Изчерпан яйчников резерв - Тема 2

• 13 758
  • 237
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте,

С ниско амх сме -0.51.

Имаме 3 трасфера и 5 пункции.

Били сме на всякакви стимулации и резултатът не е окей - в последно време започнахме да вадим много кухи яйца и лошо качество на яйцеклетките.

Въпросът ми е следният - защо фоликулите спират развитието си? (Никъде не успях да намеря информация).
Започваме с няколко фоликула (този месец са 5 (до сега са били най-много 4)) и изведнъж спират да растат. Преди 4 дена единият беше 13мм, днес все още е 13мм.
За 1 седмица порастна с 1мм. (Бешв 12мм миналият понеделник).
Единият от проблемите ни е, че започват да растат и после спират.
Благодаря предварително!

# 16
  • Пловдив
Момичета, и аз съм с ИЯР.

АМХ 0.02, почти 42 г, едно дете и 3 изгубени бебета
Преди 6 месеца АМХ ми беше 0.40. Спаднал е драстично.

Да се надявам ли или по-добре да погреба надеждата по-навреме, докато тя не е погребала мен?

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 14:12 от svetlana manoleva

# 17
  • Be realistic - plan for a miracle.
АМХ не е показателят, който е важен в случая - прегледай се на 2-3 ден от цикъла при репродуктивен специалист и проверете по колко антрални имаш в яйчник и какво е състоянието на яйчниците като цяло (големина, форма и тн.) Бройката антрални показва дали си с ИЯР или не, не АМХ. Не се отчайвай Simple Smile

# 18
Каква е причината за загубените бебета? Явно въпреки ниския амх си забременяваш.

# 19
  • Пловдив
Каква е причината за загубените бебета? Явно въпреки ниския амх си забременяваш.

Да, до преди 2 години и половина си забременявах спонтанно, затова и никога никой не ме беше насочвал към изследване на АМХ.

Предполагаемата причина е генните мутации, че сгъстявам кръвта и че не усвоявам фолиевата киселина. При последната бременност гинекологът знаеше за тях, но въпреки това не ми включи кръворазреждащи, бил достатъчен натаспин. Е, да, но натаспин не помогна.

# 20
Дали е била сгъстена кръвта и е имало нужда от кръворареждащи се доказва само с кръвни изследвания (следи се коагулацията и се вижда дали кръвта е сгъстена и колко) и проследяване на кръвотока в маточните артерии (за да се направи трябва да стигнеш поне до 7-8 седмица) След като тромбофилията е само предположение, може да се предполага също че ембрионите не са били здрави и са загивали поради генерични проблеми и малформации, което пък се доказва, чрез изследване на абортивен материал. Може пък да препдоложим че проблема е бил в маточната средата или имунологичен. Та така - предположения има много. По-информативно би било ако имаше доказа причина. Иначе амх може да варира с до 0,50. Ако го пуснеш пак може пак да е 0,40. Но на тази възраст се препоръчват добавки за подобряване качеството на яйцеклетките. Също ти са доста важни стойностите на фсх и лх, ако са високи и те скапват яйцеклетките

# 21
  • София
и вечно пренебрегвания мъжки фактор.

# 22
На мен известен лекар ми спори, че било невъзможно да съм бременна с амх 0.14. Но не можа да ми обясни показването на ЧХГ на 4000.
Сега с 0.01 не ми дават шанс, директно ДЯ

# 23
Масово с ниско АМХ пращат за донорска, отнема им точно 30 секунди след поглеждане на изследването. Което е пълна тъпотия и несъобразителност в голяма част от случаите.

# 24
  • Пловдив
Добре, имам нужда от малко ориентация.

При АМХ, примерно 0.00030, което си е практически нула, какво значи това, че изобщо нямаш яйцеклетки, или
че може в годината да имаш 1-2 с неясно качество?

# 25
Не знам дали АМХ само по себе си може да даде отговор. Според мен не. Малко е като да станем врачки.
Тълкува се съвкупно с ФСХ, естрадиол и най-вече с брой антрални фоликули проследени всеки месец за мин. 6 месеца.

# 26
Само амх не дава отговор на нищо. Гледа се общата картина - образува ли се доминантен фоликул, как са хормоните в текущия месец (естрадиол, фсх и лх) пука ли се фоликула, тръгват ли веднага след него нови малки, задържани има ли и т.н

# 27
Аз спрях да си пускам АМФ.. след 0.08...само излишно допълнително се форсирам.. Ясно ми е, че съм с ИРЯ, но все още имам фолули, дори да са по 1-2 и имам доминантен. Шанса на моите години (41) вече не е голям, но не искам тотално да сривам всичките си надежди като виждам тези цифри. Достатъчно е, че и ФСХ и ЛХи естрадиола почти постоянно са ми високи.
Поне докато лекарите виждат, на прегледа че имам нещо.. аз ще се надявам.

# 28
Цитат на: Joana85link=topic=1665512.msg48992182#msg48992182 date=1734019813
Аз спрях да си пускам АМФ.. след 0.08...само излишно допълнително се форсирам.. Ясно ми е, че съм с ИРЯ, но все още имам фолули, дори да са по 1-2 и имам доминантен. Шанса на моите години (41) вече не е голям, но не искам тотално да сривам всичките си надежди като виждам тези цифри. Достатъчно е, че и ФСХ и ЛХи естрадиола почти постоянно са ми високи.
Поне докато лекарите виждат, на прегледа че имам нещо.. аз ще се надявам.
+1. И при мен е абсолютно същото положение. Като ме питат лекарите защо не давам изследване на АМХ, отговарям “приемете че е 0”. То си е така (последно беше 0.06). Но после като расте по един фоликул и вадят от него яйцеклетка и я оплождат успешно и забравят колко е АМХ.

# 29
  • Пловдив
Възможно ли е Амх да е 0 и все пак в годината 2-3 яйцеклетки да узряват?

Или нулата си е нула генерално?

Общи условия

Активация на акаунт