Изчерпан яйчников резерв - Тема 2

• 14 071
  • 243
  •   1
Отговори
# 120
Лх и фсх също варират месец за месец 😉

# 121
Моят FSH така хубаво се разварира от 6.5 на 13.5 последно, че ми иде да го пратя в ъгъла.

# 122
Аз с по-висок от твоя забременях и родих, а с по-нисък не става и не става, така че… как да го наречем? “Късмет” 😂

# 123
Здравейте момичета! Пиша на кратко какво ми се случи след втора неуспешна пункция на естествен цикъл , така и не се стигна до изваждането на яйцеклетка, фуликулите се пукаха преди пункцията. Тъй като  цикъла ми закъснява с над две седмици , а такова нещо ми се случва за пръв път в живота , си записах да ме прегледат. Докторката направо ме заби като ми каза че явно яйчниците ми не реагират и да се замисля директно за донорска яйцеклетка. На въпроса ми дали това закъснение може да се дължи на медикаментите или инжекциите по време на стимулацията , въпреки че бях на естествен цикъл ми добавиха и инжекции бемфола и циртодит плюс кломифен. Не ми отговори нищо , ами директно ми каза че т.к имам ендометриоза (доказа се след операция) и тя е виновна за всичко. Веднага си пуснах АМХ и се оказа че от 0.6 е станал 0,26 , ( да не говорим че преди операцията преди 6 месеца на която ми махнаха тръбите беше 1,2). Голям стрес!  Според вас възможно ли е да се дължи на лекарствата и затова да е излезнал толкова нисък . Изписаха ми Primolut  , за да ми дойде цикъла. Сега си записах час в Бахчеджи при д-р Кърлакая , искам да чуя и неговото мнение. Не ви споменах но съм на 41г.

# 124
  • Пловдив
Ако питаш дали лекарствата могат да замаскират резултата Амх надолу, едва ли. Но поради самата стимулация, да, може да се смъкне надолу. На тази възраст Амх пада стремглаво. При мен за 6 месеца от 0.4 на 0.02, което така не удари в земята, че още не успявам да го преработя.

# 125
Здравейте, някой тук има ли опит с изчерпан яйчников резерв и липса на цикъл над година?Последния път беше предизвикан с Утрогестан. На 39 години съм. Вече съм загубила надежда, че мога да върна цикъл и овулация, но все пак …..много ми е мъчно и все се надявам тайничко това да не е края. След 2 седмици съм на гинеколог да видим ехографски как са нещата, последния път въпреки липсата на цикъл в яйчниците се виждаха дребни фоликули, но явно не зреят. Имам хипофункция, с нисък вит Д съм и инсулинова резистентност.

# 126
Здравейте, някой тук има ли опит с изчерпан яйчников резерв и липса на цикъл над година?Последния път беше предизвикан с Утрогестан. На 39 години съм. Вече съм загубила надежда, че мога да върна цикъл и овулация, но все пак …..много ми е мъчно и все се надявам тайничко това да не е края. След 2 седмици съм на гинеколог да видим ехографски как са нещата, последния път въпреки липсата на цикъл в яйчниците се виждаха дребни фоликули, но явно не зреят. Имам хипофункция, с нисък вит Д съм и инсулинова резистентност.

най вероятно се дължи на хипофункцията или инсулиновата както и ниския вит Д ,но трябва да си следиш хормоните да не би те да са високи фсх лх както и амх и естроген да е нисък. Това е индикация за менопауза ранна. Без хормони няма как да знаеш.

# 127
Здравейте ! Искам да попитам има ли някоя клиника и по- точно някой доктор в България, който да може да ми приложи този метод понеже съм над 45 , Просто се чудя защо не се прилага в България , а те предписват хормонални, които не водят до резултат.Единствено яйцеклетки с лошо качество . Става въпрос, че при жени над 43 години трябва да се вадят яйцеклетките много по- рано, защото метаболизмът при тях е друг.Това е проф. Norbert Gleicher, MD, FACOG, FACS, в Ню Йорк.Най- добрият.

Center for Human Reproduction
Ето го и видеото:
https://youtu.be/VP9n5b9CPqk?si=0h_na3SeuTLeBemJ

# 128
Здравейте ! Искам да попитам има ли някоя клиника и по- точно някой доктор в България, който да може да ми приложи този метод понеже съм над 45 , Просто се чудя защо не се прилага в България , а те предписват хормонални, които не водят до резултат.Единствено яйцеклетки с лошо качество . Става въпрос, че при жени над 43 години трябва да се вадят яйцеклетките много по- рано, защото метаболизмът при тях е друг.Това е проф. Norbert Gleicher, MD, FACOG, FACS, в Ню Йорк.Най- добрият.

Center for Human Reproduction
Ето го и видеото:
https://youtu.be/VP9n5b9CPqk?si=0h_na3SeuTLeBemJ
По принцип е прав че е важно околната среда в фоликула където зрее яйцеклетката,митохондрии и тн. Това го доказаха вече има го публикувано. Понеже с годините митохондриите намаляват и няма енергия за зреене. Ако лх скочи рязко става отделяне на незряла. Дори да се забави с антагонист тогава 16 мм ще е рано защото с антагониста се забавя зреенето. Така че 16 мм не винаги е оптимално.
Само 56 са пациентите и са с почти не толкова лоши параметри....Въпреки че малкият брой пациенти във всяка годишна възрастова група изисква предпазливост, за да не се интерпретират прекалено тези резултати, при VER могат да се появят и други фактори, различни от PL, които могат да повлияят негативно на качеството на яйцеклетките/ембрионите и шансовете за клинична бременност.... Но е прав че е строго индивидуално. Highly Individualized Egg Retrieval (HIER). Реално значи строго индивидуално. Много неща трябва да се взимат под внимание просто преди пункция. Интересно че работи с Лин Цанг който е много добър в научни изследвания и открития.

# 129
Varna2020 изследвани са хормони, многократно в годините. Висок фсх, почти нулев амх

# 130
Здравейте,споделям моя случай и ще съм благодарна за мнения.Преди години имаме едно успешно инвитро от първия опит,по т.н къс протокол.Мъжки фактор.За съжаление,въпреки че стимулацията беше идеална,имах 9-10 фоликула.Ембриолога не успя да извади всички и сами три извадиха.От тях два бяха перфектни,сложихме ги и двата,но само един се инплантира. Нашето момченце е 1клас.След това никога не сме се пазили и се надявахме да имаме второ детенце естествено.Не ни се минаваше пак през инвитро процедура и изчакаме повече.И понеже не ми е в природата да се отказвам,решихме че ще подадем отново документи към фонда.Намах представа,че се подават до навършване на 43 г и един месец преди да ги навърша успяхме да подадем и след това получихме одобрение.Този път сме на ЕЦ.АМХ-0.50.Много бяхме щастливи и вече решени тръгнахме на прегледи.По препоръка на доктора започнах да пия добавки за да увеличим яр.Добавките бяха NMN,Omega 3,DHEA и Vitafolate.За съжаление след втори преглед нещата не тръгнаха добре,имах задържан фоликул.След това и цикъла взе да прескача.Преди нова година ходих на профилактичен преглед за рак на маточната шийка,при друг лекар. Резултата ми пеше перфектен .Споделих обаче,че вече два месеца не ми идва цикъла и лекарката ми изписа дуфастон.Пих го по рецептата и след това само веднъж имах два дни лек цикъл.От нова година не ми идва цикъла и не знам какво да правя.Това са ми изследванията които съм пуснала последно миналата година.Спрях да пия добавките,пиех само фолиева с Б комплекс.Не знам как да постъпя.Дали отново да започна да пия добавки,четох мнения тук и се ориентирам кои са препоръчани.Дали цикъла ще ми дойде,вече 4 месеца не идва.Не се отказвам,но в момента не знам как точно да постъпя.Това са ми изследвания които последно съм пуснала миналата година.

# 131
Здравейте,споделям моя случай и ще съм благодарна за мнения.Преди години имаме едно успешно инвитро от първия опит,по т.н къс протокол.Мъжки фактор.За съжаление,въпреки че стимулацията беше идеална,имах 9-10 фоликула.Ембриолога не успя да извади всички и сами три извадиха.От тях два бяха перфектни,сложихме ги и двата,но само един се инплантира. Нашето момченце е 1клас.След това никога не сме се пазили и се надявахме да имаме второ детенце естествено.Не ни се минаваше пак през инвитро процедура и изчакаме повече.И понеже не ми е в природата да се отказвам,решихме че ще подадем отново документи към фонда.Намах представа,че се подават до навършване на 43 г и един месец преди да ги навърша успяхме да подадем и след това получихме одобрение.Този път сме на ЕЦ.АМХ-0.50.Много бяхме щастливи и вече решени тръгнахме на прегледи.По препоръка на доктора започнах да пия добавки за да увеличим яр.Добавките бяха NMN,Omega 3,DHEA и Vitafolate.За съжаление след втори преглед нещата не тръгнаха добре,имах задържан фоликул.След това и цикъла взе да прескача.Преди нова година ходих на профилактичен преглед за рак на маточната шийка,при друг лекар. Резултата ми пеше перфектен .Споделих обаче,че вече два месеца не ми идва цикъла и лекарката ми изписа дуфастон.Пих го по рецептата и след това само веднъж имах два дни лек цикъл.От нова година не ми идва цикъла и не знам какво да правя.Това са ми изследванията които съм пуснала последно миналата година.Спрях да пия добавките,пиех само фолиева с Б комплекс.Не знам как да постъпя.Дали отново да започна да пия добавки,четох мнения тук и се ориентирам кои са препоръчани.Дали цикъла ще ми дойде,вече 4 месеца не идва.Не се отказвам,но в момента не знам как точно да постъпя.Това са ми изследвания които последно съм пуснала миналата година.
Така като ти гледам резултатите това ТСХ  със сигурност имаш проблем с щитовидната и е възможно оттам да ти дава отражение на хормоните. Изключително понижена функция на щитовидната. Отивай при доктор Начев в София.

# 132
Напротив, точно обратното - толкова ниско TSH (това е хормон на хипофизата, не щитовидната) говори за хиперфункция на ЩЖ. FT4, същинският щитовиден хормон, е на черешата и трябва терапия, за да се нормализира.

# 133
Стойностите показват изразен хипертиреоидизъм, най-вероятно в резултат на Базедова болест (tsh-r ab е положителен) . Изисква спешна консултация с ендокринолог и адекватно лечение! а другото си е предменопауза, НО повишените FT4 и FT3 ускоряват метаболизма и нарушават функцията на хипоталамуса и хипофизата, които регулират репродуктивните хормони. Та липсата на цикъл е пряко свързана с тежкия хипертиреоидизъм. Първо и най-важно - лечение от ендокринолог, после пак проследяване на половите хормони
Обаче след като си така от миналата година, имай предвид че продължителният нелекуван хипертиреоидизъм може да доведе до трайни хормонални нарушения и риск от остеопороза. И едва ли ще ти се оправи цикъла още по-малко хормоните.

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 13:13 от AlisonParker

# 134
Стойностите показват изразен хипертиреоидизъм, най-вероятно в резултат на Базедова болест (tsh-r ab е положителен) . Изисква спешна консултация с ендокринолог и адекватно лечение! а другото си е предменопауза, НО повишените FT4 и FT3 ускоряват метаболизма и нарушават функцията на хипоталамуса и хипофизата, които регулират репродуктивните хормони. Та липсата на цикъл е пряко свързана с тежкия хипертиреоидизъм. Първо и най-важно - лечение от ендокринолог, после пак проследяване на половите хормони
Обаче след като си така от миналата година, имай предвид че продължителният нелекуван хипертиреоидизъм може да доведе до трайни хормонални нарушения и риск от остеопороза. И едва ли ще ти се оправи цикъла още по-малко хормоните.
Много ви благодаря за изчерпателния отговор. Ще пусна отново хормони и ще посетя ендокринолог.Никога преди не съм имала проблеми с хормоните,с цикъла,но явно с възрастта или от други фактори са се променили нещата при мен.

Общи условия

Активация на акаунт