САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 816 480
  • 20 520
  •   6
Отговори
# 20 490
Не знам дали сте гледали това. Дори и да не гледате цялото, гледайте един монолог от Шекспир накрая на видеото.

https://www.youtube.com/watch?v=2l2RqzVG4ag

Започва на 21-вата минута някъде.

# 20 491
Вирджиния Тек е хубав университет наистина. Младата дама е много хубава Simple Smile И аз се чувствам като археологичен артефакт, тъй като моите синковци наближават 30-те и вече имам 2 внучета в детска градина, които току ми се доставят събота сутрин и си ги взимат неделя следобед. Simple Smile Опитвам се да съм модерна баба с палачинки, гофрети и да се поддържам в час с актуалностите от телевизионния екран за възрастовата група така, че да коментирам кой как и какво. Simple Smile Прасето Пепа и някакво синьо Стич са най-актуалните в момента.
Но пък чудесна възможност да им чета български детски книжки като са тук. Заредих си детската библиотека по-миналата година като бях в България Simple Smile

По-голямото внуче ми каза последния път: А, бабо, ти знаеш ли, че Тръмп е много лош човек?
Имат едно дете в градината с родители, които са живели в САЩ, но са се прибрали миналото лято в Норвегия с детето си. И детето казало на другите деца, че са се прибрали в Норвегия заради лошия Тръмп.
Та вече и децата в детската градина знаят, че Тръмп е лош.
Офф
Скрит текст:
Най-прекрасното усещане на света - да си баба. Нашите две мишочета през уикенд идват с нов анимационен герой любимец. До скоро бяха запленени от Маша. Сега в устата им е само Маршал. И търкаля името едно сладко, сладко - без Р. Обачееее като дойде време за анимация - а сега де... кой е Маршал? Баба обаче знае как (страничен ефект от безплатното БГ вишУ) ... пита чичко Гугъл. Обаче първото питане - греда. Неправилно зададен въпрос - "герой Маршал". Излязоха едни военни от ВСВ 🙄 🤣
Вече като се прибави и анимационен... и нещата си дойдоха на мястото. Изобщо бабинството е уникално забавно-образователно приключение. 🤣
ПП Девойката е много красива и явно умна, съдейки по университета! Голяма гордост е това!

Тръмп може би е решил, че в Европа не се коментират постиженията му поради наложена цензура. За това ще да е финансирането 😜 🤣

# 20 492
И аз последно офф топик
Скрит текст:
Хаха! Военните от ВСВ, да Simple Smile Да не се оказа един далматинец с пожарникарска професия въпросния герой? Май тая баба тук го е гледала в даден момент.

На мен мен най-интересното ми е като ме питат дали знам някоя песен и знаят или 2 думи от текста или горе-долу за какво става въпрос. За къде сме без Гугъл и Ютуб. За никъде.

Много образователно занимание за мен наистина Simple Smile

А аз уж нямаше да съм баба, която разглезва, ама ей на - ела ме виж Simple Smile Родителите да ги стягат, у баба и дядо може и други работи Simple Smile

Републиканецът Мейси бил видял нецензурирани документи от Епстейновите файлове и видял имената на 6 мъже, които очевидно се прикриват.
Също и имало вече цензурирани документи сред тези, които уж няма да са цензурирани.
А демократски сенатор от Орегон днес питаше в Сената защо републиканците отказват да принудят Бонди да спази закона, който единодушно се прие за разкриването на файловете.

Явно прикриването на един хора във властта продължава.

Някакъв в Тексас застрелва и убива дъщеря си след спор относно Тръмп. Прочетох само заглавието, но не се учудвам. Тия са ненормални.

Последна редакция: ср, 11 фев 2026, 02:32 от Fenris

# 20 493
Голяма драма пак с Канада: "Канадците построили мост, не ги е срам, и то без да ползват наша стомана, и сега целият си е за тях! Как може да им даваме така, те трябва поне половината да го дадат на нас, ние малко ли отстъпки им правиме, а те ни налагат мито върху млечните продукти (никой никога не е платил и цент такова мито -б.м.), и да не говорим как се сдушиха с Китай, но Китай ще им забрани хокея и ще затрие купата Стенли, иии, иии... нищо няма да подписвам, почваме ПРЕГОВОРИ незабавно!"
Ето и целия текст на Райна Александрова, жителка на Канада, публикува и в OFFNews.
Скрит текст:
  Ден Триста и Четиридесети
Мостът на дружбата
Наближава една година от началото на Търговските войни, а краят им не се вижда. Не че е някакъв юбилей за честване, по-скоро тъжна годишнина.
Новината, която се върти по всички канадски телевизии, е тази за моста, свързващ Онтарио с Мичигън, или по-точно канадския град Уиндзор с Детройт в САЩ. Започнат преди повече от десетилетие, и построен изцяло с канадски средства, той ще носи името на хокейната звезда от близкото минало Горди Хауи - да, същият, който въвежда в хокея правилото "Elbows up!" 
Врочем историческата справка показва, че не го е измислил той, изразът е на повече от век и е възникнал в малко канадско градче, в което всички се борели с внезапно заледяване, което продължило почти цялата зима - и си подвиквали един на друг тази фраза, да си припомнят за предпазната техника при пропадане в/на леда.
Та мостът Горди Хауи трябваше да бъде официално открит в началото на тази година, и да улесни връзката между двете държави с още един транспортен коридор, което и двете страни очакват - въпреки търговските войни - стокообменът е достатъчно висок и сега.
При други обстоятелства, бихме го нарекли Мост на дружбата или поне на традиционно добрите отношения - Канада беше поела този строеж с цел да си разшири още пазарите и да улесни презвозите на юг. Между 4 и 6 милиарда долара струва съоръжението (според документи - 6, Карни пък каза 4 пред журналисти днес), и е наистина впечатляващо от инженерна гледа точка - 6 лентов път, плюс вело и пешеходна част (в Канада тези са почти задължителни).
Но тъй като обстоятелсвата не са други, а сегашните, някой докладвал на 47, че канадците ще откриват такъв и такъв мост, и той там нещо трябва да подпише, защото това е обект от национално значение, с граничен пункт естествено, че да се открие официално. А напоследък 47 е особено чувствителен към две теми - Канада и национални обекти, които (още) не са кръстени на него, та взел, че излял фрустрацията си в поредния среднощен пост, напълно в стила му.
Преразказвам накратко (имам видео на стената, в което канадец превежда поста от американски на канадски, но е малко нецензурен, та ще скъся още):
"канадците построили мост, не ги е срам, и то без да ползват наша стомана, и сега целият си е за тях! Как може да им даваме така, те трябва поне половината да го дадат на нас, ние малко ли отстъпки им правиме, а те ни налагат мито върху млечните продукти (никой никога не е платил и цент такова мито -б.м.), и да не говорим как се сдушиха с Китай, но Китай ще им забрани хокея и ще затрие купата Стенли, иии, иии... нищо няма да подписвам, почваме ПРЕГОВОРИ незабавно!" (за моста, колко да им дадем от него, ако и да е половината техен автоматично).
Сега, пиша бавно, дано е ясно, че става въпрос за ТРАНСГРАНИЧЕН мост, който няма как да бъде целият канадски, поне другия му край е на другата държава. Тази, с д...ла начело. А по принцип такива мостове имаме по границата много, и на всеки има ГКПП. На всеки. Не знам този как ще е различен.
Вместо да каже: "ние ги накарахме да построят мост и да си го платят", ама - нали му отказаха да преименуват гарата в Ню Йорк на него (да, прословутата Пен стейшън), както и някакъв язовир, а и други обекти от национално значение, на което той реагира със спиране на парите за обновяването им. Накратко - като дойдат при него книжа за подпис за някой инфраструктурен проект - а те идват само най-големите, които са федерални - и той се почеше, па пита: " а това, защо не го кръстите на мене? не щете? е, няма подпис!" Мегаломанията няма почивен ден, нито пък срам.
Та сега в Канада въртят по новините как ще се отложи откриването и ще почнат преговори, вместо да кажат: "предложихме моста да се казва Тръмп, само мир да има" - и да видиш как всичко ще се забрави. Ама от друга страна, който го предложи това, ще го хвърлим в Ниагарския водопад, както е и замръзнал... Не може да се преименува символът на "Elbows up", не и в тая метавърс...
Но според мене ще се забрави тая история още преди преговорите да са почнали, щото каква кална лавина, направо свлачище, тръгна от Вашингтон тая седмица с файловете Епстийн...
Вчера и днес за първи път пуснаха няколко конгресмени за два часа да четат нередактирани файловете на Епстийн в сградата на Министерството на правосъдието. Хората излязоха оттам като попарени, единият от сенаторите вика - аз имам поне няколко имена, които са били заличени - и ако не ги огласи Пам Бонди, аз ще ги кажа от сенатския подиум!
В Америка има едно място, на което сенаторите могат да говорят каквото искат, без да са заплашени от съдебно преследване, и това е мястото за речи в Сената - създадено именно с такава цел през годините.
И днес сенатор Ро Хана излезе и прочете 6 имена - поне трима от които са известни милиардери, един е петролен шейх, имаше и грузинско и руско име също. Каза, че има много повече, и то от цял свят, и че да - става въпрос за международна мрежа, но само тези имена е успял да потвръди за двата си часа достъп, че са били специално заличени.
Днес слушах малко Мелани Стансбъри - представител от Ню Мексико, тя също е ходила днес да чете, и каза че е в пълен потрес (и изгледждаше така) , при това уж "нередактираните" файлове са били също леко редактирани една част. Тя спомена за неразследваното ранчо на Епстийн - Зоро - което е било също сцена на много престъпления, според жертвите. Но не е било част от претърсванията досега. Излиза, че освен още много непоказани документи, има и неизследвани имоти на Епстийн и ранчото е един от тях.
Утре в Конгреса ще дойде на изслушване Пам Бонди - и се очаква да я разкостят. Не че Каш Пател, шефът на ФБР, не се държа безобразно и безочливо на предишно такова изслушване, твърдейки, че няма данни за престъпление и всичко е ок едва ли не.
Вчера също се очакваше изслушването на Гилейн Максуел в Сената, но тя се позова на Петата поправка (да не свидетелства в свой ущърб), и адвокатът й само се изказа от нейно име - че ако президента я помилва, тя ще ПОТВЪРДИ, че лично той не е замесен в престъпления. Схванахте ли намека? Тя и сега е преместена от затвора със строг режим в нещо като почивен дом по нареждане на Тод Бланш (зам-министър на правосъдието и личен адвокат на Тръмп по криминалните му дела).
Самият Бланш отказва да изтъкне мотиви за това си решение, както и да сподели какво си е говорил с нея, като я е посетил в затвора. Конгресмените ще го викат и него на изслушване.
Изводът от всичко това е един - засиленият натиск от Конгреса ще продължава, а успоредно ще излизат още имена, места, жертви, замесени в мрежата хора от отделни страни, и както в Европа почнаха да валят оставки, американските политици, журналисти, пък и обикновени хора все повече се питат: "ами ние???"
Колкото и международно да е изолирана Америка, в смисъл че там външните новини не стигат до много хора, чувството за дълбока нередност в самото общество все повече набира сила - и то не самите престъпления, които тепърва трябва да се разследват, а ОТНОШЕНИЕТО на съответните силови и правосъдни органи към случващото се - като ЗРИТЕЛИ, а не самосезиращи се оръдия на закона.
И причината за това е ясна - лоялни, некадърни и сервилни хора на ключови позиции, които не са се издигнали там благодарение на професионалните си качества, а на предаността си - и те знаят, че само заради нея са стигнали високо - и са се вкопчили с всичка сила в тая власт.
Тепърва ще има да научат, че лоялността няма да ги спаси, ако се наложи да ги жертват в името на царя.
Следващите дни и седмици ще са много шумни, скандални и вероятно - отново потрисащи с нови изнесени подробности.
Аз дори не предавам една стотна от настроенията.
Всяка друга администрация досега би се срутила от казаното дотук, дори само от съмненията за неизказаното. Не и екип "Смотаняци" с непоклатимите гьонсурати начело с шефовете на службите. Но смятам, че те първи ще си тръгнат.

# 20 494
Eдно интересно интервю с Carole Cadwalladr (британска разследваща журналистка) от мен:

И ам. гледна точка от бившата U.S. Pardon Attorney at the Department of Justice from April 2022 to March 2025

Последна редакция: ср, 11 фев 2026, 17:31 от Agent Provocateur

# 20 495
Много интересен текст, Меган. Благодаря. Много хубаво обобщение.

Аз пък сега се смея как роустват МАГА в комедийните вечерни шоута за реакциите им срещу Бад Бъни и NFL.

Направо е трагикомедия колко много ги засегна това интересно и пълно с енергия и позитивизъм шоу.

Пам Бонди пак е в Конгреса и пак отказва да отговаря на въпросите. Прекъсва демократите, когато я питат нещо, сменя темата на разговор. Защо изобщо отива там като няма да отговаря на въпросите?

Последна редакция: ср, 11 фев 2026, 18:55 от Fenris

# 20 496
  • Ю Ес ъф Ей
Е, как защо е там? За да каже, че Тръмп е най-великия Президент в американската история. Успях да я изтрая около 15 минути и мисля, че за това време го каза поне два пъти. Интересно как ще реагират Рейгъновите републиканци на това твърдение ... наесен. Simple Smile
Но дори тя бледнее пред Пател.

Последна редакция: ср, 11 фев 2026, 20:18 от Татко Непохватко

# 20 497

Аз пък сега се смея как роустват МАГА в комедийните вечерни шоута за реакциите им срещу Бад Бъни и NFL.

Направо е трагикомедия колко много ги засегна това интересно и пълно с енергия и позитивизъм шоу.
Гледах Мегън Кели, направо пяна и излизаше от устата. " Футболът е наш, футболът е наш, на американците. Как си позволява да пее на испански".

# 20 498
Кой би предположил, че Бад Бъни ще нарани МАГА толкова дълбоко.
Бад Бъни за президент! Simple Smile

# 20 499
  • София
Ох, много се смях и аз на Мегън Кели, да е жива и здрава, с глас се смях Joy

# 20 500
А гледате ли Пам Бонди? Направиха я на пух и прах в Конгреса Simple Smile Тя само крещи и си плямпа същата защита на Тръмп като преди.
Тя даже излъга под клетва два пъти. 

# 20 501

Последна редакция: ср, 11 фев 2026, 21:53 от Agent Provocateur

# 20 502
Аз гледам или по-скоро слушам от сайта на СиЕнЕн има пряко предаване. Някакъв кошмар е тази Бонди. Няма съвест, няма срам, надменно и арогантно отношение към демократите, които питат, но много мила и любезна с републиканците, които питат.

# 20 503
  • Ю Ес ъф Ей
А гледате ли Пам Бонди? Направиха я на пух и прах в Конгреса Simple Smile Тя само крещи и си плямпа същата защита на Тръмп като преди.
Тя даже излъга под клетва два пъти. 
And the Oscar goes to...

# 20 504
Иска й се Simple Smile Не знам защо губи времето на всички.
Но пък дава чудесен материал на демократите за предизборните им кампании - ''ако не искате повече от това, гласувайте за нас''.

Общи условия

Активация на акаунт