Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 81

• 30 620
  • 754
  •   1
Отговори
# 555
Ти какво очакваш да напишат, че имат проблеми с покриване на стандартите и затова вземат този дълг ли?
Те ако сега не покриват стрес-тестовете, какво ли ще стане ако имотите вземат та спаднат дори с малко?
На имот, оценен за 200к евро в Малинова Долина ако са отпуснали кредит 180к на Бай Иван със заплата 2500 лева, и имотът падне с 10%, кредитът вече ще се води с недостатъчно обезпечение и трябва или да искат от Бай Иван да довнесе 20 бона кеш - ама отде ще ги вземе? Или да го обявят за нередовен и да начислят провизии, от които още ще им падне капитала и хептен няма да минат стрес-тестовете.

Няма балон. Българските жилища все още са най-евтините в ЕС.
Те са едни от най-евтините на хартия, ама ти ги дават ей така (обява от съседната тема в този форум):

Та като сметнеш колко ще дадеш преди да можеш да живееш, и извадиш 20-те % общи части, които в чужбина не ги включват в обявената площ, вече никак не са сравнително евтини. Да не говорим пък ако го нормираш спрямо дохода/покупателната сила.

# 556
е, да , дохода стига колкото да ги напазаруваме в Гърция . Т.е. и дохода май само на хартия е така.

# 557
Ти какво очакваш да напишат, че имат проблеми с покриване на стандартите и затова вземат този дълг ли?
Те ако сега не покриват стрес-тестовете, какво ли ще стане ако имотите вземат та спаднат дори с малко?
На имот, оценен за 200к евро в Малинова Долина ако са отпуснали кредит 180к на Бай Иван със заплата 2500 лева, и имотът падне с 10%, кредитът вече ще се води с недостатъчно обезпечение и трябва или да искат от Бай Иван да довнесе 20 бона кеш - ама отде ще ги вземе? Или да го обявят за нередовен и да начислят провизии, от които още ще им падне капитала и хептен няма да минат стрес-тестовете.

Няма балон. Българските жилища все още са най-евтините в ЕС.
Те са едни от най-евтините на хартия, ама ти ги дават ей така (обява от съседната тема в този форум):

Та като сметнеш колко ще дадеш преди да можеш да живееш, и извадиш 20-те % общи части, които в чужбина не ги включват в обявената площ, вече никак не са сравнително евтини. Да не говорим пък ако го нормираш спрямо дохода/покупателната сила.
Трябва да извадиш към 33% от цялото, защото в чужбина не смятат стените. Един тристаен струва към 200-300к евро, което е нормално за източните ЕС-членки, чак пък да сме най-евтини, не мисля.

# 558
или стените също можеш да извадиш и ще пасне . фактически можеш да го подпреш на тънки метални пилони и да не ти заема място стеничката .

# 559
или стените също можеш да извадиш и ще пасне . фактически можеш да го подпреш на тънки метални пилони и да не ти заема място стеничката .
Мисълта ми беше, че ако имаш НС 120кв, реалната площ е около 80. В чужбина обявената квадратура е винаги чистата, както е при нас с панелките.

# 560
Мисълта ми беше, че ако имаш НС 120кв, реалната площ е около 80. В чужбина обявената квадратура е винаги чистата, както е при нас с панелките.

При нас и с панелките не е, и там се смятат стени и вътрешната част на лоджиите. Както и някакъв малък процент общи части. Не е толкова извратено като новото строителство, но категорично не е чиста площ.

# 561
аз ако взема такива сложни сметки да правя и мижи да те лажем със стенички и стълбищ и глупости ...
Обяваява се жилищна площ и полезна площ , която не е жилиянта защото не отговаря на условията  и си знаеш какво взимаш.

# 562
аз ако взема такива сложни сметки да правя и мижи да те лажем със стенички и стълбищ и глупости ...
Обяваява се жилищна площ и полезна площ , която не е жилиянта защото не отговаря на условията  и си знаеш какво взимаш.

Ма няма никакъв проблем, просто е подвеждане при сравняване на цените на квадратен метър с другите държави. Изглежда като да ги догонваме още, а реално сме се изравнили с доста страни по-богати от нас.

# 563
Размиване и неточности.

# 564
Аз няколко пъти бях давал пример с един апартамент ново строителство във Виена, който случайно ми беше попаднал, ето го:

Излиза нещо към 5к евро на кв.м. и при така обявени цени и площи някои хора казват - еми що ви се вижда много 2500 в София, като в Европа е 5000?
Но този апартамент от схемата сигурно ще го обявят над 60 кв.м. тук. И ще ти го дадат на Ш/З, а там го издават с баня, настилки, врати, боя, ключове и контакти и всичко друго, за което тук ще дадеш още десетки хиляди преди да се нанесеш.
И ето как разликата в реалните цени става много по-малка. А ако сравним със средния доход (Виена - 55к евро/годишно, София 36к лева/годишно) в София е доста по-недостъпно.

# 565
Все още българи от чужбина гледат да си купят някакъв имот в България за инвестиция, така че явно не са съвсем същите цените на имотите там. Имат и доста високи такси за поддръжка и управление, за данъците не съм запозната, но сигурно и те са повече.

# 566
Все още българи от чужбина гледат да си купят някакъв имот в България за инвестиция, така че явно не са съвсем същите цените на имотите там. Имат и доста високи такси за поддръжка и управление, за данъците не съм запозната, но сигурно и те са повече.
Не само данъци и подръжка, в България си заслужава за инвестиция, защото го отдаваш под наем и не го декларираш като доход и си взимаш целия наем. В Германия например, ако отдам под наем за 1000 евро, ще взема само 500 от тях.

Последна редакция: пн, 15 юли 2024, 13:39 от aljosha

# 567
В България си заслужава за инвестиция, защото го отдаваш под наем и не го декларираш като доход и си взимаш целия наем. В Германия например, ако отдам под наем за 1000 евро, ще взема само 500.
това наистина ли ти се случва или го пресмяташ по някоя формула ? Как стигна до тези 50%

# 568
И как Виена с тези по-достъпни жилища спрямо заплата се вписва в статистиката с по-малко имоти на глава от населението?

# 569
В България си заслужава за инвестиция, защото го отдаваш под наем и не го декларираш като доход и си взимаш целия наем. В Германия например, ако отдам под наем за 1000 евро, ще взема само 500.
това наистина ли ти се случва или го пресмяташ по някоя формула ? Как стигна до тези 50%
В Германия заради прогресивния данък много бързо се достига прагът, при който всяко ново увеличение на заплатата/доходите, се облага с данък около 50%.

Общи условия

Активация на акаунт