Подялба на имот

• 1 525
  • 24
  •   1
Отговори
# 15
  • Далечният изток
Ама това е съвсем различно.
Изкарайте скица от кадастъра. Там трябва да пише кой е собственик и да е описан документът му за собственост. Този документ ще търсите в общината или в Имотен регистър. Може да отидете и в техническата служба в общината /ТСУ/ и да видите какво е записано там в книгите им.

# 16
  • Пловдив
Много странно - повечето блокове от соца са на общинска земя само с право на строеж. Съществуват с десетилетия, апартаментите се продават и наследяват, но не знам земята да е станала частна по давност...
Не само блокове, и къщи има такива, и също не са станали.
За придобиване по давност е нужно в продължение на 10 години не просто земята да се ползва, но и да се демонстрира недвусмислено намерение, воля, че се смята за собствена. Както за всяко придобиване по давност, но при общински места с частни сгради в тях е още по-трудно, защото от общината поначало не се очакват кой знае какви действия като собственик, че да ги "отречеш" и "отблъснеш".
Кадастърът не те прави собственик по никакъв начин, но може да бъде индиция за владение, наред с всичко останало. Един вид знак, че тази земя винаги е била представяна за твоя. Същото с декларирането и плащането на данъците, има, знаете, едно разпространено твърдение, че "ако плащам данъците десет години, имотът става мой", то не е така, но има елемент на истина - декларирането като собствен и плащането също могат да бъдат индиция, знак за владение.
Във всички случаи да се консултира със специалист. Аз също смятам, че надали са придобили земята по давност, това не става ей така просто, но от март 2022 г. насам вече не е принципно невъзможно за общински имоти.
Да, трябва да отидат при специалист с всички документи, с които разполагат, защото ние тук малко стреляме в тъмното.
Обаче аз все пак съм на мнение, че при акт за отстъпено право на строеж не можеш да придобиваш по давност. Все пак владелеца ти е отстъпил правото си на ползване на имота при определени условия (правото на строеж) и ти имаш ясни права и задължения във връзка с това. Ако построеното в имота погине и/или бъде разрешено, то отстъпеното право на строеж се счита за погасено.
Както ако един блок бъде разрушен, собствениците нямат право на строеж отново.

# 17
  • Пловдив
Цитат
Обаче аз все пак съм на мнение, че при акт за отстъпено право на строеж не можеш да придобиваш по давност. Все пак владелеца ти е отстъпил правото си на ползване на имота при определени условия (правото на строеж) и ти имаш ясни права и задължения във връзка с това.
Ами и аз това казвам. Особено ако е община тоя собственик (не владелец, собственик). Няма много неща фактически, които да са основание за извод за владение срещу него.
Но не е принципно, абсолютно невъзможно, забранено. Беше такова до 2022 г. за общински и държавни имоти.

# 18
Благодаря на всички за отговорите. Доколкото ми е известно е имало период в който е можело да се закупи от общината и наследодателя е платил, но за документ не знаем.

Ако е платил е съвсем друга работа и няма нищо общо с придобиване по давност.

# 19
[/quote]
Доколкото ми е известно, точно тогава са ставали някакви промени и хем е платил, хем не е получил документ заради тези изменения. Реално, той не знаеше какво в крайна сметка е станало. Спомням си че обсъждаха този казус, и се ядосваха, но тагава бях дете и нямам спомен.

# 20
  • Пловдив
Цитат
Има донякъде общо според мен. Ако не е бил сключен договор по някаква причина, но и той, и общината са приели, че на практика вече е собственик...
Има такива случаи, вкл. в наше време, когато между физически лица или дребни търговски дружества (Пешо ЕООД) се плаща една сума, нотариалното прехвърляне се оставя за по-нататък и никога не се случва, но "купувачът" се държи по-нататък като собственик, прави преустройства в сградата, ако става дума за сграда, и т.н., съответно другата страна не оспорва или започва да оспорва собствеността на "купувача" едва когато почине "продавачът" и се появи наследник, но междувременно са минали 10 години.
Конкретно за два такива случая се сещам - един краварник и един гараж.
Не е едно към едно като отношения с община, но може и плащането да има значение във връзка с давност, дотолкова, че да накара страните да считат помежду си за фактически собственик "купувача", а това значи намерение за владение и след изтичането на 10 години - придобиване по давност.

------
Щом не знае какво е станало, да ходи да узнава, вместо да пита по форуми.

Последна редакция: пн, 17 юни 2024, 11:00 от Магдена

# 21
Здравейте, осиновена съм напълно от дядо ми, той е записан като мой баща в акта ми за раждане.Майка ми почина преди него. След няколко години почина и дядо ми.Дядо ми има две деца - вуйчо ми  и майка ми.Дядо ми има апартамент. Въпроса ми е, дали аз и вуйчо ми наследяваме по равни части - 50 на 50 от апартамента или аз наследявам 75 а вуйчо ми 25 понеже аз съм наследник на майка ми като нейна дъщеря, но се водя и дете на дядо ми. Благодаря Simple Smile

# 22
  • Пловдив
НЕпълно си осиновена (различно от "напълно"), или дядо ти те е осиновил след смъртта на майка ти?
Ако си ПЪЛНО осиновена от дядото преди смъртта на майка си, не си нито нейна наследница, нито де юре нейна дъщеря.

Ако си нЕпълно осиновена, е интересен въпрос. Оставаш дъщеря на майка си и изобщо на биологичните родители, но ставаш такава и на осиновителя. Излиза, че веднъж заместваш майка си в наследяването на дядото и веднъж наследяваш като негова дъщеря, тоест все едно той има две дъщери, като и двете си ти. Flushed Може и да греша, но така излиза. Което значи 2/3 за теб и 1/3 за вуйчото. 75 към 25 не излиза по никакъв начин.

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 19:00 от Магдена

# 23
На акта за раждане е вписан дядо ми като баща и майка ми като моя майка, незнам това дали е пълно осиновяване

# 24
  • Пловдив
Ами и аз не знам. На теория не би трябвало да е възможно такова нещо.
При пълно осиновяване по закон се вписва само осиновителят (дори да е един и дори да е мъж), при непълно - остават биологичните, като в самия акт за раждане (който е в общината, не удостоверението) се отбелязва в графа "бележки", че има непълно осиновяване.
Решение за допускане на осиновяване ако нямаш, според мен провери в общината за какво става дума.

Общи условия

Активация на акаунт