Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 22 201
  • 329
  •   1
Отговори
# 30
  • HH
Хората които имат инвестиции, могат ли да споделят каква е доходността на портфейла им.

Ако не греша S&P е с 36% печалба тази година.

За година и малко - към днешна дата 26% нагоре.
Акциите в портфолиото ми са около 90%, другите 10 са разделени в 4 etf—а.
Акции купивам, когато цената ми се стори изгодна, във фондовете плащам месечно определена сума пари, която я дърпат автоматично и нямам други разходи по транзакции и подобни.

# 31
Грешите. СП е 24 процента от началото на годината. Моята нереализирана от началото на годината е 13 процента капиталов ръст. Отделно имам близо четири процента от дивиденти и още два процента реализирана печалба от продажби на акции, така че близо 19. И това без да съм финансист, икономист, гуру-муру и т.н.

Хората които имат инвестиции, могат ли да споделят каква е доходността на портфейла им.

# 32
Всички през Trading 212 ли търгувате?

# 33
Аз съм комбинирано там и в Интерактив Брокерс, но мисля се прехвърля изцяло в Интерактив. Предпочитам да прежаля малко комисиони, но в дългосрочен план да не плащам данък печалба при продажби на регулирани европейски пазари. В Трейдинг 212 това няма как да се избегне, защото всички сделки минават OTC (Over the Counter).

Всички през Trading 212 ли търгувате?

# 34

elana trading/eurofinance

# 35
Преди или след 5 ноември (изборите в Америка) според вас е по-добре да се купува злато? В завимисимост дали ще е Тръмп или Камала, цената ще започне да играе. Макар, че тя вече е започнала да подскача, да не кажа направо е скочила сериозно. Какви са вашите предположения? Добре ли е в момента all time high да се купува или да се изчака малко да се уталожат нещата?

# 36
Въпрос за милион долара. В моя портфейл има място за още малко злато, но още преди две години и нещо реших, че много е скочило и евентуално ще падне. Да, ама не падна и съм се минала. И сега ми изглежда, че е много надуто, ама дали ще има поне някаква корекция? С тези политически циклони и стремежа да се намали важността на долара всички банки купуват злато. Все повече хора от третия свят също забогатяват и искат злато. А евтиното (тоест лесно за добиване) злато вече се е изчерпило. Та поне за момента не очаквам някакъв срив, ама казва ли ти някой?

# 37
  • до морето
Какво мислите за тезата, че дигиталните пари няма да имат нужда от злато като обезпечение и то ще загуби стойността си?

# 38
Че те и хартиените пари отдавна не са обезпечени със злато, а то не намалява стойността си, а я покачва.
Някаква причинно-следствената връзка някой да вижда?

# 39
Какво мислите за тезата, че дигиталните пари няма да имат нужда от злато като обезпечение и то ще загуби стойността си?

Те и хартиените нямат. Не виждам разлика. А дигитални пари и в момента има, хартиените са само малка част от парите.

# 40
  • до морето
Това не го знаех. Мерси.

# 41
Те парите отдавна са догитални. Бижутата обаче са си от злато.

# 42
Те парите отдавна са догитални. Бижутата обаче са си от злато.

Но не са инвестиция.

# 43
Луната е намаляваща, в такъв случай обикновено е добре да се изчака, астрологично смятах хорарен въпрос, пак излиза да чакам. Подозирам, че Тръмп ще спечели. Да видим обаче дали няма инфлацията да ми направи изчисленията на пух и прах.

# 44
Преди няколко години започнах да инвестирам редовно (всеки месец). Най-вече в ЕТФ копиращ S&P500. В последните ~10 месеца не съм. Достигнах една определена наличност и спрях.

Едва днес си погледнах портфейла, доста са скочили от (моето) начало.

Колебая се дали пак да не започна редовно да купувам от S&P500 ETF-a, но сега сякаш е на връх и това ме спира. Не мисля да е години наред, за кратък период смятам да се "активизирам". Например 6 месеца. С идеята да вложа още малко и пак да спра.

Притеснява ме, че ще хвана върха... и от тая гледна точка - не знам дали момемтът е удачен? Още колко нагоре ще върви? Или да дебна спад? Grinning

Общи условия

Активация на акаунт