Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №27

• 38 125
  • 747
  •   1
Отговори
# 285
Привет! В крак с темата за миомите...от 3 за 6месеца са станали 7. Новите 4 са съвсем мънички още, но лекарката ми препоръча спирала. Никога не съм си слагала, нито знам нещо по темата. Питах я, дали може нещо за пиене, но ми препоръча спиралата, защото действала локално. Името й започваше с М. Каза, че ако пия хапчета, от прогестерона в кръвта можело да ми се вдигне кръвното. Попитах я и за билките...каза, че може и да има ефект, но вероятно се дължи на прогестерона в тях. Лекарката не ми вдъхна доверие този път. Не мога да си обясня как спиралата действа локално без да влезе в кръвта...но ако й бях задала още един въпрос, щеше да прелее. Знам, че вероятно темата е дъвкана, но ще съм благодарна за мнения по темата. През 2009г. ми откриха рак на шийката на матката и махнаха част от нея. Днес ми казаха и че шийката се е завъртяла настрани, може би от миомите. Та, дали ще може да ми се сложи, има ли ефект от поставянето на спирала, кое е повече + или -, да рискувам ли...не знам. Много се сдухах след прегледа. Нещо ми тръгна надолу последните 3месеца и от абсолютно здрава всичко рязко ми се бъгна.

# 286
Ще намерине много "за" и "против" мнения за хормонална спирала "Мирена". Докато не пробвате, няма да разберете как ви действа на вас. Някои са много доволни, без никакви странични ефекти, други като мен едва я изтрайваха.

# 287
tridigi, на колко сте години и имате ли деца?
Ако сте в предменопауза и не желаете и не планирате повече деца във Вашия случай се препоръчва махане на матката. Звучи страховито, но ще направите добра превенция и ще сте в пълна безопасност. Имах позната точно като вашия случай - ами то това с миомите и кървенето бе някакво чудо. И като се сложи притеснението от конизацията ...
След като имате промяна на шийката е редно и онколога ви да ви прегледа /то не че всеки си има онколог, но поне на който сте се доверили за операцията/.
Например за хора като мен с естрогенова доминантност в чужбините препоръчват превантивно да се махнат и матка и яйчници с менопаузата. Така вероятността от злокачетвен процес се снижава до много малки проценти.

# 288
О, нямам планове за повече деца..след някоя друга година съм на 50. Четох до сега за Мирена. Наистина има доста обширни теми във форума. Нещо не ми се струва да е за мен, особено в частта с гърдите. И там имах ядове с кисти. Но и аз нямам някакви оплаквания...болка, дискомфорт, анемия...или поне засега. Имам си дълъг и обилен цикъл, като така съм от малка. За съжаление онкологът ми почина. Затова и сега пробвам с нови гинеколози, но само ги сменям. Утре ще продължавам с четенето.

# 289
Ако ви я препоръчват за спиране разтежа на миомите, на мен за година и половина, в които бях със спирала, ми порасна миомата доста.

# 290
На мен също лекарката ми ме навиваше доста време за Мирена. Накрая, като започнах да й задавам преки въпроси за всеки един страничен ефект, не отрече нито един. Най-вече рак на гърдата. Трябвало да се следя. Е, мерси. Аз си се знам, че само това ще ми е в главата и ще лудна. Освен това имам наследствен риск за тромби, а тази спирала може да ги предизвика. На въпроса,  само локално ли действа, каза, че се води така, обаче при положение, че много жени имат главоболие и други странични ефекти, едва ли е баш само локално. Та така, поне не ме заблуждава.

# 291
Мерси за мненията! Мисля, че взех своето решение и няма да слагам. Ако много се влошат нещата-операция. Ще търся и нов гинеколог.

# 292
Мерси за мненията! Мисля, че взех своето решение и няма да слагам. Ако много се влошат нещата-операция. Ще търся и нов гинеколог.
Имате време да пробвате и други неща преди крайния вариант операция. Аз започнах чая за миоми и ще дам отзив. Но ще стане бавничко, поне няколко месеца. Назад съм дала координати на аптеката, която го приготвя по рецепта на БАН.

# 293
Здравейте, мили момичета,

Реших се да пиша във форума от зор, след като и поизчетох доста от темите тук, но вие сте ми последна надежда за някакво становище по въпросите, които ме мъчат.

На 42 години съм, досега не съм имала никакви проблеми с цикъла, като последно миналата година април претърпях последната, неуспешна процедура ин витро и от тогава не съм вземала никакви хормони повече. Сега в началото на месеца получих необичайно кървене след цикъл с алена кръв и съсиреци, което спря след 4 дни, трябваше да ми дойде на 17-18, но не ми е дошло. Междувременно от известно време започнах да качвам килограми, без да съм променяла начина си на живот и ужасно хормонално акне по челюстта, брадичката, с дебели, подкожни и много болезнени пъпки.

Ходих на лекар при един професор и той отсече - спирала Мирена за теб, имам 2 задържани фоликула и от това се е получила тази аномалия, отсече - перименопауза, това е положението. Но аз след като попрочетох по форуми, листовката, реших, че няма да я слагам. Първо, защото ми писна 10 год. да ме тъпчат с всякакви хормони, от които се чувствам отвратително, от друга страна имам редица съпътстващи заболявания, на които професорът не само не обърна внимание, но ме прекъсна, докато се опитвах да обясня. Не ми изписа нищо за предизвикване на цикъл и все още, 10 дни след датата нямам такъв. Предложи да махнем матката.

Имам Хашимото, но пия лекарства, инсулинова резистентност, приемам Метфогама 2х850, разширени вени, без тромбоза, депресия, генерализирано тревожно и паническо разстройство и мигрена. Имам и субсерозна миома 8 мм, която не ми прави проблеми, нямам прекалено обилен цикъл, продължава около 5 дни. Миналата година пих "Витекс" в началото 2х1 и после по 1 за 4 месеца, но не ми понесе, качих 5 кг и ми излезе акне, също се подувах много. Спрях го, но не можах да оправя проблемите.

Пуснах си ПКК, биохимия, ЩХ, полови хормони и всички изследвания са в нормата, андрогенните хормони са дори в долната граница, повечето от тях дори в оптимални граници, което ме изненадва дори мен. При, което възниква въпросите, за които искам и ще съм благодарна да ми споделите мнение: от какви хормони и причини се получава това отвратително дебелеене и то около корема и талията, от къде се взе това акне след като хормоните са в норма? В последният месец нещата се влошиха и започнах да изпитвам пак някакъв ужасен глад, дебелея, дори да не ям нищо, коремът ми е подут като на стар рокер.

Спортувам, храня се оптимално заради инсулиновата резистентност, не пуша. Моля ви, помогнете ми с някакви мнения и брейнсторминг по темата, защото ще се гръмна, просто!

Последна редакция: пт, 28 юни 2024, 10:14 от Stravinski

# 294
  • 1st floor
Пробвай да намалиш въглехидратите за дебелеенето около талията. При мен работи. За подуването на стомаха - пробиотици. Аз се подувам и от плодове.

# 295
Каква е стойността на инсулина ?Приема на антидепресанти утежнява допълнително изброените заболявания.Пускала ли си изследвания за черен дроб?

# 296
Пробвай да намалиш въглехидратите за дебелеенето около талията. При мен работи. За подуването на стомаха - пробиотици. Аз се подувам и от плодове.

Да, намалени са, от години съм на ниско въглехидратен режим и всичко беше относително добре, преди да дойде тоя проблем, датиращ от около месец.

Каква е стойността на инсулина ?Приема на антидепресанти утежнява допълнително изброените заболявания.Пускала ли си изследвания за черен дроб?

Стойността на инсулина е в горната граница, но в нормата. Изследванията за биохимия, в т. ч . и за черния дроб, асат, алат, ГГТ и т. н., също както и ПКК са ми добри, дори холестеролът ми е в норма. Антидепресанти от известно време се опитвам да намаля и да не пия, не са променяни никакви лекарства, нищо, ей така от въздуха, все едно. До май месец всичко е наред, изведнъж "хоп" - буквално за 1 седмица - акне и 5 кг отгоре, плюс трупкане на талия.

# 297
Инсулин в горна граница въобще не е добре. На гладно трябва да е около 4-5-6.
И въобще, това "в норма" е много относително. Гледа се стойностите да са оптимални, а не просто в норма.

Особено важи за щитовидни хормони. Те трябва да са в горна 1/3 на реф.стойности, за да са оптимални. И говоря за т3 и т4, а не за масово гледаният ТСХ.
Ако тези хормони не са наред, може и до депресия да се стигне, това е един от симптомите на хипофункцията. И недостатъчния вит.Д също. Нищо не каза за изследвани витамини. Понякога разковничето е в тях, но масово се мятат антидепресанти за пиене.

И режима колко е нисковъглехидратен, не е ясно. Всеки си има собствено търкуване за вгх-те и всъщност не осъзнава, че яде повече от тях.

Акне по брадичка и челюст, с подкожни и болезнени пъпки, се свързва с висок прогестерон.

# 298
Щях да пиша същото като Стела. Проблеми с щитовидната и нисък вит. Д водят до депресия. Аз стигнах и до паник атаки с тях. Тогава се взех в ръце и промених много неща.

# 299
"Акне по брадичка и челюст, с подкожни и болезнени пъпки, се свързва с висок" -  Tестостерон и поликистозни яйчници.
Жената има доста проблеми за оправяне, но не е попадала на читави лекари. Моля публикувайте последни актуални лабор. изследвания и забравете понятието , всичко е "в норма". Иначе си е един ала бала разговор. Голяма каша е, има и инвитро процедури + куп медикаменти...
Вероятно и дефицити.....

Общи условия

Активация на акаунт