Подходящо мъжко облекло за лятна сватба

• 3 516
  • 37
  •   1
Отговори
# 15
За мен показаните от Sisly тоалети са твърде ежедневни, а тези от Esmee са прекалено официални за обикновен гост.
За мен ок са подобни визии:

С една идея по-стилна риза.

Може без каренцата, а дюс, за да е по-стилно, но снимките, които намирам по мой вкус, ми дават грешен формат и не мога да ги прикача.

Ето какво бих комбинирала в сет:
светъл панталон в нюанс на бежовото

ярка риза от прохладна и фина материя - по възможност памук и коприна (чиста коприна оставя усещането за на сгоден ... брат му) или памук и ликра и желателно с дълъг ръкав, който може в разгара на партито да навие до лактите

обувки и колан - тъмни и задължително с чорап

Ако е с черен панталон, тогава коланът да е цветен.
Благодаря, това ми изглежда най-подходящо.

# 16
Аз не знам защо, но си представих, че е на морето като прочетох лятна. Smile После стоплих, че лятна не значи плажна.
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 01 юли 2024, 11:43 от Sysly

# 17
За съжаление в България такива неща не са добре приети, но иначе локацията, поканата и т.н. дават обикновено отговор на това, с какво да сме облечени. Дори, според мен, е редно да се напише дрескода в поканата, но пак казвам - при нас не се приема добре. На нашата сватба исках да го напиша, родителите бяха възмутени, че сме щели да обидим гостите, че не се сещат.
Затова решихме да напишем просто подробно програмата, с локациите и т.н., с надеждата да се сетят хората.
Написах, че ще е в балната зала на Гранд Хотел Поморие и както може да си представите, около 10-15 процента от мъжете бяха по къси панталони, още поне толкова с дънки и една не малка част с показаните по-горе плажни визии.
За мен на такова място трябваше човек да е с костюм, не говоря за white tie и т.н., ама един костюм не е толкова голяма мъка да бъде носен дори и в топло време. Дали с вратовръзка или на по-плажна/градинска сватба без, зависи от мястото на сватбата.

# 18
  • SF
Esmee, показаните визии от теб са по-скоро за жениха. Все пак това не е сватба в английския кралски двор. Grinning За мен е по-удачно аристократично намачкан лен, отколкото напудрен денди, липсва само джобният часовник и верижката. Simple Smile Не си представям в тази жега някой да се вари на бавен огън в жилетка от сурова вълна.

Не предлагам материи и цветове, а визия. Мъж с елек, за да не се вари в сако.
Не знам какво е "аристократично намачкан лен". Може би моята риза, с която ходя на плаж. Наричах я просто намачкана.
Предложих елек, за да не се вари в сако.
Отново казвам, че това са снимки от Гугъл, първите, които ми се отвориха. Трябваше ли и материя да търся? Ще й потърся, ако имат нужда.
За сватба в английския кралски двор бих предложила съвсем друго облекло. Нищо общо с мъж без сако. Костюм от 3 части, обувки от 5 части - нещо такова за английския двор. Но те в поканите ще си пояснят много добре как трябва да изглеждат гостите и всеки ще има отредено място къде да застане на снимките. Какъв английски двор подгоних с тези елечета, не знам.
Да, момчето може да добави часовник с верижка, за да не липсва към визията. Часовникът липсва на тези снимки. Ако им допада, няма да липсва.

Само да добавя, че в момента мъжкият елек е хит. А "обикновен гост" по обикновена риза, е доста изтъркан компромисен вариант за всички, които са прекалено далечни гости, за да дават пари за костюми.
Слагайте елек с вратовръзка и не го мислете.
Може без чорапи (гръцки стил) и с навити ръкави (италиански стил).

Последна редакция: пн, 01 юли 2024, 23:44 от Esmee

# 19
  • София
Мъжкият тип елек в момента е модерен, но в женската мода, а в някои по-елитни заведения барманите и сервитьорите са с риза и елек.
В протокола елек е допустим за вечерно питие и пура, но не като връхна дреха за официален повод.
Да, много е красиво, но елекът иска и вратовръзка, и сако, а в случая става дума за млади хора, които не са нито кумове, нито от официалните гости. Предполагам, че става дума за приятелска двойка до младоженците, а и ако обичат да танцуват трябва да им е и удобно.

# 20
  • SF
Никъде не е казано, че само ако си кум, слагаш вратовръзка и сако.
Всички, абсолютно всички гости на сватбата, може и е добре да се появят с вратовръзки и сака, а жените в коктейлни рокли.
Но няма да се появят така, защото си мислят, че е сервитьорско.
Според мен сервитьорите с костюми са повече от тези с елеците.
Не бива да правим такива сравнения, защото са несъстоятелни.
Нито жена с рокля е облечена като за банков офис, нито мъж с костюм е като сервитьор или кондуктор.

Но вие някак спорите с мен. Момичето пита как да се облече приятелят и аз давам своите виждания и своите предложения. В момента елеците са тренд. Това предлагам аз. И предлагам да не е в кежуал панталон и велурени мокасини, съчетани с аристократично намачкана ленена ризка с разкопчано първо и последно копче. Това е визия за Бийч парти. И не си представях сватбата като Бийч парти, та затова предлагам нещо хем младежко, хем супер официално, хем лятно, хем много актуално. Иначе пичовете от снимките са сладури.

Разбрах те. Мъжкият тип елек е модерен в женската мода, но И в мъжката мода.

Последна редакция: вт, 02 юли 2024, 07:44 от Esmee

# 21
  • София
О, не. Не споря. Написах няколко пъти, че показаното ми харесва много, но зависи от стила на сватбата, от мястото и от близостта на гостите до младоженците, а най-вече от възрастта им.
Иначе няма лошо да са модерни, но скоро видях на една сватба в основата на пистите в Боровец, на която имаше млада жена с къса коктейлна рокля и 12 см. ток. Всички други гости бяха стилни, но премерени. Тя беше прекрасна, казвам го без ирония, защото беше и много красива, но стоеше гротескно.
Иначе за лен и мокасини гледната ни точка съвпада - за мен е перфектното мъжко облекло привечер по коктейл баровете на ул. Крайморска.
Коментирах, че само по елек може да се залитне и да се сгреши, когато мъжът не се носи обичайно в по-елегантен стил.

# 22
  • SF
Нямам време да намеря подходящи снимки от нета, а не искам да показвам от последната сватба, на която бях. Сложно е, качени са на сайт и не ми се рови в него.
Материите са подходящи за лятото. Стройните мъже са с тесни панталони, дължина над глезена, с маншети, нагоре стегнати елечета, контрастни ризи с вратовръзки в същия цвят, но различна текстура. Вратовръзките са по-широки и са вкарани в елечетата. Ръкавите са навити, но не е задължително, а обувките са официални, от 5 части. Дамите до тях са с дълги рокли, но аз лично за себе си бих предпочела гащеризон.

# 23
  • София
Няма спорове, всеки си казва мнението, дава предложения, в това няма нищо лошо, даже е много полезно. Все хубави идеи и снимки са дадени, да има избор! 😀
Ние бяхме на две сватби тази година, през юни. Едната по-официална, другата- доста лежерна. На първата съпругът ми беше с костюм, включващ сако, елек, вратовръзка, а на втората-риза и обикновен удобен панталон. На нея имаше и мъже по къси панталони, бяха си съвсем на място. 😀 Най- важното е че и на двете сватби споделихме радостта на младоженците и си изкарахме чудесно. Пожелавам същото и на авторката и приятеля й!

# 24
  • SF
Да, ясно, че на първо място отиваме на сватбата, за да уважим и зарадваме младоженците на техния ден. И именно заради тях, е добре да спазим дрескода и идеята им за празник. Ако се държим ексцентрично или изглеждаме странно,... не е точно уважение.
Момичето уточни, че сватбата е в ресторант. Сигурно ще има декорация, поне 5-степенно меню, официални речи...
Даже и да не е на сватба, ако уговорката е за вечеря в ресторант, бермудите не са подходящи.
Може би аз държа повече на тези неща, отколкото други хора, но темата е специално за сватбено облекло, а не просто за съчетаване на подходяща риза с панталон и обувки.
Лично аз ходя на сватба по начин, различен от ежедневието си и мисленето ми е такова.

Съвременните сватби много улесняват, защото е популярно да има тема, цветове, цялостна визия и стил на празненството и деня. Много си падам по такива условия и ги спазвам до най-дребния детайл. Но на мене това ми е приятно и не го усещам като ангажимент, а като интересно предизвикателство за фантазията ми.

# 25
  • София
Затова е най-лесно да се уточни предварително. Има огромна разлика между различното отбелязване, дори и в ресторант.
Най-голямата ми дъщеря миналата година се ожениха в зала за сватби в Рим и там обстановката и самото тържество бяха реално бални, за което гостите бяха предупредени и наистина много официални. Мъжете бяха с жилетка+сака, дамите с дълги рокли.
В края на август втората ни дъщеря също ще празнуват на ресторант, но на морето (на крайбрежна над кея) и в тесен кръг и само подписване, за което изрично сме предупредени да сме по-кежуъл. Дори тя ще е с къса бяла рокля, а той с панталон и риза. Същото се очаква от гостите.
Следващото лято пък планират църковен брак и купон на самия бряг и те двамата ще са много строго официални (класическа булчинска рокля и костюм с папийонка), но за гостите смятат да определят цвят синьо и тема лен, защото заведението е на самия плаж и е в морско-гръцко-бохо стил или както там се казва бяло, синьо, котви, лодки, чайки и т.н. + кетъринг и коктейли.
Т.е. самото място и младоженците задават тона.

# 26
Kостюм и връзка разбирам, но не всеки мъж има и жилетка чак. Сега да купува костюм от три части за сватбата ли? Малко ми е много. ММ и без това има в гардероба няколко костюми, които си висят от години, ака не са ги изяли молците. За единия казва, че може би за погребението ще облече. Сега и нов ли да купува? И аз имам (или имах, не знам дали не е изхвърлена) бална рокля, купувана за конкретно събитие и носена само веднъж. Ми писнало ми е.

# 27
  • София
ЧС, рядко у нас се носят мъжете чак толкова официални, но италианците са си дендита открай време. Жените не, но мъжете са направо дразнещо суетни, независимо от възрастта.
Зависи си от хората, разбира се. Моят съпруг и да не иска, пак има строги костюми, заради ходенето в съда (не, че няма адвокати, явяващи се по къси гащи и сандали, не се майтапя). Брат му и той.
Имам приятелка, които не ходят по такива събития и наистина сигурно трябва да купи при необходимост. Ние обаче последните (20+) години се утрепахме от официални събития - годежи, сватби, балове, кръщенета (от големи родове сме и имаме широк приятелски кръг) и затова съм се обзавела с няколко изчистени бални рокли, на които сменям аксесоарите и съм си решила проблема за поне още 20 години напред.
Въпреки това определено предпочитам кежуъл и не прекалено официално. Дори и за такъв повод. Затова съм благодарна за идеите на тазгодишните ни младоженци. Ама като помисля, че само те 2 години поред ще правят сватби и после още трима са на опашката (без да броя племенниците и кръщелниците), направо тръпки ме побиват.

# 28
  • SF
Обикновено, поне около мене и с мене така стоят нещата, хората си купуват дрехи за сватба, а не носят това, което си имат.
Понеже е пусната тема, предположих, че ще се избира тоалет за купуване, защото не ни изброяват какво си имат и ние да помогнем да ги комбинираме.

Може би се повтарям, но вече е много популярно хората да си избират тема, цветове, музикално оформление, всичко! - така че трудно ще мога да задоволя всяка идея с нещата, които си имам в гардероба.
За моминско парти имам бяла сатенена рокля, но не искам на всички да съм с една и съща и волю-неволю, сменям ги. Добре че се правят през лятото и по магазините има намаления, защото иначе не са ми притрябвали тези сатенени рокли.
Сега моят шеф замина на ергенско парти и преди това мина през мола, за да си купи бели дрехи за вечерта,  и... моряшка фланелка за през деня с тъмносин панталон. Ще правят изненада на младоженеца. Само да ви кажа, че става въпрос за хора, около 40-те.

# 29
  • София
Есмее, зависи. Ние ходим по такъв тип поводи средно 10 пъти в година. Купуване на ново, изключвайки поводите на децата ни, ще ни излиза за цялото семейство средно между 50 и 100 000 на година (броя и децата вътре, и грим, и прическа, и цели сетове). В, предпочитам да ги дам за друго тези пари и да въртя едни 7-8 рокли, пък никой не ме е върнал. И говорихме за най-официалните дрехи с ЧС, не просто за официални (ако изобщо има такъв израз). И за обикновените гости, не за тези, които са част от главните действащи лица.
Аз лично държа на качество, а не на количество, но това е друга тема.

Общи условия

Активация на акаунт