Краят на шоколада?

• 16 903
  • 318
  •   1
Отговори
# 270
Шоколада под 5 лева е чудесен пример на непазарна икономика и шибана спекула! Нормална цена е около 3 лева. 5 лева е спекула, защото в чужбина при по-големи разходи и по-големи заплати е по-евтин! Grinning Това с цената на какаото е измислица за наивници. Цената на какаото имаше един голям пик около 2022-та, НО цената на шоколадите не помръдна тогава! Знам, защото си купувах по 2 лева за 100 грама и следях цената на какаото. И да не би в цяла Европа да внасят какао от Марс??? В цял свят какао се внася основно от две страни - Кот д'Ивоар и Гана.

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 10:14 от Momchil Andonov 657608

# 271
Момчиле, доста грешиш за пика... За този шоколад, който си купил 2022, суровините са били договорени поне година по-рано.
Същото е и сега.. на борсата пада, новите цени най-рано по Великден, но пак няма да паднат до нива преди 5г.
Това за 3лв няма да е съвсем шоколад в момента.

# 272
Аз се чудя как е възможно сега в Лидъл шоколадите J. D. Gross да са всичките на една и съща цена (5,49 лв), при положение че са с различен процент какао - 70%, 85%, 95% (може и с по-нисък процент какао да има, преди имаше мисля и 60%, 56% с какаови зърна - последният от години го няма, вероятно от някоя какаова криза). Т.е. доскоро само този с 95% какао струваше 5,49 лв и цената му беше по-висока, сравнена с тази на другите разновидности. Малко странно ми се струва 95% какао да е на цената на останалите видове с по-нисък %. По 125 грама са тези шоколади, не обичайните около 90-100 грама.
Духи, обяснение и логика има ли, които аз не виждам? Ти май си вътрешен човек. Доколко да очакваме да падне цената на тези шоколади след Великден?😀

# 273
Ако най-малкия процент е на цената на 95% не е странно.

# 274
Ако най-малкия процент е на цената на 95% не е странно.

Защо?
Един 95 има много по-малко какао от млечени или 70 %
И логично трябва да е по-евтин.

# 275
Е как по-малко като в него е най-много? Joy
Може и да си им е политика някаква, да са ги уравнили там за цялата серия шоколади пък те си знаят как ценообразуват.
Другото е че говорим за собствена марка на веригата, а при тях ценообразуването не е точно като на останалите марки.

# 276
Оф да де, аз бързах и не съм видяла какво съм написала.
Това имах предвид, ако от 60 % е 3 лв, то от 95% логично да е по-скъп.

# 277
  • София
Само дето 95 се купува по-рядко и с по-ниската цена вероятно целят повече продажби.

# 278
Може би си права, сигурно си.
Ама почвайте да купувате, да ми свалите цената Stuck Out Tongue Winking Eye

# 279
  • София
Аз купувам и обичам. 95 чак не толкова. Него го ползвам за сладкиши. Но 85 обожавам.
Сега обаче ми е забранено да ям шоколад, какао, кафе. Sad

# 280
Защо ти е забранено? Нещо гастрит ли?

# 281
  • София
Не, тежки кръвоизливи, свързани с менопауза и аденомиоза. Всякакви стимулиращи храни и напитки са ми временно забранени за известно време, докато се стабилизирам. А обожавам шоколад.

# 282
Ой, бързо да се оправяш.

# 283
Не знам как ценообразуват, но досега винаги при шоколадите от тази марка 95% е бил най-скъпият. Другите май бяха на една цена. И сега, предвид кризата с какаото, ми се струва още по-странно този с най-високо какаово съдържание да е на цената на останалите (не че се оплаквам😃).

# 284
95% шоколад е най-малко купуван, в сравнение с останалите видове. Цените са маркетингови стратегии - не е задължително точно на определен продукт да е по себестойност, може да е за сметка на друго портфолио дори. За да се изчистят наличности, за да побутне малко марката като цяло...
Черните шоколади се коншуват по-кратко от млечните. Колкото по-малко захар имат, още по-кратко. Производствените разходи са по-ниски в този вариант...
Новите продукти обичайно излизат с леко завишени цени, за да се напипа пазара и да има варианти за корекция.
Ако не станат някакви аномалии отново, не пазарни, по-скоро спекулативни и то на политическо ниво с тия директиви .. може би около 20-30% биха паднали.
Млякото няма общо, евтино е засега, захарта също.

Общи условия

Активация на акаунт