Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 86

• 31 899
  • 754
  •   1
Отговори
# 105
Да, за всички бои се отнася. Причината е, че боите са многокомпонентни смеси и много бързо се разслояват. Онова гадно, прозрачно нещо, което се отделя най-отгоре при попрестоялите бои всъщност отговаря за покривността - според моя личен опит.

# 106
Благодаря! Току виж реша да се изявявам на бояджийското поприще, да не се излагам и с цвета, освен с друго, което е почти неизбежно Simple Smile

# 107
  • София
През октомври, когато правехме ремонт на спалнята, решихме да я оставим в синьо, както беше дотогава, но малко по- различен нюанс, пак светъл. Разглеждахме и избирахме от картончета, поръчах я и чаках с нетърпение. Когато пристигна, веднага мазнах малко на стената и бях в шок. Беше си направо тъмносиво. Май съм си запазила снимка

Примирих се, че беше скъпа и не ми се занимаваше да връщам, а и бяхме ангажирали човек след два дни да дойде да сложи ламината. Няколко дни по- късно започна да изсветлява и да придобива син оттенък.
Така изглеждаше пет дни след боядисването
Скрит текст:

В момента е така
Скрит текст:

# 108
Мократа/прясна/ боя винаги има различен цвят от окончателния след пълно изсъхване, но поне през моя монитор и сега цветът е светло сиво-син, не чисто син. Не знам на живо как е, чисто син ли е на картончето?

# 109
Който смята да си боядисва сам:
1. Разбиването с миксер става след добавяне на водата и на бавни обороти, защото боята се пълни с въздух (стават балончета) и после трябва много да се разнася, защото пукат.
2. Същото става и ако се разтвори с повече от посоченото количество вода!
3. И при грундирането и при боядисването валякът се напоява с боя добре и се разнася добре и не се "избърсва до край" на стената.
4. Боядисва се на затворени прозорци.
5. Ако няма да ползвате цялата боя измере и пресипете, а не разреждайте цялото количество с вода, защото боята вкисва ако се остави така.
6. Внимавайте много да не опирате по пода, защото полепват боклуци и ги разнасяте по стените.
7. Преди грундиране и боядисване ако стените са мръсни и прашни се обезпрашават.

Последна редакция: нд, 07 юли 2024, 14:27 от drago_2008

# 110
Драго, златна си, благодаря много! Разпечатвам, окачвам в барокова рамка и преди четене, преразказ и подпис под този инструктаж, не пускам никого в стаята, дори и себе си Simple Smile
Аз съм боядисвала само дърво, не и стени, но се каня. Много ценни съвети, при това разбираеми като за хуманитар...

# 111
Скоро нали показвах цветове от наше жилище- на картел сиво в зелената гама, на място бие на бежово от светлина, светлосенки.Кофти, ама…

# 112
Който смята да си боядисва сам:
1. Разбиването с миксер става след добавяне на водата и на бавни обороти, защото боята се пълни с въздух (стават балончета) и после трябва много да се разнася, защото пукат.
2. Същото става и ако се разтвори с повече от посоченото количество вода!
3. И при грундирането и при боядисването валякът се напоява с боя добре и се разнася добре и не се "избърсва до край" на стената.
4. Боядисва се на затворени прозорци.
5. Ако няма да ползвате цялата боя измере и пресипете, а не разреждайте цялото количество с вода, защото боята вкисва ако се остави така.
6. Внимавайте много да не опирате по пода, защото полепват боклуци и ги разнасяте по стените.
7. Преди грундиране и боядисване ако стените са мръсни и прашни се обезпрашават.

Понеже си личи, че имаш опит Blush , как е най-удачно да се обезпрашат стените? И ако белия латекс е добил сивкав оттенък, с какво да ги измия, като подготовка за грунд и боя? Опитах с гъбичка и чиста вода, но доста се замазва.: anguished:

# 113
Преди боядисване аз мия пода няколко пъти със стирка и каквото остане го минавам с прахосмукачка. Стените е достатъчно се грундират с бояджийски грунд - запечатва чудесно. Да, валякът се цапа и прахоляк полепва по него, но крайният резултат е стени, които не "пият" толкова много боя и се боядисват равномерно.

Добри резултати се постигат с хубави бои - по-покривни са и поради това с по-малко ръце нанасяне (съответно по-малко материал) покриват по-добре; съхнат бързо; обикновено не миришат чак толкова отровно, колкото едновремешните; и не на последно място: разликата между евтина и скъпа боя се състои най-вече в свойството на скъпата да се самоизравнява, т.е. да не личат следи от четки и валяци, а боядисването на посоки да изглежда накрая абсолютно равномерно.

За мен лично най-отговорната част при боядисването е внимателното облепване с хартиено тиксо на прозорци, врати, тръби и каквото още там не трябва да бъде боядисано. Безкрайно досадно е, но накрая се отплаща като хубав резултат. Самото боядисване всъщност е много, ама много проста работа, ако се ползват хубави бои. Иначе става ужас - още потръпвам като се сетя как боядисвах близо 10 пъти едни тъпи шкафове с една тъпа боя на водна основа.

# 114
Човърка ме от дълго време един въпрос и все забравям да питам, ама днес най-после се сетих Simple Smile
Някой да е попадал на лампи за картини, които са на автономно захранване (т.е. с батерии)?
Всичкото електро съм предвидила, включително осветление, контакти и ключове и нищо не ми липсва вече 4 години след ремонт, нито се е налагало да ползвам удължител, но не посмях да позиционирам осветление за картини, защото всяка картина сама си търси и намира мястото, понякога се мести, друга идва на нейно място и съответно положението на осветлението може да варира според размера и формата на рамката. Та, понеже ми е голяма драма, моля за помощ или съвет къде да търся. Може би не търся правилно...

# 115
Вероятно не търсиш правилно, амазон е пълен с такива https://www.amazon.de/s?k=bildbeleuchtung+kabellos&crid=CG83KUYA … _pltr-xclick_1_22

# 116
Благодаря много, Phloxx, заравям се в търсене Flowers Hibiscus
Наистина не съм търсила правилно и се чудех как, аджеба, хората знаят точно коя картина къде ще сложат, че да предвидят и осветлението. Макар че за една от моите и аз знаех, ама само за една...

# 117
Избърсват се с парцал, могат да се изпрахосмучат.  Боклучета и едри частици след шлайфане само се разнасят и залепват на различни места. Мен ме дразнят и за мен съсипват добрата шпакловка, но всеки със стандартите си все пак.

Стар латекс ако не е напрашен от рязане на дървесина или нещо специфично няма нужда да се минава с парцал/прахосмучи, само при нужда ако е пушено, имало е теч или много посивяло се минава с блокиращ грунд.

# 118
Аз минавах една доста замърсена светла стена с парочистачка, на слабата степен, с голямата приставка за под. Изчаках малко да изсъхне и после с 2 ръце латекс си покри чудесно, равномерно, без грунд. Латексът отдолу беше стар, без неравности и люспи.

Към изброените горе от Драго, бих добавила:
- валячетата се чистят хубаво преди употреба, за да се махнат мъхчета (фабрични), които биха се полепили по стената впоследствие
- тъмните бои задължително се минават през фина цедка или филтър (има за еднократна и многократна употреба). Те са по-гъсти и обикновено имат разни "неща", които са от самия пигмент. При мен дори и след прясно тониране, имаше малко.
- боядисване с валяк като буквата М и после W, за да се застъпят, или пък "мократа" следа да се продължава, е начин да остават по-малко следи и става по-равномерно

Последна редакция: нд, 07 юли 2024, 18:20 от Sis22

# 119
Ох, чета, чета и си мисля, че ще си взема отпуск за теоретичното обучение, пък догодина за боядисване  Simple Smile
Благодаря на всички!

Общи условия

Активация на акаунт