Въпроси и отговори относно семейното право с адв. Атанася Бораджиева

• 32 415
  • 107
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте,
Наследствените имоти на майка Ви са нейно лично имущество. Придобитите имоти по време на брака единствено със средства от продажбата на наследените имоти също са лично имущество, като при спор може да се предяви иск в тази посока.
Здравейте,
Майка ми има наследствени имоти тук в България. Живее в Испания и има намерение да сключи брак там с испански гражданин. Въпросът ми е един ден ако продаде текущите имоти, за да купи други (при вече сключен брак), съпругът и ще има ли право над тях?
Благодаря предварително!

# 91
Здравейте, при раздяла на двама души в семейното жилище остават детето и родителя на когото са присъдени родителските права. А когато не е налично семейно жилище, къде се настаняват детето и майката ( в случая) . След като заплащането на наем е непосилно и опция при роднини няма ?

# 92
Здравейте,
Възможно е да се иска по-голям размер на издръжка, но той няма да е достатъчен да покрие целия наем, доколкото бащата изплаща издръжка за осигуряване на детето, но не и на майката (освен ако не е уговорена в споразумение за прекратяване на брака). Вариантите в този случай са настаняване в кризисен център или институции, осигуряващи временен подслон, както и кандидатстване за общинско жилище. Дирекция „Социално подпомагане“ е органът, който може да Ви съдейства.
Здравейте, при раздяла на двама души в семейното жилище остават детето и родителя на когото са присъдени родителските права. А когато не е налично семейно жилище, къде се настаняват детето и майката ( в случая) . След като заплащането на наем е непосилно и опция при роднини няма ?

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 09:19 от Рaдост

# 93
Здравейте, живеем на квартира със съпруга и детето. След развод къде остава да живее майката с детето? Като квартирата е непосилна за сама жена с дете. Няма семейно жилище или начин за настаняване при роднини или познати. Благодаря!

# 94
Здравейте,
Може да се наеме по-малка квартира с оглед възможностите на майката. Възможно е да се иска по-голям размер на издръжка, но той няма да е достатъчен да покрие целия наем, доколкото бащата изплаща издръжка за осигуряване на детето, но не и на майката (освен ако не е уговорена в споразумение за прекратяване на брака). Вариантите в този случай са настаняване в кризисен център или институции, осигуряващи временен подслон, както и кандидатстване за общинско жилище. Дирекция „Социално подпомагане“ е органът, който може да Ви съдейства.

Здравейте, живеем на квартира със съпруга и детето. След развод къде остава да живее майката с детето? Като квартирата е непосилна за сама жена с дете. Няма семейно жилище или начин за настаняване при роднини или познати. Благодаря!

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 10:38 от Рaдост

# 95
Здравейте, адв. Бораджиева!
Майка ми е наследник на 1/3 от имот, къща с двор. Това е от около 5 години. Не е предприемала нищо през това време. Нито е ходила до там, няма и ключ. Има лоши отношения със сестра й, която се разпорежда като едноличен собственик - държи ключа и прави ремонти. (родителите й са предписали на нея един апартамент и 2/3 от въпросния имот, като предполагаме, че ги е принудила и изманипулирала да предпишат) Майка ми реши да не оставя така нещата и поиска ключ от вилата, за да може да има достъп и да не изгуби имота(до колкото сме запознати има едни 10г, в които ако не стопанисва нейния дял от имота и не е плащала данъци, може да го загуби. Първи въпрос- това така ли е?

Поискахме достъп до имота, като сестра й отказва такъв, под претекст, че е правила ремонти и не може да ни пусне, защото няма нищо наше там. Втори въпрос -Има ли право да ни откаже достъп и ние какво право имаме тук?

Трети въпрос - имала ли е право да прави ремонти без съгласието на майка ми?Може ли майка ми да има претенции за тези ремонти без нейно съгласие както и за недвижимото имущество(мебели, уреди и т.н), което вече го няма и вероятно са го продали?

Предполагаме се е мотивирала да вземе и тази 1/3 , как може да си запази майка ми правото върху имота?

И последен въпрос - може ли майка ми да претендира за тези имоти-къщата и апартамента, че е ощетена?

# 96
Здравейте,
Казусът Ви е извън сферата на семейното право - обхваща наследствено и вещно право и има доста специфики. Все пак ще Ви дам общи насоки:
1. Придобиването по давност от страна на един от наследниците на частта на друг наследник изисква не само фактически да се владее имотът 10 години, но и да се демонстрира спрямо другия съсобственик намерение за своене. Плащането на данъци само по себе си не влияе на собствеността върху имота. Недопускането до имота може да се възприеме като изразяване на намерение за своене на целия имот.
2. Липсата на Ваши вещи в имота, както и направеният ремонт, не са основания майка Ви да не бъде допускана в имота - майка Ви може да се защити чрез предявяване на иск. Може да се заведе и дело за делба.
3. Няма пречка единият съсобственик да извърши ремонт без съгласието на другия, особено ако става дума за освежаващ ремонт или такъв за поддържане на имота в добро състояние. Що се касае до вещи в имота, налични при смъртта на наследодателя - ако е имало такива, те са съсобствени между майка Ви и сестра ѝ.
 4. Ако с прехвърлянето на едната дъщеря на апартамента и 2/3 от имота е накърнена запазената по закон част от наследството на майка Ви, то тя има право да иска да се намалят тези разпореждания.
За да се даде по-точен отговор на въпросите Ви, е необходимо изследване на всички обстоятелства задълбочено. Съветвам Ви да се обърнете към адвокат, за да е напълно защитен интересът на майка Ви.

Здравейте, адв. Бораджиева!
Майка ми е наследник на 1/3 от имот, къща с двор. Това е от около 5 години. Не е предприемала нищо през това време. Нито е ходила до там, няма и ключ. Има лоши отношения със сестра й, която се разпорежда като едноличен собственик - държи ключа и прави ремонти. (родителите й са предписали на нея един апартамент и 2/3 от въпросния имот, като предполагаме, че ги е принудила и изманипулирала да предпишат) Майка ми реши да не оставя така нещата и поиска ключ от вилата, за да може да има достъп и да не изгуби имота(до колкото сме запознати има едни 10г, в които ако не стопанисва нейния дял от имота и не е плащала данъци, може да го загуби. Първи въпрос- това така ли е?

Поискахме достъп до имота, като сестра й отказва такъв, под претекст, че е правила ремонти и не може да ни пусне, защото няма нищо наше там. Втори въпрос -Има ли право да ни откаже достъп и ние какво право имаме тук?

Трети въпрос - имала ли е право да прави ремонти без съгласието на майка ми?Може ли майка ми да има претенции за тези ремонти без нейно съгласие както и за недвижимото имущество(мебели, уреди и т.н), което вече го няма и вероятно са го продали?

Предполагаме се е мотивирала да вземе и тази 1/3 , как може да си запази майка ми правото върху имота?

И последен въпрос - може ли майка ми да претендира за тези имоти-къщата и апартамента, че е ощетена?

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 07:09 от Рaдост

# 97
Извинете ,че не съм прочела и обърнала внимание, че пиша в грешна тема. Много Ви благодаря за отговора! Flowers Cherry Blossom

# 98
Моят въпрос не е съвсем от семейното право, но бих се радвала, ако ми отговорите.
При смърт на съпруга ми, с който имам брак, настъпила след моята смърт, би ли го наследила сестра му?
Как да направим така, че дъщеря ми (която е от първия ми мъж) да бъде негов наследник.
Благодаря предварително за отговора!

# 99
  • София
Може ли в семейство без деца всеки от съпрузите да уреди евентуално унаследяване от други хора, не от преживелия съпруг?
Казано по-просто - всеки от тях да бъде наследен от хора от своя род (племенници или братовчеди)

# 100
Здравейте имам въпрос , как стоят нещата с припознаване на дете ако то е родено след развод но не са минали 300 дни от развода , благодаря.

# 101
Здравейте, баща ми е изоставил майка ми преди да се родя. Не са имали брак. Все пак ме е признал и фигурира в акта ми за раждане, нося неговите имена. Никога не ме е търсил, съответно и аз него не съм. Наскоро научих, че е починал преди няколко години и че имам полубрат и полусестра. Опитах се да установя контакт с тях в социалните мрежи, но ме блокираха. Не знам дали защото знаят коя съм или пък защота не знаят. Както и да е, да са живи и здрави, не желая да ги притеснявам, нито да търся евентуално наследство. Интересува ме има ли юридически начин да получа медицинска информация за баща ми, например, от какво е починал, какви заболявания е имал, най-вече такива, които биха могли да са наследствени. Единствено знам къде е живял (като населено място), но нямам никаква по-конкретна информация - нито адрес, нито личен лекар, нито нищо.
Всички замесени лица са отдавна пълнолетни, ако това има значение.

# 102
Здравейте,
В тази хипотеза сестра му ще бъде негов наследник. Дъщеря Ви не е негов наследник, но той може да направи завещание, с което да остави на нея цялото или част от наследството.
Моят въпрос не е съвсем от семейното право, но бих се радвала, ако ми отговорите.
При смърт на съпруга ми, с който имам брак, настъпила след моята смърт, би ли го наследила сестра му?
Как да направим така, че дъщеря ми (която е от първия ми мъж) да бъде негов наследник.
Благодаря предварително за отговора!

# 103
Здравейте,
Възможностите са или след смъртта на един от Вас преживелият съпруг да направи отказ от наследство, или приживе да направите завещания в полза на когото решите, като имате предвид, че съпругът има право на запазена част от наследството, която е 1/2, ако починалият няма живи родители, а ако има преживели родители, тогава е 1/3.
Може ли в семейство без деца всеки от съпрузите да уреди евентуално унаследяване от други хора, не от преживелия съпруг?
Казано по-просто - всеки от тях да бъде наследен от хора от своя род (племенници или братовчеди)

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 10:04 от Рaдост

# 104
Бившият съпруг на майката се смята за баща на детето, родено преди изтичането на триста дни от прекратяване на брака. Ако детето е родено преди да са изтекли триста дни от прекратяването на брака, но след като майката е встъпила в нов брак, за баща на детето се смята съпругът на майката от новия брак. Ако майката няма сключен последващ брак, за баща на детето се вписва бившият съпруг и неговото бащинство може да се оспори само по съдебен ред, включително и от биологичния баща, за когото има срок от 1 година от узнаване.
Здравейте имам въпрос , как стоят нещата с припознаване на дете ако то е родено след развод но не са минали 300 дни от развода , благодаря.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 10:05 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт