Разходите на етап връзка

• 20 526
  • 724
  •   1
Отговори
# 600
Ако се разделят, мъжът се разболее, остане без работа, имат някакви извънредни големи разходи и т.н., ще харчи от спестяванията. Ама не е нормално да се очаква жената да тегли от спестяванията, за да си покрие насъщните ежедневни (ежемесечни/ежеседмични) разходи, понеже майчинството втората година е ниско, а пък мъжът да си спестява от заплатата.
Имаше един случай при една позната семейна двойка с деца, при който жената остана без работа няколко месеца. Мъжът покриваше разходите, но накрая, след като тя си намери работа, поиска тя да му върне половината от това, което беше похарчил Sweat Smile Sweat Smile Хора всякакви има.

# 601
  • София
Тука стана мазало 😀😀😀
Естествено, ти какво очакваше Simple Smile
И всичко опира до това - ти на този /съжалявам, това ми направи силно впечатление/ имаш ли му доверие, уважение и тези три неща Sunglasses, необходими за създаване на семейство?Heart А той към теб изпитва ли ги, и можеш ли да им отговориш?

# 602
Бе, то че има кукувици, има, но не се опитвайте да нормализирате ненормалното. 

Мъжът издържа семейството, докато жената е в майчинство. След това допринасят и двамата (освен, ако се разберат и съгласят за нещо друго). Ако единият остане временно без доход, без значение от пола, другият издържа семейството, до възстановяване на баланса. Не е сложно, но е за човеци, не за сметачни машинки.

# 603
За мен абсурдно жената да разчита на спестяванията си, докато гледа общото дете, а мъжът работи както обикновено и си получава пълния доход. И от двамата трябва да дойде по нещо за това дете. Мъжът предполагам също има спестявания, нали така? Или те са неприкосновени?
Сигурно има, ако е като героя на темата - на почивка като ходи взема и от жена си, пък предното гадже направо била женена, така че мъжът й плаща разходите, а нашия само чука. Най-добре така - двама ортаци гледат пчели, за единия меда, за другия жилото Simple Smile
А пък други мъже може и да изкарват и 2-3 пъти повече от него, пък да спестяват по-малко - ако трябва да купят те къщата, да плащат смеките, да хранят деца, да ги водят на море и на ски и в чужбина без да искат от жена си да плати половината, и т.н.

# 604
  • София
Ако се разделят, мъжът се разболее, остане без работа, имат някакви извънредни големи разходи и т.н., ще харчи от спестяванията. Ама не е нормално да се очаква жената да тегли от спестяванията, за да си покрие насъщните ежедневни (ежемесечни/ежеседмични) разходи, понеже майчинството втората година е ниско, а пък мъжът да си спестява от заплатата.
Имаше един случай при една позната семейна двойка с деца, при който жената остана без работа няколко месеца. Мъжът покриваше разходите, но накрая, след като тя си намери работа, поиска тя да му върне половината от това, което беше похарчил Sweat Smile Sweat Smile Хора всякакви има.

Хора да, семейства не са обаче. В обратната ситуация не бих поискала нищо от мъжа ми. Това би значело да го унижа. И то отгоре на това, че е бил без работа няколко месеца - все едно му е било готино да няма доход и да зависи от мен. Не ги разбирам тея хора.

# 605
Бе, то че има кукувици, има, но не се опитвайте да нормализирате ненормалното.  

Мъжът издържа семейството, докато жената е в майчинство. След това допринасят и двамата (освен, ако се разберат и съгласят за нещо друго). Ако единият остане временно без доход, без значение от пола, другият издържа семейството, до възстановяване на баланса. Не е сложно, но е за човеци, не за сметачни машинки.
Много добре си го написала - "семейството".
Когато са семейство е така. Обаче в доста случаи вече има обикновено сметкаджийство за всяко нещо и това се превръща в нещо нормално. "Семейство" вече не значи същото.
Не, че е лошо човек да има заделени пари, всичко се случва. Но не бива да се издребнява за всяко нещо.

# 606
Как точно се заделят пари за сметка на спестяванията на друг? (примера с майките, които остават без пукната стотинка по време на майчинство, докато оня "спестявал").
То и баба знае така да спестява на чужд гръб. Брей значи... то така се почва от далече първо почивчица, после ипотека - накрая оправяй се детето е само на майката.

# 607
Тука стана мазало 😀😀😀
А... то тъй си почна още от началото.

# 608
Аз явно имам някаква доста романтична представа за нещата Grinning Когато семейството е семейство, парите са общи, служат за нуждите на всички и не се изчислява кой колко е дал и колко е взел. Имате подредени приоритети и първо си плащате задълженията, след това покривате нуждите на децата, ако можете спестявате, и накрая се глезотите, като остане нещо. As simple as that. Grinning
Моят вече бивш мъж взимаше в пъти по-висока заплата от моята, никога не ни е хрумнало да изчисляваме аз колко ще дам, той - колко и другите как да си ги задели за собствени нужди. Не е ли това идеята на семейството? Да се разбирате, да се подкрепяте, да си помагате, да искате другия да е щастлив,  а не да изчислявате кой може да се прецака повече.
Даже по закон примерно ако сме изтеглили кредит и той е плащал ипотечния кредит през тези години, пак апартамента е за двама ни, защото се смята, че през това време аз съм допринасяла по друг начин чрез грижите за дома и децата.

# 609
В обратната ситуация не бих поискала нищо от мъжа ми. Това би значело да го унижа. И то отгоре на това, че е бил без работа няколко месеца - все едно му е било готино да няма доход и да зависи от мен. Не ги разбирам тея хора.
Виж сега, за мен и теб това може да не е нормално, но го има. Както стана ясно от предишни писания по подобни теми, има различни модели, по които може да функционира едно семейство....стига този модел да удовлетворява и двамата. За теб е едно, за мен друго, за трети - трето. Много кофти думи (като "държанка") често се използват примерно за някои жени, които с мъжа си са решили тя изобщо да не работи и да се посвети изцяло на семейството и на различни хобита/проекти. Освен това възпитанието на децата  е едно от най-трудните и важни дела в живота ни.Това, че не работи, не значи, че не може да се развива интелетуално и да върши и нещо, което я удовлетворява лично.  И това не значи, че е половин човек. Другата крайност - при жените крайни кариеристки - също често се дава като лош пример. Ако жената е намерила мъж, който да направи компромис с кариерата си и да са доволни и двамата, ОК, лошо няма. Кофти е когато няма правилно съчетание на очаквания и желания.

Иначе не съм убеден, че един мъж би приел като унижение ако го попиташ да ти върне парите. Ако е бил без работа и на твои разноски със сигурност ще се чувства адски зле и ще иска да компенсира възможно най-бързо. Искайки от него да ти ги върне ти би демонстрирала някаква нужда. А той връщайки ти пари  може би ще си подхрани малко смачканото его и ще е една идея по-добре. Може дори да реши, че по този начин този срамен период в неговия живот ще бъде заличен Sweat Smile

Мнението на Москита е топ, браво Wink

Последна редакция: ср, 12 юни 2024, 14:00 от Reagan

# 610
Мен мъжете не е учудват, учудват ме жените драпащи да са тъкачки-многомашиннички в живота. Да бачкат наравно с мъжа, да гледат деца и домакинство, и да плащат поне половината разходи в семейството. И никак не разбирам защо. В смисъл, като си правиш всичко сам, защо да дундуриш и мъж? За любов не говорим, защото в подобна ситуация такава няма. От ничия страна.

# 611
  • София
Иначе не съм убеден, че един мъж би приел като унижение ако го попиташ да ти върне парите. Ако е бил без работа и на твои разноски със сигурност ще се чувства адски зле и ще иска да компенсира възможно най-бързо. Искайки от него да ти ги върне ти би демонстрирала някаква нужда. А той връщайки ти пари  може би ще си подхрани малко смачканото его и ще е една идея по-добре. Може дори да реши, че по този начин този срамен период в неговия живот ще бъде заличен Sweat Smile

Така е, има вариант да го удари на чест. Но едно е той да каже "ето ти това, което ползвах няколко месеца", друго е аз да кажа "малко ми е трудно, може ли да даваш повече сега" и съвсем различно да кажа "аз ти плащах масрафа няколко месеца, сега връщай".

# 612
  • Out of the Mix
Скрит текст:
Аз явно имам някаква доста романтична представа за нещата Grinning Когато семейството е семейство, парите са общи, служат за нуждите на всички и не се изчислява кой колко е дал и колко е взел. Имате подредени приоритети и първо си плащате задълженията, след това покривате нуждите на децата, ако можете спестявате, и накрая се глезотите, като остане нещо. As simple as that. Grinning
Моят вече бивш мъж взимаше в пъти по-висока заплата от моята, никога не ни е хрумнало да изчисляваме аз колко ще дам, той - колко и другите как да си ги задели за собствени нужди. Не е ли това идеята на семейството? Да се разбирате, да се подкрепяте, да си помагате, да искате другия да е щастлив,  а не да изчислявате кой може да се прецака повече.
Цитат
Добре, обаче:
Скрит текст:
Даже по закон примерно ако сме изтеглили кредит и той е плащал ипотечния кредит през тези години, пак апартамента е за двама ни, защото се смята, че през това време аз съм допринасяла по друг начин чрез грижите за дома и децата.
[/quote]
Цитат
Мне съвсем.
За закон говорим, ако има сключен брак и дете в картинката, с което бихте обитавали имота до 18 г. възраст на детето. Вече колко ще се търпите с бащата е съвсем отделен въпрос. Повечето не си го причиняват, стресът, нервите.
Хубаво, никой не отрича грижата, и всякакъв принос, но като гадженца, ако ще дори и "семейни начала", ако не си вписана като съсобственик, друг път ще имаш претенции, които да се уважат за "дял" от имота.
А вписана ли си, се подразбира, че заедно сте го изтеглили, нали за да сте семейство, и си солидарен длъжник, оттук - плащаш 1/2 от ипотеката искаш, не искаш.
Ерго, имаш задължение, кредитор на гърба, пък вече какво се разберете той да плаща ипотеката и сметките, а ти всичко по детето, всеки си знае.

По-хубав живот от този без кредитори няма.

Последна редакция: ср, 12 юни 2024, 14:18 от Revoker

# 613
Казано ли беше какво работи авторката и данните за заплатите на ИТ-тата плод на преположение ли бяха и на упоменат факт?

Не знам защо, но аз предположих, че дамата работи в някое голямо предприятие от енергетиката, добивната или преработващата промишленост. Разбира се, не на терен, а в администрацията.

И не че съм фетишист, но би ми било много интересно да видя ръката й - за да добия представа за колко поддържана жена става дума и в контекста на разходите за тази поддръжка. Доколкото разбрах, маникюрът си го прави сама, но не е удобно да питам за прическата или пък бельото.

# 614
Revoker, да, не говоря за това когато сме гадженца. Говорех за семейството, защото и тази тема се зачекна.

Като сте гаджета съм на мнение, че всеки си отговаря за финансите и ако някой от двамата има нужда от помощ, другия може да му помогне,разбира се, но не е негова грижа да го издържа генерално. Да се глезите, да си подарите по нещо - нормално ,част от връзката. Но да очакваш другия да поема разходите, ми е нон сенс.

Общи условия

Активация на акаунт