Обясни ми, сякаш съм на 5

• 51 017
  • 1 122
  •   1
Отговори
# 915
  • España
Със замерването и отчитането не би трябвало да имам проблем . Измервателните ми уреди са в стаичка до апартамента , а на рецепцията в сградата имам ключ за това помещение и се отваря , когато идват да замерват . Няколко години  отдавах жилището под наем , но след последните квартиранти , от есента на 2023-та спрях . Плащам в epay , каквото ми излезе като задължения по сметките ….

# 916
  • Мадрид / София
Ако смяташ, че сумата е много голяма може да се заведе дело. Как става обаче не знам. Ние водихме дело за парно в помещение, което не се ползва от много време. Намалиха сумата, но цялата операция я водиха мойте роднини и затова не знам точно как се подхожда.

# 917
  • Благоевград
Все по-често чувам израза "него ден". По телевизия, в подкасти, познати. Звучи ми изключително неправилно граматически. Някой може ли да обясни от къде тръгна този израз и кое му е толкова специалното, че да се ползва често?

# 918
  • Пловдив
Все по-често чувам израза "него ден". По телевизия, в подкасти, познати. Звучи ми изключително неправилно граматически. Някой може ли да обясни от къде тръгна този израз и кое му е толкова специалното, че да се ползва често?
Предполагам, че от Чудомир тръгва. В поне 2-3 негови разказа съм срещала употреба на този израз.

# 919
Обичайна неграмотност. Няма за какво да се разсъждава много. Като "влезнах и излезнах", или като "човекът, където дойде у нас". Липса на концентрация в училище. Не е ново. Винаги е имало неграмотни. Има хора, които са успели някак да завършат училище и дори са били абитуриенти, но казват "абитюрент". Странно, но факт.

# 920
  • Пловдив
Ама при Чудомир го има на доста места, а не е да е неграмотен.

# 921
Според мен някой го тресе носталгията по какви бяхме едно време и колко беше хубаво ... според мен е ползвано до от родителите на нашите родители и след това би трябвало да е изчезнало. Обаче има разни с носталии и други проблеми.

# 922
  • Countryside
Янтра, едва ли от Чудомир тръгва, в смисъл мноооого ме съмнява болшинството от употребяващите го да са чели Чудомир, че даже и да са чували за него.

# 923
Не е неграмотност, остаряла форма е. А защо все по-често го чувате, сигурно някой го е прочел някъде и му е харесало и тръгва ...

# 924
Него ден не е неграмотност, а архаична форма, която на много места си се използва все още. Много пъти сме го коментирали във Фраза, която мразя.

# 925
Ама при Чудомир го има на доста места, а не е да е неграмотен.

Чудомир, както и Йовков, са писали умишлено на диалект, неграмотни със сигурност не са били. Това е художествен похват. Цели да пресъздаде обстановка, говор на героите, да постигне някакво внушение.
   Ако в нехудожествен текст напишеш "него ден", внушението няма да е същото. Пак ще има такова, но за неграмотен пишещ.

# 926
  • Мадрид / София
Както вече някои казаха, това е по - стара форма на изказ. Едновремешна от към началото/средата на 20 век. На мен ми харесва и понякога я използвам. Езика е живо нещо и едни такива изрази обогатяват речта. На по-младите може да им звучи странно/необичайно, но в никакъв случай не е неграмотност.

# 927
То и Вазов пише „сърДце“ и др. подобни, ама никой не го е обявил за неграмотен. Такива са били правилата тогава просто.
Баба ми също пишеше „сърдце“ и наум ѝ се присмивах, че е неграмотна. Късно разбрах, за съжаление, че когато е ходила на училище, правописът е бил такъв и за времето си е била много грамотна даже.

# 928
Аз познавам човек, инженер, който си приказваше съвсем нормално докато не починаха и двамата му родители. След това се започна да поватря каквито особености е имало в говора им. И все ако нещо се коментира обясненията са сега какво стана  и преди какво беше. От тази случка за мен подобни подхлъзвания показват някакви проблеми  .

# 929
Моята учителка по литература приветстваше използването на богат език. За мен, него ден, е начин на изразяване, и заедно с  всякакви други архаични и диалектни форми  придават колорит и дълбочина на изказа.

Общи условия

Активация на акаунт