Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 65 884
  • 856
  •   1
Отговори
# 840
С 10к, точно като си следиш графиките, новините, премиерите и президентите, може да си изкараш тези пари, можеш и повече. Гама мама си ги гледа. Разбира се, че вероятно ще има и загуби, но месечния резултат е важен.
Не я познавам, но така се прави. Всеки решава в какво да си вложи парите.
Да бе, така става то. С 10к да правиш редовно 100-300 на ден. Значи със 100к ще правиш по 1000-3000, а с 1 милион по 10к-30к на ден.
Щеше ли някой въобще да ходи на работа, ако така се изкарваха пари, само със следене какво туитнал президента?
Че може 1, 2, 5 или дори 10 дена да изкарваш - може. И на 11тия ще загубиш цялата печалба и ще се върнеш на нулата.

# 841
Винаги ще има някой, който да бие пазара. Но това са светли примери за масата, която губи в дългосрочен план.
Освен това е лесно да играеш рисков играч с 10 бона, ама я с милион да видя кой има дупе.

# 842
Ако с 10к може да се направят 100-300 на ден са 1-3%. Средно да речем 2, за година са 700%.  Ако наистина дамата успява да го постигне е феноменално. Аз навремето с една демо сметка в Плюс 500 се бях въобразил на инвеститор. И печелех много добре. И накрая една сутрин се събудих на нула. Ама ми пусна пак 15к. Тогава разбрах, че аз за трейдър не ставам. Което разбира се не означава, че други не са талантливи в тая област.

# 843
Ами забравяме всъщност какво е инвестирането. За такива печалби говорим повече за хазарт, форекс, където ако един печели, много губят. Доказано, че над 80 % от бързите инвестиции, форекс, скалпиращи губят. Инвестирането, независимо в какво (индекси, акции, ETF-и), е да дадеш едни пари - кредит, доверие, на някой (през някой посредник), който ще работи с тях, ще купи техника, умения, технологии, хора ... и ще ти върне част от печалбата (или загубата, ако не си познал тренда му) след много време. Че дори и златото пак е подобно. А това да правиш от нищото пари щото гледаш едни свещи ... Аз преди 10 години се бях зарибил, гледах, учех V графики, W .. , графики на Фибоначи - бля, бля както казва шефа на Вълка от WALL STREET първия му ден на работа - накрая печели посредника, брокер. Никой не знае кое на къде ще тръгне, кой Тръмп, Путин, Мъск или екоактивист ще стане на криво днес и ще изтрещи някоя чутовна идея. И ако някой от тях кихне, пък го и играеш хитрец с ливъридж и мръдне графиката с 1/100 и стоповете ти оберат хитростта - някой кихне, а ти се наа'аш. Или изобретател превърти играта и измисли нещо революционно, което обезсмисля досегашните материали, смятани за ценни, технологии. Ето, дори и диамантите, си намериха майстора. С допълнително подбутване от различни защитници, че естествените са "кървави", позагубиха блясъка си и масовостта си. Това да правиш директно пари от пари, си е типични хазарт, от това се раждат кризите, от неизработените пари и че всичкото тарикат печели неизработени цифрички без да работи.
Скрит текст:
(В онези години американците активно инвестират в ценни книжа, които често купуват на кредит. Насърчаван от лесното вземане на заеми при абсурдна лихва, практически всеки спестител носи пари на фондовата борса. В резултат на това броят на акционерите се увеличава значително. До 1929 г. най-малко 1 милион души играят на борсата)....
 От една страна, ръстът на борсовите котировки е свързан с нови перспективи: коли, самолети, радиостанции, небостъргачи. От друга страна, то е провокирано от активността на борсовите спекуланти.
. Ако за момент си представим, че всички сме скалпиращи тарикати, целия свят - който е по хитър и хванал дъно, продал на връх, гледаш едни цифрички подскачат. Ама какво правиш с тия цифрички, ходиш гол и бос, и в пещерата, щото няма кой да ти произведе обувките, дрехите и жилището. И тичаш на селския мегдан и викаш купувам-продавам, щото и електричество няма, пък техника въобще.

Последна редакция: нд, 19 окт 2025, 05:09 от Seiko7075

# 844
  • на Мелмак
Аз не мога това да го правя. Нямам това мислене, натоварват ме тези неща. Не са моето. Професията ми е съвсем друга.
ММ се занимава с това основно.
От него знам доста неща, но пак казвам, всеки решава как и къде да си даде парите. Не е лесно, приятно.

# 845
Първите няколко печалби на борсата са подарък казват мнозина. Аз също съм търгувал и аз съм си вдигал сметка 3 пъти за 5 месеца, не са 2 седмици, месеци са в които вадя късмет но след това нещата се обръщат и губя спечеленото. Не можеш просто да си следиш графиките и новините и премиерите както някои си мислят и да спечелиш. Възможно е участничката която се хвали тук с печалбите да е една от малцината с талант но статистиката показва, че най-вероятно не е, и е в късметлийския период прост.

А как се доказва, че един трейдър е успешен всъщност? Не е просто и има много условия. Според мен трябва да има повече от 12 месеца доказуема история на сделките, от които не по-малко от 7 месеца трябва да са печеливши, и цялата му сметка да е на нетна годишна печалба от не по-малко от 15%. Всяка седмица от годината трябва да има не по-малко от 2 сделки. При губещите месеци не трябва да има нито един месец със загуба по-голяма от 29% от сметката му. При печелившите месеци трябва да има хомогенност, а не 1 или 2 месеца и още повече 1 или 2 сделки да носят 90% от годишната му печалба, трябва да е разпръсната равномерно печалбата.

# 846
Преди има няма 10 страници потребителка обясняваше, че 30% загуба в началото е нормално. Даже може и много повече. Вероятно от горчив опит и други се присъединиха и потвърдиха. Сега пък обратното, че може да правиш печалба всеки ден. Ето как индивидуалния опит е напълно различен. Горе има линк как 80% от трейдърите в дългосрочен план гълтат вода или просто не могат да бият пазара. Естествено винаги има бели лястовици. Дали късмет, дали аналитична мисъл им помага. Както е модерно сега СССП.

# 847
То повечето хора са или само лонг, или само шорт. Ако си лонг и почнеш в период, когато пазарът се качва, както беше последните няколко месеца, се чувстваш гений. И колкото повече левъридж, толкова повече печелиш, затова вдигаш левъриджа на макс.

Докато в един момент не те ликвидират.

Номерът е да усетиш кога трябва да си лонг и кога шорт, а това почти никой на света не го в правил успешно в дългосрочен план.

# 848
  • София
Над 95% от дей трейдърите губят в дългосрочен план.
Евала на самочувствието на тези, които си мислят, че са в 5-те %.
Самонадеяност, самочувтствие. Томато томейто.

# 849
Exter,
да си инвестирал случайно в някоя краудфъндинг платформа за недвижими имоти? Би ли разказал малко, ако е така?
Бях се замислила преди време за това като вариант за диверсификация, но тогава не ми хареса, че попаднах само на фирми на Американския пазар. Май имаше и облагане с данъци. Обзе ме несигурност и пропуснах тогава. Преди време ми излезна реклама в соц. медия, не помня името на компанията, но пак подходих с недоверие. При сегашните скамове - не мога да си позволя непроверени харчове.

pandorina,
толкова много я дебна тази Nvidia, радвам се, че в крайна сметка излезна на плюс. А и щом не ти е приятно, а по-скоро те напряга - си взела добро решение да се отървеш.

Аз за това си боцкам ЕТФ-и и си ги оставям да седят. И все си казвам, ще спра да наливам в тях, за да спестявам за имот. Ама ето, пак си мисля да вкарам малко парички. Даже ме е яд, че изпуснах лекия спад от преди няколко дни.

Сега пак ще чакам поне да не са във възход, кой знае кога ще е...

По друга линия, подписах договор за депозит в БигБанк, най-накрая. За скромна сума и да ги пробвам. Че даже малко се притесних като видях новините, че има руски войници близо до Естонската граница...

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 20:49 от Sasha Fierce

# 850
  • София
Не съм. Има и за европейски пазари, но като не ги познавам как да се включа...
Чакам ги тези за вземат местен лиценз и да обявят коя им е дъщерната компания, за да ги видя, пък тогава ще решавам.

# 851
да си инвестирал случайно в някоя краудфъндинг платформа за недвижими имоти?
Какво е това, нещо като ЖСК ли? Едно време имаше много такива, даже оттам е останало на тухлен блок да се вика "кооперация" - така се строяха повечето. Държавата строеше панелки и ЕПК, а който иска тухла се кооперира с още 10-15-20 човека, слагат отговорник, намират строители, събират пари, и накрая получават обособени части от имота (апартаменти).
Сега не знам защо не е популярно - в закона мисля си го има като вариант. Може би защото хората си нямат доверие. Но ако нямаш на 15-20 човека, как ще имаш на 100-200 или повече, и то непознати от интернет?

# 852
Какво е това, нещо като ЖСК ли? Едно време имаше много такива, даже оттам е останало на тухлен блок да се вика "кооперация" - така се строяха повечето. Държавата строеше панелки и ЕПК, а който иска тухла се кооперира с още 10-15-20 човека, слагат отговорник, намират строители, събират пари, и накрая получават обособени части от имота (апартаменти).
Сега не знам защо не е популярно - в закона мисля си го има като вариант. Може би защото хората си нямат доверие. Но ако нямаш на 15-20 човека, как ще имаш на 100-200 или повече, и то непознати от интернет?

Аз не знаех, че така са се строили и затова се казва кооперации но малко се замислих и виждам защо не се прави вече. По същата причина поради която не се правят и каруци сега. Навремето хората са си ги правили сами, сега не ги правят, защото са по-некадърни от преди ли? Не, защото има по-лесен начин - купуваш си кола с 2 заплати, вместо да си произведеш каруца за 3 месеца собствен труд.
Пробвай да организираш 15-20 човека да строите кооперация. Първо трябва някой да има земя, второ трябва да намериш още 15 човека които да харесат местоположението на тази земя, след това трябва да ги накараш да харесат апартаментите които ще получат, после трябва да ги накараш да се съгласят да платят парите за тях, после трябва да разчиташ че когато проекта отиде над бюджета ще можеш да ги накараш да доплатят, после трябва да организираш строителството на сградата отнемащо години основно в бюрокрация. И всичко това трябва да изглежда по-добра оферта за участниците спрямо това да си купят апартамент на зелено от доказан строител или вече готов такъв от вторичния пазар.

# 853
chris78,
Платформите, които на мен ми излизаха най-общо казано бяха "групово" инвестиране в имоти. Главната цел е инвестиция, не за лично ползване. Печалбите идват от наеми или са фиксирани проценти.

Вместо да събираш пари за самоучастие, да теглиш кредит или да си използваш спестяванията за голяма сума наведнъж (колкото един или няколко недвижими имота) - влагаш определена сума, с която инвестираш в имоти частично. Съответно се събират много хора като теб и бързо се набира капитал.

Не съм задълбавала много в подобни платформи, защото се отказах рано. Като цяло би трябвало да имат различни варианти за диверсификация и избиране на имотите. Някои платформи имат изисквания спрямо инвеститорите - да са акредитирани, но не всички са така. От гледна точка данъци и осчетоводяване - нямам представа как стои въпроса.

Хареса ми идеята, че можеш да инвестираш в недвижим имот с по-малко средства от нужните реално да закупиш такъв. Както и че имотите може да са на някоя друга локация.

Не бих искала да казвам, че е подобно на REITS (АДСИЦ) фонд, макар да ми изглеждат доста близки. Пък на тях някак им имам повече доверие на този етап.

# 854
Каква възвращаемост ти предложиха платформите които си гледала? Очаквам да е символична.

Общи условия

Активация на акаунт