НАБОР 2005 Вчера - абитуриент, днес - по първо желание студент

• 58 862
  • 742
  •   1
Отговори
# 705
Има бъдеще за държави, в които децата искат да усвояват сериозни професии. Увеличен е интересът към медицината, към инженерните специалности. И колкото и качеството на преподаване и изискванията да са снижени, който иска, ще надгради и ще се докаже. Нека не забравяме, че днешните зрелостници са много информирани и осъзнати, със зрелост, надхвърляща нашата на техните години. Успех на бъдещите инженери - да опровергаят всеки, който ги подценява.

# 706
А, аз не ги подценявам изобщо - просто изразих учудване, че ДЗИ/БЕЛ е изобщо някакъв праг за тази специалност. Иначе съм  съгласна: който има увереност, че ще се справи и желание - ще успее!

# 707
Синът на моя позната миналата година беше приет в УАСГ и в НБУ. Записа УАСГ и още преди началото на учебната година се прехвърли в НБУ, защото преподавателка в УАСГ им казала, че там преподаването не се е променило от преди 30 години. Не знам доколко е вярно.

# 708
  • София
Момичета, така и така сме на тема УАСГ, кажете как са изпитите по рисуване? Трудни ли са, каква подготовка е необходима, колко време е нужно, за да се подготви кандидат студента? Дъщеря ми иска да кандидатства архитектура там и ми се ще по отрано да сме на ясно каква трябва да й е подготовката.

# 709
  • някъде ... тук ...
Чак съвсем да не се е променило, не. Обаче си има и доста от това, което учихме преди доста години и вече е излишно. Лошото е, че за някои и основата, която е небходима да разбереш новото, била остаряла и ненужна.
Моят влезе точно с ДЗИ по БЕЛ, по време на ученето в СГСАГ установи, че архитектурата не е за него, а моята специалност не му харесва.
И аз много се учудих за БЕЛ, обаче и Димис е права.
За мен инженерното образование дава основа всеки да се развива и учи по-натам и определено не е тясно специализирано. Така или иначе учим цял живот по един или друг начин.

# 710
Изпитите по рисуване са специфични. Учи се перспектива, като моделите повече се конструират, отколкото рисуват. Третият изпит е цветна композиция, която също следва определени правила и има дадено условие. УАСГ организира курсове по рисуване и там обясняват. Ако става въпрос за момиче, конкуренцията е силна, има много кандидати и е добре една или две години да се рисува. Рядко пишат високи оценки.

# 711
Не мога да повярвам , че за Архитектура в УАСГ са останали незаети  места за младежи тази година. СМ ще кандидатства АРхитектура , но само в НБУ. И двамата с мъж ми сме архитекти и първоначално бяхме твърдо за УАСГ, но в последствие го оставихме да реши сам. Ходи и в двата университета, даже в УАСГ и на курс по рисуване и след това каза, че там не иска да учи. В НБУ му хареса отношението, базата и средата. Голяма част от преподавателите, преподават и на двете места. На наши колеги децата също избраха НБУ, ще видим какво ще излезе. Хубавото на студентството е че можеш да промениш желанието си в последствие, не като след 7 клас! По този повод успех на седмокласничетата в нашата тема и късмет на всички, които вече са приети студенти

# 712
Понеже следя кампанията тази година и аз леко се  шокирах от факта, че има толкова малко кандидати от младежите и толкова много момичета. Част от младежите не участват в класиране ако една от оценките е двойка или общо от трите рисунки е под четири и от там незаетите места, но преди години не беше така. Сега явно предпочитанията на момчетата са в други сфери, което е жалко.

# 713
  • София
ДЗИ мат *3
 изпит по мат *3
ДЗИ по БЕЛ * 2,5
Най-голямото от трите.
Ама то и медицина май с ДЗИ по БЕЛ се кандидатства.
Не, медицина не се кандидатства с ДЗИ по БЕЛ, а с много тежки изпити по химия и биология. И двата изпита се утрояват, а ДЗИ по бел участва х 1 в балообразуването, като компонент от дипломата и има много малка тежест. Преди, вместо ДЗИ по бел, се взимаха оценките по химия и биология от дипломата и след две години отново те ще се взимат.

# 714
sanaka.....зависи. При момичетата конкуренцията за медицина си е жестока. Познато дете има 5,45 на ДЗИ по БЕЛ.  На изпита в събота се е започнала с момиче с 5,80. С това момиче дори и да имат еднакви оценки на изпитите по биология и химия моето познато дете отпада.

# 715
  • София
Винаги, вкл. по соц време е имало допълнителен компонент, наред с изпитите - дали ще е дипломата, дали ще са оценки по конкретни предмети. И все пак, тяхната тежест е незначителна спрямо тежестта на изпитите. Иначе за мен най-доброто решение е да няма никакъв друг компонент - само изпити и каквото сабя покаже. Така е в Италия например. Всички знаем колко различни знаия и усилия могат да стоят зад една шестица от училище, в зависимост от училището. ДЗИ БЕЛ, колкото и по принцип да е безумно за медицина, поне е еднакво за всички.

# 716
  • Пловдив
Мартеа, моят младеж тръгна на рисуване от ден първи на 11 клас, един път седмично. Никога не е рисувал, нито пък чертал. Но е добър математик, а това се оказа доста математика. Цилиндри, кубове, вписани, описани, диагонали, корен трети от нещо си...И се оказа, че не само много му харесва, но и го бива. Лятото срещу 12 клас, започна по 2 пъти, а в 12 клас 3 пъти , като в неделята стоеше чо цял ден, защото следобед беше цветно рисуване. Много пъти съм му казвала, да почине и да пропусне, но той се оказа перфекционист, който не само иска да учи архитектура,  но и да е от първите. Това желание датира от 2 години и от толкова следя кампаниите. Трета година подред има около момче и половина за 1 място, а момичета бяха 5, 4 и тазо година 3 за едно място. Всяка от тези години има места от момчетата,  незаети и прехвърлени към момичетата. Моят е може би 10 по бал, по предварителните ми сметки, с отлична математика и много добър от трите рисунки. Неговото решение е осъзнато, премислено, и много желано, постигнато с лного труд. Приеха го и в ТУ Айндховен, но преди седмица окончателно отказа приема. Ходи на място,  много беше впечатлен, но не го усети като неговото. Каквото и да му се види тук, винаги има други опции. Той освен с английски е и с испански, и сега под негово давление брат му избира немски. Защото се оказа, че най-добрите унита за Архитектура са Ту Виена и  ЕТН Цюрих, тоест трябва си немски.
Отплеснах се, но исках да кажа, че всяко дете е положило усилия и не ми харесва като се правят обобщения за колко било лесно...

# 717
Къде пък аз съм се изказвала за архитектура? Да не би да ме обърка с някого?

# 718
  • Пловдив
А, не това към теб беше само за рисуването и обясненията Simple Smile
Последното беше по повод на някой, който се изказа, че едва ли не с дзи бел всичко става. Непознат ник беше за мен.

# 719
Марти питаше за рисуването Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт