Краят на шоколада?

• 14 135
  • 269
  •   1
Отговори
# 75
Най-скъпият шоколад в света.
https://www.vbox7.com/play:96107cfdd1&start=27

# 76
Здравейте, обожатели на шоколада!
Много години съм уважавала само млечния шоколад 🙂
Черния ми се струваше горчив и безвкусен. Докато не срещнах ММ, който яде само черен шоколад. Казваше ми, че той е полезният шоколад, не млечният.
Да, ама не. Купувахме в началото винаги един млечен и един черен. И понеже аз съм "по-уважителна" към шоколада, моят свършваше по-бързо. И съответно се прехвърлях на неговия.
Така оцених черния шоколад. Изневерих естествено на млечния. 😁
От много години консумирам само черен 70-72 % какао. Над това ми е горчиво. Въпрос на вкус е.

Сега, виждам, че сте притеснени от бъдеща криза, цени и т.н.
Да ви кажа трик относно количествата консумиран шоколад. Въпросът не е в количеството, а как го ядете (естествено е за предпочитане по-качествен шоколад).
Няма значение дали ще изядете само едно парченце шоколад, половин шоколад или цял шоколад. Има значение само първото парченце. И най-вече как го  ядете.
Поставете само едно парченце шоколад  1 см х 1 см, хайде може и 1х2 см, отгоре на езика. До зъбите не трябва да стига!
И така, останете спокойно и се наслаждавайте. Наблюдавайте след малко какво усеща езика ви, небцето.. Различно е това, което усещаме на езика и на небцето. Но е хубаво.
След малко наблюдавайте как започвате да сещате вкуса на шоколада и в гърлото. Започва да намалява парченцето и вкусовото  усещане се променя и засилва.
След около +/-4 минути се е стопил - усещането е все едно си изял много шоколад. Цял шоколад или поне половин. А е било само парченце.
Накрая пийте 3-4 глътки студена вода и ще сте на върха на щастието. 😋

Последна редакция: сб, 29 юни 2024, 17:27 от Valerie R

# 77
Това е нормално, аз също така "ям" шоколад. Особено при високите проценти шоколад, поне аз не познавам някой който да си купи примерно 85% и да го нахапе и изяде като вафла Grinning Вкусът е много интензивен и няма смисъл от голямо количество, това все пак е десерт а не за наяждане.
От нормално сладките това не ми харесва - те са толкова сладки че в устата ми е вкус само на захар, тя превзема всичко като е толкова много. Без този фактор вече се разбира истинският вкус на каквото ядем.

# 78
Много хора ядат шоколад като фафла. Чудя им се на акъла, честно Joy

Впрочем на Бенджамисимо посления път опитах един с фурми и е много сполучлив, чак не очаквах.
Не съм фен на фурми, но това се оказа попадение.

# 79
Не знам, за мен всичките неща дето са с чааак такава сладост са ми почти едно и също - дали ще е шоколад от най-сладките, вафла, бонбон или друго, аз само накъртващата сладост усещам и там евентуално ако мирише различно от другото. Това колкото и да го ям, то по-вкусно няма да стане...

# 80
Валери, един колега ни обясняваше, че дали ще дъвчем шоколада или ще го оставим да се топи зависи от темперамента на човек. Цитат по психологически книги, не негова трактовка. Т.е. правилен начин няма, има предпочитан начин. 😉

# 81
Това е като да ближеш или да гризеш сладолед 🤣

# 82
Валери, един колега ни обясняваше, че дали ще дъвчем шоколада или ще го оставим да се топи зависи от темперамента на човек. Цитат по психологически книги, не негова трактовка. Т.е. правилен начин няма, има предпочитан начин. 😉

Благодаря ти за това мнение. 🙂
Но нали аз съм си аз, тоест темперамента остава същият, а като ям по различен начин шоколад, съм забелязала, че се усеща различно качеството на шоколада. В същото време и количеството, изяден  шоколад, намалява 😁

Нямах предвид, че е правилният начин, а успокоявах хората, притеснени за цените, как да оптимизират разходите за шоколад.
Чела съм и аз какво ли не за шоколада и човека..
Мисля, че е като храната - по-късно получаваме от мозъка сигнал, че сме заситени и затова както някои хора, които по-бързо се хранят, късно се усещат и казват: "Ох, пак преядох", така и в случая с шоколада ще изядат повече шоколад и ще кажат: " Ау.. половин шоколад изядох... "
Опитай с едно парченце и ще видиш.

Последна редакция: сб, 29 юни 2024, 17:24 от Valerie R

# 83
Трябва да го науча това бавно ядене - и на шоколад, и на храна като цяло.
Когато опитваш бавно храната усещаш вкуса и, а нахвърляйки се върху нея се натъпкваш като гъска, изяждаш количества, а не си успял да усетиш вкуса и както трябва. Изобщо не си усетил кога и колко си погълнал, камоли да се насладиш.
Правилно и полезно е да се храним по бавно, да се наслаждаваме, ама...не всеки го умее.

# 84
Трябва да го науча това бавно ядене - и на шоколад, и на храна като цяло.
Когато опитваш бавно храната усещаш вкуса и, а нахвърляйки се върху нея се натъпкваш като гъска, изяждаш количества, а не си успял да усетиш вкуса и както трябва. Изобщо не си усетил кога и колко си погълнал, камоли да се насладиш.
Правилно и полезно е да се храним по бавно, да се наслаждаваме, ама...не всеки го умее.

Браво!
Разбра какво искам да кажа.
Fast food  при шоколада, не. Откакто познавам другия начин.

# 85
Веднъж майка ми видях така да яде шоколад. Като вафла. Казах и, че това  кощунство.
Шоколад не се дъвче, просто се държи до разтапяне.
Обиди се. Много не държи на критика жената.

# 86
Оооо, ама аз съм така - разопаковам шоколада бавно и внимателно, сякаш е от стъкло. Начупвам го целия - ако квадратчетата са по-големи ги разполовявам.
Сутрин, след закуска - слагам в устата едно парченце и го оставям да се разтапя в устата и преглъщам. То е цял ритуал. После до края на деня си хапвам още две-три парченца.
Като бях малка, често боледувах - ангини, температура. Задължително към всички илачи имаше и шоколад.
Нямам наднормено тегло.

# 87
И аз така ям шоколад.

# 88
Валери, аз ям шоколад по твоя начин, знам за какво говориш. 🙂 Но познавам и хора, които го правят по другия. Заради темперамента им предпочитат другия, но са опитвали и разтапянето и не е тяхното.

# 89
Ама то като се дъвче не се усеща нищо. Опитвала съм това.

Общи условия

Активация на акаунт