В омагьосан кръг съм, без лечение и диагноза заради биопсия на кожна тъкан

• 2 920
  • 18
  •   1
Отговори
Толкова безсилна като сега съм се чувствала единствено, когато поставиха диагноза рак на гърдата на майка. Моето е песен в сравнение с нейното разбира се, но съм изцедена. Дълго е за обяснение и знам, че повечето от вас дори няма да ме изчетат до края. Толкова съм разочарована от здравната система в България, че чак ми се реве. Всичко започна с проблем в колената преди няколка месеца. Все по - трудно кляках до долу и все по - трудно се изправях. Почнах да тренирам, уж за раздвижване и тонус, но проблемите се задълбочиха и спрях. Ходих тогава на ортопед, изпрати ме на ренген. Заключението беше - нищо ти няма. Имала съм съвсеееем леко износване на коленните стави, но в много начален стадий, то кой нямало вече, все пак не съм била млада ( на 46 съм ), а и съм била влязла в менопауза. Пий колаген и точка. Ок, продължих си така. Преди около 10 дена някъде обаче започна една болка в десния крак в долната част. Не можех да стъпвам. В седнало, легнало и изправено положение болка няма, единствено като вървя. Отидох при личната, изпрати ме на кръвни изследвания. Ходих и на изследване за костна плътност - проблем с костите нямам, остеопороза нямам. Платих си естествено 70 лв. От там също ме пратиха на изследвания за фибриноген, пикочна киселина, витамин Д, CRP, ревматоиден фактор. Като излязоха резултатите първо ги занесох на личната. Тя каза, че всички са наред, имам само увеличени еритроцити, съвсем леко. И отсече, че имам възпаление на ставите. Поисках направление за специалист все пак, нямало нужда. Нахака ми една инжекция Флостерон мисля, че се казваше ( кортикостероид ) и ми изписа да пия Диклопрам. От инжекцията имах леко подобрение. Хапчетата не ги почнах, реших да чуя и мнението на лекарката, която ми прави изследването за костна плътност тъй като имах уговорка с нея да види и тя резултатите. Директно ми каза, че съм за ревматолог пак заради увеличените еритроцити. Но и тя направление не можела да ми даде. Нямах избор и отидох на частно. Платих си пак 70 лв. Ревматолога ме прегледа подробно, включително на ехограф, но учудващо за мен без ренген. Каза, че нямам никакъв проблем със ставите нито на коленете, нито в болния крак, нямала съм дори ошипяване. Проблема според него идвал или от мускулите, или ставало въпрос за псориатричен артрит ( дано го изписвам правилно ). И това заради една екзема, която имам от повече от година отзад на тила в близост до косата. Сърби ме от време на време, лющи се от време на време, що дерматолози съм посетила, никой не можа да разбере какво е. Само изписваха кортикостероидните си кремове от които ефекта бе временен. Но ревматолога заключи, че това 90 % е псориазис. И така, изписа един лист с хиляда изследвания, които трябва да направя, плюс генетични - всички на стойност около 200 лв. Но заради инжекцията, която ми сложи личната, не можело сега да ги направя, а чак след 4 дни. На въпроса ми " а през това време какво правим с болката " отговора беше " ще търпиш, какво толкова " . Не мога и на работа да ходя. Прати ме и на дерматолог за да ми направят биопсия за да се установи, че това е наистина псориазис. Естествено, направление не можел да даде, защото съм била на частно при него. А пропуснах да отбележа, че въпросния работи без часове, сядаш и чакаш с още 30 човека. Чаках 3 часа. Вътре в кабинета въпросния доктор докато протичаше прегледа най - спокойно си пушеше цигара след цигара. Звънна на колежката си дерматоложка за да и каже, че ме изпраща и така изслушах половинчасов техен разговор включващ шеги и закачки и оплюване на техни колеги. Трябваше като ми направи биопсията да се върна с пробата при него и да чакам най - вероятно още 3 часа за да ми обясни какво да съм кажела в Рамус като я занеса. Необяснимо за мен беше това. Тръгнах за дерматоложката, висене пред нейния кабинет, хората с часове там, и накрая тя ме върна и ме извика на следващия ден, тоест днес. Куцук куцук аз тръгнах трети ден по лекари, и това от сутрин до вечер. Пак чакане и когато ме прие получих толкова арогантно и надменно отношение, тази жена се мислеше за Господ. Когато ми каза пък, че прегледа при нея + биопсията ще ми струва 250 лв и видя учудената ми физиономия направо се вбеси. Само съм и губила времето, къде съм била тръгнала без пари, държа се с мен като с куче. Излязох толкова унизена и се разплаках. Аз по принцип никога не си мълча и можех доста да си отворя устата, но в него момент не знам какво ми стана и загубих ума и дума. Върнах се при ревматолога и след велико чакане пак му обясних, че няма как в момента да дам 200 лв за изследвания и още 200 за биопсия. Нямало как без биопсия. А тази жена, на която все пак платих 50 лв за прегледа дори не си направи труда поне да ми изпише нещо за тази екзема. Платих 50 лв за един поглед. Почнах отново да се моля на личната за направление. Нямала жената. Направлението за дерматолог го получих от прекрасната си гинеколожка. И когато вече имах такова, отново греда. Дори и с него, тази биопсия се заплащала. Това ми го обясниха от Здравната каса, след много звънения между тях самите, защото и те не бяха много наясно. За какво по дяволите тогава плащаме осигуровки?! След известно време ми звъннаха и ми обясниха, че единствения начин за да мина по здравна пътека е като взема направление за хирург и биопсията ми я вземе такъв. От къде сега това направление за хирург... Имам познат такъв и го помолих просто за една петминутна консултация. Добре, че човека е разбран, отидох, поговорихме и отново нищо. Той е с 20 годишен опит, а никога не е взимал такава проба и се учуди на това. Каза, че това е работа на дерматолозите. Звъня на свои колеги и те го потвърдиха. Звъня на единствения читав патоанатом в нашия град, човека каза, че ние нямаме дори такава апаратура и методи за изследване на такава проба и ме насочи към доцент Брощилова в София. Първия свободен час обаче за нея е на 12 - ти декември. И сега съм в безизходица. Стоя си в нас, с една отчаяна физиономия, с болки в крака, отекъл от толкова обикаляне трети ден, без лечение и диагноза. Или трябва така да продължа да си живея, което е безумно или трябва да си платя 200 лв за тази биопсия. Аз ще си платя щом няма друг начин, но хора, как да се върна при тази отвратителна жена... А излезе, че само тя взима такива проби, защото е завеждащ отделение и защото мястото за биопсия било сложно. Как да постъпя, какво да правя, направо се предадох......

# 1
Отиваш в ревматологията на Урвич,приемат те и няма да плащаш

# 2
  • Melmak
Съжалявам за това, което ти се случва, но мисля, че трябва да си подбираш малко специалистите. Звучиш да се оплакваш, че лекарят бил кисел, пушел, друго се плащало. Такава е действителността със заплащането, не е нормална здравната система. Аз лично съм спряла да посещавам лекари, които не записват часове, които се държат арогантно и пушат в кабинета си.

Разбирам, че явно си от по-малък град и това ограничава избора от специалисти. Съветвам те да отидеш в близък голям град и да проучиш добри специалисти, които да ти помогнат. С кожните навсякъде е трудно, повечето са мега комерсиални и искат да бодат филъри, а не да лекуват проблеми. Това е ситуацията, в София също добрите дерматолози са малко.

# 3
Баща ми мина много кожни биопсии и наистина   в Онкологията и доц Брощилова са едни от най-добрите.
В Онкологията имат най-много реактиви.
При Брощилова нашите биопсии излизаха доста по-евтино. Часове за нея има в болница Лозенец. Обадете се на регистратура. Прегледът е само платен, около 100лв последно.

Да уточня, че тя не взема биопсии и ще ви препрати към лекар от ВМА, който ще вземе биопсията в болница Европа до Пирогов. Самото вземане също се заплаща, може би беше 70-80лв. Тя е много добър диагностик.

Хепи, сигурно ли е, че в ревматологията на Урвич ще й вземат кожна биопсия?

Като описвате нещо, за което искате съвет, е хубаво да си систематизирате поста. Разбирам, че бушуват много емоции и изпитвате негодувание, обаче не във ваш интерес да питате нещо и да напишете такъв ферман с излишни подробности. За съжаление системата е скапана, всичко е много скъпо и всеки е оставен да се оправя, както може.

# 4
Прави ми впечатление, че ЛЛ изобщо не се сещат за такива оплаквания да изпращат на ревматолог. Според мен си за такъв, трябва ти второ мнение. Да те предупредя, че и при тях понякога не може веднага да се постави диагноза, а пациентът се наблюдава известно време. Ако искаш да идваш до София, ще ти дам доста надежден професор по здра. каса. Друго, което можеш да направиш  , е да видиш дали идват консултанти някъде наблизо. Работят и по здра. каса. За сега се успокой. Босвелия, куркумин са за такива болки. Също и парацетамил, аналгин, милгама, магнезии. Понеже и те не са без пари, виж някое , за което знаеш че ти действа за болки.
Биопсията се плаща, да. Ако имаш псориазис, е добре да си наясно. Така, че директно можеш да отидеш да ти вземат биопсия в ЕВропа, без да плащаш отново някой скъп преглед. биопсиите се бавят, защото са малко специалистите.Аз чаках доста време професорка от ВМА в отделението по  дерматология.

Последна редакция: ср, 19 юни 2024, 21:02 от liola

# 5
Стана ми мъчно за теб, авторке. Успокой се първо. Такава е здравната система в България, скапана. Стана ми интересно може ли човек да има псориазис без да знае. Според мен не. За съжаление не мога да ти дам съвет.

# 6
  • над кукувичето гнездо
Ако болката и отокът са само в единия крак, може би трябва да обмислите скоро посещение при съдов хирург.

# 7
  • на брега на морето
Във ВМА на мъжа ми взеха материал за кожна биопсия на стойност 70 лв. Тя се заплаща, здравната каса не я поема.

# 8
Благодаря на всички за отговорите и искам да се извиня за объркания ферман, който написах. Просто бях афектирана. От малък град съм, тук нямаме голям избор на специалисти, броят се на пръстите на едната ръка. Нямам възможност да отида до София, за късмет и колата ми се развали, на работа мрънкат. Аз разбирам, че биопсията се плаща, но защо в София ви взимат по 70 - 80 лв, а тук ми искат 200? Съдов проблем изключиха всички, казаха, че не е от вените.
Между другото, днес крака ми е доста по - добре, няма и оток. Май нямам друг избор освен в понеделник да отида да пусна назначените ми изследвания - ПКК, ASAT, ALAT, креатинин, CУЕ, CRP, Anti CCP, Anti нещо си, HLA - B27, RF, и още 3 anti, които не разчитам. Да се надявам, че те все пак ще покажат дали има нещо или няма. Ще ги занеса после на ревматолога и ще му обясня, че няма как да направя в момента биопсия. Ако той се ядоса и нищо не ми изпише, почвам да си пия Диклопрома и така. Направлението за дерматолог ще си го използвам, когато намеря такъв в околността, Стара Загора ми е най - близо.
Сега звъннах в Рамус за да ги разпитам за биопсията. Изследвала се там при тях на място, от техни патоанатоми, не се изпращала пробата в София. А главния ни патоанатом на най - голямата ни болница с който говорих каза, че ние тук нямаме необходимата апаратура за това, както и някакви реактиви мисля, че спомена и затова точно той ме препрати към София. На кой да вярвам вече не знам, много сложно взе да става и май ще спра да се затормозявам. Отделно, че и в Рамус се заплащало към 50 лв още, не знаели точно. И то тази проба вече става 250 лв.

Последна редакция: чт, 20 юни 2024, 10:26 от stefani^

# 9
  • Melmak
Рамус не е добра лаборатория, не се доверявайте. Има доста изписано по темата.

# 10
  • на брега на морето
Кожната биопсия на мъжа ми потвърди псориазис. Докторът му даде кортикостероидни кремове; не ги купих. Мажеше петната с френска козметика за много деликатна кожа Толериан, а и слънцето работеше в негова полза - напълно се изчисти, без следа. Имаше петна зад ушите, около носа, на едната ръка между китката и лакътя, в косата. Той има и РА, ако и  Вие имате правя връзката между двете автоимунни заболявания. Понеже нямате точна диагноза опитайте да изключите някои храни - тестени, млечни, патладжани, гъби и се наблюдавайте. Може да се мажете с българската емулсия Еудермол Н 8 мулти - аз я ползвам и съм много доволна,  в "Ремедиум" струва 8 лв, а Толериан струваше 27 лв пак в "Ремедиум", но преди 5-6 години, сега може и да е по-скъп. Стискам палци всичко да се нареди във Ваша полза; аз силно вярвам в лечебното действие на правилното хранене при разните му там заболявания Simple Smile

# 11
. Аз разбирам, че биопсията се плаща, но защо в София ви взимат по 70 - 80 лв, а тук ми искат 200?
70-80лв струва само вземането на пробата. Те се плащат на лекаря, който взима биопсията. 200лв или нагоре/надолу според реактивите, които видят, че са нужни по време на работенето на пробата, струва самата биопсия. Толкова е и в София. Не си губете времето и парите с Рамус. По-добре изчакайте и като имате път към София, го направете тук, ако изобщо е нужно.

Кръвните изследвания, които са изписани, са за автоимунни заболявания, така че ги направете.

# 12
Кожната биопсия на мъжа ми потвърди псориазис. Докторът му даде кортикостероидни кремове; не ги купих. Мажеше петната с френска козметика за много деликатна кожа Толериан, а и слънцето работеше в негова полза - напълно се изчисти, без следа. Имаше петна зад ушите, около носа, на едната ръка между китката и лакътя, в косата. Той има и РА, ако и  Вие имате правя връзката между двете автоимунни заболявания. Понеже нямате точна диагноза опитайте да изключите някои храни - тестени, млечни, патладжани, гъби и се наблюдавайте. Може да се мажете с българската емулсия Еудермол Н 8 мулти - аз я ползвам и съм много доволна,  в "Ремедиум" струва 8 лв, а Толериан струваше 27 лв пак в "Ремедиум", но преди 5-6 години, сега може и да е по-скъп. Стискам палци всичко да се нареди във Ваша полза; аз силно вярвам в лечебното действие на правилното хранене при разните му там заболявания Simple Smile
Точно тези храни, които сте изброили аз не ги ям въобще. И не само, допреди 2 месеца някъде бях на здравословен, хранителен режим с който свалих 8 кг. Не само, че не гладувах, а напротив. Научих се да ям правилно, по малко, през няколко часа, никога късно вечер, както нагъвах преди чипсове и шоколад. Сега ям много риба, много плодове и зеленчуци най - вече, всичко зелено особено. Ядки, най - вече орехи. Спрях пилешкото, защото не се чувствах добре от него. Хляба го замествам с любимите си мъфини, содени питки и овесени баници, направени изцяло от овесени ядки, трици, семена. Влюбих се в авокадото. Почнах и да тренирам. И хоп, както се чувствах разкошно от цялата тая промяна, организма ми нещо се възпротиви.
А екземата, която имам отзад, не мисля аз, че е псориазис. Двама дерматолози се съмняваха по - скоро за себореен дерматит. Тя не ми създава кой знае какви проблеми. Стои си там, не боли. Когато реши да се обади, се зачервява повече, бели се, и сърби. И това съм забелязала се случва, когато вече косата ми е за миене. Изкъпа ли се, и се успокоява.

# 13
Имате ли капиляри или видими вени на подбедрицата?
Според мен трябва съдов хирург, само направление Ви трябва и ще Ви кажа къде да идете.
Моята мама мина през това съвсем наскоро, доволна е много. Златни им ръце!

# 14
Здравната ни система е супер скапана, тъй че и да се оплакваш, и да не се оплакваш, все тая. Изследванията почти навсякъде и за всичко се плащат…
Това, което описваш на главата звучи да е като псориазис на скалпа, има и такъв вариант, не е системен, който да засяга целия организъм, защото тогава проявите са навсякъде по тялото. А може и да е себореен дерматит,  но разликата наистина се открива с биопсия.
Не мога да разбера какъв е проблема да си пиеш изписаните лекарства, те са НСПВ + инхибитор на протонната помпа (диклофенак и Омепразол). Много стандартно изписвано лекарство за болки, всякакви, мускулни, ставни и т.н. Би трябвало да те облекчи.
Иначе пускай изследванията и когато имаш възможност - направи биопсията, но както са ти писали, не в Рамус. Ела до София, направи я тук. Д-р Брощилова е много добра лекарка, но ако не можеш да намериш за нея час, има и други добри лекари-дерматолози.
Здравеопазването ни е потрес, особено в държавни болници. Затова изобщо не стъпвам в такава, то и без това добрите лекари рядко работят с НЗОК. Такова идиотско отношение не съм получавала от години, но много внимавам при кой ходя и съответно - почти винаги си плащам за което. Но сигурно в малките населени места наистина е зле. Съчувствам ти… Иначе - ако решиш за Ревматологията на Урвич… ами аз съм супер недоволна, тъй че не ти препоръчвам. Една лекарка направо ме беше побъркала - лупус съм имала… а аз имах разноцветен лишей…
Та така…

Общи условия

Активация на акаунт