Обясни ми, сякаш съм на 5

• 50 961
  • 1 122
  •   1
Отговори
# 1 035
Много години народа свикна с 5кг. макс
Новите перални са с по 8-11кг. обем. Gamechanger - който не си я е сменил още, да побърза.
А , пазар за „малки“ перални има, само че се намират трудно.
Последно търсих 5кг и нямаше- най-малките са по 7кг.
В тоя ред на мисли, като съм прала в Норвегия, изрично ми се казваше да спазвам кг-обема, което означава 2 чифта панталони, пет ризи/тениски и 2 чорапа за нормално пране/5кг. Не може наведнъж сет чаршафи и примерно кърпи.
Като си помисля как аз блъсках пералнята (макс 5кг.) с всичко изброено Grinning но това съм видяла от дете и кой ли не пере така. Ние пълним пералните, при тях се въртят свободно 5 парцала.

С голям обем (10кг) наистина се "ражда" човек, без да пълни изпира всичко.

# 1 036
За хляба - грамажът, който е изписан на опаковката, не би ли трябвало да показва колко тежи готовия изпечен хляб? Как така ще ми показва грамажа на тестото?
Може и да си права, не съм чела закона, а там би трябвало да е описано.
Но, имам роднина, ситничар, та знам, че го теглят като тесто.
Но, може да е съобразена загубата на вода, в процентно съотношение Thinking

Edit:
 Регламент (ЕС) № 1169/2011 – Закон за предоставяне на информация за храните на потребителите.
„The net quantity of a food shall be expressed using … liters, centilitres, millilitres, kilograms or grams, as appropriate:
(a) in units of volume in the case of liquid products;
(b) in units of mass in the case of other products.“

Или, 500 грама нето тегло на готовия продукт, след печене и охлаждане, съгласно приложение на точка 23 от Регламент 1169/2011.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 12:35 от LordOzzy ⚡

# 1 037
Според мен за всякакви печива - хляб, бисквити, паста на опаковката пише крайното тегло. Обаче в завода знаят колко се губи при печене и мерят тестото с по-голям грамаж.

# 1 038
  • Далечният изток
Е, нормално тези, които го пекат, да знаят от колко кг тесто ще се получи хляб от 800 г примерно, но то си е за тяхни изчисления. Нас ни интересува хлябът като готов продукт. Щом на опаковката пише 800 г, трябва готов изпечен хляб да е толкова.

# 1 039
Обаче в завода знаят колко се губи при печене и мерят тестото с по-голям грамаж.
Sunglasses
Имат си рецепта. Другото е малко математика. Примерно ако продават хляб от 800 грама с водно съдържание 35% което е нормално, за приготвянето му трябват 520 гр. брашно и грубо 750 грама вода. Килограм брашно на едро май се продава за под лев
Щом на опаковката пише 800 г, трябва готов изпечен хляб да е толкова.
Затова го продават в найлонови торбички.

# 1 040
Затова го продават в найлонови торбички.

Ако са сбъркали грамажа и хлябът е по-лек, доливат вода в торбичката Joy

# 1 041
  • Мадрид / София
Преди да кажем 2 седмици мерих едни хлебчета, защото ме интересуваше грамажа на вече изпеченото хлебче. Та резултата беше, че тежеше няколко грама в повече от посочения на етикета. На етикета  пишеше 70 гр, а хлебчето реално тежеше 79 гр.  От това правя заключение, че теглото на етикета е приблизително теглото на хляба в изпечено състояние.

От секцията за хляб също потвърдиха, че теглото на етикета е на вече готовия иизпечен продукт.

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 11:08 от Angela61

# 1 042
Някой да ми обясни предимство/ или не/ на крипто картата на Револют?

# 1 043
Ами предполагам, че служи да си харчиш криптото без да трябва да конвертираш предварително, друго не мога да измисля.

# 1 044
  • Fairbanks, Alaska
Колеги са казвали, че я използват за получаване на заплата, тъй като имат запор на сметката.

# 1 045
Е то вероятно въобще Револют ползват, а не точно крипто  картата.
То обективно погледнато Револют е по-добър от повечето български банки, само дето има някои недостатъци.

# 1 046
Какво означава "Социално равенство"?

# 1 047
Има както социални права,така и биологични. Съответно социални права и равенство...

# 1 048
А какво представляват биологичните права?

# 1 049
Например отпуск по бременност...

Общи условия

Активация на акаунт