САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 720 791
  • 17 966
  •   1
Отговори
# 2 865
Цялата работа е, че ЕС е одобрила употребата на няколко насекоми като храна. Няма как ЕС да не иска да ни отрови с хитин.

https://ec.europa.eu/newsroom/sante/items/712990/bg?fbclid=IwAR0 … 5T5DTgBg_V2FEuoNM

Трябваше някой алтернатив и изобличител на фармаиндустрията да ги презентира, етикетирани като произведени в далечния изток, с етикет на руска кирилица и щяха веднага да ги лапнат.

# 2 866
Полезен е разбира се, за раковите клетки, които се хранят с полизахариди. Другата му полза е, че е и отличен канцероген. Laughing

Добър апетит!
https://bmccancer.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12885-019-5834-7

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19908331/

# 2 867
  • София
Какво ще рече човешка храна? Добре, че сега има ГМО и развита наука, та да може на всяка трапеза да има домат и пържола, че щяхме да се избиваме за насекоми. Който иска да яде насекоми да си яде. Какъв е проблемът? Не бъркайте думата либерал с думата глобализация.

П.П. До 17 век яденето на насекоми в Европа е било едно от най-често вижданите неща. Добре, че Францис Дрейк докара картофа от новите земи (Америка), че да се разнообрази диетата на европееца.
Иначе какъв проблем правите за насекомите, като във Франция ядат жаби и гълъби, в Швеция развалена риба, а няма нищо по-отвратително от английската кухня. Предпочитам скакалец отколкото да ям британска храна.

# 2 868
Полезен е разбира се, за раковите клетки, които се хранят с полизахариди. Другата му полза е, че е и отличен канцероген. Laughing

Добър апетит!
https://bmccancer.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12885-019-5834-7

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19908331/

Не виждам да пише нещо за канцерогенността или токсичността на хитина.

# 2 869
  • Под сянката на разлистените кактуси
Добре де, какъв е проблема, който иска да яде, който не иска, да не яде. Въпроса е да не ти ги навират насила или  без да знаеш. Аз лично съм гнуслива и няма да ям насекоми, затова не съм се интересувала дали са вредни. По същата причина няма да ям лабораторно произведено месо, по-скоро ще стана вегетарианка

# 2 870
  • Street of Dreams
Чисто културно ние се гнусим силно от насекоми и не искаме да ги ядем. За разлика от други култури, в нашата е така и аз не бих искала да ми бъдат пробутвани.

# 2 871
Ай, ай...
Май не пращате правилния човек да чете биология Simple Smile

Иначе, нито обвивката на насекомите е от пластмаса, нито е нужно хитинът да се усвоява, той се изхвърля. Може да се сравни с целулозата, както и присъства в други храни, които хората ядат. Всъщност те и насекоми употребяват от векове хората, това не е нещо ново.

@The-Third.   Ако в храната присъства хитин (например насекоми или гъби), храносмилателната система (може да) активира производството на хитиназа,  (ензим за разграждане на хитина) , някои типове хитинази и нива на  активност  са статистически  свързани с по-висок риск на метастазиране на някои раци.

Протеините  tropomyosinе  и  arginine kinase, на които са богати някои буболечки, са  структурно аналогични на силно алергенните протеини в някои скариди. Още не ясно как ще повлият на популации, които традицонно нямат насекоми в менюто си (Аналогичен примери . Над 70%-75% от азиатците са нетолерантни към лактоза - еволюционно и културно така се е получило.   Европейците имат мутация, която позволява производство на  лактаза от възрастни индивиди.  Лактозата е дизахарид , но и с протеините е същото.    Организмът на много азиатци не произвежда и алкохол-дехидрогеназа и затова се напиват от малка чаша бира)

Няма   стандарт как точно трябва да се гледат и  как да се  прибира и съхранява "реколтата" от насекоми, което може да направи насекомите носители на всевъзможни патогени и паразити.  Нямa u ясен  механизъм на тестване.  Пожеланието  "само безопасни храни са разрешени за продажба"  е чудесно, нo не мога да изровя отникъде какво и как се мери, за да се докаже това.   Аз силно вярвам  в способността Н-ския  фермер от майната си в югоизточна Азия да следва GMP или   европейския регламент  за хигиена на храните, ама пусто не обичам червеи и щурци (само тези са резрешени в ЕС за сега).

# 2 872
На маймуните и сега насекомите са основна част от диетата.

Не, но пък постоянно се сблъсквам с обратното.
По пътят на логиката излиза, че който консумира насекоми става маймуна

# 2 873
Може да прозвучи наивно, но има твърдения как  трябва да живееш където си роден - храна , земя, климат, всичко там ти помага, там се чувстваш цял.
 Не го обясних добре, но има хора да не се адаптират другаде ,страдат.
 И тези буболечки да яде който иска и не му пречат. Аз съм за наши храни. Това направо ми  прилича да приемем разните полове /не ми пречат, но и  не ми трябват/, да сме толерантни ,  да учат децата глупости. Насила и със съпротива неща. Аз съм за естествените ни  традиции ,без да изпадам в минало време ,мразя го  образно казано и не искам да се връща.
 Но да живеем на земята си  както ни подсказва тялото и  душата ,другото е вмешателство. Ай ,да му се невиди...

# 2 874
  • София
Ние отдавна си консумираме инсекти под формата на багрило за червило и други козметики. Поне женската част от човечеството и другите 115 пола без мъжкия.

# 2 875
@The-Third.   Ако в храната присъства хитин (например насекоми или гъби), храносмилателната система (може да) активира производството на хитиназа,  (ензим за разграждане на хитина) , някои типове хитинази и нива на  активност  са статистически  свързани с по-висок риск на метастазиране на някои раци.
Да, аз това го прочетох, но това се отнася ако имаш вече рак, а не, че хитина е канцерогенен или токсичен.

# 2 876
Темата е за политиката на САЩ

# 2 877
Да, аз това го прочетох, но това се отнася ако имаш вече рак, а не, че хитина е канцерогенен или токсичен.
Да де, ама организма произвежда хитиназа, когато има хитин за разграждане. Не можеш да знеш какво е  влиянието на хитиназата в дългосрочен план при здравите , защото на тях никой  не им мери активността на хитиназата през ден.  Превенционният принцип изисква подозрителност дори при малки сигнали, защото натрупваното обикновено е с лош резултат. Бис-фенол А е рапортуван като проблемен ендокринен аналог за клетъчни култури в началото на 90те . Формално забранен е чак 2010/2011  само за бебешки бутилки, за другите хранителни контейнери има разни регулации и максимални концентрации, въпреки че негативния му ефект е практически доказан. Примери такива бол - не е нужно човек да е теоретик на конспирацията, за да не иска да настъпва същата мотика с недоизследвани храни и вещества.  Много ми се иска Jay Bhattacharya като шеф на NIH да подкрепя и широки изследвания на’ малки ефекти ‘.

# 2 878
  • София
Ай, ай...

Иначе, нито обвивката на насекомите е от пластмаса, нито е нужно хитинът да се усвоява, той се изхвърля. Може да се сравни с целулозата, както и присъства в други храни, които хората ядат. Всъщност те и насекоми употребяват от векове хората, това не е нещо ново.
Не от векове. Насекоми са яли хората през цялата човешка еволюция. Като се започне от лемуро подобните предшественици, мине се през разните питеци и нататък. На маймуните и сега насекомите са основна част от диетата.

Относно удебеленото изречение - внимавай със словореда, защото сега хората се чудят какви са били тия огромни насекоми, дето са яли цели хора! Grin

# 2 879
  • Наблизо
Ай, ай...

Не от векове. Насекоми са яли хората през цялата човешка еволюция. Като се започне от лемуро подобните предшественици, мине се през разните питеци и нататък. На маймуните и сега насекомите са основна част от диетата.

Относно удебеленото изречение - внимавай със словореда, защото сега хората се чудят какви са били тия огромни насекоми, дето са яли цели хора! Grin
Всъщност всички хора в един момент (освен кремираните) ги ядат насекоми,така че не е напълно невярно.

Общи условия

Активация на акаунт