САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 711 266
  • 17 799
  •   4
Отговори
# 60
на какво пазар? На маджаре, алкохол и евтинии?
Нали това ни беше последните десетилетия - искам ново и евтино. За мен е част от проблема,

# 61
На всичко, виж обшия брутен продукт на Европа. Виж и обема на вноса им.

# 62
Европа беше добро място, но последните 10 - 20 години обира негативите от американската външна политика. Имигрантските вълни от Близкия Изток и Африка не носят никакви позитиви за Европа, най-силната икономика, тази на Германия беше торпилирана успешно, и в момента Европа няма никава тежест на международната сцена, защото се обезличиха като сила.

Последна редакция: вт, 18 юни 2024, 19:51 от Абуто

# 63
И от своята си погрешна силно толерантна и мека политика  + липса на военна мощ. Проблемът е, че шовинизмът на нациите не позволява интеграция и винаги се намира кой да го раздухва за свои цели. Пускала съм тема колко вредни за религиите и патриотизмът - и двете измислени от елита за да  манипулират и водят масите като стадо.

# 64
Защото се направихме евтини и мързеливи с евтиниите , които непрестанно пазаруваме и хвърляме и с желанието да не се поместим от тв и хладилника и евтината бира и да не поемен каквото и да е отговорност или инициатива . Заради застраховките, заради всичко. НАправихме се евтини и живота ни и той си намали стойността заедно с всичко, което притежаваме и то е евтино. Ново, лъскаво, но без стойност.
Вижте столицата ни на какво прилича от чиста алчност и незаинтересуваност. На кой да му пука за нашите неща, докато за нас те нямат стойност .

# 65
В подготовка за worst case scenario,
противниците на Тръмп започвали от сега да се запасяват с лекарства, предизвикващи аборти, за пет години напред. Опасявали се, че ако бъде избран, Тръмп ще забрани абортите навсякъде, ще криминализира процедурата, с или без федерален закон.

# 66
противниците на Тръмп започвали от сега да се запасяват с лекарства, предизвикващи аборти, за пет години напред. Опасявали се, че ако бъде избран, Тръмп ще забрани абортите навсякъде, ще криминализира процедурата, с или без федерален закон.
Върховният съд остави абортите да се решават на местно (за всеки щат) ниво. Така, че ако в един щат е забранен аборта след шеста, осма, дванайста или която и да е седмица, то в съседния може това да е съвсем различно. Тръмп и да иска не може да наложи подобен закон за цялата държава. Ако можеше така да става Байдън щеше да е направил така, че навсякъде да е разрешено по всяко време.
За това е добре да се чете преди да се поства и рипоства всяка глупост в интернет.

# 67
Върховният съд остави абортите да се решават на местно (за всеки щат) ниво. Така, че ако в един щат е забранен аборта след шеста, осма, дванайста или която и да е седмица, то в съседния може това да е съвсем различно. Тръмп и да иска не може да наложи подобен закон за цялата държава. Ако можеше така да става Байдън щеше да е направил така, че навсякъде да е разрешено по всяко време.
За това е добре да се чете преди да се поства и рипоства всяка глупост в интернет.

Браво на мъжа! Така прекрасно mansplained ситуацията! Дано нямаш дъщеря, или ако имаш дано не изпадне в ситуация да трябва да ходи в съседен щат!

# 68
Абаджиева, аз дали го харесвам това или не, няма нищо общо с фактите, които са в момента. Не можах да разбера ти за какво скочи. И да, имам две дъщери и винаги съм мислил, че републиканците си бутат най-големите автоголове стане ли дума за аборти и намеса в решенията на всяка жена какво да прави с тялото си. Но това не променя факта, че поста на колегата е далеч от истината.

# 69

“Колега”, аз се подписвам с две ръце под поста си.

“Всяка глупост в интернет” е задълбочена статия-анализ на New York Times как Тръмп е възможно да заобиколи щатни регулации и да криминализира дистрибуцията на медикаментите за аборт. В името на двете Ви дъщери - информирайте се по-добре по въпроса за абортите!

Прикачвам частично статията в автоматичен превод.
https://www.nytimes.com/2024/06/16/us/politics/trump-2025-democr … urce=articleShare

Съпротивата срещу новата администрация на Тръмп вече е започнала Нововъзникваща коалиция, която разглежда дневния ред на Доналд Дж. Тръмп като заплаха за демокрацията, полага основите, за да отблъсне, ако той спечели през ноември, като предприема извънредни превантивни действия.

Противниците на Доналд Дж. Тръмп изготвят потенциални съдебни дела, в случай че той бъде избран през ноември и извърши масови депортации, както се зарече. Една група е наела нов одитор, за да устои на всеки опит на втора администрация на Тръмп да отприщи Службата за вътрешни приходи срещу тях. Управляваните от демократичните държави правителства дори трупат лекарства за аборт.

Разтегателна мрежа от представители на Демократическата партия, прогресивни активисти, наблюдателни групи и бивши републиканци предприема изключителни стъпки, за да се подготви за евентуално второ президентство на Тръмп, обединени от страха, че връщането на г-н Тръмп на власт би представлявало сериозна заплаха не само за тяхната програма, но и на самата американска демокрация.

„Тръмп даде ясно да се разбере, че ще пренебрегне закона и ще тества границите на нашата система“, каза Джоана Лидгейт, главен изпълнителен директор на Щатския център за обединена демокрация, непартийна организация за наблюдение на демокрацията, която работи с държавни служители и в двете партии. „Това, което гледаме, е изключително тъмно.“

Докато Върховният съд в четвъртък отхвърли опита за анулиране на федералното одобрение на хапчето за аборт мифепристон, либералите се опасяват, че новата администрация на Тръмп може да отмени одобрението или да използва морален закон от 19-ти век, за да криминализира изпращането му през щатски граници.

Демократическият губернатор на щата Вашингтон, Джей Инсли, каза, че е осигурил достатъчно големи доставки на хапчета мифепристон, за да запази достъпа на жените в неговия щат чрез второто управление на Тръмп. Доставката е заключена в държавен склад. „Имаме го физически в щата Вашингтон, което може да попречи на него и неговите сили срещу избора да забранят разпространението му“, каза г-н Инсли в интервю. „Той има продължителност на живот от пет или шест години. Ако имаше друга администрация на Тръмп, тя щеше да ни изкара.” Винаги има дискусии във всяка изборна година какво може да се случи, ако другата страна спечели Белия дом. Такива разговори обикновено се ограничават до бърборене във Вашингтон и частни спекулации, тъй като голяма част от енергията е насочена към подпомагане на нечия партия да спечели изборите и разработване на политически планове с желания.

Но ранният график, обемът и мащабът на текущото планиране за противодействие на евентуална втора администрация на Тръмп са безпрецедентни. Разхлабената коалиция е решена да не бъде хваната на крака, както мнозина бяха след неочакваната му победа през 2016 г. Ако г-н Тръмп се върне на власт, той открито планира да наложи радикални промени - много от тях с авторитарен оттенък.

# 70
В щатите явно този въпрос се използва активно по изборите и политически.
В крайна сметка нали папата отиде преди няколко дена на Г7 и говори човека не по този въпрос, а по въпроса да не се използват всички човешки открития и всичките плодове на човешката интелигентност с цел оръжия, войни и убийства. Предупреди , че изкуствения интелект може да се ползва за доброто на хората, не за да се унищожават. Та явно не църквата е крайна по въпросите за изкуствен интелект, еднополови бракове, отмяна на крайните им ограничения за свещеници и други реформи и т.н.  и истерията в щатите с абортите не е толкова чак на религиозна основа . Предполагам че ако питат папата би изнамерил някоя хуманна формула.
Аз не съм религиозна изобщо, но съм впечатлена от изявата му на Г7 и молбата ми постиженията да се ползват за хората , а не срещу тях.

# 71
Кой въпрос? Относно абортите ли?

Тръмп знае, че това е предизборна мина, която може да го закопае. Политически анализатори са на мнение, че Тръмп изгуби миналия мандат в swing щатите именно поради този въпрос. Байдън спечели с не толкова голяма разлика и pro-choice позицията по отношение на абортите е възможно да му е дала необходимото предимство.

Позицията на Тръмп в момента е уклончива и нееднозначна, не устройва нито един от двата лагера. Повече от ясно е, че ядрото избиратели, които го оправдават при цели четири осъждания по наказателни и граждански дела, ще скочат с него и от скалата дори по въпроса със забраната на абортите, но независимите, умерените избиратели (които той трябва да спечели, за да победи), не са убедени в думите му.

При всички положения, обаче, вътрешно политическите проблеми и дебати - с икономиката, с имиграцията, абортите, ще решат президентските избори в САЩ. Американецът, разбираемо, не се вълнува много от военните конфликти на хиляди мили от дома, когато покупателната му способност спада и градските и щатските общини са на път да фалират при незаконния имиграционен поток, на който не му се вижда краят.

# 72
Аз съм американка и ще подкрепя Тръмп и републиканците. Харесвам тази кадифена и недотам ръкавица, която Тръмп извади при своя мандат.

# 73
Америка е на колене, а американските граждани не заслужават този кенеф във който демократите я превърнаха.

Няма да забравя как преди 4 г се молех Джо Байдън да спечели, за да вдигне бана за имигранти и да отворят посолствата. Е успях, стана, взех си зелена карта и вече съм резидент. Да, ама 3 години гледам как нещата вървят на зле и по зле. Дори хора със стабилни професии вече се оплакват, колко е скъпо, как им е трудно да си плащат разходите. Застраховки, горива, всичко поскъпна драстично. За жилищата не ми се говори, че ме заболява сърцето.

Като добавим и прилива на нелегални през мексиканската граница. Повишаващата се престъпост на не малко места, не знам какво ще се случи ако демократите вземат пак мандат.

Не съм харесвала Тръмп, но само да спре конфликта в Украйна, е достатъчно. Ако имах право да гласувам, щях да му дам гласа си.

Сега ще се моля Джо да загуби ноември, че ако вземе да спечели, ще стягам куфарите към Европа.

Последна редакция: чт, 20 юни 2024, 04:54 от So Lucky*

# 74
Аз не съм американка и нямам опит как в животът там, но като чета същите проблеми ги имаме и ние в западна Европа. За десет години нещата се промениха много, обликът на градовете също. Животът стана по-скъп след Ковид и войните. Имаме бежанци и нелегални имигранти от Африка. В големите градове цените на имотите са балонирани, спестява се 10 години за самоучастие. Бездомни наркомани по улиците, гарите, парковете. Човек да го е страх из центъра да се разходи вечер заради тумбите чужденци, престъпления.

Между другото, попадна ми това видео (от 6-тата минута) за абортите в САЩ, понеже стана на въпрос. Опасенията са, че ако дойдат на власт, Тръмп и поддръжници могат да криминализират разпространението на лекарства за аборт и инструменти за аборт между Щатите и без да гласуват законова забрана през Конгреса и така на практика да забранят абортите и в щати, в които са позволени. През 2022 Върховният съд (в който Тръмп е назначил трима) уж върнал правото на избор на хората, всеки щат да определя за себе си, но всъщност е отменил конституционното право на жените на аборт и самоопределение  и е направил ситуацията за жените много сложна. Във все повече щати се въвеждат забрани. Аз като жена симпатизирам на засегнатите. Лошо е и когато бременни с усложнения не могат да получат медицинска грижа заради законите, забраняващи аборт.

https://m.youtube.com/watch?v=RUvBvPKVIEo&t=82s&pp=ygUqYWJvcnRpb … 0cmF2ZWwgc2VuYXRl

Общи условия

Активация на акаунт