Въпроси и отговори относно семейното право с адв. Атанася Бораджиева

• 32 327
  • 106
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте,
Може да си извадите удостоверение за наследници и с него да потърсите необходимата Ви информация от съответните институции.
Здравейте, баща ми е изоставил майка ми преди да се родя. Не са имали брак. Все пак ме е признал и фигурира в акта ми за раждане, нося неговите имена. Никога не ме е търсил, съответно и аз него не съм. Наскоро научих, че е починал преди няколко години и че имам полубрат и полусестра. Опитах се да установя контакт с тях в социалните мрежи, но ме блокираха. Не знам дали защото знаят коя съм или пък защота не знаят. Както и да е, да са живи и здрави, не желая да ги притеснявам, нито да търся евентуално наследство. Интересува ме има ли юридически начин да получа медицинска информация за баща ми, например, от какво е починал, какви заболявания е имал, най-вече такива, които биха могли да са наследствени. Единствено знам къде е живял (като населено място), но нямам никаква по-конкретна информация - нито адрес, нито личен лекар, нито нищо.
Всички замесени лица са отдавна пълнолетни, ако това има значение.

# 106
Здравейте Адв. Атанася Бораджиева,
моят въпрос е следния. Със съпруга ми сме в развод, имаме апартамент, който е закупен след продажбата на негов наследствен имот. Капарото за апартамента е платено от негова сметка, по която получава заплата, т.е. е СИО. При получаване на парите от продажбата на наследствения му имот, част от сумата я мести в спестовна сметка, нямам достъп до сметките му и никога не съм имала и не знам от коя сметка е платена цялата сума за апартамента. При сделката при нотариус, след завършване на апартамента, не сме доплащали, защото сумата беше изплатена изцяло преди сделката и така е описано в нот. акт. Въпросът ми е, може ли той да изиска апартаментът да е изцяло на негово име, при условие, че 4 месеца преди сделката на въпросния апартамент, продадохме друг апартамент (семейна собственост, придобит по време на брака с общи средства) и парите се използваха за обзавеждане на въпросния, за който той ще подава иск за личен. Ако се докаже, че не всички средства по придобиването на въпросния апартамент са били от продажбата на личния му имот, ще може ли да го придобие изцяло като личен въпросния апартамент.

Общи условия

Активация на акаунт