Изчерпан яйчников резерв - Тема 2

• 13 725
  • 237
  •   1
Отговори
# 195
Last_Hope не се отчайвай, може да е нещо моментно. Ако пък наистина е ранна менопауза варианти имаш поне два за дете. Аз също съм с ранна менопауза и имам живо и здраво дете благодарение на ДЯ. В момента в който видиш 2те черти забравяш за тази една единствена клетка дарена от друга жена. 9месеца носиш това същество под сърцето си, обменят се гени . Детето носи твои генетичен материал. Свързани сте 9месеца. Дъщеря ми си прилича на мен както външно така на моменти по жестове и характер. Ако избереш този път те очакват единствено радост от това, че си бременна, че го износваш, че го раждаш. Моя съвет е да си запишеш час при добър репродуктивен специалист и наистина да чуеш това което ще ти каже като диагноза и след това да си вземеш решение кои път да хванеш. Живота ти не свършва с тази диагноза повярвай ми. Моя тогава започна и знаеш ли какво, сега е 100 пъти по добър. Имам съпруг мечта, живо, здраво, будно дете ,овладях симптомите на менопаузата и качеството на живота ми не се е променил много. Желая ти кураж и сила.

# 196
Да видя дали правилно те разбирам.

- След операция на яйчниците не си имала цикъл два месеца - нормално и се случва често.
- АМХ е паднал след операцията на яйчниците - нормално, след всяко пипане по тях АМХ пада. Обаче то варира доста, както е паднало така може да се вдигне. Яйчниците са след операция...
- Била си шест (!!!) месеца на противозачатъчни като лечение на... АМХ?  И това вече след като кистата я няма? Това кой ти го назначи, че направо съм в потрес.

И за финал, след шест месеца на противозачатъчни (които приспиват яко и лигавица, и яйчници), нямаш цикъл от юли до сега, т.е. два месеца?

Виж, не съм специалист, но за мен е несериозно да се говори за менопауза...
Хормоналните проблеми преди това вероятно са били заради кистата.
За мен със сигурност не си в менопауза... просто тялото се е ошашкало от всичко, което му се е случило.
Иди при различни лекари, говори с някой, който да ти помогне да възстановиш тялото на първо време.
Силно препоръчвам консултация с д-р Калчев, запиши се, чака се много, но си заслужава.

6-те месеца бяха не за лечение на амх , а един вид да оставят яйчниците да почиват и да може след това да се предизвика реакция и да заработят самостоятелно. Нали има случаи на забременяване след противозачатъчни заради летящия старт самостоятелно. Не съм се замисляла , че може да има обратен ефект.
Дори толкова бях убедена , че всичко ще е наред, че чак напуснах работа за да е по-спокойно..
Но и преди противозачатъчните и сега се усещат топли и студени вълни и това ме навява на мисълта, че докторите може и да са прави , а прегледа при ендокринолог ми е далече и се чудя междинно какво да пия .
Ще проверя за д-р Калчев със сигурност. Видях , че има акупунктура и това мисля да пробвам.
Иначе и аз как се надявам да е нещо временно..
Прекарах часове в ровене и с разговори в chatgpt и му въртях всякакви сценарии и накрая очаквах да ми се скара да престана да се залъгвам .

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 19:36 от Last_Hope

# 197
Аз клоня към някакво временно омазване на ситуацията в тялото. Противозачатъчните могат да забатачат доста функцията на яйчниците, отделно че е имало и оперативна намеса по тях.
Щитовидната как е? Топли/студени вълни са си типични за всякакви видове хормонални дисбаланси, не само менопауза.

# 198
Аз клоня към някакво временно омазване на ситуацията в тялото. Противозачатъчните могат да забатачат доста функцията на яйчниците, отделно че е имало и оперативна намеса по тях.
Щитовидната как е? Топли/студени вълни са си типични за всякакви видове хормонални дисбаланси, не само менопауза.

Днес съм на ендокринолог и ще видя какво ще каже и тя , но изследванията това показват .
Ще направя консултации с няколко доктора и ще видим какво ще кажат , вече не смея да се надявам. В допълнение ще се появят и още съпътстващи гадости за да е пълна картина.. всичко което може да се обърка се случи на куп.

# 199
  • Be realistic - plan for a miracle.
Last_Hope, притеснително е, да. Обаче...
За мен след шест месеца на противозачатъчни, и то веднага след операция на яйчниците, сега ти трябват минимум шест месеца преди да изследваш отново полови хормони и да счетем резултатът за достоверен. Ако решиш да си ги дадеш, това е минимума да опиташ да възстановиш тялото поне малко.
През тия шест месеца ти трябва пълен покой и грижа за тялото - лек спорт, здравословно хранене с много добри мазнини (авокадо, био месо и див улов риба, яйца от свободни кокошки, почти никакви крави продукти, добър пробиотик, сложни въглехидрати като кафяв ориз, мнооооогоо зеленолистни зеленчуци). Много сън, минимум 8 часа на нощ, ако трябва приемай магнезий на лягане, за да се отпускаш. Пълно спокойствие, медитации по възможност, йога. Минимум медицински интервенции, особено свързани с пипане по лигавица и яйчници. Аз съм фен и на акупунктурата много голям. При мен това вкара ФСХ в норма, а съм по-голяма от теб. Само че става бавно - при мен отне 7-8 месеца ежеседмично ходене по веднъж...
След това, ако решиш да си дадеш тия шест месеца, вече ще ти е дошъл часа за Калчев. И можеш да започнеш работа с него. Непременно мини при него консултация. Запази часа отсега - бавно се случват първичните часове.

И... ако позволиш да попитам, тези шест месеца противозачатъчни от обикновено АГ ли са ти назначени? Просто ми е интересно кой е този лекар, който с лека ръка приспива за половин година репродуктивните органи защото можело после да заработят и да се рестартират. Защото това ми е много странно:

Цитат
Нали има случаи на забременяване след противозачатъчни заради летящия старт самостоятелно.

Противозачатъчни за шест месеца съм чувала да се изписват само при тежка ендометриоза...
Съветът ми е на база на това което слушам... да не се връщаш повече при АГ-то за още експерименти. Намери си добър репродуктивен лекар. Бърз рисърч ще ти покаже кои в момента са добри в България. И започваш консултации, докато не намериш твоя лекар и човек.
Много е важно да си намериш твоя лекар и то веднага, защото във форума можеш да получиш разнопосочни мнения, а и никой тук не е специалист.

Надявам се да се получат нещата!

# 200
Днес бях на преглед при ендокринолог, която потвърди диагнозата и окончателно затвърди, че съм в менопауза. Тя предложи хормонозаместваща терапия с Фемостон след ехомамография . В крайна сметка стигнахме до консенсус, че мога да изчакам с терапията, защото ми предстои повторна консултация с репродуктивен  специалист (след генетичните изследвания) и ако взема решението за ДЯ от там ще назначат необходимата терапия .
Понеже това ще е след 5 седмици тайно наивно се надявам да се появи някакъв цикъл, но шанс няма на практика никакъв от това което ми казаха до сега .
Но все пак ми се иска да пробвам с някакви витамини, добавки , какво сте взимали и би имало смисъл в такова положение?
Preggo ,
Ще си дам време със сигурност и ще взема всички мерки които зависят от мен . Ще ходя на още консултации, но със симптомите трябва да се справя някак и ме притеснява тази хормонозаместваща терапия дали не е окончателно затваряне на вратата за дори и минималния шанс. Трябва да почета малко защото ми е малко ново . Благодаря!

# 201
Препоръчвам да видиш тази тема
https://m.bg-mamma.com/?topic=1562930
Ако искаш пиши в самата тема или на авторката на темата на лично съобщение, мисля че много ще ти помогне в твоя случаи със съвети
Успех

# 202
  • Пловдив

- Била си шест (!!!) месеца на противозачатъчни като лечение на... АМХ?  И това вече след като кистата я няма? Това кой ти го назначи, че направо съм в потрес.

И за финал, след шест месеца на противозачатъчни (които приспиват яко и лигавица, и яйчници), нямаш цикъл от юли до сега, т.е. два месеца?

Прощавайте, но да попитам: противозачатъчните не действат ли събуждащо после на яйчниците, не е ли това част от идеята, да потиснат овулацията и през това време съхранят останалия резерв?

# 203
При нисък резерв рискуваш да приспиш яйчниците с противозачатъчни, не да ги събудиш.

# 204
Никой, ама НИКОЙ не може да ги гарантира на 100% това събуждане. А обратният ефект е често срещан. Аз не бих си приспивала репродуктивните органи по никакъв повод — освен, недай си Боже, ендометриоза. Само тогава е оправдано за толкова дълъг период.
Как може отгоре на всичко след операция на яйчниците да й ги приспят… просто не мога да си го обясня и ще спра дотук.

# 205
Цитат
Прощавайте, но да попитам: противозачатъчните не действат ли събуждащо после на яйчниците, не е ли това част от идеята, да потиснат овулацията и през това време съхранят останалия резерв?

Ще събудят ако има какво. След една от пункциите питах репродуктивния заради задържан фоликул дали има вариант с противозачатъчни да го борим, каза че силно не ми го препоръчва това, дори за кратко.. какво остава за 6 месеца.
Lasthope, преди тоя гювеч, който са ти сътворили, резерва как беше? Провериха ли го да знаят какво правят или просто го направиха?

# 206
  • Пловдив
Аз не вярвам, не вярвам на 33 г да е менопауза. Дори fsh да е 50, то след няколко месеца може да спадне и цикъл да се появи спонтанно. Чак ми е невероятно лекари да са й потвърдили менопауза.

# 207
Уви , това ми каза пореден лекар, че е менопауза. Амх преди противозачатъчните беше също нисък 0.013 ... Никога няма да узная вероятно каква е причината поради факта, че не съм имала данни преди операцията за амх колко е бил . Знам само, че до преди операцията имах нормален и редовен цикъл и нормални хормони. Притеснявам се дали и хормонозаместваща терапия няма да лиши яйчниците от собствен проблясък за активност и затова си търпя за сега симптомите и съм се заредила с всякакви добавки и ще видим. Планирам още консултации, но чакам част от генетичните изследвания да излязат и да мога и с тях да ходя да е по-пълна картината. Междувременно ми извадиха планово зъб който след дългогодишна борба ми създаваше само проблеми и последния месец и с него бях на антибиотик и се чудя дали тази инфекция може да е оказала влияние. Знаете, че това не е нещо което просто спираш да мислиш, предполагам трябва време. Можете ли да препоръчате добър психолог в София? Обмислям такава среща и имате ли опит с хипнозата като метод за справяне с неспокойните мисли?

# 208
Аз вече няколко пъти ти казах към кого да се насочиш, не искам да потретвам.
Не си при правилните лекари.

# 209
Аз не вярвам, не вярвам на 33 г да е менопауза. Дори fsh да е 50, то след няколко месеца може да спадне и цикъл да се появи спонтанно. Чак ми е невероятно лекари да са й потвърдили менопауза.

Рядко се случва, но е възможно. Има и жени под 30 дори с ранна менопауза, за съжаление. ФСХ и другите хормони със сигурност варират, но нека бъдем реалисти, от 50 няма да падне на 5.

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 14:47 от Firebird26

Общи условия

Активация на акаунт