САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 720 935
  • 17 966
  •   2
Отговори
# 2 775
Тръмп сега има мнозинство в Камарата на представителите и ще може да гласува укази и закони безпрепятствено, за разлика от времето на президентството на Байдън.
Аз обаче Тръмп не го виждам като реформатор, на който средната класа му е грижа. По-скоро се опасявам, че промените, които Байдън е успял да започне в тази област, ще бъдат отменени.
Дано мечтите ви се сбъднат.

Последна редакция: нд, 24 ное 2024, 20:27 от Digte

# 2 776
CHIPS and Science Act си заслужава да бъде част от Байдъновото legacy. За Тръмп единственото, което мога да поставя в тази категория е създаването на Space Force.
Инициативата за чиповете не е нещо, което ще се направи от днес за утре, но ефектът му може да определи и външната ни политика за десетилетия. Защото Китай не е това което беше по времето на Кисинджър. А следващата битка ще е Тайван, както много предвиждат. Те няма да си изместят всички фабрики защото са част от силиконовия щит. Така, че време беше и ние да поработим по въпроса.
Факторите за фабс не могат да се построят за един ден. Както се и оказва, нямаме и специалисти вече за такива производства, та ще трябва да си внасяме.
А иначе, голяма част от китайските фабрики за силиконови вафли не са точно китайски. Много са собственост на Тайван, Корея, САЩ и няколко европейски. Сега като на холандците като им ограничиха износа на euv в Поднебесната, битката ще става по-ощесточена. Така че CHIPS има съвсем стратегическо значение. Само дето не ми е ясно откъде ще дойдат парите по него в следващите години. Както и редките метали, където Китай е с едни гърди напред.

Последна редакция: нд, 24 ное 2024, 20:35 от Анонимен

# 2 777
Ето производителите на чипове в САЩ, направих си труда да дам и годината им на основаване:
City   Number of Employees   Company
Austin   3500   Samsung Austin Semiconductor, LLC  1996
Tempe   5000   Amkor Technology, Inc. 1968
Folsom   5300   Intel Corp. 1968
Hopewell Junction   4000   GlobalFoundries, Inc 2009
И какво ще направи този CHIPS and Science Act, ще даде едни пари на тези фирми, за да произвеждат чиповете си в САЩ? Малко намеса на държавата в бизнеса става. Или ще направим нови фирми, дето ще се отчитат на Байдън?

# 2 778
Да, това е идеята - да се дадат едни пари на тези фирми, за да произвеждат чиповете си в САЩ. Това е проект от значение за националната сигурност. Точно това направиха Тайван преди десетилетия. Прочети за "Silicon Shield" ако те интересува.

# 2 779
.Прочети за "Silicon Shield" ако те интересува.
Може ли малко разяснения защо споменаваш Тайван и възможностите му в производството на силиконови чипове в геополитическото значение?

# 2 780
Защото чиповете са новия петрол и Тайван е новата Саудитска Арабия. То това не е новост, но зависимостта става по-отчетлива. Пандемията беше голямото пробуждане когато логистични вериги се попосчупиха.
Китайците не искат да ядат само ориз и бъдещите конфликти са неизбежни. Тайван (КР) си е в тяхната сфера на влияние и не се знае колко време ще е независим остров. То цялото южно китайско море по принцип Китай си го има за вътрешно и си продължава експанзията. И строи острови и пристанища където може. Тайван е там, в средата на интересите им. Не се спомням колко процента от международните контейнеровози преминават през тамошните проливи, но беше над 50%.
Производството на чипове е съсредоточено в една много малка площ в света и не може да се замени от днес за утре, ако някой реши да вдигне във въздуха фабриките на TSMC. Така, че засега Китай няма как да си вземе острова.

# 2 781
САЩ каква роля играят? Китай се очаква скоро успешно да "усвоят" съвременните технологии за производство.

# 2 782
САЩ за съжаление според мен бяха позаспали докато Китай строи масово от секуенсери (не знам думата на български) до суперкомпютри та до ракети и сателити и подобни високи технологии.  
Има доста забрани за износ на технологии, както писах по-горе за euv. Има една фирма с света, която държи пазара за производството на  машини за най-високотехнологичните чипове... Спира се финансирането на фирми, които изнасят определени технологии в КНР, например чипове под 22 нанометра - това даже го има в мегапроекта CHIPS.
Няколко професора изгоряха последните годдини, поне до колкото аз следя, заради това че не се декларирали финансова помощ от коопериране с китайски фирми.
Мисля, че почнаха да приемат мерки  и срещу китайските фирми, които търгуват на стоковата борси тук.

Но разбира се това не спира Поднебесната да краде каквото може. Наскоро яко ни затресе скандала тук когато откриха, че се се внедрили във всички телекомуникационни оператори. Очаквам  още динамично развитие по темата след януари 2025.

# 2 783
Забранена за износ от кого? Технологията се държи от Нидерландия

Само питам за ролята на САЩ

# 2 784
Няколко професора изгоряха последните годдини, поне до колкото аз следя, заради това че не се декларирали финансова помощ от коопериране с китайски фирми.
Всъщност не само последните години, но се контролира износът на технологии. не само от страна на САЩ, но и от страна на ЕС, Великобритания. За САЩ нещата са още по-сложни, защото се следи не само за технологии, които могат да са с възможна двойна употреба, но и за стоки произведени в САЩ. Нещата през последните 10 години ги затегнаха много в САЩ по отношение на контролът на износа. Не е задължително да е износ на реален продукт, но за износ се счита дори и доклад на конференция на която има участници от чужди страни.
Не можете да си представите на какво са подложени фирмите, но това, не е свързано с никой президент. Имаше го много преди Тръмп или Байдън да дойдат на власт.

# 2 785
Американското правителство поиска забраната и Холандското правителство я изпълни. Кое не  е ясно? Всъщност не е ясно, какво точно са получили холандците в замяна. Ключът е - foreign direct product rule.

# 2 786
Всъщност контролът върху стоките с възможна двойна употреба е въведен в множество европейски страни мисля 10 години преди да се приеме аналогичен закон в САЩ.
Например в момента Германия и Италия прилагат чудовни мерки върху износа и на обикновенни стоки, мерки, които не се прилагат в САЩ.

# 2 787
Всъщност контролът върху стоките с възможна двойна употреба е въведен в множество европейски страни мисля 10 години преди да се приеме аналогичен закон в САЩ.
Например в момента Германия и Италия прилагат чудовни мерки върху износа и на обикновенни стоки, мерки, които не се прилагат в САЩ.
Това не е ли европейска конвенция, която важи и за България? Конкретно за стоките с възможна двойна употреба говоря. За другото нямам информация и не съм се интересувала.

# 2 788
Това не е ли европейска конвенция, която важи и за България? Конкретно за стоките с възможна двойна употреба говоря. За другото нямам информация и не съм се интересувала.
Преминаха в регламенти на ЕС 2021 година. Преди това бяха закони в съответната държава ( в България беше с Постановление).

# 2 789
  • София
Каузата на Робърт Кенеди-младши е здравословно хранене и начин на живот. Той се заканва да накаже големите корпорации за това, че хранят американците с некачествени храни и напитки.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=8579946985449482&set=a.3288652671245633

Общи условия

Активация на акаунт