Случаят “Рафа”

• 37 691
  • 1 013
  •   1
Отговори
# 390
Ако бабата, да е жива и здрава, но, й се случи най-лошото…Да, никой не е застрахован. Но, да кажем, че тя е възрастна. Кой ще се погрижи после за това дете?
То за там ред няма. Ами ако в джунглите на Латинска Америка се случи нещо фатално с родителите, а-у? Или те са застраховани?

# 391
  • Пловдив
И колко са е вероятно да се случи това с двете баби, плюс евентуално дядовците им, до 4 години? Wink

# 392
Оставам с впечатлението, че всеки чете каквото му е угодно в темата и всеки си гледа от камбанарията на неговото малко село - в което е расъл по неволя. Образно го  казвам това. Може да го замените с баща полковник, с каквото пожелаете.
За мен, като човек, който иска да види работещо законодателство - това искам! Не искам емоции, разсъждения, локуми - искам най-после тая смешна държава да стане нормална. Ще има много недоволни граждани - няма проблем, стига държавата да е спазила всички закони. Няма май да в тоя живот. Четейки, едно знам със сигурност - всяка нация си заслужава съдбата.

И аз искам. Цитирай ми по кой закон родителите имат абсолютни права над детето и могат да правят с него всичко, което поискат. Поинтересувай се за други държави (много по-бели от нашата), къде е порядък по-строго. И после думкай тъпана как искаш закони.

# 393
Освен това вече не е съвсем дете - не е малолетен хлапак, а непълнолетен със съответните права.
И къде го прочете това за абсолютното право да си собственик на детето си независимо от всичко?

Там, където ти си прочела, че малолетният ти син бил непълнолетен човек с права.
Въобще ли не осъзнаваш безумието на подобно…твърдение?

Ами вече не е малолетен и има права. Сега ти кажи кои закони са нарушени!

# 394
  • Beyond the stars
Оставам с впечатлението, че всеки чете каквото му е угодно в темата и всеки си гледа от камбанарията на неговото малко село - в което е расъл по неволя. Образно го  казвам това. Може да го замените с баща полковник, с каквото пожелаете.
За мен, като човек, който иска да види работещо законодателство - това искам! Не искам емоции, разсъждения, локуми - искам най-после тая смешна държава да стане нормална. Ще има много недоволни граждани - няма проблем, стига държавата да е спазила всички закони. Няма май да в тоя живот. Четейки, едно знам със сигурност - всяка нация си заслужава съдбата.

И аз искам. Цитирай ми по кой закон родителите имат абсолютни права над детето и могат да правят с него всичко, което поискат. Поинтересувай се за други държави (много по-бели от нашата), къде е порядък по-строго. И после думкай тъпана как искаш закони.

На дамата цитирах точен член от действащ закон, който тя удобно пропусна.
И за вметката за баща полковник да кажа, че той отказа пост и чин на третото местене заради нас. Защото това е семейството и личното его не би следвало да е пътеводна светлина, а децата - куфар към него.

# 395
  • Пловдив
Те и малолетните имат права, не зависи от това имането на права.

# 396
Не разбрах кога го е водила където поиска. Детето е било в Пирогов, не на кино или на сладкарница. Като я чета, оставам с впечатление, че детето е било прегледано само защото са е появили роднини, полиция, социални и пр., и най-вече - имало е многочасови разпити, - не че за нея се е било случило нещо извънредно.
Тук съм копирала част от неин пост как се е стигнало до Пирогов - https://bg-mam.ma/p/1668053/48201461
Забележете хумористичната вметка за "драма и суматоха".

След Пирогов го е завела в някакъв медицински център. За какво й е тогава да го натиква насила в нечия кола? Така обяснено няма смисъл.

# 397
А ето и официално становище от институциите защо, какво кога и как по случая.
https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/oficial-messages/606144-mini … no-sluchay-na-det

# 398
Защо си сигурна, че не е имало намеса? Просто не се говори за това.

Ами от писанията на майката из фейсбук, например, където надълго и нашироко обяснява какъв шок е за нея поведението на роднините им.

# 399
Надявам се майката и бащата на Рафаел да превъзмогнат собствените си желания и да се съсредоточат във възстановяване на връзката си с детето. Поне аз това бих направила. В крайна сметка, това е най-важното за един родител.

# 400
Мдаммм... Совите май не са съвсем това, което са.

Озадачи ме този пасаж:

Цитат
Мярката по чл.76а от ЗБЛД за забрана на детето да напуска територията на България за срок от 6 месеца е наложена именно със следните мотиви: дете в риск от отпадане от образователната система и необходимост от изясняване на решенията на родителите, свързани с осигуряване на сигурна среда за развитието и образованието на детето с оглед въвличането на детето в дейности по чл. 11, ал. 1 от ЗЗДет.: “Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в дейности, неблагоприятни за неговото физическо, психическо, нравствено и образователно развитие.”

За какви дейности става въпрос? Само за живеенето в чужбина, или има и нещо друго?

Цитат
С оглед на гореизложеното и подчертавайки, че с цел опазване личната неприкосновеност на детето в настоящото Становище съзнателно не са изброени всички обстоятелства и данни...

# 401
  • на село
Цялата дейност, с която се занимават тези родители е толкова съмнителна, че това  е голяма червена лампа, откъде такива доходи?!
С тъпия хюман дизайн ли кво беше.

И подчертаното от Сийка ме навежда на мисълта, че са искали и детето да въведат в тези дейности.

# 402
А ето и официално становище от институциите защо, какво кога и как по случая.
https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/oficial-messages/606144-mini … no-sluchay-na-det

Всичко става още по-ясно от тези официални документи. Институциите са защитили максимално детето. Дали са на родителите му отново шанс да контактуват с него, при закрила и от социални работници, като са си запазили правото да направят проучвания за насилието над детето от познат на семейството.
Къде са ограничени правата на родителите? По-скоро родителите са искали да ограничат правата на детето си да живее при бабата  по майчина линия.
Е, не са го получили.
6-те месеца излизат след месец. Ще видим развоя на делото, съдът ще се произнесе, като има предвид и онези разследвания, за които се споменава, че не могат да бъдат изнесени на този етап.

От това мога да предположа, че родителите са се втурнали да раздухват случая и очернят 2-те баби и 2-те лели.
Това, което ги притеснява, е вероятно факта, че от решението на съда ще се промени всичко - Рафа може да ги осъди дори за обезщетение, а и законът ще видим дали ще им отсъди някакво наказание или глоба.

# 403
  • в очите на дъщеря ми
Чета мненията на Руми и Астрея... толкова плам, а резултатът разсмива.
Налиии,  особено това с " пресичането само на 14 год." или това с "майки кариеристки"...
Боже, колко мъка има на този свят!......пък злобата в поста на Румито, изобщо няма нужда от коментар...

# 404
Надявам се майката и бащата на Рафаел да превъзмогнат собствените си желания и да се съсредоточат във възстановяване на връзката си с детето. Поне аз това бих направила. В крайна сметка, това е най-важното за един родител.
Candlelight, благодаря за линка, доста неща се изясняват.

Barbarella Да, но тук няма такива индикации. Категорични са, че ще живеят в Бразилия.
Щели да останат колкото трябва в България, не е равнозначно на оставаме с/заради Рафаел тук. "Колкото трябва" е разтегливо понятие. Месец, два, година...
Направи ми впечатление, че детето само е повикало полицията на летището и е било готово да бъде настанено при близки в България или в център. Да предпочетеш дом, където не са най-цветущите условия, пред родителите си, говори много. Разривът между тях е започнал много по-отрано, но не са му обърнали внимание.

Дано Рафаел получи спокойствието и сигурността, които му се полагат.

Общи условия

Активация на акаунт