Студенти в Нидерландия - 22

• 54 810
  • 737
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Здравейте. Дали някой е изпращал колело по куриер и с кой? Дъщеря ми не може да намери за закупуване в Леуварден и ще трябва пак по наем да ползва. Чудя се мога ли да и изпратя нейното?
В Markplaats следи ли? На дъщеря ми две познати момичета от него си взеха на доста изгодна цена.
Ред. Ето една обява, но не знам дали все още е налично
https://www.marktplaats.nl/v/fietsen-en-brommers/fietsen-meisjes … od-condition-bike

# 706
Ян@,за Xior нека си направи регистрация и просто трябва постоянно да проверява. Излезне ли стая , веднага трябва да я запази. Малко е на късмет. Около 1 и 15 число казват, че качват стаи, но дали е точно така, не зная. Имате предвид, че наема е над 950 евро.

# 707
  • София
Как така искат по пощата? Моята на два пъти (за миналата година и за тази) добавя документи по същия повод, но не е било по пощата, на имейл ги прати. Говори по телефона и те й дадоха въпросния имейл (не е обявен никъде на сайта, само лично го дават).

И на мен ми стана чудно защо по пощата. Посочили са физически адрес и указание да впише референтен номер и да изпрати без да  слага марка. Първият имейл е no-reply. Чак като им звънна по телефона, защото в пощенската си кутия не е получавала писмото на хартия (имаше човек, който й проверяваше пощата през лятото), чак тогава и писаха от истински имей с приложено копие на физическото писмо. А в него никъде не е посочен имейл за контакт. Имам чувството, че ги крият тия имейли.
Естествено веднага им върна имейл с приложени всички документи (от пиле мляко) и ги пита дали е достатъчно. Ще видим какво ще отговорят в понеделник.

# 708
Моя младеж в първото общежитие на DUWO изкара почти 4 години, сега пак е в тяхно, но договора отново  не е за една година. При нанасянето първи курс се наложи да се намеся, въпреки че младежът беше много против,  но от тогава всичко е наред.

# 709
Здравейте. Дали някой е изпращал колело по куриер и с кой? Дъщеря ми не може да намери за закупуване в Леуварден и ще трябва пак по наем да ползва. Чудя се мога ли да и изпратя нейното?
В Markplaats следи ли? На дъщеря ми две познати момичета от него си взеха на доста изгодна цена.
Ред. Ето една обява, но не знам дали все още е налично
https://www.marktplaats.nl/v/fietsen-en-brommers/fietsen-meisjes … od-condition-bike
Не знам дали си струва, особено ако колелото е хубаво. Крадат се много. Мисля, че ако се вземе под наем( месечната такса я увеличават, сега била към 20 евро) колелото има някаква защита, регистрационен номер или нещо от този сорт и не смеят да ги крадат. Ремонтът се покрива частично от фирмата. Не знам подробности, но мисля че е добър вариант

# 710
  • Sofia
Здравейте, моя син беше за една година. За втората година започна да търси чак май, и цяло лято бях кълбо нерви. Научих всички обяви наизуст и няма и няма. Чак сега преди да отпътува намерихме в последния момент през my housing. Направи оглед онлайн, подписа договор, преведохме парите и слава богу вече е настанен.
Трябва да се споделя с всички и да се търси отрано.
Успех на всички!

# 711
Ние изпращахме по Спиди, но нашето беше сгъваемо. Събра се в кашон и тогава платихме не повече от 50 евро.

# 712
  • София
Ние изпращахме по Спиди, но нашето беше сгъваемо. Събра се в кашон и тогава платихме не повече от 50 евро.
Благодаря за информацията . И нашето е сгъваемо. Не ми се ще да го пращам, защото е хубаво и ако го откраднат ще ме е яд, но пък миналата година платихме около 250 евро за под наем. Тя не може да кара тези с контрата, а със скоростите са по-скъпи.

# 713
  • София
Да ви кажа, моята не можеше да кара изобщо колело, пък се научи бързо-бързо на място със скорости, а с контра даже не съм и разбрала кога подкара. Без проблем. Най-бюджетните под наем, пък и за покупка, са без скорости.  Според мен да изпращате колело от България до там е безсмислено и нерентабилно.

# 714
Моят син ( студент преди 10 години в Холандия ) казваше
 'Първото колело го копуваш , после само си сменят собствениците '.
Откраднаха му първото колело , после така и не си купи друго .
Съквартирантите му имаха хубави колелета , доста им трепериха и задължително ги прибираха в къщата .
Дъщеря ми ( сега студентка в Холандия ) кара купено за 50 Е колело от там ,което изглежда доста старо , но върви много добре .Остави го за всичките 8 месеца докато я намаше пред квартирата , без да е вързано с верига за нещо , и аз имах големи съмнения дали ще го намери като се прибере , но факт , там си беше .Напомпи гумите и го подкара .
И тя за пръв път се качи на колело с контра , винаги е карала със скорости и спирачки , но бързо свикна .
Колкото по- невзрачно изглеждащо , толкова е по-голям шанса да си остане твое ,а и по малко му трепериш и го мислиш .

# 715
  • София
Под последното изречение се подписвам. Синът ми си купи употребявано колело за 25 евро. С поправките за две години му излезе ок. 100 евро общо. Каза, че е ужасно грозно и никога не се е притеснявал, че може да му го откраднат. Сега като напусна страната просто го оставил на улицата някой да го вземе.

# 716
  • София
При моята девойка станаха много кражби на колела напоследък. Казала съм й да не преживява, ако й се случи и на нея. Ще купи друго, пак на старо - и готово.
До момента за 1 год. общо 100 евро сме дали (за закупуването му и ремонти). Мисля, че е доста по-разумно така, отколкото да вземе под наем. И да уточня - със скорости е Blush

# 717
  • София
Сина ми в Бреда първата година си купи три колела, първото хубаво от маркетплейс за 70 евро, после следеващите от хора за по 20-30 евро. Всички изкараха по 2 седмици преди да ги откраднат. С две вериги. паркирани в затворен гараж за колела със код на вратата. Накрая откраднаха и веригите и той се отказа да кара колело:-(

# 718
И моя син си закупи на старо 2 колела първата година ,но и двете не изкарваха по много,нямаше късмет ,все нещо ставаше я верига,я скорости се повреждаха.Сега ще опита под наем ,да видим как ще е.
В квартирата ,която наехме тази година ,хладилника не работи и единия прозорец не се затваря добре,МД им прати имейл и още нищо вече повече от 10 дни😔дано  го отразят скоро,че гледам и времето е вече хладничко там.... Успешна учебна година на всички🤗!

# 719
На моят син му откраднаха дисагите и веднъж предна гума -  демонтирали са си я директно на улицата, на оживено място.
Един въпрос в съвсем различна посока: Има ли деца, защитили бакалавърска теза през февруари? Моят син си прави подобни планове, но нещо не ми звучи съмнително. Не съм чувала за защита през февруари, а винаги - в края на академичната година? Пълна такса за следващата година ли се плаща, ако успее да защити, както планира през февруари и кога получава дипломата? Напълно съм в неяснота докога да удължавам договора за наем и ще съм благодарна за споделен опит.

Общи условия

Активация на акаунт