Обясни ми, сякаш съм на 5

• 50 968
  • 1 122
  •   1
Отговори
# 1 050
  • Далечният изток
Ъ? Thinking

# 1 051
Биологично мъжете и жените не са равни - жените раждат, мъжете не. Социално обаче са.

# 1 052
  • Пловдив
Биологично мъжете и жените не са равни - жените раждат, мъжете не. Социално обаче са.
Ти сега какво? Притеснен си, че цял живот ти удържат ОЗМ, а можеш да се възползваш само от З, а?

# 1 053
  • Далечният изток
Това, че биологично сме различни, не означава, че имаме някакви особени биологични права.
Това не знам потребителят къде го е срещал, но в юридическото делене на видовете права няма такова право.

# 1 054
Мисля имаше право например да не полагаш военна служба. Докато имаше задължителна.

# 1 055
  • Fairbanks, Alaska
Да, така наречената "алтернативна" военна служба.

# 1 056
  • Мадрид / София
Едно време, когато беше задължителна военната служба, можеше да се отложи за известно време поради следване в университет, но военните те търсеха постоянно до навършване на определена възраст. И единствения начин да я избегнеш беше да си в чужбина (нещо не много лесно по времето на комунизма) и да седиш там докато не навършиш възрастта максимум без да се връщаш в Бг. Иначе те привикваха да се явиш и да отслужиш. Висшистите караха само няколко месеца служба за разлика от останалите.

# 1 057
...Висшистите караха само няколко месеца служба за разлика от останалите.
Доколкото ми е известно не винаги са карали само няколко месеца. До едно време са карали всички години. Имало е разлика в назначенията.

# 1 058
Какво означава "Социално равенство"?
Да ви върна на въпроса...

# 1 059
  • Далечният изток
С 3 думи - равни права и задължения.

# 1 060
Какво означава "Социално равенство"?
Да ви върна на въпроса...
копирам отговор на чатгпт

Социално равенство е конкретен вид равенство, който се отнася до равнопоставеността между хората в обществото по отношение на социалния статус, достъпа до ресурси, възможности и права. Това включва равен достъп до образование, здравеопазване, работа, правосъдие и други обществени институции, независимо от пол, етнос, религия, сексуална ориентация, социален произход и т.н.

Какво е равенство (общо):
Равенството по принцип означава всички хора да бъдат третирани еднакво — тоест да имат еднакви права и задължения. Това е по-широко понятие и може да се отнася до:

Правно равенство (всички са равни пред закона),

Политическо равенство (всички имат право на глас),

Икономическо равенство (всички имат равен достъп до икономически ресурси),

и др.

# 1 061
С 3 думи - равни права и задължения.
А какво влиза в правата
П.с. думите са четири Stuck Out Tongue Winking Eye

# 1 062
  • София
Едното не е дума, а съюз.

# 1 063
В правата влиза, ако си от нисък социален слой, да имаш същите права като висшия слой. Пример за обратното е Индия, където низшите касти не се мешат с висшите.

# 1 064

Общи условия

Активация на акаунт