли и т.н.
[/quote]

Последна редакция: нд, 14 юли 2024, 18:48 от Mainatowngirl

Общи условия

Активация на акаунт