Изчерпан яйчников резерв - Тема 2

• 13 752
  • 237
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
Да де, но как да го измерим това качество? Ако се храниш горе-долу балансирано, без алкохол, без цигари, с малко стрес, вземаме добавки за качество...? Все се надявам да прочета някоя мама как е износила дете с ИЯР, да даде надежда на всички, които ни обединява тази тема.

Да се върнем на темата. 🙂
Някоя няма ли да се похвали с Амх, мръднало в посока нагоре след добавки, процедури, витамини?? 🤔🫣

КАЧЕСТВО е тайната не АМХ.

# 181
Има много такива жени. Което не е панацея и гаранция за всички останали, генерално с ияр няма как да се роди със собствена яйцеклетка. Качеството не се измерва, то също си е заложено. Когато е влошено дали ще се подобри от външни фактори като начина на живот и храна+добавки също няма гаранция. При една жена ще се подобри, при друга няма.

# 182
Здравейте на всички. Ще съм благодарна ако имате желание и време да отговорите на моите въпроси, тъй като аз съм тотално новак в тази тема. Опитваме се за бебе с мъжът ми от около вече 3/4 месеца. Аз съм на 39г, а той на 43г. И двамата имаме по 2 деца (от други партньори) и се решихме да си имаме заедно дете. Споменавам всичко това, за да сте наясно с историята. Поради забременяванията ми от първи опит с двете ми деца, и сериозното качване във възрастта ми се замислих все пак дали  не е редно да направя изследвания , за да не губя време. Първо да кажа, бях на генеколог преди 3 седмици ,тя повърди че всичко е наред, имам си овулация ( аз я чувствам,така че знам кога се е спукал фоликула,тъй като изпитвам остри болки). Привидно всичко е наред. Но се замислих четейки, че това че имам овулация съвсем не значи че имам годни яйцеклетки. Но пък четох че и този показател АМХ също не е винаги явен показател. И сега ще задам един глупав въпрос, но всъщност това че жената има овулация всеки месец, не значи че има годна яйцеклетка за опложадане, нали? Въпросът ми е да ме ориентирате малко по-компетентно как се случват процесите,тъй като май не съм наясно и има ли смисъл да си пускам въпросното АМХ за да проверя за състоянието на яйчниковият ми резерв. Има ли жени с повече опит със забременяване на такава възраст ( извинявайте предварително, не искам никому да обидя, просто четох че след 35г вече се збаременява много по-трудно от възрастта). По всяка вероятност сигурно изглеждам странно да задавам подобни въпроси след само 4 месеца опити, но имайки история от преди и съдейки по това че аз знам кога ми е овулацията, цикълът ми е редовен,изпълняваме нещата както е редно да бъдат, в точните ушким остановени периоди  , започвам да си задавам въпросът защо не се получава. Странното при мен е че въпреки че дължината на цикълът ми е вече 25 дена спрямо 21/23 когато забременях с първите деца, овулацията ми си седи на 9/10 ти ден от последният цикъл. Ранна е и винаги е била такава. Благодаря предварително

# 183
  • Be realistic - plan for a miracle.
И сега ще задам един глупав въпрос, но всъщност това че жената има овулация всеки месец, не значи че има годна яйцеклетка за опложадане, нали?

Ами да, за съжаление е точно така. Овулацията е знак, че фоликул нараства и се пука в подходящите дни; няма обаче как да разбреш какво точно е излязло от него. Дали е била зряла, незряла, годна, негодна... качествена, некачествена. Лотария е. Единственият начин да се придобие представа е чрез инвитро на естествен цикъл, когато без никаква или с минимална стимулация яйцеклетки се вадят, оплождат и следят как се развиват. И пак е нужно доста пъти да се направи това, за да има поне някаква картина. А това е страшна игра на нерви. Всичко е месец за месец. И може да продължиш така го безкрай... реално (сори за директността). Защото няма как да знаеш кой месец "излиза" качествената яйцеклетка, не казвам, че нямаш такива, напротив, просто в момента вече е по-вероятно да не е всеки месец...
Изследвай на 2-3 ден от цикъла (не по-късно) АМХ, ФСХ, естрадиол, прогестерон и отиди при репродуктивен лекар да ти ги разчете и изкоментира - не при обикновен АГ.
Надявам се хормоните да са добре и да имате успех скоро!

# 184
Много Благодаря за бързият отговор. Ще направя на своя глава тези кръвни, както казахте. В крайна сметка, няма да ми навреди. Не искам да правя прибързани заключения ,при все че не се знае, но някак си щом преди съм забременявала от първи опит, първи път, значи все пак нещо се е променило в организмът ми и по всяка вероятност е свързано с яйцеклетката, при все че очевадно овулация си имам. Друго обяснение нямам. Не че подценявам възрастта на мъжът ми,но в крайна сметка основната роля в забременяването ,е именно на женският организъм. Може би ще изчакам още 2 месеца ,за да не изглеждам странно в очите на един репродуктивен специалист.

# 185
Също е редно и мъжа да си направи спермограма. Не само яйцеклетките стават негодни с възрастта, същото важи и за сперматозоидите. Там поне има едно изследване наречено днк фрагментация, което горе долу дава някаква насока как е качеството, докато при жените ако  не се “извади и види” самата яйцеклетка,само се гадае.
Ако си раждала секцио и е било отдавна, цветна снимка също е желателна. Така или иначе на тази възраст посещението при репродуктивен лекар се препоръчва след 6 месеца неуспешни опити, може да си изчакаш още 2.

Последна редакция: пн, 19 май 2025, 14:13 от AlisonParker

# 186
Здравейте момичета,
На 33 години и аз се включвам при вас с амх 0.01 и хормони в менопауза, без цикъл и надежда от никъде. Дори не мога да си събера мисълта и да опиша емоциите които ме връхлитат при спомена за констатацията, че никога няма да имам шанс да се огледам в нечии детски очи и да видя частица от себе си...
Отчаяна съм, безсилна и апатия обзема цялото ми ежедневие. Как се справяте с това ? Аз се опитвам и от дълги години упражнявах изцяло мъжка ръководна професия и през годините се имах за силна , но днес не мога да се позная ... Не мога да контролирам емоции и постоянния плач . Как да споделя с приятелите си и да понеса съжалителния им поглед в който ще долавям мислите им "добре, че аз си направих 2 дечица навреме " .. Дайте съвет?

# 187
Толкова ми е познато всичко.. но винаги има изход, има и друго решение и други възможности.Да, не са тези, които сме искали на-силно, но сме поставени пред този единствен избор- да заченем с донорска яйцеклетка.И не се отказвай от второ, дори трето мнение, сам по себе си този АМХ не е показатеелен.Само не унивай, защото само от един път няма изход, за всички останали ще намерим..И запомни, ти си силна!

# 188
Първо, много съжалявам за това, през което минаваш и то толкова млада. Говорила ли си с репродуктивен специалист дали донорска яйцеклетка е вариант? Макар че генетичният материал няма да е твой, така ще изживееш бременност, раждане и всичко, което следва.

# 189
Divna какъв амх да не е показателен? Жената каза че е в манопауза и без цикъл, това е необратимо. Аз също ще я посъветвам да обмисли донорска яйцеклетка докато поне е млада за по-безопасно износване на бременност. Да, гените няма да са твои, но смятам че след като 9 месеца го носиш в себе си и го родиш, абсолютно това  няма да има значение. И няма никаква нужда, ако нямаш желанието, да се чудиш как да споделяш с познатите ти. Това е прекалено лично

# 190

Отчаяна съм, безсилна и апатия обзема цялото ми ежедневие. Как се справяте с това ?

Ами не се справям. След супер дълги години борба и десетки обрати на съдбата, които все ме ритаха по-далеч от целта, приех, че съм апатична и точка... и че когато най-големият ми приоритет липсва, нямам и намерение да се преструвам, че всичко останало е наред.

А сега на въпроса.
Първо, млада си. Избий си от главата това "Ако се бях сетила навреме"... Аз опитвам от 28-годишна и нямах налице никакви проблеми, когато започнах. Дали беше навреме? Беше... но дете нямам.
Второ... намери отговор на тези въпроси:

1. Колко антрални фоликула броят в началото на всеки месец общо в двата яйчника? Измерват се само при репродуктивен, на 2-3 ден, в рамките на 2-3-4 месеца се проследява, за да се види има ли вариации.
2. Колко е ФСХ и естрадиол на 2-3 ден от цикъл?
3. Проследявала ли си овулация минимум 2-3 месеца? Говоря за проследяване с фоликулометрия и доказано пукане на фоликул при репродуктивен лекар.
4. Изследвала ли си кортизол? Казваш, че доскоро си работила мъжка професия с много стрес...
5. Спиш ли достатъчно, по 8 часа на нощ и храниш ли се с много "добри" мазнини, месо, ядки, риба, яйца?
6. Спортуваш ли нещо, не говоря сериозен спорт, а раздвижване достатъчно за кръвта в таза да се "обръща" поне три пъти в седмицата?

Да добавя, че спирането на цикъл е обратимо, да, когато е под година. А менопаузата само "на база хормони" не е менопауза... Цикъл трябва да няма минимум една година.
Донорскат яйцеклетка винаги е вариант и детето не е по-малко твое, но... това е много лично решение и лековато подмятане на този вариант не помага особено психически. Имаш нужда от време. Дай си го.
Ще се справите, най-важното: не се обвинявай за нищо!!!

# 191
От написаното “звучи” че жената реално е в манопауза, проверила си е нещата и просто пита другите в това положение как се справят психически. И за какво “лековато” подмятане говориш? Казваме, просто да го обмисли а не да го изключва напълно като опция . Аз със сигурност не бих ползвала ДЯ, но това си е моето лично решение, всяка жена трябва да обмисли много добре тази опция особено ако наистина е в менопауза и друг начин няма.

# 192
Благодаря за отговорите и подкрепата. Всичко беше нормално от към цикъла до миналата година когато се появи една упорита киста на яйчника и след 6 месеца опит да я махнем се наложи да я махнем с лапароскопска . След това цикъла не се възвърна 2 месеца подред и започнаха топли и студени вълни и тогава за първи път пуснахме амх и беше 0.013 , назначиха ми лечение с противозачатъчни за 6 месеца с идеята яйчниците да починат и да се активират след това, но след като спрях нямаше нищо от края на юли до сега нищо и на двата прегледа дето ходих яйчниците са малки и няма никаква лигавица на матката нищожно тънка е . Пуснаха ми генетични изследвания които ще станат след месец и нещо вероятно и вариант за донорска яйцеклетка ми дадоха също. Лошото е , че още не мога да го възприема като цяло ... До миналата година всички резултати и хормони в нормата и сега всичко се срути.
Preggo ,
Затова търся разбиране тук . Становището на репродуктивен специалист е , че е изчерпан яйчниковия резерв и не вижда никаква надежда при гледането на яйчниците. Нямам и нормален цикъл за да има някакво развитие. От гледна точка на движението веднага след операцията когато се почувствах по-добре започнах да се движа пеша като постепенно увеличаване на км и всеки ден към днешна дата ходя по 7-8 км + йога и водна гимнастика по веднъж седмично. Старая се да се храня разнообразно и да спазвам минимален дефицит защото имам да свалям кг . Сега обръщам интернет за съвети , добавки , практики как мога да помогна да заработят поне яйчниците и да възстановя естествен цикъл. До консултациите има време защото часове трудно се намират.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 12:50 от Last_Hope

# 193
Да видя дали правилно те разбирам.

- След операция на яйчниците не си имала цикъл два месеца - нормално и се случва често.
- АМХ е паднал след операцията на яйчниците - нормално, след всяко пипане по тях АМХ пада. Обаче то варира доста, както е паднало така може да се вдигне. Яйчниците са след операция...
- Била си шест (!!!) месеца на противозачатъчни като лечение на... АМХ?  И това вече след като кистата я няма? Това кой ти го назначи, че направо съм в потрес.

И за финал, след шест месеца на противозачатъчни (които приспиват яко и лигавица, и яйчници), нямаш цикъл от юли до сега, т.е. два месеца?

Виж, не съм специалист, но за мен е несериозно да се говори за менопауза...
Хормоналните проблеми преди това вероятно са били заради кистата.
За мен със сигурност не си в менопауза... просто тялото се е ошашкало от всичко, което му се е случило.
Иди при различни лекари, говори с някой, който да ти помогне да възстановиш тялото на първо време.
Силно препоръчвам консултация с д-р Калчев, запиши се, чака се много, но си заслужава.

# 194
Дали пък не е нещо моментно след всички интервенции и хормонални терапии? Не се срутват хормони толкова рязко си мисля, има някаква пряка причина.

Иначе за родителството чрез донорски яйцеклетки не е лесно решение, но е опция. Аз по-скоро бих като сложа на везната кое ми е по-важно - да отгледаме, възпитаме читав човек или да има гръцкия ми нос.

Общи условия

Активация на акаунт