Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 81

• 30 571
  • 754
  •   1
Отговори
# 645
Хаха, абе каза ви човекът, че картофите са по 70 ст. и жилищата по 900 евро/кв.м. в София. Това, че вие не може да се пазарите...Simple Smile)))))))

# 646
  • Бургас
Писах, че едно кило питателна храна струва 70 ст. и месечно това са 21 лв. Двадесет и един лева. И писах, че до 300 лв. имаш още 279 лв., двеста седемдесет и девет лева, да си тъпчеш отгоре.

Досега бяха 20-30 ст. картофите, сега станаха 70 ст. Моля те, посочи точно кое "кило питателна храна" струва 70 ст.
Иначе съм "за" основния ти аргумент - че жилищата са достъпни, че българите са богати и мрънкането им идва в повече, ама ти куца подкрепата с факти. Нито картофите са 20-30-70 ст., нито има панелки в София по 100 000 лв. Преди десет години може би, но не и днес.

# 647
Реалността, че с тези картофи ме заболя главата:

"Според експерти, имотите са най-добрата пералня за пари преди да въведем еврото. Освен това огромният кеш, придобит от незаконна дейност, укриване на данъци и корупция, се влага и в други придобивки, като например злато.

Според икономиста Георги Ангелов, скритият кеш е около 10 млрд. лв. по груби сметки на база на различните оценки за размера на сивата икономика в страната. "Парите в обращение според статистиката на БНБ са около 30 млрд. лв. При размер на сивата икономика от 25-30% е реалистично поне 1/3 от тези пари да са недекларирани и необложени", смята Ангелов. Тези средства не могат да се включат в общата кампания за безплатно обръщане на левовете в евро в банките преди влизането на страната в еврозоната. Причината е, че банките ще искат да бъде доказан произходът на всяка по-голяма сума. "Затова начинът е тези пари да влязат в оборот, т.е. да бъдат похарчени. Виждаме го вече по силния ръст на продажбите в търговията и в недвижимите имоти", казва Ангелов.

Стандарт Нюз

Стандарт

Начало
Евро 2024
Политика
Общество
Бизнес
Свят
Любопитно
Лайфстайл
Спорт
Регионални
Чудесата на България
Вестник "Стандарт"
Здраве
Моят град
ДА! На българската храна
ДА! На българската икономика
Култура
Технологии
Правосъдие
Крими
Киберзащитници
Вяра
Малки обяви

Вестник "Стандарт"
Парите от дюшека вдигат цените на имотите
България е първенец в ЕС по поскъпване на жилищата
Парите от дюшека вдигат цените на имотите | StandartNews.com
 12 юли 24 | 19:30 0 11775
България е първенец в ЕС по поскъпване на жилищата
21,8 млрд. лева са раздадени на кредит срещу ипотека, за май има рекорден ръст от 24,5%
Каква е причината за тази аномалия?
Кредитите растат много по-бързо от икономиката

Купувачите се завърнаха
Драстично покачване на цените на жилищата у нас отчита статистиката. Данните са за първото тримесечие на 2024 г. Само за година - спрямо януари-март 2023 г., ръстът е с 16%. Така, въпреки че България се смята за най-бедната държава в ЕС с най-ниски доходи на населението, страната ни е на второ място по повишението на цените на имотите на годишна база след Полша, където ръстът е с 18 на сто. На трето място e Литва (9.9 на сто). Първенци сме обаче по ръст в цените спрямо предходното тримесечие (октомври-декември 2023 г.). Докато в повечето държави от Блока поскъпването е 0.5 - 3%, в България то е 7.1%. След нас се нареждат Унгария (+5.1%) и Полша (+4.3%). На тримесечна база най-голямо понижение се отчита в Дания (-2.5%), Франция (-2.1%) и Словакия (-1.7 на сто).

Като цяло цените на жилищата в еврозоната спадат през разглеждания период - с 0.4 на сто, докато в ЕС се отчита среден ръст от 1.3 на сто, по данни на Евростат.

Каква е причината за тази аномалия?

Анализаторите посочват различни причини за високите цени, като една от тях е подготовката за влизането на България в еврозоната, което налага да се легализират парите от сивата икономика. Ако това не стане, след обръщането на левовете в евро, скритият кеш под дюшеци и в буркани ще се превърне в ненужни хартийки, тъй като притежателите му няма да могат да обяснят произхода на средствата, за да ги обърнат в банките.

"Много хора, които имат "сиви" доходи, директно купуват имоти и така ги легализират, защото ако утре влезем в еврозоната, те трябва да ги извадят тези пари, да ги обменят в банка, но да изяснят произхода им", коментира финансистът Любомир Каримански пред Нова тв. Той призовава за много стриктен контрол от страна на НАП и контролните агенции - да проучат как се купуват имоти и с какви средства.

Според експерти, имотите са най-добрата пералня за пари преди да въведем еврото. Освен това огромният кеш, придобит от незаконна дейност, укриване на данъци и корупция, се влага и в други придобивки, като например злато. България е в Топ 3 на страните в Европа по реално притежаване на благородния метал на глава от населението, съобщи преди време Макс Баклаян, управител на Tavex, пред БНР.

Икономистът проф. Даниела Бобева пък отбеляза наблюденията си за засилени обороти на обменните бюра у нас.

Според икономиста Георги Ангелов, скритият кеш е около 10 млрд. лв. по груби сметки на база на различните оценки за размера на сивата икономика в страната. "Парите в обращение според статистиката на БНБ са около 30 млрд. лв. При размер на сивата икономика от 25-30% е реалистично поне 1/3 от тези пари да са недекларирани и необложени", смята Ангелов. Тези средства не могат да се включат в общата кампания за безплатно обръщане на левовете в евро в банките преди влизането на страната в еврозоната. Причината е, че банките ще искат да бъде доказан произходът на всяка по-голяма сума. "Затова начинът е тези пари да влязат в оборот, т.е. да бъдат похарчени. Виждаме го вече по силния ръст на продажбите в търговията и в недвижимите имоти", казва Ангелов. Според него бумът на пазара на имоти тепърва предстои, а това ще продължи да надува цените на имотите. Успокояване на пазара може да се очаква едва след приемането на еврото.

Парите под дюшеците обаче може и да са много повече. "Официално не се говори, но е известен факт за анализаторите, че горе-долу колкото депозити официално има в банковата система на физически лица - около 80 млрд. лева, почти още толкова са спестяванията на населението в дюшеци, кутии за обувки и др.", каза в интервю за БТА доц. Драгомир Стефанов от катедра "Недвижима собственост" в УНСС. Той предупреждава, че част от тези пари са укрити доходи, за които не са платени данъци и притежателите им всячески търсят начин да ги узаконят. И отбелязва, че през последните години бизнесът с недвижими имоти в страната е станал много привлекателен за такъв тип играчи, при това не само от България. "Чужденци също превъртат кеш в страната ни и изпират пари в жилищни имоти", казва доцентът от УНСС."

80 милиарда в дюшеци преди приемането на еврото трябва да се "узаконят".

# 648
Иначе съм "за" основния ти аргумент - че жилищата са достъпни, че българите са богати и мрънкането им идва в повече, ама ти куца подкрепата с факти.
Българите са сравнително богати, ама основна част от богатството си държат в адски неликвиден актив - жилища.
Оня ден един мой приятел (пореден) ми показва някакви апартаменти, искал да купи един "да си вложел парите" да не му изгорели.
И така заможните българи имат по 2, 3, 5 апартамента, а политиците и прокурорите и по 10, 20.
По света хората трупат полезни активи, които работят за тях, например американците най обичат акции във фирми, които печелят и плащат дивиденти, индийците трупат злато, немците обичат пенсионни фондове (които държат и голяма част от недвижимостите в държавата им). А българите трупат имоти, които ако се наложи да се осребрят за кеш, петрол, храна, машини или друго нужно нещо, ще стане голям проблем, защото на никой не му трябват толкова заключени имоти в град с 25-30% празни жилища.

# 649
Вече доста имоти, публикувани последния месец във фб, ми излизат с “отстъпка в цената”. Примерно току що някакъв с отстъпка 30 000 лв. Едно на ръка, че може да са доста завишени и един вид описаната отстъпка да е просто трик, дори реална да е все тая. Въпросът е, че брокерите вече рекламират имотите си с еди колко си хиляди евро отстъпка. Аз такова нещо до сега не бях виждала. За да го правят, явно се променят според пазара, разполагайки с по-коректна информация за покупко-продажби от нас тук. В случая се ориентират към хора “чувствителни” към отстъпки, че явно на мнозинството им се струват скъпи имотите. Дори на тези, които купуват сега с кредит или без, пак им се струват скъпи.

С тея “растящи” и оправдани според мнозинството тук цени в бг, догодина се надявам да вземам по 1000 евро наем на двустайка във Варна. Дал бог, ма надали.

# 650
  • Бургас
Защо растат цените на жилищата у нас?
https://www.investor.bg/a/113-analizi/397615-zashto-rastat-tseni … h75MGjehdauf5ZvAw

"Купувачите вземат все по-бавно решения за покупка на жилище, правят повече огледи, за да са сигурни, че инвестицията им, включително в имот за живеене, а не само за отдаване под наем, е обоснована.

Новото строителство е все по-предпочитано - по-добро управление и поддръжка на сградата или комплекса, енергийна ефективност на сградата, предполагаща по-ниски битови сметки, наличие на асансьор, наличие на закрито паркомясто или гараж с опция за зарядна станция за електромобили, по-удобни разпределения, проектирани спрямо стандартите на живот днес".

# 651
Защо сравнявате София с Лондон?
Е как защо? И двете са столици на европейски държави, затова. Това е най-адекватното сравнение. Ние не сме държави с еднакво население, еднаква площ, еднакъв брой жители в столицата или в третия, петия, десетия по големина град.
Аз не случайно попитах защо София да не се сравнява с Лондон и не получих адекватен отговор. Не можело не е отговор.

...в Гласгоу живота грубо е по-скъп с 60% осреднено, но покупателната способност на хората там е с 50% по-висока, защото заплатите там са около 2.5 пъти по-високи. Но да обърнем внимание на цените на имотите, които са 25% по-високи от Софийските в центъра и 60% извън него.

Това просто е стъкмистика. Има твърде много показатели, които трябва да се посочат. И това, че някой е пуснал апартамент в София за 2 млн. не означава, че струва 2 млн., нито че ще се продаде за 2 млн. Ето, по-горе една потребителка се изненада, че за 100 000 лв. се купува панелка в София, но работата е там, че такива оферти има, но не стоят дълго. Ако са изгодни, сделката се случва бързо, "лапват го". Пък друг апартамент може да си стои с години непродаваем за някаква баснословна цена и да се тика като показател каква е реалната цена в София е изопачаване на фактите. Работата е там, че в България има много на брой богати хора, които могат и да си го позволят, защото парите на са им водеш мотив. Познавам човек, който е купил три апартамента в сграда и си ги е слял със стълбище. И мислеше за четвърти. Само терасата му е колкото мечтана панелка в София.
И има хора, които просто не продават имота си. Ама си викат, ще го пусна на двойна и тройна цена. Ако някой се навие, ще си купя два-три нови имота. Това е сделка. И тези цени си стоят.
Познавам и посредници за имоти, знам че има имоти с безброй огледа и стоящи без купувач с години. Но това не е реалността!
Отделно е трик да се обяви по-висока цена и да се направят отстъпки за да се убеди купувача, че е на далавера. В България всичко е "бонус 25%" - от салам до заем. И аз така си купих имот, близо 20% надолу!

Гласгоу бие с доста и по здравеопазване и замърсяване, но е малко по-назад по трафик. P/E ratio на имотите там е доста по-добро от Софийското.
Сега разбирате ли защо не трябва да се сравнява София с Лондон.
Не, не разбираме. Трябва да открием град в България, със същото население, същия климат, същия вид строителство, същата престъпност, същото здравеопазване, същото замърсяване и същия трафик за да го сравним. Доообре.

Да, верояно може да се ограничи човек до максимум, но това пряко засяга и здравето му, защото ще купува некачествена храна.
Не, това не е вярно! Вие живеете охолно и използвате оправдания за да продължите да прахосвате пари по лукс и удоволствия, защото имате слаба воля или нямате цел, която да оправдае да положите някакви усилия да живеете без всекидневен кеф. За да не звучи голословно, нека сравним колко пъти аз и Вие сме били в болнични през последните 10 години. Аз два пъти, заради коронавируса. Спипа ме гадно, защото се убивах от работа и почти не спях. В противен случай можеше и да ми се размине. А Вие?

За 50 хил. евро не може да се купи в нито един голям град...
В темата коментирахме, че заплатите изпреварват покачването на имотите, т.е. те стават по-лесно достъпни за закупуване. Останалото е плод на усещане, вероятно заблуда от непрекъснатото покачване на всички цени. По тази логика най-хубаво е било по соца, баничката беше ехее колко по-евтина.

Последна редакция: ср, 17 юли 2024, 16:04 от animsaj

# 652
animsaj - съгласен съм, че българите са богати, но имотите цена-качество е много лоша. Плащаш много повече отколкото получаваш насреща и изискванията на българина са много ниски. Ще си плати като поп за една кочина. То се вижда по имотните обяви какви абсурди има. Именно заради това и държавата се обезлюдява и цените на имотите никога няма да настигнат западните. Дори и да дойдат нови хора, то те ще са черноработници. Те ли щ вдигнат цените на имотите? Скептичен САМ. Дадох достатъчно примери и сравнение с един умрял град като Глазгоу. Както казах преди, първи сме на село.

Изобщо не смятам да чета коментара ти за сравнението между София и Лондон. Не може да се сравняват. Защо ли? Да ти съберем пари да идеш на екскурзия в Лондон, щото явно изплащаш голяма ипотека, и да видиш каква е разликата, ти да си ги сравниш двата града. Можеш да прочетеш малко история на Обединеното кралство като се започне от римско време, после се мине през средновекивие и рененсанс и индустриализация, та се стигне до високи технологии, финансови центрове и тн. Ще ти стане ясно, че хилядолетия са наливали капитал, ресурси и иновации в този град. Говорим за столица на бивша световна империя, която е властвала столетия, чийто валута е била резервна валута на света. А България 11 век е спряла своето развитие. Да ти припомня ли коя година София се е появила на картата като едно убито село и коя година е станала столица. Когато Лондон е бил космополитен град, София е била едно село с два вола на кръст. Ти изобщо знаеш ли колко стар капитал и влияние има в Лондон. Ганьо ли ще сравняваш с него? Четири слети апартамента ли са ти мерилото за богатство? За бога момиче, в Лондон това е жилище за прислуга. Филми не гледаш ли да видиш какви имения с по не знам си колко спални имат лордовете.
Това че българите били богати, не значи, че столицата им е богат и хубав град. Вземи един вход на панелка и ще ти стане ясно за какво говоря.

Последна редакция: ср, 17 юли 2024, 15:59 от Gogo1979

# 653
С тея “растящи” и оправдани според мнозинството тук цени в бг, догодина се надявам да вземам по 1000 евро наем на двустайка във Варна. Дал бог, ма надали.
Сигурно може, макар и не догодина, но ако така продължава с инфлацията и печатането на пари - след няколко години.
Ама тогава с тия 1000 евро ще може да си купиш пак толкова сирене, бензин, или дрехи колкото с 500 сега.

# 654
Дори тия нещастници от синдикатите те оборват с тия картофи от 20ст😎, статията е от днес

Евала им правя та тези хора. Ако питате мен, необходимият минимум е 14 254 лв.
Така се прави! Искаш 1,7 млрд. за да ти отпуснат 200 млн.
Само не ми казвайте, че се хванахте на тази партенка като за истина Smile

Нито картофите са 20-30-70 ст., нито има панелки в София по 100 000 лв.
Добре, моите собствени очи погрешно са видяла цената от 20 и от 30 ст. за кг картофи, а мои близки хора са ме излъгали какви апартаменти са купили в София. Напомня ми историята с пирамидите в Египет. Като предположиш, че са по-нови следва агресия, но ако предположиш, че са по-древни те носят на ръце.

Според икономиста Георги Ангелов, скритият кеш е около 10 млрд. лв. по груби сметки на база на различните оценки за размера на сивата икономика в страната.
Това вече е дъвкано в темата.

Иначе съм "за" основния ти аргумент - че жилищата са достъпни, че българите са богати и мрънкането им идва в повече, ама ти куца подкрепата с факти.
...
А българите трупат имоти, които ако се наложи да се осребрят за кеш, петрол, храна, машини или друго нужно нещо, ще стане голям проблем, защото на никой не му трябват толкова заключени имоти в град с 25-30% празни жилища.
В темата се мрънка, че цените на имотите са с баснословни цени. Излиза, че ако си пуснеш имота с по-ниска цена, веднага ще му намериш купувач.

Последна редакция: ср, 17 юли 2024, 16:24 от animsaj

# 655
animsaj вече обвинява втори потребител, че живее в охолство. Освен това използвали оправдания да продължават така. Това с картофите каква питателна храна са за 0,70 лв е другият лайт мотив. Аз също като tintina следя промоциите и съм пестелив ама под лев трудно ги купувам. Става, ама рядко.
Ясно, че всеки има различни виждания за лукс ама нови дрехи и нормална храна не би трябвало да са лукс в тая иначе толкова богата държава. Да отидеш на ресторант или почивка не би трябвало да се счита за лукс в нормална европейска държава.

# 656
Общо взето пише, че заради това, което си говорим и тук - определен сегмент има високи доходи, които не знае в какво да вложи и купува жилища, а другите купуват, защото цената се качва. Всеки обича да купува това, което поскъпва, а не което поевтинява. Тъй като ни едно нещо не върви вечно само в една посока, все някога ще почнат и да спадат, та остава въпросът - какво ще правят хората с по 5 апартамента, когато цената им започне да спада?

И ето как завършва статията (това към колегата, който каза, че в София били нужни 6 годишни средни дохода, за да се купи средно жилище):
цитира изчисления на сайта, според които на домакинство със средни доходи в София са нужни между 7,5 и 8 години, за да изплати жилище.
На мен това ми се вижда твърде недостъпно. 8 години да не хапнеш хапка, да не изпиеш глътка, и да ходиш гол и бос, а само да изплащаш жилище. Ако ли пък все пак живееш, а за жилище отделяш 1/3 от дохода си, колкото е нормално, то 8-те години стават 24.

# 657
Вече доста имоти, публикувани последния месец във фб, ми излизат с “отстъпка в цената”. Примерно току що някакъв с отстъпка 30 000 лв. Едно на ръка, че може да са доста завишени и един вид описаната отстъпка да е просто трик, дори реална да е все тая.
Е! Открихме топлата вода.

Дори на тези, които купуват сега с кредит или без, пак им се струват скъпи.
Ето това изречение добре описва манталитета на българите!
Ние, българите, сме "бедни" и ни се струва скъпо, ОБАЧЕ КУПУВАМЕ и 92% от домакинствата живеят в собствен дом.
Немците са богати и жилищата им са по-евтини/изгодни/големи/басейнчести, ОБАЧЕ само 47% от домакинствата могат да си позволят да живеят в дом тяхна собственост.

# 658
До манталитет е, а и не само. Тук всеки гледа да се подсигури, защото е ясно, че стигне ли се до пенсия без собствен дом е за никъде. Немците получават добри пенсии, имат опция и да купят в по-бедна държава и да живеят добре. Тези, които са една идея по-добре финансово купуват втори, за да подсигурят и децата си. Единствено не разбирам тези, които купуват повече и дори не ги отдават под наем.

# 659
  • Бургас
Тъй като ни едно нещо не върви вечно само в една посока, все някога ще почнат и да спадат, та остава въпросът - какво ще правят хората с по 5 апартамента, когато цената им започне да спада?
цитира изчисления на сайта, според които на домакинство със средни доходи в София са нужни между 7,5 и 8 години, за да изплати жилище.
На мен това ми се вижда твърде недостъпно. 8 години да не хапнеш хапка, да не изпиеш глътка, и да ходиш гол и бос, а само да изплащаш жилище. Ако ли пък все пак живееш, а за жилище отделяш 1/3 от дохода си, колкото е нормално, то 8-те години стават 24.

1. Въпросът е колко е това "вечно", а и не може да се обобщава. Едни жилища ще поевтиняват, други ще поскъпват. В последните 30 години основно поскъпват. А и се предполага, че този, който има 5 апартамента, не ги държи празни. Един ще е под наем, в друг ще се живее, трети ще се ипотекира за свежи пари за бизнес и т.н. След време някой ще се продаде, за да може да се купуват с парите карто.... пардон, круизи. Или имот в чужбина. Глупаво е да се купят и да се заключат.

2. Винаги при смятането се отчита, че домакинството има и други разходи, т.е. не се очаква целият доход за отива за жилище, това е нереално.
Изобщо не е недостъпно, пак дъвчем едно и също - жилища има всякакви, който иска да купи, ще купи, ще направи компромис, след години ще продаде, ще се премести някъде, където му е по-хубаво и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт