Още малко нерви и дебати до най-добрите РЕЗУЛТАТИ! - Седмокласна 30.06.-07.07.2024

• 135 217
  • 2 225
  •   1
Отговори
# 825
Easy rider, появявала се е петицията тук, но е много добре, че отново я пускаш в контекста на последните страници. Подписах я тогава и бих я подписала отново - с две ръце и два крака.
НВО не трябва да служи за кандидатстване, нито пък да отсява математици. И както някой каза по-напред - кандидатстването се е превърнало във война, а жертвите са децата ни в крайна сметка.
И за да не завършвам толкова негативно - дано всяко дете попадне на точното за него място, било то и в не най-елитното училище!

# 826
Вчера помагах на приятелски деца с изчисления, сравнения, статистики. По едно време ме заболя главата от огромния брой деца спрямо мииналата година и последните 3 години в диапазон 90+
Според мен тази година има нещо гнило в оценяването на БЕЛ. Изпитът си беше нормален. Та, си мисля, че може да са дали работите в София да се проверяват само в София и за тук да са били по-особени инструкциите за рязане. Точно, защото ги познавам децата ми се струва, че нещо не е наред. По Бел са силни, по Мат- с почти пълни точки, а в училище едвам с 6/от квартално училище/.
Четох някъде, че децата от СМГ са със средно 99 т. Някой питаше за прогнозен бал за СМГ и НПМГ.
Моето мнение е, че всички от СМГ ще си останат в СМГ, смятайте минимален бал: 3х99 +1х92. Обичайно математиците там са и с висок БЕЛ.
Това, което препоръчвам е да се слагат в желанията голям брой паралелки, за да не се изпада от класиранията.

# 827
Аз мисля, че всички майки, които се ядосват на по-лесните матури и огромния скок на оценките, не си дават ясна сметка, че при по-трудни матури тяхното собствено дете вероятно също щеше да изкара по-нисък бал, тоест пак щеше да се позиционира горе-долу на същото място сред останалите.
Ако матурата е толкова лесна, а вие смятате, че вашето собствено дете по принцип се справя по-добре от болшинството от останалите, защото тогава то не е с 95+ точки в момента? И защо децата в диапазона 190+ са по-малко от миналата година?

Мисля, че всеки чете различно. Аз казах, че не е нормално да има такова струпване на едни и същи оценки в един сегмент, което променя бала с 20 точки. И че балът по този път, след много малко години ще стане невъзможен. Децата с математически наклонности пак ще си влязат в математическите паралелки, немската пак ще е с топ резултати, но добрите ученици без претенции за изключителност ( каквито бяха останалите езикови гимназии, например), няма да имат възможността да учат в тях, защото практически е невъзможно всички те да бъдат приети. Не е нормално миналата година в този сегмент да е имало 600 деца, при положение, че предходния набор е много по-голям от тазгодишния, а днес те да са над 900.
Иначе да, задачите са еднакви за всички.

# 828
Детето е разочаровано. Очакваше си, че ще е зле по мат. Но все пак, като си знае, че може повече, е тъжна. Нямало да ходи в училище за тържеството за свидетелството.
Верен ми излезе сънят преди изпита, че не виждах точки по мат. Гледах, гледах, не виждах, ядосвах се, плаках. Има, но са много малко. Да взема да се преориентирам. Преди време пак бях сънувала тъжни и невероятни сънища, които излязоха верни.

# 829
Етомира, много добре си го написала. Детето си знае най-добре. Благодаря за стиснатите палци!
Говорихме си с моята снощи, колкото и да ми се струва перде, има си притеснения и опасения. Гушнах я (че даже и позволи, от 2 години е борба опитът да я прегърна), обясних й колко много се гордея с нея, колко много я обичам, независимо от това как ще се представи днес и утре, какъв голям напредък е имала през втория срок. Мислех си, че е желязна, защото никога не изглежда притеснена, но ми сподели, че много се притеснява за днес, щяло да й реши това съдбата. Какво ли им е в малките главици. Та разговаряхме, че съдбата е едно много интересно понятие, че ако се случи едно или друго, обикновено се случва с причина и няма как да знаем каква е тя в момента.
Ще се намери място за всеки. Само че ако детето се чувства провалено, това ще си му остане травма при всяко представяме занапред. Много добре разбирам какво е да си разочарован, но нека да се съберем най-вече ние, родителите, да огледаме ситуацията, с която разполагаме и най-вече открито и без предразсъдъци да видим детето какво иска спрямо нея.

# 830
  • София
Просто Испанската в София е много добро училище като цяло. В същото време на френската й падна реномето по същите причини с обратен знак. Двете основни с немски също са много добри като училища.

Кога точно й падна реномето на френската и по какви причини? Защо не се осведомите за резултатите от ДЗИ БЕЛ в последните години? Повтаряте едни митове и легенди на по 30 години....

# 831
  • София
Детето е разочаровано. Очакваше си, че ще е зле по мат. Но все пак, като си знае, че може повече, е тъжна. Нямало да ходи в училище за тържеството за свидетелството.
Верен ми излезе сънят преди изпита, че не виждах точки по мат. Гледах, гледах, не виждах, ядосвах се, плаках. Има, но са много малко. Да взема да се преориентирам. Преди време пак бях сънувала тъжни и невероятни сънища, които излязоха верни.
много е важно ти да си позитивна и с надежда, че всичко ще се нареди. Това е. След теб и детето така ще бъде... Каквото, такова, вдигате глави и търсите варианти. Животът не приключва с една гимназия. Език, едно, друго има школи, някои с мн по - добри учители от посредствена ЕГ... Успех!!!!

# 832
  • София
Гледам за едно приятелско дете с 96 по МАТ и свят ми се зави. Тук някой няколко пъти повтири, че много били малко стотиците, НО между 96 и 97 точки са 238, ако правилно смятам и естествено това са точно точките на граничните балове на няколкото много желани паралелки. Та не знам дали ще се вдигне бала на математическите, но бройката вътре в точката е уау.
Та, редим мечтанията по ред пък после каквото стане..избива ме на сръбско-торлашка реч.

Последна редакция: вт, 02 юли 2024, 09:50 от Azzzy

# 833
Първото класиране е до 12 юли включително. Много се надявам да е ден по-рано, както беше при резултатите...дано! Случвало ли се е в предишни години да е обявено по-рано?

# 834
  • София
Просто Испанската в София е много добро училище като цяло. В същото време на френската й падна реномето по същите причини с обратен знак. Двете основни с немски също са много добри като училища.

Кога точно й падна реномето на френската и по какви причини? Защо не се осведомите за резултатите от ДЗИ БЕЛ в последните години? Повтаряте едни митове и легенди на по 30 години....

Аз смятам, че и при учиищата има мода. Преди 5 години, всичко живо искаше във Френската. Испанската тъкмо набираше сили и баловете се вдигаха всяка година и очевидно сега е в апогея си. Тогава НПМГ беше много надолу, дори и голямата ми дъщеря с мижавия си резултат от олимпиадата по биология (или химия беше, вече не помня) се класираше. После дойде нов директор, който е много добър ПР, признавам (въпреки, че имах съмнителното удоволствие да го срещна миналата седмица и никак не го харесах). Сега НПМГ е изключително желано училище. Същото е и с Втора АЕГ - изведнъж стана топ желание. Около детето ми е пълно с деца, за които е първи избор.

А на ФЕГ й падна малко реномето след скандала с момчето, внесло оръжие. Не беше свързано с нивото на преподаване. И ако ръководството се справяше с ПР-а така добре като г-н Ушагелов, можеше даже да извлекат дивиденти. За съжаление, не се справя или не им пука.
Та така - колелото се върти и модата се сменя.

Много се надявам, че toplomliako е права и с навлизането на по-подотвени и с по-високи балове деца в училищата от т.нар "втори ешалон", нивото ще се вдигне и разликите ще се стопят. А още повече се надявам, че тези високи резултати показват, че хората, които искат добро образование за децата си, се увеличават. Знаете, прост народ, слаба държава.

Последна редакция: вт, 02 юли 2024, 10:19 от etomira

# 835
Първото класиране е до 12 юли включително. Много се надявам да е ден по-рано, както беше при резултатите...дано! Случвало ли се е в предишни години да е обявено по-рано?
Системата за редене на желания ще затвори на 10.07 в 23:59. Защо очаквате на 11.07 да са готови в София поне при над 430 паралелки и над 12000 желания?

# 836
Ми той не ги ли реди "роботът"? Би трябвало да е бързичък в изчисленията...

# 837
# 838
Системата за редене на желания ще затвори на 10.07 в 23:59. Защо очаквате на 11.07 да са готови в София поне при над 430 паралелки и над 12000 желания?
Не очаквам,  просто ми се иска и се надявам, за мен това ще е по-мъчителното чакане за съжаление.

# 839
Добро утро!  

Много благодарности на санака и всички, които дават толкова полезна информация.
Аз, ако може да задам малко по-страничен въпрос. Някъде по-назад в темата се обсъждаше, че в професионалните гимназии, понеже има часове по професията, е възможно да нямат достатъчно хорариум за кандидатстване в чужди университети. Дали, ако има някой запознат, може да даде повече информация по въпроса или да ме насочи къде да погледна.  Конкретно се чудя за НТБГ и СГСАГ.

Последна редакция: вт, 02 юли 2024, 10:45 от Chainik@

Общи условия

Активация на акаунт