САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 711 910
  • 17 820
  •   6
Отговори
# 180
Е кой е работодателят дето не покрива членовете от семейството на работещия?
Повечето.
Аз например не мога да включа мъжа ми, защото неговия работодател предлага застраховка. 

Такова изключение се разрешава само на малки работодатели, до 50 души, за тях не важат правилата на Обамакеър. Иначе федералният закон в момента е, че всички полици чрез работодатели са длъжни да покриват dependents, които включват законен съпруг/съпруга, непълнолетни биологични и осиновени деца, и пълнолетни деца до 26 годишна възраст, ако живеят с родителите си или са студенти. Не го казвам да се заяждам, а просто ако не работите за много малки компании с шепа служители, да си погледнете пак полиците. А малките работодатели далеч не са повечето в тази страна.

По темата - не ми се говори изобщо, повдига ми се просто от мисълта за тези избори. За нито един от тези не мога да гласувам.

# 181
аз съм работила, тук в Португалия, за американска фирма
имах застраховка с включени деца и мъж, платена от работодателя( включена в договора ми)
имам , от повече от 10 г друга застраховка, която не съм спирала за периода, докато работех за онази фирма
децата имат спортни застраховки отделно
нещо не разбирам- от описаното за щатите, защо да не се включи някой към втора или трета застраховка?
наистина много полезна информация!
не съм проверявала как е в останалата Европа, но тук не само  мога, ако искам повече от една, дори в една и съща застрахателна компания мога да сключа повече от една
ха!
изтрит беше постът след моя, обясняващ, че не можело....

Последна редакция: сб, 22 юни 2024, 01:12 от Mamagemelar

# 182
Американската форма в Португалия се съобразява със местните  закони. И аз работя за германска компания, но условията в Германия и САЩ не са еднакви.
И нещо друго. В Европа има здарвно "осигуряване". В САЩ е "застраховка" и работи точно като застраховка - в случай на нещо голямо да си сигурен, че няма да ти падне главата от кръста. Колежката медицинска сестра казва, че плаща 20 % данъци, плюс 5 % здравна застраховка. Станаха 25%, макар аз лично да си мисля, че ако имате малко повече лекарски нужди, тези суми като нищо могат да се качат с още 10-20 %. Някой спомена лупос, моята голяма дъщеря е с лупос - не го пожелавам на никой. Мисълта ми е, че ако се съберат цифрите може и да подминем 40% данъци в Европа. Пак казвам - скъпо е, но отношението е много добро. И е вярно, че често се правят доста излишни допълнителни процедури най-вече за да си вържат гащите, че няма да ги съди някой после за недоглеждане или невежество. Адвокатите еб@ват майката на всичко до което се докоснат, за това и тук всичко е надуто за да се покрие евентуално съдебно споразумение.
За политиката - чакам да видя какво ще се случи сега на 27-ми юни  на сцената на CNN. Там здраво се подпира Джо и лайнометите работят на пълна сила срещу Тръмп, така че не мисля че ще е толкова безпристрастно "съдийството". Да видим. Очаквам Байдън да е натъпкан до горе с хапове за да издържи да не задреме или да почне да се здрависва със въображаемите гости. От Тръмп се иска само да не си вкара автогол, че той е цар на тези мурафети. Предполагам Холивуд са се заели здраво със актьорската подготовка и на двамата и активно се отиграват различни сценарии. Дано няма изтичане на информация към единия или другия щаб и да се знаят предварително въпросите, макар че се съмнявам много. За съжаление очаквам да се получи някаква тъпотия, след която за стотен път хората да си кажат - "Как пък не се намериха двама свестни?".

# 183
  • Под сянката на разлистените кактуси
Не знам дали и Холивуд може да вкара в цедката на Байдън някакъв сценарий...Обидно е някак си! Политиката винаги е била мръсна работа, но преди поне се преструваха, че немитите маси имат някакъв глас, а сега и за това не  си дават труд. Говоря в световен мащаб. Живеем в някаква идиотска дистопия...

waterproof, в Аризона съм

# 184
нещо не разбирам- от описаното за щатите, защо да не се включи някой към втора или трета застраховка?

Не исках да се отплесваме толкова, но:
Не може да имаш на свое име две застраховки, освен ако едната от тях не е федералната за пенсионери, Медикеър. Можеш да имаш повече от една застраховка, ако някой друг те покрива със своята - съпруг/а, родител/и и т.н. Например ако си студент на 20 с разведени родители, можеш да имаш собствена застраховка от университета, плюс да си покрит отделно от всеки от родителите си, тоест да имаш общо три. Но няма как да отидеш при застраховател и да си направиш сам две или три здравни застраховки за себе си.

Има ограничени типове допълнителни застраховки, обаче, които можеш да си направиш, които на практика биха били като втора застраховка. Те имат ограничено покритие, обикновено за специфичен тип разход, примерно за болничен престой или за продължително лечение. Обикновено рядко се правят, защото е много скъпо. Дори и само една застраховка чрез работодател може да е безумно скъпа - в старата компания на мъжа ми семейната застраховка струваше 24 хиляди долара на година, малко хора биха тръгнали и втора да купуват.

# 185
  • USA
Tемата малко се е изместила, но ще отговоря на първоначалния въпрос.
Ще гласувам за Тръмп, без колебание. Гласувах за него и миналия път. И по-миналия също.
Нямам търпение да идва ноември и да спра да слушам нечленоразделните бръщолевения на байДън!
Няма да са безпристрастни седналите дебати без публика на СНН другата седмица, разбира се. Сигурно и любезно са му предоставили въпросите вече, нали се е оттеглил за подготовка, човекът.

# 186
Има слухове, че първият дебат е необичайно рано в предизборната кампания, за да могат демократите да преценят дали да оттеглят Байдън, ако не се справи. Един вид тест. Спрягаше се някакво име за заместник.

За Байдън журналисти, които са били с него в една стая последните месеци (безпристрастни, не американци), казват, че бил много frail - немощен и гласът му едва се чувал.

# 187
  • Down south
Цитат
Аз например не мога да включа мъжа ми, защото неговия работодател предлага застраховка.  Аз и детето сме със Cigna, през моя работодател
Абсолютно невярно!
Винаги можеш да имаш doble insurance, стига да можеш да си го позволиш.

tunata има право за мнооого неща.
За жалост хиляди човеци не са наясно с много от детайлите на здравната система, от там идват и многото митове и легенди.

Много сте изписали, сега ще се върна да допрочета.

# 188
Цитат
Аз например не мога да включа мъжа ми, защото неговия работодател предлага застраховка.  Аз и детето сме със Cigna, през моя работодател
Абсолютно невярно!
Винаги можеш да имаш doble insurance, стига да можеш да си го позволиш.

Не искам дабъл. Освен ако не ми ги плащаш ти. Joy

Искам да сме всички на тази застраховка, която е more cost efficient. За сега сме така, следващия open enrollment ще го пресмятаме пак.

# 189
  • Sunshine state
За сега сме така, следващия open enrollment ще го пресмятаме пак.
A, това е още една глупост - всяка година наново. 😆
Изобщо не е правя туната, средната класа на недържавни и някакви здравни, UPS и тн. работи духат супата. Не се класираме ни за ниски доходи (и слава Богу), нито пък вноските са ниски. Какво ли не съм проучвала и с агенти и няма и няма. Явно съм проста, както се изрази туната. 😂

# 190
На мъжа ми му я вдигнаха миналата година, нашите не са.  Ще се образовам, но на есен.

Двойна застраховка не мисля да се набутвам.

# 191
В Европа има сдружения и организации специално насочени към чужденци или бежанци, които предоставят информация за административните процедури, разясняват и помагат, включително и за медицински застраховки, престой в болници. Аз съм ходила в болници да превеждам на нуждаещи се от лечение, които не говорят езика, по сигнал на такива организации. Не знам в САЩ дали има нещо подобно.

# 192
Не се класираме ни за ниски доходи (и слава Богу), нито пък вноските са ниски. Какво ли не съм проучвала и с агенти и няма и няма.

Няма, просто няма. Знам…

Пишещите тук не сме бежанци, нито нуждаещи се, просто системата е много скапана, ако си самоосигуряващ се или работиш в малък бизнес и работодателят не осигурява застраховка, а трябва да я плащаш сам.

# 193
  • Down south
Разбира се, че всяка година е отново, нещата тук са много динамични в това отношение. Работодателите също.
Не забравяйте, че всеки има избор, колкото по-добър план изберете толкова по-широка е мрежата. План рефлектира и  върху обслужването, избор на здравни заведения
мащаби и всичко останало.
Неслучайно, когато се обаждаме, като нови пациенти, след като ни изслушат, едно от първите неща, които питат е каква застраховка имаме.

Да се върнем на бъдещият президент, който няма да промени нищо в тази област.

# 194
  • Под сянката на разлистените кактуси
Аз съм ходила в болници да превеждам на нуждаещи се от лечение, които не говорят езика, по сигнал на такива организации. Не знам в САЩ дали има нещо подобно.

В САЩ във всяка болница има телефон с код за съответния език. Смятат, че преводачът трябва да е много наясно с медицинската терминология и на двата езика и не всеки може да върши тази работа. Има и социален работник за разяснение на процедурите

Общи условия

Активация на акаунт