Още малко нерви и дебати до най-добрите РЕЗУЛТАТИ! - Седмокласна 30.06.-07.07.2024

• 134 965
  • 2 225
  •   1
Отговори
# 1 950
От друга тема - много интересна визуализация на очакванията към училищата през 2021 /изразени чрез мин. и макс. бал/ и резултатите от матурите през 2024 г.:
интересен линк - Интерактивна визуализация "3 години по-късно" за училищата след 7 клас в София
https://izberi-gymnazia.info/predstava-rezultati/

Правят ми впечетление "ниските" очаквания към НПМГ. Те идват от различното балообразуване там, което е малко несъизмеримо с останалите.

# 1 951
  • София
Не, не е от заглавието.

Имах надежди за тази тема, но умряха.

Темата ще стане спокойна след всички класирания, когато вече няма да има напрежение и пишещите рязко ще намалеят.

# 1 952
Скрит текст:
Динчо,
Скрит текст:
в повечето случаи съм съгласна с теб, но в  този не..Придаде се на  спора нюанс, който определено не беше вложен. В  кооперацията отсреща живеят две деца със СОП - едното с хиперактивност, дисграфия и дискалкулия,  а другото е родено недоносено и в  добавка  също с  дислексия. Е, извини ме , ама по-отдадени майки на идеята децата да постигнат оптималното според възможностите си не съм виждала. 12 години плътно учеха с тях по всичко,  там, където самите те издишаха, разчитаха на външна помощ, положиха максимални усилия  въпреки затрудненията им да се окажат в училището, подходящо за тях, на първото канализираха и енергията  в силов спорт, покрай него и второто, макар и момиче, също се оказа  на ринга.. Ми това си е  точно амбиция, нестихващ родителски стремеж да се осигури оптималното за детето.  И сега тези две деца са в университета и се справят, лесно или трудно няма значение. Борбата вече е тяхна - след макс усилия  от родителите.   Та кое е толкова лошото в това да се попита извън валидното за всички ни желание децата да са  здрави дали един родител няма и други очаквания/ надежди за детето си?  С това въобще не се има предвид  питане дали на родителя не му се искат високи оценки и класиране в  добро според нечии критерии училище, а принципно всякакви  форми на развитие/стимулиране на детето. Те може да са в спорта, изкуството, в  по-приложните професии.. Момчето , което коментирах по-горе, беше в ученическите си години шампион по бокс. В нито един момент не съм чула някоя от двете майки да каже, че няма никакви амбиции за детето си и че й стига само да е здраво. А на втората шапка й свалям даже, понеже преди детето със СОП има и по-голямо, което е живо олицетворение на амбиция, състезателен дух, максимализъм..Много добър родител трябва да си, да балансираш така в ежедневието си, че да изведеш  (успешно) по правилния път две толкова различни деца..

Русалка,
Скрит текст:
може и да не е бил вложен такъв нюанс, но на мен така ми прозвуча. Писала една разочарована майка, че иска детето й да е здраво, отдолу абсолютно нелогични въпроси според мен. Всички имаме амбиции и ги следваме. Добре е понякога да се замислим какво му е на този отсреща и да се смирим мъничко поне.
Това същото като майките-точкарки ли беше?
А, иначе ние с теб пак ще си решаваме задачи и ще ги плюем тези нашите завеяните дечица, че не искат да ни правят баби. Imp

Не само майка, ами и леля точкарка се извъдих аз..
Не знам как може някой, който обмисля вариант за частно училище, за да подсигури добра среда за детето си, да говори за амбициите на другите, че и да смята това за нещо лошо...

Драмата при нас е ако не стигне бала за НЕ, дали да не пише на по-предно желание не ЕГ с АЕ като първи, защото и без това е до ниво B2 на школата, а МГ с АЕ.
Според мен НЕ като втори няма научаване в ЕГ, а при нас вариант за школа е само Гьоте Институт

Последна редакция: пт, 05 юли 2024, 19:09 от скаридка

# 1 953
  • Sofia
Имах надежди за тази тема, но умряха.

Темата ще стане спокойна след всички класирания, когато вече няма да има напрежение и пишещите рязко ще намалеят.

Мда, аз даже обмислях създаването на паралелна тема или невключването ми до уталожване на страстите. Обаче се сетих за моите неволи преди 5 години и как всички ме изтърпяхте и подкрепяхте до 4-то класиране.
Та ще сме тук на линия, да съдействаме с каквото можем.

Аз пък го прочетох "точарка" и се чудех на какво се точим Trollface

Последна редакция: пт, 05 юли 2024, 20:08 от aniK

# 1 954
О, недейте да напускате темата! Аз много се радвам на всички успели деца. Ами как иначе. Та нали от някое такова успешно, може да се появи учен, който да помогне и на деца като моето, които искат, а не успяват по разни причини. Или пък ще измисли лекарство, или методика, или терапия, или друго. Може на някого да не звучи уместно, но аз наистина вярвам.

# 1 955
  • ВАРНА
Sanaka, ❤️
Ще утихнат страстите. Миналата година беше същият ад в седмокласната тема. После се изчисти. Осмокласниците и една тема не успяхме да "напълним " тази година. Липсват някои от потребителите от миналата година.
Моля те, дръж фронта. Голямо гуш ❤️

# 1 956
:Диди: моля кажи тази прогноза за минимален бал на второ ли е?

Не знам, предполагам че, да!
Не ни казаха и на родителската среща, аз съм само един посредник Wink
Според Санака е за второ, понеже са доста близки двете прогнози.
Хареса ми много как са направили таблицата, колоната с прието по ред дете на мен ми беше много полезна.

А кой е направил тези сметки, мислех, че сте Вие?

# 1 957
  • София
Седмокласните теми сякаш стават все по-нервни с всяка изминала година.
Струва ми се, че увеличаващата се интензивност на комуникация чрез социални мрежи в никакъв случай не води до по-добри умения за употребата им.
Малко по-обран подход за ползване на форума никак не би бил излишен.

# 1 958
  • Стара Загора
О, недейте да напускате темата! Аз много се радвам на всички успели деца. Ами как иначе. Та нали от някое такова успешно, може да се появи учен, който да помогне и на деца като моето, които искат, а не успяват по разни причини. Или пък ще измисли лекарство, или методика, или терапия, или друго. Може на някого да не звучи уместно, но аз наистина вярвам.
  ПОКЛОН И АДМИРАЦИИ за майките, които се грижат за деца със СОП и са посветили живота си , за да им помогнат да достигнат онова, което съдбата им е отнела по рождение.

# 1 959
Здравейте момичета, изпуснах ви след излизането на резултатите, може ли някоя да ми разясни как се смятат прогнозните балове.
Хайде още един път алгоритъма...
1. Виждаш минималния бал за прием миналата година.
2. Вадиш от него 100 точки, защото приемаме, че всички имат 6 в свидетелството.
3. Полученото число делиш на две.
4. Гледаш в миналогодишната статистика на кое по ред място е било дете с такъв брой точки.
5. Гледаш в тазгодишната статистика с какви точки е дете на това място.
6. Умножаваш по две.
7. Прибавяш 100
8. Получаваш прогнозен бал за тази година.
Може ли да ми обясните как се смята числото по т. 6 спрямо т. 3 и 4? Иначе ми се получава същото число от т. 3? Благодаря 🙂

# 1 960
Здравейте момичета, изпуснах ви след излизането на резултатите, може ли някоя да ми разясни как се смятат прогнозните балове.
4. Гледаш в миналогодишната статистика на кое по ред място е било дете с такъв брой точки.
6. Умножаваш по две.
7. Прибавяш 100
Може ли да ми обясните как се смята числото по т. 6 спрямо т. 3 и 4? Иначе ми се получава същото число от т. 3? Благодаря 🙂
За т.1,2,3,4, гледаш миналогодишната статистика за съответният град.
За т.5,6,7,8 тазгодишната статистика.

# 1 961
  • Sofia
Някой дали може да подреди училищата по бал от таблицата на Данибон. Предполагам е възможно.Доколкото виждам, в София първите  са СМГ, НПМГ, НГДЕК и 145 ОУ. Но това на първо четене само. Частните не ги включвам.

# 1 962
  • София
Що, какво им е на частните? Joy

# 1 963
6. Умножаваш по две.
7. Прибавяш 100
Пример. Паралелката, която ви интересува миналата година е била с минимален бал 425. Приемаме, че двата балообразуващи от свидетелството са били отлични оценки, т.е 100 точки.
425-100=325:2= 162,5 това е вероятния сбор от двете НВО от миналата година. Проверявате в статистиката дете със сбор от НВО 162,5 на коя позиция се е намирало / колко деца с такъв или по-голям сбор е имало пред него. Установявате, че примерно са били 205. Гледате тази година първите 205 деца с какъв минимален сбор са, пример тази година минималният сбор за позиция 205 е 179
179*2+100= 358+100= 458 - това е прогнозния менимален бал за същата паралелка тази година.

# 1 964
  • София, Лагера
Е, не трябва да умира темата, Санака Flowers Hibiscus, не се разочаровай! Хората са изнервени, нормално е от всичко да "подскачат".
Чета постоянно, но понеже съм везна и не съм по споровете, не взимам отношение.
Аз също преминах през моите си "кризи", изжижях си ги вътрешно. Наборът явно няма да влезе в "мечтаното", но проучих алтернативата и се оказа, че хич не е толкова лоша. Успоредно с това се натрупаха детайли (от достоверен за мен източник - брат му, който е там и в момента), че "мечтаното" не е баш това, което е подходящо за набора. И не, не защото "гроздето е кисело", а защото конкретен преподавател би го смазал. Както в момента смазва мечталите деца във въпросната специалност Pensive. Не желая да споделям подробности, за да не е хейт, защото е твърде конкретно и за да не звучи като "гроздето...". Може би просто Съдбата си знае работата и няма да прати хлапето някъде, където да се тормози.
Даже все повече се чудя дали за се пробвам въобще с първо желание.

Общи условия

Активация на акаунт