Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 26

• 35 956
  • 766
  •   1
Отговори
# 585
  • Варна
Здравейте, като бившо медицински лице, мога също да кажа, че не обичам игли близо до мен. И иронията е, че не мога да си поставям инжекциите сама и научих партньора ми как да ми ги поставя. Също имах своите резерви и как това ще продължи толкова много месеци, но с всеки следващ ден става все по-лесно и част от рутината. Важно е ръката на мъжа ви да бъде уверена, а това при моя дойде след 2-рата инжекция. Няма страшно, свиква се, колкото и странно да ви звучи сега. Болка в някои дни дори няма. Не съм имала и синини досега. Обезчуствявам за 15мин зоната с лед. Това помага да не стават синини, защото свива кръвоносните съдове и предотвратява бучки. В никакъв случай не разтърквайте или натискайте мястото на убождането след инжекцията. Успех!
А защо не трябва да се разтрива? Не че го правя.
Аз имам и синини и бучки. Мисля, че се получават, когато вкарам въздух или засегна капилярче. Първите две седмици по-добре ги поставях. Не текваше кръв и мисля, че уцелвах само мазнини, макар че аз почти нямам. Така беше, докато не купих една партида, на която въздуха беше в обратната страна и нямаше как да го вадя.

# 586
Като разтривате медикамента в кожата, го разнасяте в заобикалящата тъкан прекалено бързо, което води до кървене и раздразнение.
Какви инжекции ползвате? Не знам за такива, където се препоръчва въздуха да се изкарва. Въздухът всъщност помага да не се получават синини като създава нещо като буфер между кожата и хепарина и осигурява депозирането на лекарството по-дълбоко в кожата. А също така е много важен да се подсигурите, че сте сложили цялата доза. Препоръчвам ви да следвате строго инструкциите на производителя.

# 587
temp-acc, благодаря за информацията.
А това налагане с лед за обезчуствяване, преди поставянето на инжекцията ли?

# 588
temp-acc, благодаря за информацията.
А това налагане с лед за обезчуствяване, преди поставянето на инжекцията ли?

Да, за обезчуствяване и вазоконстрикция (свиване) на кръвоносните съдове.

# 589
  • Варна
Като разтривате медикамента в кожата, го разнасяте в заобикалящата тъкан прекалено бързо, което води до кървене и раздразнение.
Какви инжекции ползвате? Не знам за такива, където се препоръчва въздуха да се изкарва. Въздухът всъщност помага да не се получават синини като създава нещо като буфер между кожата и хепарина и осигурява депозирането на лекарството по-дълбоко в кожата. А също така е много важен да се подсигурите, че сте сложили цялата доза. Препоръчвам ви да следвате строго инструкциите на производителя.
Фраксипарин 0.4 слагам. Знам, че в листовката пише, че не се вади въздуха и аз не го вадих в началото. Но когато бях при хематолога, с половин уста ми каза да го вадя. Знам, че ще се появи въпроса коя е лекарката - е.. . много известна и търсена е. Излизат една две капки. Преди като съм слагала хормонални също съм вадила въздуха. Въобще не претендирам, че съм права и не желая да подвеждам никой с този пост!

# 590
  • София
Мехурчето служи, за да избута цялото количество медикамент в иглата. Аман от интерпретации. Хематоложката да си прочете листовката.

Последна редакция: вт, 22 окт 2024, 13:09 от delisardeli

# 591
Аз водих същия разговор с една хематоложка, тя каза, че не е проблем по който и начин да се процедира. Ако се вади въздуха, се губи малка част от разтвора, ако не се вади - травмата за коремчето е по-голяма.
Поставянето е гадно, ама се свиква. Игличките са толкова тънки, че нищо не се усеща, проблемът е по-скоро психологичен. На мен всеки път ми беше гадно, ма си се боцках. Изгледах всичките клипчета, дето намерих, четох листовки и какво ли не и някакси се справих, без да има кой да ми покаже. Завиждам на момичетата, на които партньорите им помагат. Моят припада, като види игла, ако някакси се сдържи, ръчичките му се разтреперват, ако я хване 😂😂

# 592
Да попитам, повечето ли сте на комбинирано хепарин с аспирин/натаспин както ми изписаха на мен или повечето сте само на хепарин.
Защото сякаш като чета в чуждестранни форуми, там на жените на които им установяват нисък papp /доколкото той има връзка с някакви мутации тромбофилия/ на всички назначават аспирин. Това е превантивната мярка.
Аз сега се притеснявам хематоложката да не ми препоръча различна терапия, че тогава ще се раздвоя между двете мнения, дано да се припокриват.
Отделно искам да попитам, може ли ако  това лечение е повече като превантивна мярка, отколкото препоръчано заради голям риск, все пак да се отрази неблагопроятно на бременността, отколкото обратно. Май малко объркано го зададох въпроса, но се надявам да ме разберете.
Ако един вид е презастраховане ползването на тези медикаменти - може ли повече да навреди отколкото да помогне.

# 593
  • София
Ниският papp, е част от теста за прееклампсия, който се прави след 12гс. Ако излезе висок риск, се пие аспирин протект. При лош кръвоток също се пие аспирин протект. И при тромбофилия може да се пие аспирин протект. Просто едно и също лекарство за различни случаи. Пие се до 33-34гс, след това може да повлияе на бебето негативно. И аспирин протект, и НМХ, са позволени медикаменти по време на бременността. Ап преминава през плацентата, а нмх - не. Ап е антиагрегант - пречи на слепването на тромбоцитите, а нмх е антикоагулант. Натаспин е хранителна добавка, някои лекари го изписват за понижаване на Д-димер и фибриноген, но дали действа - няма още много наблюдения.

# 594
Момичета, предстои ми ин витро и си пуснах тромбофилиите, тази мутация 4G/4G май е доста кофти..? Ако може някои да помогне и със съвет за хематолог за Пловдив или онлайн, ще бъда много благодарна..

Редактирам се самода добавя и  въпрос - Според вас необходимо ли е да пусна и разширения пакет тромбофилии?

Последна редакция: вт, 22 окт 2024, 17:35 от kattes

# 595
Когато разбрах, че ще ми трябва терапия получих един микро инфаркт. Много ме беше страх...  направо чак не исках да идва момента. Когато обаче се наложи да си ги слагам забравих за всичко! Нито болка имах нито нищо. Не съм вадила въздуха (то даже не се виждаше май да има), прочетох хубаво листовката, коказа ми АГ как да ги слагам, една приятелка ми обясни и до там. Аз за 1м, в който бях на терапия успях само 1 път да си докарам синина (първият).

Искам да кажа ако има момичета, които само са чували, но никога не са поставяли - НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ, НЯМА НИЩО СТРАШНО, НЕ БОЛИ И САМИ МОЖЕТЕ!! Мислете само за бебето, това е достатъчно да понесете всичко!!

# 596
kattes, при хомозиготно носителство на PAI, хематоложката ми каза, че няма нужда да изследвам другите, защото така и така се налга да съм на терапия до края на бременността, следователно според мен няма нужда да пускаш останалите фактори.

Д-р Миглена Стайкова, Галя Кондева и д-р Тончев ако не се лъжа имат онлайн консултации, аз съм била при първите две, а третия е уж един от най-добрите.

# 597
  • София
И на мен заради хомозигота по PAI директно ми назначиха терапия. С назначената терапия всичко беше наред. Без терапия имам мисед в 13гс заради отлепяне на плацентата.

# 598
Голямо благодаря! Flowers Hibiscus

# 599
Благодаря от сърце за коментара!

Силванка,
добре са ти резултатите, референтните стойности за 2 триместър са различни от тези в твоите резултати.

Катенцето,
премери нивата на Б9 и Б12 и се консултирай с хематолог с опит с тромбофилия. Аз при тези мутации бях на ежедневна терапия с НМХ, плюс метилирани форми на Б9 и Б12. Но хематолога трябва да ти каже какво да очакваш при наличието на таласемия.

Lights_on,
АнтиХа ти е в норма - при ежедневно еднократно 0,4 референтните стойности за профилактика са между 0,3 и 0,6, при проф. Паскалева в НКБ са между 0,2 и 0,4.
Д-димер ти е добре, но фибриногена ти е висок за този срок на бременността, трябва да е до 5,4 https://www.perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/Fibrinogen.htm
Консултирай се с хематолог как да действаш, може да ти назначи нещо допълнително.

dzh.h,
пусни изследвания на витамините Б9 и Б12, защото имаш мутация, свързана с неусвояване на синтетични витамини от група Б. Добре е да приемаш само метилирани форми на тези витамини - фолат вместо синтетична фолиева киселина за Б9, и метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12. Витамините трябва да са близо до горна референтна стойност преди забременяване.

Розичке, всичко ти е наред, единствено Б12 е ниско, трябва да го вдигнеш близо до горна референтна стойност.

Общи условия

Активация на акаунт