Октомври е далече, а в коремчето расте мъничко човече Тема 5

• 32 145
  • 725
  •   1
Отговори
# 645
Шишарче, реално това е като да изядеш две, три парчета торта. По-добре е сега, от колкото в последствие да се открие проблем. Не само по време на бременност. Имам позната с ГД и сега продължава с инсулинова резистнетност. Ако беше толкова вредно за организма нямаше да се прави по време на бременност. А и ти не си правиш изследването толкова често.

# 646
Аз в понеделник като ходя при АГ ще го питам дали ще ми пусне направление за обременяване с глюкоза. Ако не, ще си го платя.

На мен ми направи впечатление, че АГ не ми даде направление за ОГТТ, та го проверих и поне става дума за по-малко от 10лв, така че не е драма, даже обмислям направо в Надежда да го пусна, ако ще го пускам, за да го ползва и АГ-то на частно и да го принтирам за пред АГ-то по ЗК.

Благодаря ви момичета, действитеност 2 парчета торта не звучи твърде много.. видях, че става дума за 75гр глюкоза. Доста си е, но има и по-сладки десерти.

# 647
Скрит текст:
Аз в понеделник като ходя при АГ ще го питам дали ще ми пусне направление за обременяване с глюкоза. Ако не, ще си го платя. Ендокринологът към Ажъбадем ми каза, че захарта ми е гранична - 5.02 и е добре да го направя между 24 и 26 г.с. Сега съм в началото на 24 г.с. така че другата седмица мога да го направя. Сутринта рано, на хладно в лабораторията, със зареден телефон и ще си взема книжка. Свърших последната и ще намеря нещо ново. Има си столчета, удобно е там. Само не зная кога мога да си поставя клексана. Зная, че преди да дам кръв не трябва. Ще го взема с мен. Може да го поставя чак след третото вземане на кръв на 2-рия час. Лаборантката ще каже.
Оказа се, че не зная къде ми е амбулаторната карта и утре ще ходя при ЛЛ да ми издаде нова, че ще ми е необходима за болничния в понеделник. С всяка бременност- нова амб. карта 😁

Аничка, аз си мислех, че изследването е по-скъпо, но се оказа под 10 лева, така че не го мисли. ТСХ-то беше повече парички, та общо двете ми излязоха 21-2 лв. в Рамус. Иначе и аз бях тръгнала да искам фактура, за да си го мина по фонда, ама реших да не занимавам хората като разбрах цената.

# 648
Аз съм правила кризи на стомаха с повръщане и тогава съм пила глюкоза. Само от нея не повръщам, а организмът отслабва много. Има един блудкав вкус...

Аз всеки месец пускам n брой изследвания извън тези по ЗК и ми е все тая. Просто докторът настояване тогава да му напомня. Той ми пуска за кръвта по ЗК, необходими за хематолога. Преди това плащах по около 150 лв, а сега само доплащам за щитовидната.

# 649
До колкото разбрах трябва да се изпие цялото количество бързо, след като го изпих от чашката ме накараха да добавя още малко вода и да го разбъркам. Това малко облекчи положението, защото не беше толкова сладко на края.

# 650
Шишарче, наблегнах на преживяването, защото повечето хора като теб имат погрешна представа. Пакетчето глюкоза може и да ти изглежда като пакет пудра захар, но реално като натоварване за организма са две мазни банички от някоя пекарна. На мен след първото взимане на кръв ми позволиха да пия по малко вода. Пък и не е чак такава драма еднократното изпиване на тази глюкоза дори и да е колкото пакет пудра захар. Смятам, че доста по-опасно, ако през цялата бременност натоварваш бебето, но всеки си преценява.  Simple Smile

Lolla_Bunny, доста полезен коментар, благодаря. Хубаво е, че дават до се пийва водичка.

# 651
Ех това обременяване с глюкоза не може ли с шоколадови вафли да се направи, спокойно мога да изям колкото трябва 😂

# 652
Шишарче, наблегнах на преживяването, защото повечето хора като теб имат погрешна представа. Пакетчето глюкоза може и да ти изглежда като пакет пудра захар, но реално като натоварване за организма са две мазни банички от някоя пекарна. На мен след първото взимане на кръв ми позволиха да пия по малко вода. Пък и не е чак такава драма еднократното изпиване на тази глюкоза дори и да е колкото пакет пудра захар. Смятам, че доста по-опасно, ако през цялата бременност натоварваш бебето, но всеки си преценява.  Simple Smile

Lolla_Bunny, доста полезен коментар, благодаря. Хубаво е, че дават до се пийва водичка.

Попитайте за всеки случай в лабораторията, но в Рамус (тази в Младост 3) ми дадоха. Първото вземане е от вената, останалите са от пръста. Това също да не ви притеснява! Blush Надявам се да сме си полезни взаимно, нали това е идеята на групата! Simple Smile)))

# 653
И аз пих вода без проблем. От вената ми взимаха.

# 654
Както каза моят АГ, няма как всичко да се изследва, всички видове витамини и т н. И няма гаранция, че ако магнезият ти сега е в норма, другия месец няма да е нисък.
При моя близка магнезия беше в норма, но имаше крампи на краката, пи добавка и се почувства по-добре.

За натоварването с глюкоза, да доста е сладко, но е еднократно, реално си изяла все едно 2 парчета торта, не е проблем.
Проблем е по-скоро, че на много хора им става лошо, защото си на гладно, взимат ти кръв, пиеш 500мл изкл.сладка течност, пак ти взимат на 1ви и 2ри час, през това време може да ти прималее, защото рязко се вдига КЗ, на гладно и то, неприятно е. Особено в жегите и за бременна жена. Ама минава и заминава..

Аз пък имам проблеми с нисък хемоглобин, а желязото ми уж е в норма..

Може да си провериш витамин Б12, защото съм запозната, че при дефицит се влияе и хемоглобина.
А може превантивно да приемаш в рамките на 7 дни Метилкобаламин (това е по-лесно усвоим Б12) и да пуснеш изследвания за хемоглобин, за да видиш дали расте нагоре. Аз от време на време приемам метилкобаламин, защото той се съдържа основно в рибните ястия, а в менюто ми липсват такива😀😀😀

# 655
Ans, благодаря ти, ще взема, беше ми нисък преди б12.

# 656
Аз правих този понеделник натоварването с глюкоза и изобщо не е гадно, все едно пиеш екстра подсладен натурален сок. С миналата бременност също го направих и отново го понесох много добре. 75 гр еднократна глюкоза са нищо в сравнение с последиците от недиагностициран гестационен диабет по мое мнение. Вземете си нещо занимателно, книжка, подкаст на телефона и 2та часа минават супер бързо. При мен резултатите са много добри -  1ва проба на гладно и жадно: 4.2, втората след 1 час: 4.1 и третата след 2 часа: 5.2.

Пуснаха ми и кръвни изследвания и ми изписаха прием на желязо (Maltofer) при Хемоглобин 124 и феритин 22. С първата бременност при Хемоглобин 113 и феритин 28 АГто ми изписа вливка на желязо Ferinject. Притеснявам се дали само с прием на Maltofer ще успея да вдигна нивата на желязо достатъчно и предпочитам вливката, но АГто каза, че не е нужно. При вас как е желязото в края на втори триместър?

# 657
Ех това обременяване с глюкоза не може ли с шоколадови вафли да се направи, спокойно мога да изям колкото трябва 😂

Ха-ха, и аз мога Grinning и съм навита.

А защо не може да се пие вода след това? Да не си разредиш кръвта ли и кой ще те следи?

И да разбирам ли, че това изследване не е задължително, щом не по здравна каса?

# 658

Ха-ха, и аз мога Grinning и съм навита.

А защо не може да се пие вода след това? Да не си разредиш кръвта ли и кой ще те следи?

И да разбирам ли, че това изследване не е задължително, щом не по здравна каса?

Това изследване е за хора, които имат в семейството си човек с диабет и също се препоръчва като в обикновените изследвания глюкозата излиза по-висока, или..чувала съм, че на феталните морфологии, ако бебчето е с по-широко стомахче, значи, че може би причината е гестационен диабет и пращат за това изследване...и др причини, които друг по-запознат може да добави.

# 659
В България не е задължително и мисля, че не се покрива от ЗК, но в много европейски държави е задължително. Oколо 10% от бременните го развиват, което за мен си е голям процент. С повишен риск са жените не само с  фамилна обремененост, но и с ПКЯ, ИР, наднормено тегло, високо кръвно налягане, липса на физическа активност, бебе с тегло над 4,1 кг при предишно раждане и тн. Предполагам ако си мерите сутрин на гладно кръвната захар и е в норма, шансът е малък, но лично аз бих си го направила, за да съм спокойна. При сестра ми няма нито една от предпоставките, но на втората ФМ и казаха, че има много околоплодни води, което също е симптом на гестационен диабет. Направи си го, резултатите и бяха в норма, но на горната граница при 2ро и 3то измерване на кръвната захар.

Общи условия

Активация на акаунт