Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 86

• 32 464
  • 754
  •   1
Отговори
# 480
Надстърчането на плота не е мода или прищявка на майстора, а си има предназначение - ако има вода да не олива вратичките и най-вече канта.
Абе зная за какво го правят. Ако се събере водата където и да било просто едно надстърчане няма да те спаси. Разлятата вода просто трябва да си се забърсва. На мен лично това ми е същото като стърчащите напред pvc первази под прозореца отвътре.
Скрит текст:
Вместо доста по-човешки изглеждащото
Скрит текст:

И ние сме с такива евтинки подпрозоречни, не ме разбирай грешно. Но се дразня на трудното им помръдване напред във всяко отношение тук. Даже този форум е направо умопомръчително новаторски в сравнение с някои отколешни "стандарти" на майсторите. Отвън го разбирам за водата, да, валят дъждове все пак. Но вътре?
Абе хора, как килим под кухнята в апартамент за краткосрочно настаняване! Тя се чуди как да си опази стената (въпреки че това чудене е трябвало да се случи доста по-овреме, преди да се правят кръпки), а представяте ли си килим!
Така, с лекота. Килим за външна употреба. Гладкотъкани, свръх лесни за почистване, пране. Не са килими като другите все пак.

Angel, разликата в нивата е малка, ще се покрие визулно. Най-евтино и безболезнено е.

Инак за естествения паркет и гостите съм съгласна. Донякъде обаче. Ще е раздут, ама то и ламинираният ще е така.

Според мен в жилище, което ще се дава за гости единственият вариант да опазиш е да си подбираш лично гостите. И пак не е сигурно.

# 481
  • София
За това слагаш плочки.
Первазите на прозорците и каменни и дървени да са пак се правят да надстърчат по същата причина. Ако влезе вода да нямаш теч по стените. Може да си излазал и да си забравил отворен прозорец и да извие порой, може теч по дограмата... Може вс...
Плотовете също, докато миеш и готвиш може да се поливат вратите не само с вода, а с какво ли не... По-добре стърчащ плот пред раздути и оплцоскани врати и шкафове.
Това е практичност, не мода.... Другото може да е модно и красиво на снимка, но не и практично и улесняващо, те кофти за ползване.
Когато правиш нещо за ползване от много и различни хора, гледаш да е предимно практично, здраво, устойчиво и лесно за поддръжка + на това и да изглежда добре.

# 482
Ако извие буря и си навън, а в дома ти плисне яко вода от прозореца, фактът, че няма да иде по стената не ми се струва важен. То ако е толкова много вода в един момент и от перваза ще прокапе, и до пода ще стигне. А на пода и ламинат се раздува, и естествен паркет се раздува. Wink

Струва ми се доста по-удачно да не се ползват мародерски нещата вместо да се накачулим със стандарти, подготвяйки се за форсмажори от типа когато разлеем тенджера с вода върху плота или излизаме но забравим да затворим прозорците. Но то си е мое разбиране. Споделям го с вас ама не ви карам да сте съгласни де.

Иначе си права, че в жилище за кратък наем  е важно да е здраво. Ама то пък и такива жилища стават все повече и повече. Хората започват да се стремят да им правят по-впечатляващ вид  с идеята да привличат гости.

# 483
Споделям наблюденията на Защо ме търсиш? Не съм привърженик на подхода да се счита, че дизайнът трябва да носи на някакво обилно обливане и омазване. Чак пък толкова. Българите са едни от най-често ремонтиращите народи, които съм виждала, а уж всеки път се планира ремонтът да е вечен. Simple Smile

# 484
  • София
В кухнята е нормално да се стича и облива, при съвсем нормално ползване, няма нужда от форсмажорни обстоятелства.
А по тези широки первази често се редят и саксии, които при поливане, често преливат

Последна редакция: вт, 13 авг 2024, 12:33 от Angel_Dust

# 485
Angel Dust има право. Надстърчането, а особено ако отдолу има и улей, се прави за да не се плъзга течността по челото и после по шкафа/стената, а да падне направо на земята.

Ако е камък се прави улей:
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSMByV-NlK4 … reKu4XtgQSWoZYg&s

Ако е ламарина или ПВЦ стига и тази форма.
https://www.nolina.bg/uploads/collections/nolina-windowboard-interior-coll-8.jpg
https://s13emagst.akamaized.net/products/39701/39700728/images/r … 9bcbc223abd62.jpg

# 486
На кухненските плотове също има улей. Аз съм имала само термоплотове, но предполагам, че и на каменните слагат, защото на моите подпрозоречни има. На мен повече ми харесва да надстърча.

# 487
  • София
Между другото, показаните рамки, то не е перваз баш на прозорците също надстърчат 1см.🤷‍♀️

# 488
Да бе, знаем за какво се прави улей. Но пак казвам - да, ще ми опази да не ми намокри стената. Е, и? Прокапе ли ще ми намокри пода обаче.
Ние например направихме миналата година подпрозоречните откъм терасата с надстърчане. Идеята я даде брат ми, над чиято тераса няма нищо. Важен тънък момент. Но над нашата има и на практика винаги е сухо при прозорците освен ако не вали супер силно и под наклон. Което аз лично не съм виждала никога все пак да ги мокри. И пак дори тогава при прозорците не достига вода. Та ме убеждаваше брат ми с часове че така се прави, защото дъжда, водата, така... Да, съгласна съм, нека са с надстърчане, не ми пречи. Но на практика при нас винаги е сухо. Тъкнята разлика със случаят при него.

Е, ако излезе торнадо може би ще намокри. Но тя баба ми ако имаше топки щеше да е моят дядо.

# 489
  • София
😂 😂 😂 Е естествено при закрита тераса е друго, но надали вс прозорци са ви на закрита тераса, а все пак хората правят на всички еднакви первази, заради хармония някаква...

# 490
Аз не разбрах сега каква е драмата? Поръчва се плот и подпрозоречни които не надстърчат и готово. Всеки си прави каквото му харесва.
Всеки мебелист ще направи равен плот след като предупреди, че има риск. Който плаща, той поръчва.

# 491
  • София
Така е👍

# 492
Аз не разбрах сега каква е драмата? Поръчва се плот и подпрозоречни които не надстърчат и готово. Всеки си прави каквото му харесва.
Всеки мебелист ще направи равен плот след като предупреди, че има риск. Който плаща, той поръчва.
Аз лично драма чак нямам. Драмата тук е по всяка вероятност за потребителката със зеленикавата кухня. Която е казала "Искам кухнята да скрива мозайката". Мастерът е казал "Ок" и е предвидил веднагИ плот 70 см. Но робувайки на ей такива стандарти е дръпнал шкафовете по-навътре. Както си е "по стандарт". И готово - мозайката лъсва отпред.
Според мен изобщо не се е стигнало до разсъждения ама сега краката къде трябва да стъпят, ама изравняване на двете нива. Той 100% си е казал "Охооо, при толкова дълбок плот всичко ще се скрие". Ще се скрие, да. Ама не с тоя "стандарт". Почти съм сигурна, че той самият е хлъцнал като е видял, че се вижда.
Вече толкова са ми дотегнали майсторите, че просто всичките им физиономии и контри наизуст знам. Simple Smile

# 493
Да си го оправи този майстор.Аз нямаше да му платя.

# 494
Да бе. И той така ще те остави ти да не му платиш, а? Хехе. Ще свали от девет дерета вода да обясни как "така се прави". И накрая ще стигне до извода, че тя е трябвало да прецени, че и със 70 см плот мозайката няма да се скрие. Това е трябвало да го каже обаче той още в началото. Ама тогава е бързал да ги заплени с чар как с всичко ще се справи. Wink
Оф, толкова майсторя ми минаха през главата, че вече имам чувството, че знам наизуст всичките им физиономии, чалъми, контри. Лошото е, че това са хора с доход доста над средния за страната. А много от хората, които опираме до тях, са спестявали тези парички.

Общи условия

Активация на акаунт