Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 22 201
  • 329
  •   2
Отговори
# 15
Здравейте, в миналата тема търсих съвет за това как да запазя малка сума, която синът ми получи като подарък. Сега имам съвсем различен въпрос: как и откъде да започна? В семейството ми финансовата култура никога не е била на високо ниво, живеехме си на кредит, при мъжът ми пък са карали на ограничения, за да се трупа кеш, без да се влага в последствие. Сега срещаме следният проблем: стабилизирахме се след като се преместихме в чужбина и искаме да си закупим имот, в който да живеем, но нямаме капитал за самоучастие. Четейки тук за позиции, ЕТФ, high, low, абсолютно нищо не разбирам, а със спестявания можем да си позволим да вземем кредит след 10 години най-рано. Та след този дълъг увод: кажете ми къде да чета и да се образовам по въпроса (много ме е страх да не попадна на някои fake guru, с чийто съвети да изгубя и минималните спестявания, които имам). Възможно ли е изобщо за 3-4 години да се натрупат 100k евро за самоучастие, с отделяне на част от заплатата (например около 500 евро на месец) или това си е утопия и по-добре да си караме на наем и да не си въобразяваме, че ще имаме собствено жилище?

Да постигнете такива цели може да стане евентуално само с рискови инвестиции и много късмет и умения. То ако можеше всеки ей така да обърне 24 000 в 100 000 щеше да е егати живота... Тези инвестиции обаче явно не са за вас. Но даже и за не толкова рисковите важи основно правило - нищо не е сигурно и може да спечелите, но и да загубите. Има и друго правило - рискувай само парите, които можеш да си позволиш да загубиш. Или накратко - не са за вас инвестициите. Евентуално в държавни ценни книжа, там риск практически няма и все пак доход над банков влог.

# 16
  • HH
В Германия доста банки и нео брокери в момента предлагат между 3 и 4 % годишна лихва, аз използвам Trade Republic (3,75%) в момента. Лихвите се изплащат на всяко първо число в месеца. Не е кой знае какво, но като за начало е добре.
За Австрия не съм наясно как стоят нещата с Finanzamt, ще трябва да си провериш отделно.

Погледни finanzfluss в youtube. Те обясняват основите , имат добри сравненият и съвети.

Иначе в общо линии, един добър msci world etf се счита, че има средно 7-8% ръст годишно.  Другата сметка сама можеш да сия направиш.

# 17
Благодаря, ще погледна препоръчаните канали и задължително ще видя във Finanzamt как стоят нещата с данъците, но може ли само да обясниш какво е msci world etf?

# 18
  • HH
Благодаря, ще погледна препоръчаните канали и задължително ще видя във Finanzamt как стоят нещата с данъците, но може ли само да обясниш какво е msci world etf?

Щом искаш да навлезеш в тези води, ще се наложи да се поинтересуваш и потърсиш информация и сама.
Първата стъпка я имаш/имате , т.е. имате цел.
Съветвам те да потърсиш на първо четене поне термините, които са ти неясни, за да имаш основа.
Направете си хубав разчет на финансите и вижте как според това с което разполагате, как можете да продължите напред. Защото това са вашите пари и рискът също е във вашите ръце.

На теория, преди да започнете с трупането на капитал е хубаво да имате заделени пари. Или три заплати или пари за три месеца, ако домакинството е от повече от 1 човек.

# 19
Здравейте, в миналата тема търсих съвет за това как да запазя малка сума, която синът ми получи като подарък. Сега имам съвсем различен въпрос: как и откъде да започна? В семейството ми финансовата култура никога не е била на високо ниво, живеехме си на кредит, при мъжът ми пък са карали на ограничения, за да се трупа кеш, без да се влага в последствие. Сега срещаме следният проблем: стабилизирахме се след като се преместихме в чужбина и искаме да си закупим имот, в който да живеем, но нямаме капитал за самоучастие. Четейки тук за позиции, ЕТФ, high, low, абсолютно нищо не разбирам, а със спестявания можем да си позволим да вземем кредит след 10 години най-рано. Та след този дълъг увод: кажете ми къде да чета и да се образовам по въпроса (много ме е страх да не попадна на някои fake guru, с чийто съвети да изгубя и минималните спестявания, които имам). Възможно ли е изобщо за 3-4 години да се натрупат 100k евро за самоучастие, с отделяне на част от заплатата (например около 500 евро на месец) или това си е утопия и по-добре да си караме на наем и да не си въобразяваме, че ще имаме собствено жилище?
Ще постна като снимки седмичния бюлетин на Стойне Василев от тази седмица. Той говори точно за постигане на финансова независимост и препоръчва няколко книги, може да ги погледнете

# 20
  • Far away from here...
Намирам постигането на финансова независимост за периода от десет години леко утопично, освен ако не разполагаш с един доста солиден първоначален капитал или не поемаш твърде висок риск.
Иначе мисля, че Стойне, както и други финансови консултанти, печелят доста повече от онлайн курсове, книги и лични консултации, отколкото от собствените си инвестиции Simple Smile .

# 21
Здравейте, мили дами (а и не само дами).
За начинаещи в инвестиициите бих препоръчал следните книги:
- Пътят към финансовата независимост на Дж. Л. Колинс (Simple path to wealth) - за силата на ЕТФ пасивното инвестиране в индексни фондове
- Решение за милиони (The Million Dollar Decision) - на Робърт Ролих - за да разберете защо да не си давате парите на взаимни фондове да ви ги управляват и как уж малките им такси ви ядат много от възвръщаемостта
- Автоматичният милионер на Дейвид Бах (The Automatic Millionaire) - за това да автоматизирате плащанията и инвестициите и да имате повече свободно време
Не препоръчвам Богат татко, беден татко на Кийосаки, Мисли и Забогатявай на Наполеон Хил или Най-богатият човек във Вавилон. Те са повече за обща мотвация, но ако сте си мотивирани, са загуба на време. Горните три ще ви дадат повече конкретика и ще ви подтикнат да действате.
А, да. Има и една - Ще ви науча как да забогатеете на Рамит Сети (I will teach you how to be rich). Доста е добра и тя.  
Ако знаете английски, някои може да ги слушате безплатно в Ютуб, има ги качени.
Игнорирайте нещата като 401к пенсионни отчисления и Roth IRA, които са неприложими у нас, а само в Америка. Но другите неща са универсални и доста полезни.
За по-напреднали, силно препоръчвам и:
- Интелигетният инвеститор на Бенджамин Греъм (The Intelligent investor)
и
- Уорън Бъфет и анализът на финансовите отчети (Warren Buffett and the Interpretation of Financial Statements)
Най-основната ми препоръка е: четете, образовайте се финансово и не си давайте парите на други хора да ги управляват, мислейки си, че ги давате на големи професионалисти. Никой няма да се погрижи за парите ви по-добре от вас.
И учете мъдрост от истински успешни инвеститори като Уорън Бъфет, Питър Линч, Рей Далио, а не от разни самозвани гурута.
Успех!

# 22
Скоро си взех A random walk down Wall Street, но още не съм я започнала. Много ми е препоръчват, да видим

# 23
bTV Репортерите: „БурканБанк по български“ – модерният начин на спестяване
Как да защитим парите си от инфлацията, която стопява спестяванията ни

https://btvnovinite.bg/predavania/btv-reporterite/btv-reporterit … -spestjavane.html

# 24
Като чета, тук имало и инвеститори в ценни книжа.
Искам да задам един въпрос.
Сред вас има ли такъв, който да си е купил акции и заедно с натрупаната печалба да си е изтеглил благополучно тези пари?

# 25
Има, да, аз. Имате страх и притеснения, че акциите са някаква измама ли?

Сред вас има ли такъв, който да си е купил акции и заедно с натрупаната печалба да си е изтеглил благополучно тези пари?

# 26

До някъде, защото търговията с ценни книжа си изисква солидни знания и следене. Това си е чиста форма на заетост, според мен. Инвестирането в суровини, материали и други подобни активи за мен са по-ликвидни и сигурни, защото физически ги притежаваш. Не зависиш от интернет, от софтуер, който в определени ситуации може направо да се срине или при в определени моменти борсата да се затвори, а когато отвори реалността да е съвсем различна. За да оперираш добре с такива финансови инструменти в рискова обстановка, трябва да имаш интуиция, много познания и вътрешна информация, защото не рядко има големи изненади на този пазар.

# 27
Никаква интуиция не трябва да има човек. Това не е хазарт, че да разчита на интуиция. Трябва да може да се прави фундаментален анализ и да се изчислява справедлива цена на дадена компания. Ако не можете, просто се инвестира в ЕТФ-и на регулярна база и пак ще сте много по-добре от това да инвестиратв в суровини, чиито цени са супер волатилни и от които със сигурност не разбирате

До някъде, защото търговията с ценни книжа си изисква солидни знания и следене. Това си е чиста форма на заетост, според мен. Инвестирането в суровини, материали и други подобни активи за мен са по-ликвидни и сигурни, защото физически ги притежаваш. Не зависиш от интернет, от софтуер, който в определени ситуации може направо да се срине или при в определени моменти борсата да се затвори, а когато отвори реалността да е съвсем различна. За да оперираш добре с такива финансови инструменти в рискова обстановка, трябва да имаш интуиция, много познания и вътрешна информация, защото не рядко има големи изненади на този пазар.

# 28
До някъде, защото търговията с ценни книжа си изисква солидни знания и следене. Това си е чиста форма на заетост
Чак пък заетост... много по-лесно е, отколкото да вложиш парите в свой бизнес например, и да ходиш да го развиваш и управляваш. Или пък в сегашната мода на уж "пасивно" инвестиране - да купиш апартамент, да ходиш по пазарлъци с брокери и строители, да ремонтираш и обзаведеш, после да се разправяш с наематели, пак текущи ремонти отвреме-навреме и т.н.
Инвестирането поне става от бюрото в къщи. Ако искаш влагаш време и усилия в учене и следене на инвестициите си, ако не искаш - просто си внасяш всеки месец някаква сума във фонд, който траква цялата икономика, и след време те се натрупват.
Е, най-лесно е на влог в банката, но там дават 0.5% лихва сега, така че... все някакви усилия си струва да положи човек.

# 29
  • Sofia
Хората които имат инвестиции, могат ли да споделят каква е доходността на портфейла им.

Ако не греша S&P е с 36% печалба тази година.

Общи условия

Активация на акаунт