Термин февруари 2025

• 40 173
  • 759
  •   1
Отговори
# 525
The_Black_Hole ,това е най-добрия и нормален сценарии за този период! Хапвай сладичко и почивка,надявам се да не съм те притеснила за прееклампсията,просто исках да те информирам!

# 526
Ai-djini, на две седмици преглед си звучи супер! При мен са минали 3 седмици от последния и вече съм ку-ку 😂

# 527
Ai-djini, на две седмици преглед си звучи супер! При мен са минали 3 седмици от последния и вече съм ку-ку 😂
  Да аз и предния път бях така но моята си обича на 2 да си преглежда масово при нея са така само тези без никакви оплаквания са на месец. Иначе меренето на кг, кръвно и там другите неща които се правят си ги прави веднъж месечно. Единия преглед си е само ехограф и следващия ехограф със мерките. Иначе са ви кажа момичета днес за първи път се чувствам нормален човек което малко ме плаши. Нито ми се гади, киселини няма не съм отпаднала даже си свърших доста домакинска работа днес която последните седмици само отлагах или вършеха по малко и често почивах.В 9с1д съм преглед има във вторник и да видим. А и от както лекувам гъбички спряха и спазмите, придърпванията даже и коремът ми не е толкова подут иначе като килограми съм качила 1кг.Та така.

# 528
The_Black_Hole, според мен ти няма нищо притеснително. Това са нормални симптоми на бременност,.особено при първото тримесечие. Аз редовно си имам замаяност, чувство че съм в сън и т.н., понякога и петънца, но it is what it is. Кръвното ти е "скочило", защото си се притеснила, при мен, когато получавах ПА скачаше до 150. Трябва спокойствие и почивка. Всичко е наред Simple Smile

Аз с първата си бременност бях така и накрая развих прееклампсия. Сега е времето да си направиш скринин тест за прееклампсия да изключиш това като вариант,точно вдигането на кръвно и тези светулки пред очите. Разбира се ако се повтаря това дни наред, може и да е нещо еднократно от жегите.

Веднага като хапнах малко шоколад ми минаи свалих кръвното. Говорих с роднини, които са медицински лица по подобни проблеми, казаха ниска захар, заради това и е скочило кръвното. Излишна паника. Казаха да си седна на задника и да изям някой сладолед Grinning
Точно така е. При мен като падне захарта и ми побелява устата, хапвам 2 лъжици захар, пос езика и до 2 мин съм ок. Всичко е наред, нормално е да не сме в обичайното си физическо състояние, все пак имаме мини "паразитче" в себе си Grin

Мен АГ ме вика но 1 месец, сега съм на 01.08 за фатална вече. Аз кръвно тези дни меря, че някои дни се чувствам като пияна и все едно съм в сън. И в такива моменти ми излиза към 85-90 на 60 (иначе съм 110 на 70). Явно си ми пада вече, но какво да го правя - лягам, хапвам сладко. Забелязвам, че ми пада, като съм ходила навън и съм се поизморила. В такива моменти започва и да ме наболява леко долу и да ми се гади. Бе въобще - не е лесна нашата, но се надявам като вляза в 4-5месец вече да съм малко по-нормален човек Grin

Иначе, интересно, че не съм изнервена, нямам смяна на настроения, понякога ми хващат натрапчиви мисли, тревожност и паника, но добре че преди да забременея работих върху тези ми проблеми и знам как за ги регулирам. Да ви кажа един трик, който научих от тайландец (той е лекар), при който ходех на терапевтични масажи. Спасява ме при много напрежение събрано, паника, ако не мога да заспя и т.н. В края на шията, преди ключицата, от двете страни има по една точка. Дори реално е вътре във вдлъбнатината на ключицата. Ако се напипа, няма да се сбърка, защото много боли. Като уплътнение е и е твърда, когато има много напрежение събрано. Натиска се силно, боли много, чак надолу по ръката, но се натиска с всичка сила, докато спрете да усещате болка и после рязко се пуска. В момента, в който се пусне, се усеща една топла вълна през цялото тяло и след това тотално облекчение, все едно някой ти изтрива цялата напрежение и мисли от мозъка. Аз си го правя по 3 пъти на страна. Научих и ММ. Ако някой иска да пробва, мога да изпратя снимки с по-точно обяснение на локацията. Помага и за главоболие.

Последна редакция: пн, 22 юли 2024, 00:09 от KPP

# 529
Привет мамита!
Само за бързо искам да попитам, който работят по време на бременност, кога смятате да си взимате болничен. Аз в момента съм в 8с и 3д. Работя в хранителен магазин, като това ми е първата работа на 1 август ще направя 6 месец от както работя, според вас дали ще успя да направя 1 година за да взимам 2 години майчинството, защото много се притеснявам, при първото ми детенце взимах социално майчинството.  Акушер генеколога ми каза, че от другия месец мога да си взема болничен, който сигурно няма да е платен. Според вас, какво трябва да направя и дали има възможност за правене на неща в тази ситуация.

# 530
Микаела, аз също съм 8+3 и следящият ми лекар каза, че от 10 та седмица мога да изляза в 180 дневен болничен. Аз мога и сега още, просто от 10 та ме включва в ЖК.
Най - лесно се изчислява като ти се сметне термина, от него махаш 45 дни преди раждане, и от полученото вадиш 180 дни. Така като върнеш всичките тези дни и месеци ще видиш в коя седмица  сега може да излезеш.

# 531
  • Варна
Аз работя, чувствам се добре, нямам неразположения освен киселини, подуване на краката, задух.В 11 г. с съм.  Мисля да кажа на работа в 13-14 г.с.защото започва да ми личи 😬.Болничен не мисля за сега да вземам. Иска ми се да работя поне до началото на ноември ако всичко е наред.

# 532
Привет мамита!
Само за бързо искам да попитам, който работят по време на бременност, кога смятате да си взимате болничен. Аз в момента съм в 8с и 3д. Работя в хранителен магазин, като това ми е първата работа на 1 август ще направя 6 месец от както работя, според вас дали ще успя да направя 1 година за да взимам 2 години майчинството, защото много се притеснявам, при първото ми детенце взимах социално майчинството.  Акушер генеколога ми каза, че от другия месец мога да си взема болничен, който сигурно няма да е платен. Според вас, какво трябва да направя и дали има възможност за правене на неща в тази ситуация.

Как така болничен да не е платен? Това за първи път го чувам. Може би е нужно да се консултираш със счетоводител/минал майчинството/юрист да ти разясни правата спрямо конкретния трудов договор.

На пълните ли пари те осигуряват? На трудов договор ли си? Ако не си, може да не можеш изобщо да вземеш. Не забравяй, че майчинските се изчисляват на базата доходите последните 2 години. Дори и да вземеш може да не е много, защото ще липсва една година. Виж този калкулатор, ще е полезен и за другите:

https://reps.nssi.bg/CalculateMaternityBenefits/

Извадих си ПИК на НОИ онлайн с безплатния евротръст. Ако имаш наблизо НОИ, направо отиди на място, безплатно трябва да е или с минимална такса.

https://accountin-spam156-/%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%B1%D1%8A … %BD%D0%B5-71.html

Тук пише, че до началото на първия болничен за бременност трябва да имаш общо 12 месеца трудов стаж, било то при един, при много работодатели, дори и да е прекъснат няма проблем. Имала ли си трудов договор преди това, ясно ми е, че ти е първа работа, но може чисто документално да са те писали някъде.

https://bsiservice.eu/%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F … D%D0%B5-6620.html

Виж и това. Тук пише, че правото на болничен ще е след 6ти месец.
Не знам обаче, не ми взимай думите за чиста монета. Провери със счетоводител или адвокат, но и покажи какъв ти е договорът. Тези линкове може и да не са достоверни. Попитай и човешки ресурси, те трябва да обясняват за тези неща.

Иначе аз си имам стаж, но уведомих работодател веднага. Това законът "да те пази" исках да влезе в сила, защото миналата година няколко пъти се наложи да сменя работа поради закриване на отдели, съкращения и не знам още какво Grinning Отделно накарах АГ-то да напише, че препоръчва да съм хоум офис, ако има такава възможност, за да спра да съм хибридно и да слушам колегите за мачовете, но и наистина вкъщи ми е по-комфортно. Ще се опитам да не взимам болничен до края, за да не ми се намали майчинството още.

EDIT: Болничният, дори и по майчинство трябва да се брои за трудов стаж. Ако сега излезеш, няма да ти се плати, ако нямаш 6 месеца, ако проимаш докато си в болничен, ще започне да ти се изплаща. Това трябва да важи и за те месеца трудов за майчинските. Това обаче трудно мога да го потвърдя с официални източници. ТОВА Е САМО МОЕ ТЪЛКОВАНИЕ. Задължително се консултирай с адвокат/счетоводител!

Последна редакция: пн, 22 юли 2024, 09:57 от The_Black_Hole

# 533
  • България
Здравейте! Присъединявам се към темата, тъй като и аз съм с термин февруари 2025, първа бременност. Purple Heart Следя се при д-р Татяна Бодурска-Петкова в МЦ КИРМ - Плевен. В момента съм 10г.с. и към 5-9ти август трябва да направя фетална морфология и ранен биохимичен скрининг.

Записала съм час при д-р Елена Павлова към МЦ Марковс тъй като моята е отпуска. Видях обаче, че имат и неинвазивен пренатален тест на GenePlanet. Дали е по-добре първо да се направи биохимичен скрининг и след това пренаталния тест или направо пренаталният тест на GenePlanet? Не съм много сигурна.

# 534
Това с болничните и майчинството и на мен не ми е особено ясно и ще питам скоро счетоводителката. Аз също си работя, чувствам се добре, надявам се до декември включително да си поработвам, макар че ще трябва да намаля часовете, тъй като работя на крак( но поне работя за себе си и мога да си позволя да определям работно време). Чувала съм, но не знам дали е вярно, че като се взимат болнични, в последствие това се отразява на майчинството (като сума), но пак ще проверя

# 535
Това с болничните и майчинството и на мен не ми е особено ясно и ще питам скоро счетоводителката. Аз също си работя, чувствам се добре, надявам се до декември включително да си поработвам, макар че ще трябва да намаля часовете, тъй като работя на крак( но поне работя за себе си и мога да си позволя да определям работно време). Чувала съм, но не знам дали е вярно, че като се взимат болнични, в последствие това се отразява на майчинството (като сума), но пак ще проверя

https://reps.nssi.bg/CalculateMaternityBenefits/

Поиграй си с този калкулатор, според мен се отразява, защото на базата на изплатен болничен, който е там 80 процетна изчисляват процентите за майчинство.

Пример, ако взимаш 2000 ще ти изплатят болничен -20%, на което после ще направят -10%, но това месечно може да намалява, защото работните дни в месеца са различни.

Изчисляване на паричното обезщетение при бременност и раждане до 410 дни.
Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска поради бременност и раждане.

(чл. 41 и чл. 49 от КСО и чл. 31-35 от НПОПДОО)

Тоест, първо сме в болнични, след като родим, после сме в отпуск по майчинство, който още ще намалее, защото сме били болнични за преди раждане, раждане, гледане на новородено и нз още какво. Ако си била в болнични преди там 45 дни преди раждане, още ще намалеят майчинските.

п.п. - Това е моят прочит на закона, не съм юрист или счетоводител, прост инженер съм и може да не е вярно. Но като цяло сме прецакани.

Последна редакция: пн, 22 юли 2024, 09:58 от The_Black_Hole

# 536
Аз бях 5 дни болничен, защото дали от стрес, дали от друго, трудно прекарвах дълго в не-хоризонтално положение (10та седмица). И личната трябваше да измисли фалшива причина, нямаше как да пише основание бременност/свързано с бременност неразположение.

# 537
Аз мисля сега, след феталната, да информирам работодателя, за да ми влезе закрилата по чл.333, че съм в американска фирма и американците са много подмолни същества - както си имаш сигурност, може да решат да съкратят твоята позиция в БГ. А така ще духат супата Head Band
Иначе, ще видим до кога ще работя. Зависи от това колко ми е натоварено. Аз съм изцяло хоум офис. Ако ме дразнят, ще изляза скоро, ако не ме дразнят, ще стоя може би до края на септември Grin

Момичета, предупреждавам ви, че около мен (в София) вече има доста болни от ковид и то с много кашлица и нужда от антибиотик. Пазете се и не се събирайте на затворени места с много хора.

# 538
Момичета, купих си бански от шейн и единия ми остана,та искам да го подаря на някоя от вас. Размера е М,не е обличан!
Малко е странно горнището, но седи много добре на мама с гърди! Моля пишете ми ако някой го иска,само ще помоля да се поеме доставката.

# 539
Здравейте,днес бях на ФМ в Марковс, д-р Димитрова. Някой беше питал и обещах да дам мнение. Очарована съм от детайлния и приятен преглед. Още в началото пита искате ли да кажа пола,че той е очеваден. Щом ние успяхме да си видим момченцето..толкова добре се виждаше всичко. Така че,препоръчвам 🤗

Общи условия

Активация на акаунт