Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 69 241
  • 856
  •   1
Отговори
# 615
Другата ми любимка е Фонд за недвижими имоти България(фонд отдаващ имоти под наем) - притежават Синерджи Тауър в техпарка, офиси в Бизнес парка и на Камбаните и магазина на Бриколаж на Цариградско, който продадоха наскоро - тази година дивидента е 11ст, но за догодина съм настроил очаквания поне за 50ст при цена на акция 4.40 в момента. Успех!
Ако раздават дивидент с пари от актив, който са продали, то е по-скоро RoC отколкото дивидент, тъй като в бъдеще няма да могат да отдават този актив под наем и да печелят от него. Все едно просто си си продал част от дяловете в някой фонд.
Стабилният дивидент идва от оперативна печалба, но рядко има надеждни дивиденти над 3-4% на година. Иначе  има по света много компании даже с двуцифрени, но като дойде лоша година и вземат та го отрежат наполовина или повече, и тогава пък акциите ти падат и никаква файда.

# 616
Другата ми любимка е Фонд за недвижими имоти България(фонд отдаващ имоти под наем) - притежават Синерджи Тауър в техпарка, офиси в Бизнес парка и на Камбаните и магазина на Бриколаж на Цариградско, който продадоха наскоро - тази година дивидента е 11ст, но за догодина съм настроил очаквания поне за 50ст при цена на акция 4.40 в момента. Успех!
Ако раздават дивидент с пари от актив, който са продали, то е по-скоро RoC отколкото дивидент, тъй като в бъдеще няма да могат да отдават този актив под наем и да печелят от него. Все едно просто си си продал част от дяловете в някой фонд.
Стабилният дивидент идва от оперативна печалба, но рядко има надеждни дивиденти над 3-4% на година. Иначе  има по света много компании даже с двуцифрени, но като дойде лоша година и вземат та го отрежат наполовина или повече, и тогава пък акциите ти падат и никаква файда.

Колега явно не познавате нашия пазар - дружеството по устав е с краен срок на съществуване 2029г. Ето защо полека започват да се освобождават от активите - къде е черешката обаче? Текущата цена на акция е около 4,4 -4.6лв, а не само по мои сметки реалната стойност на активите е доста над текущата цена. Ликвидацията ще направи това видимо, а дивидента е само бонус по пътя към 2029г., когато се надявам да видим 7лв на акция, защото вярвам че ще вземат много пари за сградата, в която са разположени с дългогодишни договори INSAIT, WISER, BOSCH, SOFTWARE AG и пред която през 2027 ще работи метростанция  Simple Smile . И не ме интересува по света какви рейтове има - аз  съм избрал да подкрепям нашия бизнес и  правя  средата за живот по-добра тук, където е и моето семейство. Контрериън ли съм - о да, в страната където всеки набива кеша в тухли и хоросан, а останалите "инвеститори" набиват там , където се бута целия свят - определено мисля че съм контрериън. Дали ми се отплаща, сам преценете: 2023г. +51%; 2024г. +36%, а от началото на 2025г.(при положение че Дау се колебае около нулата)  съм + 28%. Портфейла е формиран само с акции на български компании.

п.п.наскоро в едно интервю  директорката на хърватската борса сподели, че годините след приемане на еврото пазара им прави средно по +25%, така че очаквам още добри години и за Българска фондова борса.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 12:44 от kokopapa

# 617
дружеството по устав е с краен срок на съществуване 2029г. Ето защо полека започват да се освобождават от активите - къде е черешката обаче? Текущата цена на акция е около 4,4 -4.6лв, а не само по мои сметки реалната стойност на активите е доста над текущата цена. Ликвидацията ще направи това видимо, а дивидента е само бонус
ОК, ами кажи тогава, че това дружество (което не познавам) е атрактивно на база P/NAV, а не заради дивидента.
То и много други такива има по света - съжалявам, ама там ми е повече опита, не в България - но докато мениджмънта не покаже, че активно продава активите на пазарна стойност и раздава кеша на акционерите, цената на акция може дъъълго време да си остане под пазарната стойност на активите минус дълга.
Защото повечето мениджъри гледат да си вземат заплатите или таксата за управление ако е на база на активите, и дори активите да струват повече отколкото изчислено през акциите, не ги осребряват, ами купуват още.
Обратно, има пък дружества, които на база P/NAV изглеждат скъпи и надценени, но когато инвеститорите имат доверие на мениджмънта тази премия може да се запази и дори да се увеличи, и тогава издават нови акции с премия към цена на нетните активи, и с парите купуват активи на пазарна цена и така вдигат още повече капитализацията, и могат дълги години да го правят (някои с десетилетия).

# 618
Аз по принцип съм много скептичен към инвестиции заради висок дивиденд в компании които имат портфолио с офис имоти дори в стабилни държави с добри закони и прозрачни процеси за покупка на имот и отдаване под наем. В щатите много офис сгради се продават за жълти стотинки спрямо цената на която са купени преди ковид. За Бг където се купува с пари под масата, какъв им е проблема да продадат сградите на по- ниска цена с една торба пари под масата и да изпържат акционерите? Даже си спомням 2008 имаше две Бг компании които се занимаваха със строителство бяха листнати на Лондонската борса, имаха счетоводни загуби 2007-2008 година (силни години за имотите в Бг) аз като го видях това казах на всички че тези компании са шорт кандидати и те си фалираха до 1-2 години. Не казвам че тази компания ще фалира ами просто да сте по- внимателни.

# 619
Аз по принцип съм много скептичен към инвестиции заради висок дивиденд в компании които имат портфолио с офис имоти дори в стабилни държави с добри закони и прозрачни процеси за покупка на имот и отдаване под наем. В щатите много офис сгради се продават за жълти стотинки спрямо цената на която са купени преди ковид. За Бг където се купува с пари под масата, какъв им е проблема да продадат сградите на по- ниска цена с една торба пари под масата и да изпържат акционерите? Даже си спомням 2008 имаше две Бг компании които се занимаваха със строителство бяха листнати на Лондонската борса, имаха счетоводни загуби 2007-2008 година (силни години за имотите в Бг) аз като го видях това казах на всички че тези компании са шорт кандидати и те си фалираха до 1-2 години. Не казвам че тази компания ще фалира ами просто да сте по- внимателни.

Как се доказва, че един инвеститор е достатъчно внимателен преди да е направил инвестиция?

# 620

Това е Софикс за последната 1 година. Както казах - уважавам избора на всеки, но аз съм  си оптимист за нашия капиталов пазар и бг бизнеса Simple Smile Успех в инвестициите!

п.п. то е малко като с еврото едни все виждат чашата на половина празна и мрънкат , а аз я виждам наполовина пълна и правя пари.

# 621
Случайно видях темата и имам въпрос относно разликите между IB и закупване на дялове във фондове през БГ банка. Ясно, през IB ще има по-голям избор, както и доколкото виждам реално няма такса първоначално закупуване, която през БГ банките е 1.5%. Има ли други плюсове IB? Още ли трябва да се правят преводи към америка с такси, имат ли еврови захранващи сметки в европа, както и по-разнообразни индекс фондове, които се търгуват в Европа за да не се дължат данъци?

# 622
5 000лв вложени през 2016г. в българската Шелли груп, днес ще са малко над 310 000лв, защото на БФБ вече си имаме борсов еднорог.
https://money.bg/companies/shelly-group-bivshata-allterco-veche- … niya-ednorog.html

А ако се чудите, кой е човека който я откри и доведе на борсата - Ники Мартинов(Импулс Растеж), видеото може да ви е интересно

# 623
  • Бургас
Леле, като ви чета нищо не разбирам. Трябва да се образовам повече преди да започна, ако реша изобщо да инвестирам в нещо.
Та препоръчайте ми нещо, литература или друго, от където да започна да чета от нулата. В интернет има статии много, но ми е много трудно така оттук оттам откъслечни неща, обърквам се тотално. Искам да е като учебник от началото всичко систематизирано. Има ли такова четиво.

# 624
Леле, като ви чета нищо не разбирам. Трябва да се образовам повече преди да започна, ако реша изобщо да инвестирам в нещо.
Та препоръчайте ми нещо, литература или друго, от където да започна да чета от нулата. В интернет има статии много, но ми е много трудно така оттук оттам откъслечни неща, обърквам се тотално. Искам да е като учебник от началото всичко систематизирано. Има ли такова четиво.
  И аз  съм гола вода, а пък ми се иска да опитам нещо.
Май е  трудно за начинаещи ,че има и голям риск според мен.

# 625
  • Бургас
Аз се пробвах с една демо сметка в едно приложение. Тотален крах.

# 626

На снимката виждате, какво се случва с акциите на хърватската борса след приемането на еврото 2023г. Какво ли ще се случи с българския капиталов пазар? Stuck Out Tongue Winking Eye

# 627
въпрос относно данъците:
1) за продадени с печалба акции/фондове на регулиран пазар (MiFID II ЕС) доколкото знам не се дължи данък и не подлежът на деклариране (чл 50 ал 7 зддфл). Има ли други интерпретации на това?
2) И не важи ли същото и за американски акции, които са държани повече от година и са продадени на nyse/nasdaq, че също се освобождават от 10% данък? (заради спогодбите  за избягване двойно данъчно облагане)?
3) Ако по сметката има над 10К ще платят лихви, тогава трябва ли да плащаме нещо, има ли все още данък лихва или за парични сметки в ЕУ или е отпаднал?

Последна редакция: нд, 08 юни 2025, 22:24 от MarioSuper

# 628

На снимката виждате, какво се случва с акциите на хърватската борса след приемането на еврото 2023г. Какво ли ще се случи с българския капиталов пазар? Stuck Out Tongue Winking Eye

То има ли пазар който да не е скочил поне с толкова за същия период? Ето даже и България без да приема еврото

# 629

То има ли пазар който да не е скочил поне с толкова за същия период? Ето даже и България без да приема еврото

Софикс бе издърпан нагоре от Шелли груп, която отдавна "е приела" еврото - котира се в евро на Ксетра и това, както и резултатите й, даде кураж на доста немски, а последния месец и на шведски инвеститори да си я купят. Но може и да сте прав - еврото може да не донесе положителен ефект на финансовия ни пазар, ще видим.

Общи условия

Активация на акаунт