Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 69 273
  • 856
  •   1
Отговори
# 540
Много пъти повече, но тук не е тема за изповеди.
Напротив, коментирането на загуби от инвестиции не се отклонява от темата. Пак празен пост пускаш, само баластра и спам, никога нищо по същество.

# 541
Много пъти повече, но тук не е тема за изповеди.
Това ме учудва защото доколкото си спомням ти инвестираше в злато, а то е много нагоре сега.

# 542
Никой не инвестира само в едно нещо. Инвестицията е хазарт и всичко се случва и точно затова не се слагат всички яйца в една кошница.

Иначе да, може и спам да е моят пост, не казва нищо съществено, освен да успокои други, че са минали тънко Simple Smile Но и да бях казала 30 000, или 300 000, това каква полза щеше да има за темата? Пак никаква, само някой да си задоволи любопитството.Просто реагирах емоционално като прочетох за какво се кахърят някои и написах ей така, форма на жалейка по загубите Simple Smile Ако се сметне за спам да се изтрие.

# 543
  • София
Ама ти си голяма инвестиционна комарджийка, в серия си от грешни стратегии Grinning
Закона на Мърфи се е трансформирал в Закона на Радиото Grinning

# 544
Мисля, че грешно схващаш това в цитата, но няма да споря.

# 545
Никой не инвестира само в едно нещо. Инвестицията е хазарт и всичко се случва и точно затова не се слагат всички яйца в една кошница.

Иначе да, може и спам да е моят пост, не казва нищо съществено, освен да успокои други, че са минали тънко Simple Smile Но и да бях казала 30 000, или 300 000, това каква полза щеше да има за темата? Пак никаква, само някой да си задоволи любопитството.Просто реагирах емоционално като прочетох за какво се кахърят някои и написах ей така, форма на жалейка по загубите Simple Smile Ако се сметне за спам да се изтрие.

Ами то ако инвестираш губиш или печелиш. Имах/м наследени пари кеш по банки, на депозити, на уж сравнително големи лихви, но допреди 3-4 години не бяха. Ами купих един апартамент преди години, оправях го, продадох го на 1/3 от инвестираната цена. Пазар, какво да правиш. Та с останалия кеш, който седи така неинвестиран, при инфлация 30% за последните години (както казват че е), + "врътката" с апартамента - около 150 бона съм на минус ако говорим за точни цифри, последните 5-6 години.
Знам за случай (даже по местните ни таблоиди пишеше, за мъж, 60 годишен, твърдо вярващ в Биткойн, продал де що има и инвестирал 2021 в биткойн на 65 000 $. После падна на 18 000 $. Така и не дочака до 105 000 колкото стигна по едно времепреди месеци - купил си пистолет и се гръмнал, в някакъв офис, в който живеел при приятел, щото нямало къде.
Имаше едни златари, инвестирали всичко 2011 год. в злато, ама то падна почти наполовина 2015 год. Еми фалираха зверски, много ги боля и тях, но се пооправиха.
Давам примери само, че дали ще инвестираш или като мен - стоиш и чакаш все може да загубиш/спечелиш. Но във всеки случай е по - добре да се прави нещо, каквото и да е, в зависимост от възрастта. Аз не бих понесъл някакви по - сериозни загуби обаче, нямам хоризонт 5-10 години, за да бия поне инфлацията. Такива флуктуации от последните дни за моя случай са фатални.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 17:59 от Seiko7075

# 546
Е, аз се надявам, че загубите ми са моментни. Няма да продавам, защото съм пасивен инвеститор, ще чакам да се възстановят пазарите. Номерът да не фалираш е да можеш да чакаш, тоест да не рискуваш това, което ти трябва за да живееш.

# 547
Който има хоризонт няма какво да се плаши. Все ще си изчака възстановяването стига да не му потрябват парите. Аз също нямам голям хоризонт. Обаче пък такива глупости да продавам или вземам заеми за да инвестирам не бих правила. Само колкото мога да си позволя да загубя. Ама докато се натуткам да почна то годинките се извъртяха..Нищо де поне децата да почнат..щото засега ме гледат като странно, като че съм нещо изперкала да се занимавам с инвестиции. Колко поколения трябва да минат от комунизма ..

Дописвам, че се отървах от nvidia на + 60 лв. И сега ми е малко тъжно..Но съм си набелязани друга и ще дебна нея.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 21:32 от pandorina

# 548
Днес беше деветият силен ден на СП500 в историята. Затова не се продава панически, а се държи и се купува при такива спадове. Тръмп обяви отлагане на повечето мита с 90 дни (освен за Китай) и всичко литна нагоре.

# 549
Днес беше деветият силен ден на СП500 в историята. Затова не се продава панически, а се държи и се купува при такива спадове. Тръмп обяви отлагане на повечето мита с 90 дни (освен за Китай) и всичко литна нагоре.

Е да.. СнП е като крипто меме в момента и това е много лошо. И все още е надолу. Като нищо Тръмп пак ще си смени мнението.. или Китай просто ще сринат икономиката на когото решат. Не избързвай със заключенията Grinning Беше абсолютно същото първия му мандат.. и с Китай и всичко.. ама този път реално ги ядоса. Китайското правителство е наредило на банките да намалят резервите в долари. А представете си, че им кажат да ги елиминират напълно...

# 550
  • Berlin
В понеделник сутрин и днес сутрин купих по 2 дяла ЕТФ С&П, за да пробвам в моята лична сметка. Повече няма да го гледам, освен ако не падне поне наполовина. Иначе и семейното портфолио обновихме с този ЕТФ, но миналия месец и вчера (вчера точно най-"неизгодния" ден от тези три, но нищо). Сега се опитвам да не се вторачвам в дневните курсове.

# 551
Като меме е, защото индексът на волатилността VIX все още е на високи стойности, заради неяснотите. Разберете, всичко това е шум в системата, ако човек е дългосрочен инвествитор. Минава, заминава, пазарът се възстановява и световната икономика продължава напред. Няма как да се задържат такива високи мита, никой не печели от тях. Тръмп просто се опитва да покаже мускули. А китайците? Какво като си намалят резервите в долари? Ще съборят американската икономика нещо или какво?

Е да.. СнП е като крипто меме в момента и това е много лошо. И все още е надолу. Като нищо Тръмп пак ще си смени мнението.. или Китай просто ще сринат икономиката на когото решат. Не избързвай със заключенията Grinning Беше абсолютно същото първия му мандат.. и с Китай и всичко.. ама този път реално ги ядоса. Китайското правителство е наредило на банките да намалят резервите в долари. А представете си, че им кажат да ги елиминират напълно..

Е да.. СнП е като крипто меме в момента и това е много лошо. И все още е надолу. Като нищо Тръмп пак ще си смени мнението.. или Китай просто ще сринат икономиката на когото решат. Не избързвай със заключенията Grinning Беше абсолютно същото първия му мандат.. и с Китай и всичко.. ама този път реално ги ядоса. Китайското правителство е наредило на банките да намалят резервите в долари. А представете си, че им кажат да ги елиминират напълно...

# 552
Политическите борси имат къси крака (или както се превежда… 😅Не виждам причина сега да продавам, тъй като нямам пряка нужда от инвестираните средства, инвестирам главно в дивидентни акции, и мога да изчакам.
Дай идеи за дивидентни акции. Това е следващото което ще прибавя.
Иначе какво значи загубили сте? Докато не продадеш не си загубил нищо. Да не сте разпродавали?
Днес всичко е с 10%+. Аз не го очаквах тоя срив, но нейсе.....
Ех, тази NVidia. Явно е много модерна.

# 553
Иначе какво значи загубили сте? Докато не продадеш не си загубил нищо.
Въобще не е така, и доказателството са оплакванията по-горе на всички, които са (на хартия) надолу.
Пазарът е ликвиден, затова има моментна цена, за да си оцениш колко си загубил или спечелил до момента.
Само за данъците има значение реализирана или нереализирана ти е печалбата или загубата. А за оценката на активите ти и двете са еднакви.

И според мен не е много далновидно само да държиш и никога да не продаваш.
Ако нещо е било 100, след това е станало 80, но ти не си го продал, и после се е върнало след години пак до 100, може да не загубиш, но не си и спечелил, както щеше да направиш ако го беше продал докато е 100 и след това да си го купиш обратно на 80.
Разбира се, такива моменти са трудни за познаване, но когато видиш, че Бъфет е продал, че политикът с най-голямо влияние в света иска да събори пазара, за да постигне политически цели, че съотношенията цена на акция към печалби, към продажби, и към всичко друго са минали всякакви исторически стойности - може пък да се сетиш да продадеш (временно) и да чакаш по-удобен момент да влезеш пак.

# 554
  • Berlin
Ами така е, но това според мен е за хора, които следят всичко това и могат да се ориентират навреме. Аз поне знам, че не съм от тези хора.

Общи условия

Активация на акаунт