Имен ден Данимир

• 3 414
  • 47
  •   1
Отговори
# 15
  • Sunshine state
Това е съчинено име от някои други имена, та ще трябва да си изберете имен ден, ако настоявате да празнува.

# 16
Според мен, е логично да празнува на Йордановден.
Йордан - Дани, това е връзката.

# 17
Не всяко име празнува имен ден. Има имена от литературата, митологията, на исторически личности и т. н.

Данимир според мен означава „който дава, носи мир".

Името Ириней означава „мирен". Св. Ириней Лионски - 23 август.

# 18
  • Melmak
Имената, които завършват на -мир идват по-скоро от руски. Мир - свят.

А толкова ли е важно да има имен ден? Като бях малка моето истинско име нямаше имен ден.
Това дали е важно зависи от семейството. Някои не са религиозни, други не си харесват имената. Трети пък си празнуват.

За мен е важно ако в семейството се чества имен ден на едното дете, да се чества и на останалите. За това ако имам 2 или повече деца бих избрала имена с имени дни.
Особено ако имената са родови става голям празник, защото празнуваш с бабите и дядовците си. На моя имен ден бяхме трима именици - баба, татко и аз. Откак почина баща ми не ми е така весело. Помня как сме се събирали винаги на този ден, баба идваше на гости, чаках я с нетърпение и бяхме много щастливи. Реално дали е толкова важно да имаш имен ден, сигурно не. Но дали създава спомени, да. Особено като хората се събират и го честват.

# 19
Превеждам от руски. Мир може да означава и „мир", и „свят". „Мирный" означава „мирен".

В случая името Данимир е по-скоро южнославянско, като Тихомир - „тих и мирен".

Относно Данимир: https://talkuvam.bg/imena/letter-d/%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B … 0%BC%D0%B8%D1%80/.

И на църковнославянски, когато пеем „Многая лета", пеем: „Благоденственное и мирное житие", т. е. „Благоденствен и мирен живот": https://www.pravoslavieto.com/bogosluzhenie/pesnopenija/na_mnogaja_leta.htm.

Последна редакция: вт, 18 юни 2024, 21:35 от Radilena

# 20
А толкова ли е важно да има имен ден? Като бях малка моето истинско име нямаше имен ден. Сега са ми го набутали на 2-3 дати и получавам от време на време честитки от разни ентусиазирани ФБ приятели. А на мен ми става смешно, защото моето име няма общо с имената, които имат имен ден. Все едно Данимир да има имен ден на Цветница.. то вече толкова измислени и извъртяни имена има, че няма толкоз светци в календара.

И аз нямам имен ден, но сестра ми има и честно казано, хич не ми беше приятно като дете
Та съм съгласна или всички деца с имен ден, или всички без

# 21
На всички български светии. Датата е подвижна и се пада около края на юни.
Реално имен ден празнуват тези, които са на големите празници и светци - Иванов ден, Йорданов ден, Тодоров ден, Цветница, Лазаров ден, Великден, Гергьовден, Петровден, Илинден, Мария (на Богородица), Димитров ден, Петков ден, Никулден, Коледа и Стефановден

# 22
Да, но този ден на всички български светии никой не го знае и никой не честити, та все едно няма имен ден

# 23
Е, то защото някой ще се сети на друг ден да честити на Данимир.

# 24
Ами не знам, на мен на никой ден никой не се е сещал. За Данимир не мога да кажа, но може би когато Даниел има имен ден бих се замислила

# 25
Ако авторката държи много на имен ден, по-добре да кръсти детето си на някой светец, пък дори да е с по-рядко име, като Климент, Наум,  Серафим и т. н.

Не съм съгласна, че празнуват само хората с по-известни именни дни. Монасите и монахините например често носят редки имена, като Викентий, Лаврентий, Киприан, Мелания, Юстина, но отбелязват именните си дни. Поне най-близките хора могат да запомнят именния ден на някого, а останалите - не е нужно. Като черпите - ще ги подсетите.

Между другото, светското име на Русенския митрополит Наум също е Наум; на Пловдивския митрополит Николай също е Николай:

https://bg-patriarshia.bg/ruse-diocese-bishop

https://bg-patriarshia.bg/plovdiv-diocese-bishop

Последна редакция: ср, 19 юни 2024, 11:23 от Radilena

# 26
Ако искате имен ден,изберете име на някой светец и ще е ясно.
Другите си избират някой ден и си го празнуват.
Данимир и на мен ми звучи измислено и претенциозно.Няма официален имен ден.

# 27
Това, че Данимир не е често срещано, модерно и англо-звучащо, не прави името "измислено". На същият принцип от две имена са и популярни имена като - Любомир, Станимир, Добромир, Драгомир....
С какво името е по-различно от изброените, та го квалифицирате като "измислено" и "претенциозно"?

# 28
Различното е, че Дани обикновено е галено на Даниел, Данаил, Йордан, никой не си кръщава детето просто Дани.
Затова Данимир звучи странно и измислено.
Все едно да си кръстя детето Гошомир. По същият начин ми звучи.

# 29
Дъщеря ми е Лъчезара и има имен ден на 28.10. В резултат редовно я питат РД ли има и какъв ден е. Брат й е Емил и пак не се сещат, нещо, че на 30.05 си е света Емилия.

Общи условия

Активация на акаунт