Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 22 190
  • 329
  •   1
Отговори
# 45
  • HH
Статистически погледнато няма смисъл да чакаш. Ако сега мислиш че е пик и пазарната цена е примерно 100€, може да върви още 2-3 месеца  нагоре и чак тогава да спадне, но дали ще спадне на 95 или 105 никой не знае. Както и кога.
Ако парите не три трябват и няма изгледи да имаш нужда в скоро време от тях, аз бих ги инвестирала. Говори се че до изборите в САЩ борсите ще вървят нагоре, и след това евентуално ще има корекции. Ако искаш изчакай още седмица. Аз не бих.
Лично аз не инвестирам в s&p500. Имам си моя стратегия и внасям регулярно в други етф-и.
Успех Simple Smile

# 46
К@тя, разумът ми казва същото като теб. Но като гледам цената и започвам да мисля по начин, който не е препоръчителен за инвеститорите... хем го знам.

Ще поумувам още ден-два, да узрее идеята. 😀

# 47
  • HH
Това е така, защото знаеш и помниш на каква цена си пазарувал последният път. Ако внасяш регулярно и поглеждаш по 1-2 пъти в годината, няма да е така.

# 48
Преди няколко години започнах да инвестирам редовно (всеки месец). Най-вече в ЕТФ копиращ S&P500. В последните ~10 месеца не съм. Достигнах една определена наличност и спрях.

Едва днес си погледнах портфейла, доста са скочили от (моето) начало.

Колебая се дали пак да не започна редовно да купувам от S&P500 ETF-a, но сега сякаш е на връх и това ме спира. Не мисля да е години наред, за кратък период смятам да се "активизирам". Например 6 месеца. С идеята да вложа още малко и пак да спра.

Притеснява ме, че ще хвана върха... и от тая гледна точка - не знам дали момемтът е удачен? Още колко нагоре ще върви? Или да дебна спад? Grinning
Дългосрочно, не би трябвало да гледаш цената на ЕТФ-ите. Цената нагоре, цената на долу, регулярно инвестиране или не - важното е, че инвестираш. Можеш да се притесняваш, ако не знаеш справедливата цена на дадена акция на една компания,или  например ако акцията се срине, може да затрие голяма част от печалбата на портфолиото ти... Но при ЕТФ-ите не е така... Да, ако купиш актив на върха, средната му цена се променя, но, както казах - при ЕТФ-ите, дългосрочно, това не би трябвало да те притеснява... Какъв времеви диапазон си избрала? Регулярно ли смятяш да инвестираш в актива, или не? Каква сума инвестираш? Отговори си сама...
Аз лично не гледам цената на ЕТФ-а, купувам с малки суми, но гледам да е редовно - на всеки 3 месеца, за да избегна комисиони, не продавам нищо засега, времевия ми диапазон е колкото повече, толкова повече... За акциите обаче - задължително справедлива цена! Успех!

# 49
Както се казва - time in the market beats timing the market.
Аз в ЕТФ-ите вкарвам с безплатен saving plan всяка седмица, за да хвана някаква средна цена.

# 50
Купуване на всяка цена може да се окаже лошо решение. За справка -  Nikkei през 1989 и Nasdaq през 2000.

Според Morningstar щатският пазар е надценен с 5%.

Лично аз гледам Fear and greed index и купувам по-спокойно когато е във фаза "extreme fear".

# 51
Както се казва - time in the market beats timing the market.
Аз в ЕТФ-ите вкарвам с безплатен saving plan всяка седмица, за да хвана някаква средна цена.
С безплатен saving plan е добре. Малко подробности ще е интересно ако е наличен за всички. Иначе ако на всяка покупка ти удържат както е при мен не излиза много сметката.
Надценен с 5% е доста малко. Не мисля, че има някакви основания за притеснение. Винаги едни дето деаят срив.

# 52
Казвам само, че в настоящия момент е по-рисковано да се вложи еднократно голяма сума. Най-изгодно е когато има страх, а не оптимизъм или еуфория.

# 53
  • HH
При такъв голям избор на брокери, сигурно не е трудно да се намери такъв с малки или никакви комисионни.
Аз действам през Trade Republik. Плановете са безплатни, за единични транзакции се плаща 1€. Сметката към брокера е с актуалните 3,25% годишна лихва на парите в самата сметка. Изплащат ежемесечни. И отделно има saveback 1% , който може да се реинвестира по избор чрез платформата.

# 54
В коя платформа или в банката?

# 55
Купувам през Trade Republic, всички saving plans са ми безплатни, а всяка транзакция е 1€. Също така има лихва отговаряща на тази на ЕЦБ върху цялата налична сума (в момента 3,25%, до преди няколко месеца беше 4%), изплащана месечно.

При много дългосрочен инвестиционен хоризонт (15-20 години) според повечето симулации (на широк индекс) излизаш на печалба дори да си влязъл в пазара в супер кофти момент.

К@тя, сега видях, че и ти си писала. И аз си макс-вам saveback-a всеки месец 😆

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 09:51 от KimWexler

# 56
Най-накрая ми приеха документа от банката за регистрация за Trading 212 и съм в платформата и сега вече съм в сайта, бях се опитвала февруари, но не ми се получи. Започвам да разглеждам сайта, знам, че ми предстои много четене и разучаване, имам някакви идеи кои акции искам да закупя, като се водя от фонда, който съм имала в Уникредит и какво са ми казвали в банката, мисля да се придържам към големите корпорации от типа Nvidia, Amazon и Tesla, но ако някой желае да сподели какво е сложил в пая си, ще съм благодарна. Също всякакви съвети за начинаещи са добре дошли.

# 57
Здравейте,
Дали не се очаква корекция на пазара, защото Бъфет освободи кеш. Причините може да са:
1. Пазара да е надценен и да смята, че ще върви надолу или да очакваме рецесийка
2. Да освобиждава пари, за инвестиция в нещо голямо
3. Да иска да си намали данъците, ако приемем че след избитите в САЩ, ако пак са демократите,  то те ще вдигат данъците за големите корпорации
Какво ви е меннието?

# 58
Ако знаех щях да направя яка пачка. Ама има само предположения. Иначе пазарът изглежда леко надценен и може да се очаква корекция, но това не е същото като рецесия.

# 59
Кой да ти каже - ако искаш да питаме самия Уорън Бъфет защо е направил така? Сигурно е имал нещо наум. Ако искаш да инвестираш като него, можеш направо да си вложиш парите в холдинга му Berkshire Hathaway, той си ги държи там.

Общи условия

Активация на акаунт