Политиката в България - нови избори, нов късмет

• 432 515
  • 13 803
  •   1
Отговори
# 13 155
Дали не е добре да отворим една друга тема - приемане на еврото, влизане в клуба на богатите - за и против?  
Наистина би било добре да се дискутират тези въпроси. Само нямам представа колко хора във форума са способни да го правят. Тук се губят коментарите, между дребнотемието.
Веднага ми изникват въпроси по това, което си написал.
Или по-обща - Икономическа политика на България.

Тази сутрин, за пореден път гледах по БТВ, че още 2 големи завода затварят и се изнасят към Румъния, Молдова. На чуждестранните инвеститори - японски и немски, вече не им било изгодно у нас. Официалната версия, че заплатите растат. Но според Сиркаров и един синдикалист, това не е вярно. Споделиха, че България няма стратегия за развитие и растеж на инвестициите, за разлика от другите страни. Както и, че се прави дъмпинг на пазара на труда, чрез внос на работна ръка.
Интервюираха работници, които пътуват по 4 часа всеки ден, само и само, за да работят. Една жена каза, че са взели кредит 60к за къща и като затворят завода, ще трябва да ходят в други страни да работят, за да си плащат кредита. Има цели семейства, работещи там, които остават без доходи.  Хората плачеха.
Сетих се, как преди години, непрекъснато натъртвахме, че у нас трудът е много ниско платен и с това се опитвахме да привличаме инвеститори. Ами ето ни го сега резултата от тази политика.

Последна редакция: нд, 22 сеп 2024, 10:26 от Diorela

# 13 156
  • София
Ще доведе до разводняване и съвсем не е офтопик тук.
Кои коментари се губят? Аз успявам да прочета всичко, което ме интересува.

# 13 157
В Румъния минималната работна заплата е значително по-висока от тази в България, та ако някое производство се изнася натам, едва ли ще да е заради по-ниско платения труд.

# 13 158
В Молдова била по-ниска от тук. Но и на мен не ми се вярва това да е основната причина. Според мен, ако държавната политика не е насочена към осигуряване на добри условия за инвеститорите, няма как да ги привлече/задържи. Това включва и административни тежести, режими, други.
И в Германия има такъв процес, големи предприятия се изнасят от Европа.
Май Европа тръгва към потъване. До тук ни докара тази крайно либерална политика на правите краставици и щастливите кокошки.

ПС
RebelHeart, аз не виждам ти да коментираш. Само правиш язвителни бележки.
За останалите няма никакво значение/полза дали си прочел всичко, което те интересува.

Последна редакция: нд, 22 сеп 2024, 10:40 от Diorela

# 13 159
Diorela. В България цената на труда е ниска заради борда. Което не проблем. Проблем има, когато с политически ход се променя баланса в търсенето и предлагането. Например чрез минималната работна заплата. Това е причината производство с ниска добавена стойност да свива или пренасочва производство. Липсата на предвидимост е според мен основната причина да затворят производството, където МРЗ играе не малка роля
Няма такова понятие стратегия за развитие и растеж на държавата. Държавата трябва да създава условия за инвестиране, те инвестициите сами ще дойдат.

# 13 160
  • София
Минималната брутна заплата не е особено ясен критерий.
Доколкото ми е известно поради различно законодателство в държавите, осигуровките могат да са разпределени между работодател и служител, но и да бъдат изцяло за сметка на служител. Което няма особено значение, но изкривява евентуална статистика.
Пример :
Държава А - получаваш нето 2000 пари, бруто 2400 пари, но над тези 2400 пари, работодателят плаща още 400 пари от неговата част от осигуровките. Де факто на него му струваш 2800 пари.
Държава Б - пак получаваш нето 2000 пари, но брутното ти е 2800 пари, защото всички осигуровки са за твоя сметка.
И в двата случая няма разлика нито за теб, нито за него.
Но статистически там където получаваш 2800 бруто, изглежда повече.
Поправете ме ако греша, моля.

Diorela, как така не виждаш аз да коментирам?! Снощи ми зададе въпрос в 22.46 ч, в 23.23ч. съм ти отговорил конкретно.
Кое е язвително?!
Ако не те устройва отговора ми, е друг въпрос. Но аз стоя зад думите си.

# 13 161
Стратегия за развитие и растеж на инвестициите, не на държавата. Т.е., че нямаме политика в тази област, за разлика от други страни. Коментираха и, че у нас са привличани инвестиции с ниска добавена стойност, което сега ни се отразява.
До колкото чета и слушам, енергията в Европа е станала доста скъпа, което също води до отлив на инвестиции.

Като насложим и огромните маси мигранти, които дондуркаме в Европа и от които сега западните държави се опитват да се освободят, като ни ги прехвърлят, нещата никак не са розови. Започвам да изпитвам страх, какво ще се случва тепърва. Май вървим упорито към сериозни рестрикции.

RebelHeart, да, това е един от отговорите ти по същество. Но само кредитният рейтинг ли е критерий? Защо всички казват, че в Германия положението е много сериозно, инвеститори напускат,  а ти твърдиш, че няма такова нещо, защото кредитния им рейтинг бил висок?

Последна редакция: нд, 22 сеп 2024, 10:56 от Diorela

# 13 162
  • София
RebelHeart, да, това е един от отговорите ти по същество. Но само кредитният рейтинг ли е критерий? Защо всички казват, че в Германия положението е много сериозно, инвеститори напускат,  а ти твърдиш, че няма такова нещо, защото кредитния им рейтинг бил висок?
Разбира се, че има проблеми! Нима можеш да назовеш една държава на тази планета, която няма? Аз не мога.
Твърдя нещо съвсем друго : държава с такъв завиден кредитен рейтинг не може да фалира. От думата фалит тръгна този разговор.
Ако беше тръгнал от думата проблем, нямаше и да се включа в диалог, който би приличал на е ли течна водата.

# 13 163
С тази съдебна система няма как да бъдат привлечени чуждестранни инвеститори, а тези които са инвестирали тук се изнасят.

# 13 164
Поправете ме ако греша, моля.
Не грешиш. Данъчната тежест за осигуряване трябва да се махне като задължение на работодателя. Тогава и пари в плик ще изчезне постепено от пазара на труда. Ама още не се е появил този който ще си сложи главата на гилотината.
Diorela, плоският данък и стабилната данъчна перспектива са добра основа но не са достатъчни. Има и други фактори като развита инфраструктура например. В тези други фактори трябва да се насочи държавата

# 13 165
Санди,ще ме умориш от смях. С тия клишета,тоест лъжи...

# 13 166
С нещо конкретно ли не си съгласен или просто си раздвижваш ставите на пръстите?

# 13 167
Аз съм ЗА отделна тема за еврото.
Тази предстои да бъде затворена скоро....

# 13 168
Няма смисъл. Ще се политизира още на втора страница

# 13 169
Нали се казва икономическа политика, т.е. политики в сферата на икономиката?
Важното е да се получи полезен дебат, без заяждане.

Общи условия

Активация на акаунт