Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 86

• 31 913
  • 754
  •   1
Отговори
# 120
няма кой знае каква философия
поради това, че ММ все пак върши и други, по- тежки работи, с времето боядисването стана мое задължение
всичко казано досега е вярно, но не съм съгласна с M и W боядисването, или по-скоро, в начина на обяснение на движението...М и W за неразбиращ, би било подвеждащо, според мен
започва се , с мокрия валяк по средата на стената, изкарва се нагоре- надолу, и се мести на 2/3 напред до момент преди да се чуе специфичния шум на полусух валяк
с проба- грешка, за 2-3 топвания ще го научите звука
следващия мокър всляк, се започва от предпоследната дължина, т.е става естествено припокриване
относно новия валяк- не се започва със сух, а мокър ,измит от власинки, и минат ,да се изцеди от излишна вода
правя го на външна стена някъде- все едно боядисвате с водата
още нещо, което ММ ме хока...
трябва постоянен и равномерен натиск- не търкаляме валяка, а натискаме леко, с еднаква сила , по цялата дължинана пътя му
валякът не се вдига от стената повсяко време, а само в краищата- горе или долу на стената

Последна редакция: нд, 07 юли 2024, 19:37 от Mamagemelar

# 121
Така де, и аз това имах предвид - идеята е да се застъпят мокрите слоеве. Дали по вертикала или с тази техника с М и W, с малко практика всеки ще намери "чалъм"-а 😀.

# 122
  • София
Аз лично пода изпрахосмукачвам хубаво и облепям с найлон, от там насетене няма боклук, който да ми се лепи и дига с валяка. Правя си ръбовете с четка и още една педя с малък валяк и после в центъра с големия и с него вече съм чудесно далеч от тавани, стени и под.
 Боядисвам съвсем последователно от горен ляв към долен десен ъгъл стената(аз  предпочитам да работя с малко по-тънки слоеве и мразя удължители за валяка, ползвам стълба и за това по височина си разделям стената на 2-3части ) , просто застъпвам по един валяк и най важното, от ново към старо са последните минавания, за да не стават черти, т.е. Във вече боядисано влизам с по-сух валяк, който дигам, не спирам някъде там и да връщам наобратно.
Стари и нови стени грундирам, ако има нужда запечатващия, на мен не ми се е налагало да ползвам. 2ръце боя отгоре и вс е ок. Ако се ползват тъмни цветове, улеснение е и грунда да се тонира.

Последна редакция: пн, 08 юли 2024, 08:41 от Angel_Dust

# 123
drago_2008 Благодаря за смесителя ще ги разгледам като вариянт!
При мен и сега в апартамента мивката си ми е на прозореца, там си и готвя (усвоена малка тераска). Наистина цапат се малко прозорците, ама те къде не се цапат? Римските щори и те не са кой знае колко зацапани и не са били напръскани от готвенето Simple Smile (С изключение на една случка при която отварях някаква пластмасова бутилка с домашно червено вино. Не знаех от кога я имам, тя взела, че се газирала по време на престоя си и при отварянетоооо Tada яко конфети JoyJoyJoy)
Та това беше едно от основните неща на които държах за кухнята ми когато проектирахме, както и склада Simple Smile

Като говорите за латекса, коя марка препоръчвате? Цена/качество разбира се, нямам неограничен бюджет Simple Smile Като цяло в цялата къща мисля основния цвят да е някое мръсно бяло/бежово/сиво - тавани и стени Simple Smile Нещо такова:
Скрит текст:

# 124
  • София
Латекс - Tikkurila с две ръце препоръчвам. По-добър отduluxи по- добра цена.

Докато сме на по-технични въпроси - някой случайно да е слагал сам mdf первази cubu - с рязане не с гилотина. С какво мога да запълвам ъгълчетата, че това гумирано покритие леко ми се назъбва на места се подава мдф., а и при снадки си трябва.. Пробвах силикон и акрилен силикон, не ми харесва много... С полиуретанов? С друго?  Те уж си имат някакво свое, но не го намирам в продажба и никъде не пише на каква основа е...

# 125
Ето с такъв попълвам малки фуги - имат цветове. Може да се боядисва отгоре също.

2ма майстори, независимо един от друг казаха, че всичко на тази марка е чудесно като качество/цена

# 126
  • София
Мерси дано има бял, въпросае, че това не е дървен перваз...

# 127
Не виждам бял. Май само от силиконовия и акрилен имат бял.
Относно ръбовете - с шкурка да се заглади преди снадването?

Иначе mdf или дърво - не мисля, че има кой знае какво значение за това на кой уплътнител ще се спреш, но пък крайния резултат е важен. И естетически и технически 🙂

Ей това намирам на сайта им. Може и да е по-подходящо, но не става ясно има ли цвят и какъв е: https://www.soudal.bg/diy/produkti/lepila/montazhni-lepila/deko-montazh

# 128
  • София
Е как да няма разлика, дървото е дърво, ндф е облечен в едно такова гумирано нещо...

# 129
Е как да няма разлика, дървото е дърво, ндф е облечен в едно такова гумирано нещо...
Не е ли боядисан МДФ? Или боята е гумирана?

# 130
по мои наблюдения, м,дф-а е малко по-пластичен от дървото, не толкова колко едно Pvc , но все пак...
ако не са идеално прави стените-би могло да е плюс
но, за мен, голям минус е ,че  издържа на влага
или поне- на нашата лятна влага от 80+%, и зимна - 90+%
дали е гумирана боята- съмнявам се

# 131
  • София
Не е боядисан:

ОПИСАНИЕ
Перваз с HDF сърцевина покрита с износо и влагоустойчив полимер на основата на полипропилен, без съдържание на хлор.

Гъвкавите ръбове в горната и долната част, позволяват перфектно прилягане към пода и стената.

Може би това отговаря всъщност и на въпроса ми и полипропиленов уплътнител ще е по-добре от силикон/акрилен уплаътнител

Последна редакция: пн, 08 юли 2024, 14:35 от Angel_Dust

# 132
silence.thinker, ние всеки път пиша, че боядисваме с Вивехром. За стени почнахме да ползваме Ultraresist,   за тавани Super Neopal.
Ето нашият сиво-бежов цвят. Номерът е 50YY63/041

Angel_Dust, довечера ще пиша на ММ да ми каже той какво ползва за "фугиране" на снадките на первазите. Знам го, че е бяло и той много го харесва. Тип силиконово лепило беше за стиропори, первази и т.н.

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 08:40 от drago_2008

# 133
drago_2008 благодаря за боята и номера Heart
Виждам, че в хола имате от профилите на стената- вие от какво ги направихте? Назад в темите видях, че сте изброили 3 вида, вие на кое се спряхте и с какво го монтирахте? И аз си го мисля за един мой DIY проект Blush

# 134
Ето малко инфо за разликата между HDF и MDF - https://www.flipperswarehouse.com/blog/hdf-vs-mdf-boards

Предложих уплътнителя за дървен перваз/ламинат, тъй като в случая материалът е подобен на ламинат в сърцевината си. За външната обвивка вече не мога да кажа как би се държал/съчетал.

За латекса - ние също сме с Ultra resist neopal. Засега се мие действително доста добре. Петънца от мазни/мръсни пръсти се премахват доста лесно с микрофибър и по него не остават следи от латекса. Сравнявам го с dulux mat (обикновен, не помня как се казваше) от който "свалих" слой латекс и размазах петна, вместо да ги почистя.

Общи условия

Активация на акаунт