Студенти в Нидерландия - 22

• 55 788
  • 737
  •   1
Отговори
# 300
  • Габрово
Охлювче, няма такова нещо като диплома за професионално образовение. Всички гимназии в България изадават диплома за средно образование, а професионалните издават допълнително удостоверение за професионална квалификация, което е отделен документ. Като подаваше в стъдилинк, синът ми избра опцията диплома за средно образование, а не диплома за средно-специално (мисля, че такова нещо отдавна няма), въпреки, че за неговата програма имаше изискване за academic level. Моят съвет е, това с професионалните гимназии да не отказва децата да кандидатстват в изследователските университети по принцип, да проучат всички останали изискавния и да опитват.

Честно казано, като приложите превод на английски на дипломата и още най-отгоре светва "vocational school" за професионалните гимназии 😊 Това мнооого им вади очите на тези нидерландци. Някои още на това място ти теглят чертата (в нашия случай това беше Twente). Чак на не знам кой разменен имейл между сина ми и някой там от администрацията им схванаха, че и брой часове по МАТ се събират, и матура по МАТ ще държи, която отговаря на техните високи академични изисквания, обаче докато дойде това просветление, срокът беше изтекъл и така и не го допуснаха да кандидатства там. В Tu/E схванаха по-бързо и там си го допуснаха до изпит...

# 301
Здравейте, сина ми е приет в Гронинген за първа година, но не можем да си намерим квартира. Някой случайно да освобождава стая или да ми помогне с информация. Ще бъда много благодарна. Успех на всички през новата учебна година!
Отидохте ли на място? Тоест, изпратихте ли момчето на място да потърси? Впечатленията са ми, че от разстояние, онлайн не се получават нещата, освен в общежитията SSH

# 302
Не оттук търсим за сега

# 303
Здравейте! Освобождава се помещение в Бреда. Все още нямам пълна информация, но който се интересува - да пише на лични.

# 304
  • Sofia
Здравейте, прочетох тук, че някой има вече букнат час в общината за BSN
Как се буква час в общината за BSN, за Айндховен?

# 305
Може да последвате този линк и да си запишете час.

# 306
  • София
Какви цени за самолетен са нормални за Коледа според вашия опит?
В момента Wizz са над 235евро, а Rayan около 180-200.

# 307
  • София
Миналата година двупосочно 600 лв за дъщерята и 1000 за сина с уиз от Айндховен. По-добре е студентски с България Еър. В момента трябва да е около 500 лв, има два куфара чекирани и безплатна промяна на полет.

# 308
Препоръчвам да ползвате младежката програма на България Еър.
С произволно избрани дати това ми излезе:

Има достатъчно багаж, първата смяна на дата е безплатна, избор на място струва 10лв, може да се включите в лоялна програма и да се трупат точки, които се заменят за определени бонуси. За новите самолети и комфорт на летене няма да споменавам, а с тия проблеми на нискобюджетите направо ми настръхва косата. Вече купих, защото моята си знае програмата.
ред. Вече отдавна двупосочните не са около 500, вече гравитират около 600, но пак е добре.

# 309
Вече купих - Bulgaria air - за 650 лв отиване-връщане с два куфара чекиран багаж, студентската опция.

# 310
Mоля за малко разяснение запознатите. Както нееднократно съм споделяла, сестрата на девойката на моя син , след една година обучение в Леуварденкандидатства в Бреда и беше приета. Детето се премести от Леуварден . има БСН, няма адресна регистрация защото се е отписала от адреса . Сега живее в жилището на сина ми и неговата девойка и търси усилено настаняване, но - тук идва неяснотата. Има ли правило поред което, ако до три месеца не намери настаняване, и е без адресна регистрация , да се отрегистрира  от държавата  и да я напусне, като следващото й регистриране  би могло да бъде след .. 8 месеца?  В противен случай се води нарушител?  Не съм съвсем наясно, ако някой е минал пред подобно нещо, би ли споделил. Вчера от университета са пуснали мейли на приетите международни студенти, ако до 15,08 не намерят настаняване и адресна регистрация  , да се ориентират към отказ от следване през тази година.  Признавам си, това звучи малко плашещо, и докато все още бях спокойна че тя има къде да отседне докато намери място за настаняване, вече съм в чуденка - живеейки по този начин, дали не е в нарушение ?  И изобщо, ще може ли да започне това дете академичната си година, , бе да има все още адресна регистрация? Преди пет години нейната сестра по същия начин започна обучението си, живеейки в стаята на сина ми, и докато през ноември кликворкамер не й дадоха стая, тя нямаше нито адресна регистрация, нито БСН. Но това не повлия на обучението й. 
Посъветвах я да си вземе термин за общината, да отиде на място и да попита как стоят нещата в чисто правов аспект в нейната сутуация, като  преди това  отиде до университета като обясни същото, и помоли да й дадат възможност за временна регистрация на адреса на унито. Или поне да й дадар съвет как да постъпи в тази ситуация. 
Как мислите, правилни ли са тези стъпки ?
Меджувременно тя е в Бреда и търси усилено.

# 311
  • София
180 е ок. Миналата година през август синът ми си взе за 126 с Райън, но вече цените са нагоре. Сега доста се организират и по рано, взели са билети и мисля, че цените ще растат, едва ли ще паднат под 180 от Айндховен през най- търсените дати, освен примерно нещо в последния момент, но кой ще рискува.
Иначе студентските на Bulgarian air са посвършили за най-желаните дни около Коледа и началото на януари, но с икономична класа, без екстри със смяна на дати и багаж около 650, да. Поне на мен не ми дава опция да избера като Червенокоска Economy Youth за тези дати. Но за студентите в Айндховен не знам колко е удобно през Амстердам.

# 312
С конкретен отговор не мога да помогна за адреса (според мен стъпките са правилно, но онези праволинейни чиновници не знам как ще реагират на живеене на място без да си регистриран). Детето сега подаде за смяна на адреса, ще изчака да види дали ще се обнови автоматично в част от профилите, където не може да пипа.
Ще коментирам писмото от унито. Това е съвсем стандартно в последните години и в момента всички унита са започнали да го изпращат. Те не визират нищо конкретно , просто предупреждават. И моята девойка преди една година, докато бачкаше го е писала, каза, че е много гадно усещането, сега го правела друга нейна колежка българка. А тъпото е, че в момента масово администрациите излизат и в отпуска.
Иначе не е чак толкова неудобно от Айндховен - влака рано сутринта за Амстердам и са на летището директно. Пак ми излиза младежката - 377лв към БГ, 275лв към НЛ.

# 313
Дали някое от вашите дечица се е регистрирало в mijn overheid? Какво точно представлява, че дъщеря ми се чуди нещо и дали има смисъл да го активира?

# 314
  • Варна
Дали някое от вашите дечица се е регистрирало в mijn overheid? Какво точно представлява, че дъщеря ми се чуди нещо и дали има смисъл да го активира?
Къде това,превежда ми го моето правителство.Аз не следя много изкъсо нещата,защото моята щерка сама си ги движи,записа си час за общината за 20 август да се регистрира

Общи условия

Активация на акаунт